• czb.ro
Click. Cronica

2010.OCT.29. CJ. Roland Garros. Indian Fall (BV), Dor de Duh (TM), Sear Bliss (HU)

Publicat in: 23.01.2011, 20:44PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1188
Etichete: Andrei Calmuc, Dor De Duh, Fear 4 Stages, Hatework, Indian Fall, Pathfinder, Roland Garros, Sear Bliss, The Haunted
2010.OCT.29. CJ. Roland Garros. Indian Fall (BV), Dor de Duh (TM), Sear Bliss (HU)

2010.OCT.29. CJ. Roland Garros

Sear Bliss (HU)

Dor de Duh (TM)

Indian Fall (BV)

---

Concertul cu pricina avea să fie pentru mine unul cu evect revigorant ...pornind de la destrămarea celor de la Negură Bunget – da știm cu toții că formația mai există, dar fără mecansimul principal - și înființarea formației Dor De Duh până la misterioasa plecare a solistului Andrei Calmuc din Indian Fall și înlocuirea acestuia cu noul solist.

Din păcate concertul a avut o întârziere de mai bine de jumătate de oră, am înțeles de la organizatori că cei de la Sear Bliss s-au rătăcit pe drum cauzând astfel decalajul cu pricina. Din punct de vedere al organizării evenimentului, aveam aceleași așteptări din partea celor de la Hatework ca și până acum, fiind cam unii din puținii organizatori cărora le place să își impună acele standarde de seriozitate când vine vorba de un eveniment. Nu poţi să arunci vina întârzierii în cârca lor, concluzionând astfel următoarele: a fost încă un eveniment marca Hatework - la fel de bine organizat. Trebe dați ca exemplu pozitiv de fiecare dată.

---

Indian Fall (Braşov)

!!!!!

Indian Fall este prima și cred că și singura mea dragoste puternică față de o trupă autohtonă. Cum spuneam și într-un Pol Postion de anul trecut, ajunsesem să demagnetizez caseta cu albumul Pathfinder, care mi s-a părut, cel puțin până acum, cel mai bun material discografic al oamenilor. Venisem cu burta plină de scepticism. Oare cum v-a putea Djeeckx-u să încalțe păpucii lăsați de Andrei Calmuc în momentul plecării lui din trupă. Din păcate căzusem și eu în extrema clasică de fan boy care nu vroia să accepte realitatea. Dar după două palme educative și niște mustrări serioase aduse propriei persoane am zis hai să vedem ce poate omu. Si omu poate !!! Concertul începe în forță cu piesele de pe noul album Fear 4 Stages, care trebe ascultat, toate fiind contopite într-o singură piesă care încearcă să te transpună în trăirile celor de la Indian Fall. Well ce să zic, practic Indian Fall trebuia să se reinventeze ...ceea ce a și făcut cu brio. Nu îmi plac formațiile care după ce renunță la un membru continuă să încălzească aceeași ciorbă over and over. Cu reinventarea aceasta s-a și schimbat stilul abordat, trecând pe o latură un pic mai violentă și un pic mai tenebroasă, cea ce mă lasă să ghicesc că Andrei domnea cu un pumn de fier în Indian Fall pe partea de compoziție. Show-ul a fost unul bun, mai ales raportat la gradul extazului meu văzând puterea de renaștere de care a dat dovadă Indian Fall. Cel mai mult m-a speriat lipsa publicului. Nu cred ca am numărat peste 150 de plătitori. Lucru care mă sperie din ce în ce mai mult. Revenind la Indian Fall - ei bine - oamenii au reușit să îi dea fan boy-ului din mine un picior zdravăn prin care toate simțurile mele s-au ridicat la cote maxime. Mă bucur nespus de mult de sosirea noului solist, care anunță the new dawn pentru Indian Fall. Pănă la următorul concert trebuie neaparat să ascultați albumul nou. Este unu dintre cele mai bune albume pe care l-am auzit pe la noi. Îmi era dor de o formație cu iz de black atmospheric.

FOTO: deschiderea, 1

---

Dor de Duh (Timişoara)

!!!!!

Termin cu prima formație și cu prima găleată de scepticism, și o pregătesc pe a doua. După toate vuietele care au umplut gurile rockerilor în momentul în care a luat loc plecarea monștrilor creativi din Negură Bunget, am zis că nu cred că vor reuși să ducă epopeea mai departe. Mi se părea imposibil - aceeași atitudine de fan boy mă luase pe dinainte. Probabil aici am fost un pic mai optimist mai ales la auzul înfințării formației Dor De Duh.

Ascultasem câteva piese pe net, dar nu am vrut să îmi formez o imagine până nu ajung să îi văd live. Well, cred ca după concert cineva a trebuit să vină să îmi scoată piciorul din gură. Atmosfera hipnotică creată de acești oameni este masivă. Este ceva de genu stand and stare. Nu poți să spui nimic, doar aplauzi mecanic între piese și îți pare rău de cele 20 de secunde în care nu auzi muzica lor. Cred că nu mai trebuie confirmat nimănui că Dor De Duh este formația care va duce stindardul muzical pornit de Negură Bunget mai departe și actuala formație Negură Bunget se va pierde încet - încet în anonimat, abuzând de imaginea creată în perioada în care muzica era la ea.

