• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Girls Aloud

Girls Aloud

Girls Aloud

---

 • Perioada de activitate: 2002 – 2009, cu turneu de 10 ani planificat în 2012
 • Localitate: Londra (fetele provin din diverse colţuri din Marea Britanie)
 • Gen muzical: Pop-Dance

---

În 2002, postul independent ITV1 organizează un casting insular în Marea Britanie pentru reeditarea emisiunii TV Popstars. The Rivals, pentru care se înscriu aproape zece mii de tinere talente din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor la preselecţii. Zece fete şi zece băieţi sunt aleşi pentru etapa finală a selecţiei.

A doua ediţie a emisiunii venea după ce se lansase deja formaţia britanică Hear'Say prin Popstars.

Dintre finalişti, două concurente se retrag. Hazel Kaneswaren depăşeşte vârsta limită a concursului, iar Nicola Ward refuză să semneze contractul, considerând că cifra comisioanelor (şi a salariului) este prea mică. Astfel, Kimberley Walsh şi Nicola Roberts ajung printre ultimele 10 finaliste deşi în clasamentul final se aflau pe locurile 11 - 15.

---

Din juriu fac parte:

 • Pete Waterman (compozitorul de succes, care face parte din trioul de producători Stock Aitken Waterman din anii 80 înainte de a înfiinţa propria afacere, PWL - Pete Waterman Limited, având în total 22 de single-uri care au înregistrat succese în topurile internaţionale),
 • Louis Walsh (irlandezul care a avut succes pe plan internaţional, fiind strategul carierei formaţiilor pop Boyzone, Westlife, Samantha Mumba, Girls Aloud şi Shayne Ward)
 • şi Geri Halliwell (ex-Spice Girls).

---

2002. Noiembrie. Debutul

Cei zece băieţi şi cele zece fete cântau alternativ sâmbătă de sâmbătă. Prin televoting în fiecare emisiune, se elimina cel mai slab concurent. În final, după o ediţie specială (din 30 noiembrie 2002) în care s-au prezentat cele două echipe finale (un cvintet de băieţi şi un cvintet de fete), componenţa formaţiei numită Girls Aloud a câştigat (probabil dacă câştigau băieţii, proiectul de succes despre care scriam aici se numea Boys Aloud!). Miza concurenţilor (şi a producătorilor emisiunii) era lansarea unei piese de Crăciun care să devină Hit peste noapte.

Javine Hylton este concurenta cu cel mai mare ghinion, fiind considerată favorită de la începutul concursului televizat. Ordinea în care au fost prezentate câştigătoarele este: Cheryl Tweedy, Nicola Roberts, Nadine Coyle, Kimberley Walsh şi Sarah Harding.

---

Piesa de debut al grupului, Sound of the Underground, a devenit nu doar hitul de Crăciun al anului respectiv în Anglia, dar totodată un record pentru perioada cea mai scurtă de timp între data de înfiinţare a unui proiect muzical cu un single de debut de succes.

Albumul de debut a urmat în mai 2003 (premiat cu platină ca cifră de vânzări cu un an mai târziu).

De la debut, până în 2009, Girls Aloud a lansat 21 de extrase de album, dintre care doar una nu ajunge în Top 10; 15 ajung în schimb pe primele 5 locuri din clasamentul britanic. Trei piese au intrat direct pe locul 1 (I'll Stand by You, Walk This Way şi The Promise).

Dintre albume, două au ajuns pe locul 1 ca cifre de vânzări (albumul de greatest hits The Sound of Girls Aloud şi Out of Control din 2008, care se vinde în peste 1 milion de exemplare).

Fetele au fost nominalizate pentru cinci premii Brit Awards, câştigând în 2009 cu Best British Single (The Promise).

Girls Aloud este una dintre puţinele trupe britanice lansate printr-o emisiune de realitate care a înregistrat un succes constant pe întreaga durată a activităţii (Girls Aloud se află în cartea recordurilor Guinness World Records pentru “Most Successful Reality TV Group” cu "Most Consecutive Top Ten Entries in the UK by a Female Group").

---

Louis Walsh a fost managerul formaţiei până în 2005, fiind înlocuit de Hilary Shaw.

Formula de succes nu este foarte originală, deoarece fetele fac mai multe preluări după hituri dance şi pop de succes din anii '80 şi '90, iniţial pentru emisiune. Ulterior, acestea devin cover hits.

Pentru piese şi albume, s-a colaborat cu Brian Higgins şi agenţia lui de producţie muzicală Xenomania. Se consideră că piesele lansate sub egida Girls Aloud în anii 2000 sunt inovatoare pentru genul muzicii pop (cel puţin în Anglia), deoarece nu se respectă structura repetitivă tradiţională de alternare a strofelor cu refrenuri.

