• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Aeroport. Luca Dinulescu

Publicat in: 04.02.2011, 11:07AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 3
Vizualizari: 1945
Etichete: Don Van Vliet, Frank Zappa, Luca Dinulescu
Aeroport. Luca Dinulescu La începutul săptămânii, am început seria de interviuri dedicate formaÅ£iei Aeroport, cu primul single de succes al anului 2011, Simona Ionescu.

---

CZB: Ai declarat că ai scrie un scenariu de film despre cum fură românii Europa... făcând paranteză de la această idee, în ce măsură consideri Comunismul sau Capitalismul mai corupt? Care ar fi legatura sau diferenÅ£a dintre Comunism ÅŸi Capitalism din prisma istoriei României?

Luca Dinulescu: Comunismul sau capitalismul in sine nu sunt corupte. Niciun sistem social nu este corupt in esenta. Ele sunt doar niste idei pe hartie, oamenii sunt corupti si prin felul in care le aplica. Legatura sau diferenta dintre cele doua din prisma istoriei Romaniei... interesant. Ca legatura nu vad decat faptul ca ambele sunt idei de import pe care diriguitorii vremurilor respective au incercat sa le impamanteasca aici. Diferenta ar fi in materie de care dintre cele doua s-ar potrivi mai bine pe structura poporului roman. Nu am sa ma hazardez acum sa spun care, desi am parerea mea in privinta asta. Sper ca v-am raspuns la intrebare.

---

CZB: La romani exista ideea preconceputa in literartura ca un autor bun este mai apreciat post-mortem. De ce consideri ca nu se aplica aceeasi ipostaza in cultura muzicala, unde autorii contemporani care nu sunt AZI la moda, nu exista? Pentru cei mai multi tineri care merg la concerte de club, muzica inainte de 2000 nu exista...

Luca Dinulescu: Interesanta intrebare. Intr-adevar, poate ca un anumit segment al publicului tanar ar trebui sa astepte ca Inna sa moara pentru a i se decanta valoarea, dar nu pare cazul. Nu stiu de ce nu se aplica politica autorilor de literatura, ma gandesc ca poate e misto sa o vezi pe Inna astazi, cat timp mai arata intr-un fel si nu i se scurge carnea de batranete. La un autor de literatura ce sa te atraga daca oricum arata ca toti dracii si e mult mai putin interesant prin natura meseriei? Afara doar de cazul cand tine o chitara in brate si canta in Aeroport :)

---

CZB: Te-a afectat in vreun fel moartea lui Frank Zappa, sau l-ai descoperit post-mortem?

Luca Dinulescu: Nu, nu m-a afectat in niciun fel, desi m-a influentat enorm. L-am descoperit, cred, post-mortem, nu mai stiu exact.

---

CZB: Te-a afectat in vreun fel moartea mai recenta al lui Don Van Vliet (Captain Beefheart), bun prieten din copilarie cu Zappa, cu care a colaborat la inceputul carierei?

Luca Dinulescu: Sincer, habar n-aveam ca a murit Captain Beefheart. Aflu acum, de la voi. Mi se pare ca e un fel de a simti arta, muzicala sau de alt gen, care s-a dus o data cu el. Din motivul asta, da, imi pare foarte rau.

---

CZB: Ai declarat in presa ca gandesti in imagini si ai o imaginatie bolnava. Cum se potrivesc aceste aspecte legate de simtul vizual de proiectul muzical unde trebuie sa devii atractiv auditiv?

Luca Dinulescu: O intrebare foarte faina. Adevarul e ca la o prima vedere nu se potrivesc deloc, ganditul in imagini si cel muzical. Felul in care am fost educat, insa, si chiar si felul in care m-am autoeducat, imi permit foarte usor sa imi imaginez o secventa de film si apoi sa ii aud muzica. Apoi sa o scriu. Dupa care sa o filmez. Si eventual sa si joc in ea. Asta mi-a atras de altfel antipatia multor, multor oameni, pentru care e imposibil sa faci toate lucrurile astea si sa-ti iasa bine. Ei uite ca nu e. Eu am hotarat ca nu e - si multi altii inaintea mea au facut acelasi lucru. I only walk in their footsteps, ca sa zic asa.

---

CZB: Ai petrecut un an in State cu o bursa Fulbright. Cum ti-a schimbat optica asupra lucrurilor si cum ti-a deschis orizonturile aceasta experienta poate unica in viata?

Luca Dinulescu: Pe foarte scurt, mi-a dovedit ca viata e in alta parte decat Romania. Nu o sa intru in alte detalii acum, pentru ca as putea vorbi zile intregi despre asta, dar poate ca asta ar fi modul cel mai bun de a sumariza.

