• czb.ro
Click. Hot Tracks

Hot Tracks. Introducerea. Muzica anilor 1980

Publicat in: 30.11.2010, 11:58AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 2351
Etichete: Brass In Pocket, Hot Tracks, Ken Taki, Kentucky, Pretenders
Hot Tracks. Introducerea. Muzica anilor 1980

Eu m-am născut şi am crescut în Statele Unite.

Părinţii mei au fugit din ţară în 1967. Eu m-am născut în statul Kentucky în 1969.

Mulţi mă consideră nebun că am venit în România la studii şi nu am mai plecat. Eu consider că este un mare avantaj, pentru că eu am trecut printr-o anumită etapă a fenomenului muzical în Occident.

Înainte de 1989, muzica intra în ţară de la sârbi şi maghiari prin Baia Mare, Satu Mare, Arad şi Timişoara (casele de discuri din Anglia permiteau multiplicarea vinilurilor în Yugoslavia şi Ungaria, iar guvernele respective permiteau distribuţia acestor produse în ţările lor pe vremea când România era complet izolată de lume) sau muzica mai intra în ţară de pe mare, la portul Constanţa, unde marinarii vindeau viniluri aduse din India sau te miri ce alte ţări exotice şi le vindeau la suprapreţ la puţinii colecţionari de muzică care existau pe atunci aici.

Şi mai era varianta de a avea acces la muzică prin ascultarea ilegală a postului de radio, Radio Europa Liberă, care emitea pe unde scurte din Viena, pentru Europa de est.

Ajuns în 1987 la facultate la Cluj, am avut colegi care îşi ţineau evidenţa formaţiilor preferate din occident în agende şi caiete, cu biografii, discografii şi componenţe de formaţii scrise cu mâna lor. Am mai cunoscut cel puţin doi colegi care aveau o arhivă de muzică înregistrată pe benzi de magnetofon. Un coleg şi-a adus magnetofonul chiar la cămin, dar nu făcea chefuri cu el, ca să nu se strice, şi asculta muzica alături de colegii lui de cameră şi cu invitaţi prvilegiaţi, cum eram şi eu.

Unii ascultau muzica pop-rock în stil INXS, U2, REM …Midnight Oil. Alţii apreciau funk-ul celor de la Red Hot Chili Peppers, care pe atunci debutau. Am avut doi-trei colegi pasionaţi de muzică ambientală (la vremea respectivă, în sens de muzică instrumentală meloterapeutică – interpretată pe primele generaţii de sintetizatoare), şi aveam un grup restrâns de colegi nebuni după ritmurile mai experimentale din genul psihedelic-progresiv al rockului (pe atunci, ca şi acum, considerată o ciudăţenie – şi puţin înţeleasă de majoritate).

Eu am crescut în anii 80. din 1980 şi până în 1990 am parcurs etapa anilor 11-21 de ani.

Postul de televiziune MTV (superdiluat în 2010) s-a lansat în SUA la finalul verii 1981. Accentul pe atunci se punea pe muzica rock promovată de tinerii albi americani…

Eu am descoperit acest fenomen prin cabloviziune, cum se numea pe atunci (Cable-Vision), în vara anului 1982. La vremea respectivă, se lansaseră recent în comerţ primele aparate de înregistrat şi redat Home-Video, în format Beta (un format care în România s-a folosit exclusiv la nivel de televiziuni profesionale), urmând să se lanseze şi formatul mai nou, mai ieftin, de calitate mai scăzută, VHS, la jumătatea aceluiaşi deceniu.

Ţin minte că am fost martor la lansarea videoclipului Michael Jackson, Thriller. Acesta a fost primul clip prezentat cu atâta tam-tam, ca lansare exclusivă mondială (pe atunci, MTV nu se difuza decât în SUA şi Canada, dar asta pentru ei înseamnă mondial!).

Ţin minte cum urmăream topurile videoclipurilor la MTV în weekend. Le înregistram de obicei pe casete video şi mă uitam ulterior, peste 1-2 zile şi selectam clipurile mele preferate, şi având două aparate video, legate între ele, putem face selecţii de clipuri, la fel cum făceam folosind dublu-deck-ul (părinţii mei nu suportau muzica generaţiei mele, şi ascultam această muzică pop-rock, cumva pe ascuns de ei, în sensul că ei ştiau că ascult şi cumpăr muzică modernă, şi mă lăsau să îmi fac damblaua, atâta timp cât nu puneam muzica la maxim în casa lor)… iar eu ascultam muzica la maxim în casă în momentul în care rămâneam singur … şi descoperisem utilitatea căştilor unde puteam asculta iarăşi muzica la maxim, fără să deranjez părinţii – în timp ce se aflau în casa lor … deşi era să mănânc bătaie de câteva ori – atunci când ascultam muzică pe şest – că nu auzeam când eram chemat seara la masă …

Ţin minte că unul dintre primele clipuri văzut de mine la MTV a fost Brass In Pocket, de Pretenders.

