• czb.ro
Byte. Decese

Malcom McLaren (22.IAN.1946 – 8.APR.2010)

Publicat in: 01.01.2011, 16:39PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1132
Etichete: Adam And The Ants, Artist Intl. M, Bow Wow Wow, Ecou, Malcom Mclaren, Mary Delahunty, The Great Rocknroll Swindle, The Sex Pistols, Vivienne Westwood
Malcom McLaren (22.IAN.1946 – 8.APR.2010) Malcom McLaren (22.IAN.1946 – 8.APR.2010)

Malcolm Robert Andrew McLaren s-a născut în 22 January 1946 la Stoke, Newington (un cartier al Londrei, în Anglia).

Considerat bunicul punk-ului, Malcom McLaren, fostul managerul al trupei Sex Pistols a decedat în dimineaţa zilei de 8 aprilie 2010. Din lipsă de timp, nu am putut documenta momentul mai aproape de eveniment.

Ce ar fi de reţinut aici, pe lângă faptul evident că Malcom McLaren a fost managerul care a lansat The Sex Pistols, este faptul că Malcom McLaren a fost un geniu al strategiei de promovare la modul general. Malcom McLaren a adus muzica punk şi la satele cele mai mici şi uitate de lume din Anglia.

Multe alte influenţe nu ar fi existat în scena muzicii rock (sau ar fi apărut mai târziu) dacă nu exista promovarea agresivă a formaţiei Sex Pistols. Formaţia Joy Divisiona cărei poveşti porneşte după un concert Sex Pistols… şi alte formaţii din anii 80 au fost înfiinţate de către fani apropiaţi ai formaţiei Sex Pistols din anii 70.

Oameni influenţi din presă, precum Jan McGuiness, director al postului TV ABC din Australia, îl consideră un manipulator mass media. În 1996, la Adelaide Arts Festival (în statul South Australia), Malcom McLaren a fost invitat într-o emisiune în care interlocutorul, Mary Delahunty (viitorul Ministru al Artelor din Statul Victoria), nu era deloc impresionată de stilul şi schemele englezului. Interviul a avut loc la Hotelul Hilton. La vremea respectivă, Jan McGuiness era producătorul emisiunii.

Mary Delahunty a pornit emisiunea prezentându-l pe Malcom McLaren ca fiind un designer lipsit de gust, care era întreţinut de (partenera lui de afaceri) Vivienne Westwood

Obişnuit doar cu laude de la presă, admiraţie de la tineretul trendy şi respect de la generaţii întregi de punkeri, Malcom McLaren a avut o cădere psihică şi s-a enervat cumplit. După ce a ajuns să protesteze isteric că poate dovedi că este fiu de croitor cu acreditare în domeniu … şi a început să se laude cu faptul că a fost numit recent consultant cultural pentru statul polonez… Mary Delahunty a devenit din ce în ce mai acidă pe măsură ce evolua interviul.

În spume, Malcom McLaren a cerut să i se predea integral filmările, iar episodul acesta din emisiunea respectivă să fie scos din grila de programe. Când Mary Delahunty şi echipajul au refuzat să predea casetele înregistrate, Malcom McLaren i-a luat ostateci pe toţi şi i-a încuiat în barul hotelului unde a avut loc interviul.

Jan McGuiness era proaspăt sosit şi nu a chemat poliţia, deoarece a rezolvat să îşi salveze echipajul cu ajutorul cheii de rezervă de la managerul hotelului. Malcom McLaren a ameninţat anularea restului datelor de turneu şi că va face publică obrăznicia postului de televiziune. Până la urmă s-a ajuns la o înţelegere să se mai organizeze o masă rotundă cu toată presa aflată la Festival, cu organizatorii Festivalului, conducerea televiziunii şi oamenii lui McLaren. Ulterior, Jan McGuiness a fost de acord să taie declaraţiile mai acide şi comentariile mai violente la adresa lui Malcom McLaren din interviul ce urma să fie difuzat.