---

Nu trebuie subapreciată trupa şablonizată şi prefabricată pentru o emisiune TV ... succesul lor este unic în vremurile noastre, fiind remarcate în cartea recordurilor (Guinness Book of Records) ca formaţie feminină având cele mai multe piese consecutive care se clasează pe primele 10 locuri în Anglia (una din piesele lor, Love Machine, a fost preluată chiar de trupa rock masculină de succes Arctic Monkeys). Astfel, se poate considera că Girls Aloud a deschis drumurile pentru alte proiecte femenine în anii 2000. Girls Aloud a susţinut patru turnee consecutive de arene cu casa închisă în Marea Britanie. În ultimul turneu, din 2009, Jay-Z şi Coldplay au urcat pe scena stadionului Wembley alături de fete. De la acest concert, Girls Aloud se află în repaus artistic. Iniţial, se anunţase în presă că ar fi vorba de un an în care fiecare componentă să încerce ceva pe cont propriu. Datorită succesului înregistrat de Cheryl Cole pe plan solo, se vehiculează deja ideea că fetele se vor reuni de abia în 2012 pentru un turneu aniversar de 10 ani... deşi din interviuri personale cu vedetele reiese faptul că există material pregătit pentru trei albume de studio marca Girls Aloud.

---

În 2008, cvintetul a iniţiat o nouă emisiune la ITV2, Passions of Girls Aloud (14 martie – 4 aprilie), unde ideea era ca fiecare fata să se implice într-un proiect la care doar visa până în acel moment. În noiembrie 2007 se anunţa că Nadine Coyle nu va participa la acest proiect deoarece conducerea emisiunii lor a refuzat să-i permită să se implice în proiecte de caritate în această etapă a formaţiei.

---

O altă pasiune a fetelor ca echipă este să realizeze un film de lung metraj împreună (ceva care să combine acţiunea din Friends cu Sex and the City).

---

Contractele de sponsorizare nu au întârziat să apară pentru proiectul super-mediatizat.

 • 2005. Mattel (compania de jucării) a scos o linie specială de păpuşi, Fashion Fever Barbies. Fiecare membru al proiectului a avut propria figurină, îmbrăcată pe stilul ei personal.
 • 2007. Sunsilk. Contractul de un an cu firma de întreţinere a părului a valorat £1.25m. Fiecare membru al proiectului a avut un şampon personalizat.
 • 2007. Samsung. Fetele au promovat telefoane mobile şi mp3 playere. Samsung F210 Purple (mov) avea inclusă o cartelă de memorie de 1MB pe care se afla şi material Girls Aloud.
 • 2008. Nintendo DS a făcut o serie de spoturi TV cu Girls.
 • 2008. KitKat. Marca de napolitane turnate în ciocolată a scos un nou produs cu calorii scăzute, Senses, iar aceasta a fost promovată alături de silueta fetelor. A urmat un turneu susţinut parţial de aceeaşi companie producătoare de ciocolată. Nu se cunoaşte suma exactă, dar se crede că fiecare din fete a primit £500,000 (jumătate de milion de lire sterline) pentru asta.
 • 2009. L'Oréal a apelat la chipul lui Cheryl Cole pentru promovarea liniilor produselor de şampoane şi rujuri.

---

Proiectele de caritate

În ţările din occident unde economia a funcţionat timp de mai multe decenii, pentru artiştii şi persoanele fizice care generează profituri substanţiale, s-au făcut legi de

Toate cele cinci fete au fost implicate în diverse proiecte de caritate de-a lungul anilor.

 • 2004. Împreună, ca grup, Girls Aloud a preluat şi interpretat I'll Stand by You (The Pretenders) ca imn pentru Children in Need.
 • 2007. Girls Aloud a preluat şi interpretat Walk This Way (Aerosmith & Run DMC) alături de Sugababes ca imn pentru Comic Relief (un program de adunare de fonduri pentru ajutoare trimise în Africa).
 • 2008. Kimberley Walsh este ambasadoare pentru Breast Cancer Haven, sprijinind deschiderea unui centru medical în valoare de £2.2 milioane.
 • 2009. Cheryl Cole, Kimberley Walsh şi alte vedete au căţărat vârful Kilimanjaro pentru Comic Relief. S-au adunat £3.4 milioane prin această acţiune.