---

Brass In Pocket. The Pretenders. 1980

Şi da, mă uit acum la ele şi îmi dau seama că pentru cei mai mulţi tineri de acum ele pot părea foarte puerile şi rudimentare – dar astea au fost vremurile. Erau primele videoclipuri ale industriei şi asta era tehnologia de care se puteau folosi la momentul respectiv.

Şi de fapt, generaţia mea – din State – se afla undeva la mijloc, între epoca anilor 70 şi epoca anilor 90.

Deceniul anilor 70 este perioada în care toţi susţin că s-a compus cea mai diversă şi originală muzică, ca şi compoziţii de piese, ca albume … din epoca muzicii rock (chiar până în prezent). În epoca anilor 90, industria a luat-o razna cu promovarea proiectelor printr-un singur hit single … formaţii şi feţe sezoniere … apăruse deja muzica electronică puternic ritmată în topuri, epoca DJilor se afla imediat după colţ, formatul pieselor în mp3 deja se folosea pe net în State, iar industria muzicii contemporane, aşa cum am cunoscut-o în adolescenţă, nu mai avea să fie niciodată la fel.

Îi înţeleg pe tinerii care declară faptul că muzica anilor 80 şi 90 este de câcat, dar nu pot să le dau dreptate, atâta timp cât idolii sau artiştii lor preferaţi împrumută elemente şi idei fix din muzica acestei etape a muzicii pentru operele lor “originale”!

Ideea este că la finalul anilor 80 a apărut schema celor şapte-opt mari case de discuri care vedeau ce prinde la concurenţă, şi rapid căutau să semneze ceva asemănător, chiar dacă era departe de original, doar ca să mai încaseze un profit suplimentar de pe trendul publicului consumator. Din cauza asta, cei mai mulţi tineri, neiniţiaţi în muzica anilor 80, şi care au ascultat câteva chestii – aleator, fără un studiu mai atent al muzicii vremurilor respective, la modul general – au tras repede concluzia că muzica este diluată şi că dacă ai ascultat ceva anume, cunoşti totul despre acel gen muzical … problema nu este tocmai aşa. Artistul acela care a iniţiat o mişcare avea ceva în plus faţă de urmaşii lui. Pe urmă există multe nuanţe ale genurilor şi subgenurilor care au început de fapt să se formeze în această etapă a muzicii rock.

Şi aş mai putea elabora 10 pagini pe această temă.

Am fost la concert la Mes Quins (Flying Circus, 10 septembrie, 2010) şi muzica lor kitchoasă şi eclectică m-a dus cu gândul la italo-pop-ul anilor 80 şi m-am hotărât să propun şi eu pol positionul meu pentru anii copilăriei şi tinereţii generaţiei mele (aflată la 40 de ani).

Noua rubrică dedicată muzicii anilor 80 se va numi Byte. HOT TRACKS. şi va fi semnată de Ken Taki. Logo-ul folosit pentru rubrica Hot Tracks este coperta unei compilaţii cumpărată de mine în vara anului 1984 cu hiturile momentului.

De mâine încep să prezint săptămânal câte o piesă care m-a impresionat în momentul lansării şi care va rămâne mereu ca o parte vie din mine, întimpărită în gândurile mele, fredonată seara înainte de culcare sau dimineaţa, la spălatul pe dinţi.

Autor: Ken Taki

Acest articol a fost postat prima dată la CZB  în 17 septembrie 2010.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Mother. The Police. 1983
Mother. The Police. 1983...
Publicat in: 16.07.2011, Ora: 10:42AM
Jump. Van Halen. 1984
Jump. Van Halen. 1984...
Publicat in: 21.06.2011, Ora: 06:58AM
Used to Love Her. Guns'n'Roses. 1988
Used to Love Her. Guns'n'Roses. 1988...
Publicat in: 07.02.2011, Ora: 09:05AM
Mexican Radio. Wall of Voodoo
Mexican Radio. Wall of Voodoo...
Publicat in: 29.01.2011, Ora: 12:03PM
Jingo. John Jellybean Benitez. 1988
Jingo. John Jellybean Benitez. 1988...
Publicat in: 30.12.2010, Ora: 10:08AM
2014.MAI.23. CJ. Flying Circus Pub. Masterpiece, Pretenders, Break Out, Opus Ruina
2014.MAI.23. CJ. Flying Circus Pub. Ma...
Publicat in: 19.05.2014, Ora: 14:38PM
Jump …15 ani în timp: Van Halen. 1984 vs. Compact. 1987 şi Voltaj. 1999
Jump …15 ani în timp: Van Halen. 19...
Publicat in: 21.06.2011, Ora: 07:14AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online