---

CZB: Consideri ca la romani va prinde cultura benzilor desenate si ar putea acesta sa fie modul de a ajunge literatura la generatia Playstation?

Luca Dinulescu: Eu sunt sceptic din punctul asta de vedere. Dovada e aventura cartii mele, „Istoria literaturii romane in benzi desenate”, dar si libraria amicului meu, Octav. El vinde carti doar cat sa plateasca lumina, cel mult, cel putin asta deduc uneori din ce-mi spune. Romania este si va fi mereu mult prea saraca pentru a-si permite un asemenea lux cultural. Deci nu cred ca va prinde vreodata, desi sper din toata inima sa ma insel.

---

CZB: Ce inseamna pentru tine Aeroport si cat de departe vrei sa decolezi cu acest proiect muzical?

Luca Dinulescu: Aeroport, nu o sa va vina sa credeti, este ce mi-am dorit toata viata. Aeroport este momentul acela pe care mi-l imaginam cand eram mic in care eu as fi cantat la chitara in fata tipei pe care o iubesc. Ei bine, momentul ala a venit, il traiesc acum si il traiesc alaturi de Alex Tocilescu, cu care sunt prieten de cand inca nu vorbeam. E fenomenal. Nu imi doresc decat ca Romania si felul in care involueaza aceasta tara sa nu ne strice treaba. Cat despre distanta pe care zboara cursa asta, propria mea energie este semnificativa. In numai 6 luni, eu si Alex am pus totul pe picioare. La modul ideal va deveni ceva legendar, care se va deschide in toate directiile posibile, de la radio si televiziune pana la film etc. Asta doar daca, repet, „factorul romanesc” nu ne incomodeaza, asa cum are uneori obiceiul.

---

CZB: Ce parere are tatal tau despre Aeroport?

Luca Dinulescu: Am sa-mi permit sa ma folosesc de aceasta ultima intrebare ca sa va multumesc foarte, foarte mult pentru ca v-ati interesat despre cine suntem si felul detaliat in care ati facut-o. Sunteti primii care ati pus problema asa si ati dat o lectie din punctul asta de vedere. Adica nu numai faptul ca facem zdranga-zdranga pe B minor si G sharp, ci si povestea noastra, a familiei, a lucrurilor pe care le-am gandit, scris si am incercat sa le facem. Si ca sa raspund si la intrebare, taica-miu pare foarte incantat de ce se intampla, chiar mi-a propus sa-mi faca cadou un bass luna viitoare, de ziua mea.

---

Autor: RiCo

FOTOS: CZB. Aeroport. Booha Bar. 5.02.2011 016. Proba de sunet

---

www.facebook.com/people/Luca-Dinulescu


---

www.facebook.com/aeroportband

www.aeroportband.wordpress.com

---

---

CLICK AICI să CITIŢI prima parte a interviului
www.czb.ro/articol/642/

---

CLICK AICI pentru partea a doua. Alex Tocilescu
www.czb.ro/articol/653/
Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

05.02.2011, 11:43AM, scris de RiCo dela CZB
Hey Che, incidentally, before we get to the wives, sons and pets ... there are two more guys in the band! This was Airport Week @ CZB.ro

05.02.2011, 11:40AM, scris de RiCo dela CZB
Hey Che. you don't have to read everything, though we hope more and more people do. we're different. and we're glad you noticed.

04.02.2011, 15:45PM, scris de c.ghe.vara
cine-s ba astia de-i promovezi atata? trupa cu o singura piesa? (performanta demna de guiness book sau facebook). urmeaza ca dupa ce le iei interviurile la fiecare individual sa treci la sotii/prietene, parinti (doar sunt fiul lui x sau y), vecini, etc. incepe sa fie plictisitor, crede-ma...

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre co...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Aeroport. Viermele român
Aeroport. Viermele român...
Publicat in: 10.11.2014, Ora: 06:42AM
Ray Collins (1936 - 2012)
Ray Collins (1936 - 2012) ...
Publicat in: 13.07.2013, Ora: 06:05AM
Claude Nobs (1936 – 2013)
Claude Nobs (1936 – 2013)...
Publicat in: 06.07.2013, Ora: 06:00AM
N.O.R. Paul Halasz
N.O.R. Paul Halasz...
Publicat in: 11.06.2013, Ora: 23:30PM
2013.MAR.15-16.B. Zappa Club. Mircea Florian, Mihai Plamadeala
2013.MAR.15-16.B. Zappa Club. Mircea F...
Publicat in: 16.03.2013, Ora: 08:14AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online