---

Discografie

 • Sound of the Underground (2003)
 • What Will the Neighbours Say? (2004)
 • Chemistry (2005)
 • Tangled Up (2007)
 • Out of Control (2008)

---

Bibliografie

 • Dreams that Glitter – Our Story (autobiografia Girls Aloud, 2008)

---

Componenţa Girls Aloud

 • Nadine Coyle
 • Sarah Harding
 • Nicola Roberts
 • Cheryl Tweedy (ulterior Cheryl Cole)
 • Kimberley Walsh

---

Până în luna mai 2010, cele cinci dive au câştigat în total £30 de milioane (de lire sterline).

---

--- 

---

Cheryl Cole
(n. Cheryl Tweedy în 30.IUN.1983 la Newcastle upon Tyne, FOTO 1,2)

2008. Cheryl Cole a fost primită în juriul concursului televizat pentru tinere talente muzicale, The X Factor.

2009. Divorţul iminent de către fotbalistul vedetă Ashley Cole, care o înşela sistematic cu altele, a fost un element mediatic care i-a câştigat simpatia întregii naţiuni.

După pauza luată de la Girls Aloud, Cheryl Cole a lansat două albume solo încununate de succes, ajungând pe locul 1 în UK (3 Words în 2009 şi Messy Little Raindrops în 2010).

Artista devine recunoscută ca o vedetă care se îmbracă cu bun gust, apărând pe coperta Vogue UK şi fiind numită ambasador internaţional pentru L'Oréal.

---

---

Nadine Coyle

(n. Nadine Elizabeth Louise Coyle în 15 June 1985 la Derry/Irlanda de nord, FOTO 3)

Artista participase înainte la versiunea irlandeză Popstars, compunând şi muzică pe plan solo.

2010. Prin propria casă de discuri, Black Pen Records artista semnează un contract de distribuţie şi promovare cu casa de discuri deţinută de lanţul de alimentare Tesco. Albumul de debut (cu extrasul omonim), Insatiable, se vinde în 5.000 de exemplare în prima săptămână de la apariţie. Albumul nu ajunge în Top 40; piesa atinge doar locul 26 în clasamentul pieselor britanice.

---

Sarah Harding

(n. Sarah Nicole Hardman, în 17.NOI.1981 la Ascot, FOTO 4,5)

Artista alege să nu se lanseze într-o cariera solo muzicală. În schimb, se angajează în roluri de actriţă în filme cinematografice (Bad Day, St. Trinian's II: The Legend of Fritton's Gold) şi de televiziune (Freefall la BBC)

Se zvoneşte că Sarah Harding va lansa un album solo în 2011 şi va fi prezentatoare pentru serialul Dating in the Dark la Living TV.

---

Nicola Roberts

(n. în 5.OCT.1985 la Stamford, FOTO 6,7)

Artista a devenit vedeta liniei de machiaje Dainty Doll, ţintite celor cu o culoare palidă a pielii – şi lansează un documentar la BBC3: Nicola Roberts: The Truth About Tanning (adevărul despre bronzarea pe plajă şi la solar).

Se zvoneşte că artista a semnat cu Universal Music pentru cariera solo muzicală care ar urma.

---

Kimberley Walsh

(n. Kimberley Jane Walsh în 20.NOI.1981 la Bradford, FOTO 8.9)

Înainte de Girls Aloud, artista jucase în serialul TV This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper şi a apărut în filmul educaţional de scurt-metraj Focus. În 2001, a jucat în clipul Dream Back (despre o trupă prefabricată şi lansată printr-o emisiune TV).

Astfel, după ce Girls Aloud intră în vacanţă, vedeta se angajează din nou în roluri pentru diverse emisiuni TV, printre care şi la MTV şi VIVA. În paralel, Kimberley Walsh devine editorialistă pentru tabloidul OK!

Pentru imagine, artista devine manechin pentru linia de modă New Look şi produsele de păr de la Schwarzkopf.

Muzical, apare alături de Aggro Santos în piesa lansată recent, Like U Like.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
Bonaparte. Out of Control
Bonaparte. Out of Control...
Publicat in: 22.06.2015, Ora: 06:10AM
Sarah Harding DJ SET (Girls Aloud)
Sarah Harding DJ SET (Girls Aloud)...
Publicat in: 06.12.2014, Ora: 10:07AM
Singer becomes DJ. SARAH HARDING (Girls Aloud)
Singer becomes DJ. SARAH HARDING (Girl...
Publicat in: 30.01.2014, Ora: 06:10AM
Caro Emerald. Tangled Up
Caro Emerald. Tangled Up...
Publicat in: 13.05.2013, Ora: 06:47AM
Jedward
Jedward...
Publicat in: 07.03.2013, Ora: 06:04AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online