 • Acesta a fost doar un mic exemplu de ce era în stare să facă Malcom McLaren şi de modul în care a reuşit să se impună în lumea showbiz-ului.

Exmatriculat de la mai multe colegii de artă, Malcolm McLaren deschide un butic vestimentar la Londra (numit Let It Rock, apoi Too Fast To Live Too Young To Die ulterior Sex, la King’s Road 430), împreună cu prietena lui de atunci, Vivienne Westwood, în 1971. În acest butic, îl va cunoaşte (prin 1976) pe John Lydon, aka Johnny Rotten, liderul formaţiei The Strand, ulterior The Sex Pistols, prin asistentul lui, Bernie Rhodes (care avea să devină manager la rândul lui, pentru The Clash). Malcolm McLaren era proaspăt întors de la New York, unde a fost impresar pentru scurt timp pentru New York Dolls.

Byte. Fiul cuplului, Joseph (Joe) Ferdinand Corré, a înfiinţat firma de lenjerie intimă Agent Provocateur.

Malcolm McLaren provine dintr-o familie foarte înstărită, din partea mamei. Astfel, bunica lui, Rose Corre Isaacs este fiica unui negustor de diamante, evreu din Portugalia care se stabileşte la Londra. Sfatul bunicii a fost mereu: “A fi rău e bine … a fi bun este acelaşi lucru cu a fi plicticos” (“to be bad is good; to be good is the same as boring”).

Malcolm McLaren este inspirit de mişcarea Situationistă, condusă de King Mob (prin care se promovează acţiunile absurde şi de provocare ale schimburilor sociale) şi ia parte în răscoala studenţilor de la Croydon Art School.

Faima şi renumele vin după ce se implică în impresarierea formaţiei Sex Pistols şi lansează piesa God Save The Queen în aceeaşi săptămână în care Regina Elizabeta II sărbătorea 25 de ani pe tronul Angliei (în 1977). Piesa a fost interzisă la radio de către BBC (radioul de stat) şi Independent Broadcasting Authority (asociaţia radiourilor private).

Malcolm McLaren avea fler pentru senzaţie şi a aranjat ca formaţia şi reprezentanţii casei de discuri A&M Records să semneze contractul în faţa Palatului Buckingham, după care a organizat un concert cu trupa pe un vas care naviga pe Tamisa. Trupa a cântat God Save The Queen pe platforma exterioară a ambarcaţiunii până a venit poliţia să întrerupă concertul din mijlocul fluviului, şi îl arestează pe impresar.

Au existat neînţelegeri între trupă şi manager.

Acestea sunt făcute public prin ecranizarea lui Malcolm McLaren The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1980) prin care de fapt, McLaren îşi pregăteşte terenul pentru lansarea carierei artistice pe plan solo. Urmează ecranizarea The Filth and the Fury (2000), prin care membri formaţiei îşi expun punctul lor de vedere.

Adam and the Ants. Bow Wow Wow

După lansarea albumului de debut, Adam Ant îl abordează pe Malcolm McLaren pentru impresariat şi management. McLaren în schimb, ia trupa de spate a artistului şi lansează Bow Wow Wow şi caută membri de înlocuire pentru trupa de spate în timp ce îl manageriază şi pe Adam Ant, căutând un nou stil pentru artist.

Ulterior, Malcolm McLaren se va ocupa şi de Jimmy The Hoover (înfiinţat în 1982), care câştigă dreptul să deschidă un turneu Bow Wow Wow.

Cariera Solo

Discografie

 • Duck Rock (1983) introduce muzica hip hop la un public mai larg din Anglia.
 • Waltz Darling (1989) funk/disco, aduce stilul Vogue în atenţia publicul, cu mult înaintea Madonnei. Albumul este ţintit publicului American, dar are succes tot în Europa.
 • Paris (1994)
 • Buffalo Gals Back 2 Skool (1998)

Filmografie

 • The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1980)
 • Fashion Beast (regizor, 1986, nefinalizat)
 • The Ghosts of Oxford Street (regizor, Channel 4, 1991)
 • Fast Food Nation (co-producător, 2006)

Radiografie

 • Malcolm McLaren’s Musical Map of London (2006, prezentator pentru BBC Radio 2)
 • Malcolm McLaren’s Life and Times in L.A (2006, prezentator pentru BBC Radio 2)

Vernisaj.