Ei - e bine că vremurile se schimbă, ne fac mai curioși de muzica pe care o ascultăm. Formatul a rămas pentru Dor De Duh la fel ca și până acum, cu elementele care i-au făcut atât de consacrați: aici mă refer la combinația unică de instrumente, toacă, xilofon, tulnic. Ce poate fii mai frumos decât să vezi o mare de plete care se agită pe un black majestic care e susținut din spate de murmurul tulincelor. Ceea ce mi se pare că au adus în plus fată de soundul din Negură Bunget este mai mult elementul de transă hipnotică. Nu poți să asculți muzica celor de la Dor De Duh și să nu începi să te transpui într-un univers paralel dictat de ritmul de tobă, chitară ... de toacă. La Dor De Duh a fost și cea mai mare înghesuială, dar a fost și show-ul cel mai bun aș zice eu. Dacă nu ar fii fost o trupă – o să aflați în curând care – aș spune că sunt cea mai buna formație de pe la noi ...dar așa cum stau treburile, trebuie să împartă locul fruntaș cu această formație...

...așa că musai la concerte cu voi să îi vedeți live.

FOTO: 2 - 5

---

Sear Bliss (Ungaria, Szombathely)

!!!!

Ajungem la capul de afiș din seara noastră pănă acum minunată. Cu Sear Bliss am avut ocazia să mă mai întâlnesc de 2 ori până acum (una dintre dățile trecute fiind tot cu sprijinul celor de la Hatework) și de nenumărate ori pe mp3-playerul meu, unde albumul The Haunted este în continuare omniprezent. Este cred că singura trupă din acest program la care am ceva de obiectat, și nu din cauza muzicii sau a sunetului. Unul din chitariști și trompetistul stăteau cam foarte ascunși pe scenă, cum se vede și în poza care am insistat să fie prezentă. Andras și cu celălalt chitarist împarțeau mai mult de jumate de scenă, în timp ce trompestisul și chitaristul păreau înghesuiți într-un colț, ascunși după cutii de instrumente și sintetizatoare, motiv pentru care a trebuit să execut niște manevre destul de ciudate ca să pot face poza cu pricină. Revenind la muzică, cred că dacă nu era trompeta prezentă la Sear Bliss, aceștia rămâneau o altă formație de doom - black, dar uite că de la începutul începuturilor, Andras – singurul membru fondator care a rămas în componenţă până în prezent (deşi doi dintre foștii membrii au revenit în 2009) a decis să integreze acest instrument cu care a reușit să creeze o altă imagine celor de la Sear Bliss. Formația sună foarte bine și închegat, și oferă de fiecare dată un show bun, însă rămân (constat) cu regretul că nu îmi oferă mai multe piese de pe albumul meu de suflet. Lasă că voi crește eu mare și îi chem să îmi cânte numai mie. Din păcate, ultimele albume nu prea mă mai țin în starea de suspans și nu mai îmi dau feeling-ul acela pe care îl știm cu toții când ascultăm un album care ne schimbă total universul în acele minute de audiție... Totul e bine lucrat tehnic, dar aș spune că s-a pierdut un pic din feeling-ul acela de mister și enigmă pe care îl aveau. Lumea a fost din păcate mai răsfirată decât la Dor De Duh, lucru care îmi confirmă pentru cine a venit publicul în seara asta.

FOTO: 6 - 8

---

Seara a fost per total foarte reușită, cu o sonorizare bună, muzică foarte bună, public cam sărăcuț - dar sper la o revigorare a publicului de pe la noi, altfel ne plângem degeaba că nu avem concerte ... știm noi acel cerc vicios, nu mă duc la concert dar vreau concerte. Hatework a fost exemplar ca întotdeauna, le urez la mai mare și la mai multe și mai mult ... public.

---

Autor: Olaf Pol

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Electric Castle 2016. We Are The People
Electric Castle 2016. We Are The Peopl...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.I...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.I...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 12:49PM
Grimus la Electric Castle Festival 2016
Grimus la Electric Castle Festival 201...
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Electric Castle 2016. Ziua 0
Electric Castle 2016. Ziua 0...
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
NEW SINGLE. Indian Fall. Dincolo de Timp
NEW SINGLE. Indian Fall. Dincolo de Ti...
Publicat in: 09.03.2018, Ora: 06:52AM
PIESĂ NOUĂ. Indian Fall, Dincolo de Timp
PIESĂ NOUĂ. Indian Fall, Dincolo de ...
Publicat in: 24.02.2018, Ora: 06:56AM
Indian Fall announce line-up changes
Indian Fall announce line-up changes...
Publicat in: 24.03.2016, Ora: 06:46AM
2015.OCT.31. SV. 31 Motor's PUB. INDIAN FALL, CODE RED & W3 4R3 NUM83R5
2015.OCT.31. SV. 31 Motor's PUB. INDIA...
Publicat in: 26.10.2015, Ora: 06:50AM
UNHOLY TRINITY TOUR 2015
UNHOLY TRINITY TOUR 2015...
Publicat in: 19.10.2015, Ora: 06:33AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online