 • 9 din 21 de piese sound painting sunt expuse pe plasma în New York Times Square (Creative Time/New York City – Basel, Elveţia 2008)

Ca artist solo, Malcolm McLaren a înregistrat albume avangardiste şi a rămas o figură omniprezentă în lumea artei şi a modei.

Diagnosticat cu mezoteliom, se consideră că la baza bolii a stat decorul buticului de modă unde era co-patron cu designerul Vivienne Westwood. Periodic, Malcom McLaren îşi vandaliza propriul magazin, lovind pereţii de azbest pentru a crea un efect de decor ca după război. Practic, de fiecare dată când făcea asta, se otrăvea cu praf de azbest.

Diagnosticul cancerului agresiv la nivelul pleurei (stratul subţire de ţesut care acoperă plămânii) a venit în octombrie 2009. Malcom McLaren a rămas activ până în februarie 2010, când cancerul agresiv nu i-a mai permis să iasă din pat. Impresarul a fost discret privind starea lui de sănătate.

Managerul, decedat într-un spital din Elveţia, cu partenera lui de viaţă, coreana-americană Young Kim şi fiul Joe Corre lângă patul lui, a fost înmormântat în cimitirul Highgate din Londra.

www.malcolmmclaren.com

Surse.

 • ABC TV
 • The Independent
 • New York Times
 • Sydney Morning Herald
 • Wikipedia

tHE SeX PIStols?

Puţine formaţii muzicale au influenţat o latură întreagă a scenei muzicale contemporane aşa cum au făcut-o cei de la Sex Pistols în timp record.

Formaţia a fost împreună timp de doi ani, nu a înregistrat nici un succes de Top în SUA şi nu a înregistrat un album propriu-zis de studio cât timp au fost împreună (albumul a fost practic o colecţie de hituri ce cântate în concert care au avut priză la public).

Dacă nu ar fi fost The Sex Pistols, peisajul muzical modern ar arăta probabil complet altfel; se poate spune, în linii mari că TOT ce a apărut după apariţia lor pe scenă între 1976-1977 a fost atinsă într-un fel de influenţa lor muzicală sau de rearanjarea contextului muzicii rock în capitolul istoriei dedicat muzicii contemporane.

Muzica punk, rockul indie şi rockul alternativ s-au dezvoltat din furia celor care au urcat pe scenă cu intenţia declarată de a distruge definitiv mişcarea rock ‘n’ roll … ceea ce au şi reuşit din punct de vedere al evoluţiei muzicale country-blues-folk-rock-progresivă până în momentul respectiv.

Discografie

 • Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols (oct. 1977)

Componenţa

 • Johnny Rotten (voce)
 • Steve Jones (chitară)
 • Paul Cook (tobe)
 • Sid Vicious (chitară bas, care l-a înlocuit pe Glen Matlock)
---

Autor: RiCo

Articol postat prima dată în 1.05.2010


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Adrian Enescu (1948 - 2016)
Adrian Enescu (1948 - 2016)...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 11:40AM
Dan Panaitescu (n. 5.NOV.1955 la Tg.Mureș - d. 15.IUL.2016 la Brașov)
Dan Panaitescu (n. 5.NOV.1955 la Tg.Mu...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 15:32PM
Nik Baydin (chitarist la The R.O.C.K)
Nik Baydin (chitarist la The R.O.C.K)...
Publicat in: 11.07.2016, Ora: 14:54PM
Prince (1958 - 2016)
Prince (1958 - 2016)...
Publicat in: 22.04.2016, Ora: 05:40AM
Keith Emerson (71)
Keith Emerson (71)...
Publicat in: 16.03.2016, Ora: 10:36AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online