• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2010

Managementul de criză

Publicat in: 12.01.2011, 09:26AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1260
Etichete: Cluj, Constanţa, PĂrerea Mea, Symphoenix, Ursus Cluj Fest
Managementul de criză

PĂREREA MEA. Compact la SymPhoenix. Luna amară la Ursus Cluj Fest

Criza financiară obligă trupele disperate după bani să lucreze fără manageri şi să calce peste principii de bun simţ ce ţin de imagine şi de marketing.

---

În anul ce a trecut, am considerat două situaţii ca fiind ieşite din comun. În ambele situaţii, sunt sigur că dacă ar fi existat un manager cu cap limpede la negocieri, formaţiile date ca exemplu ar fi acceptat participarea la evenimente în condiţii mai benefice cel puţin ca imagine pentru ele.

---

2010.IUL.31. SymPhoenix la Constanţa

În deschidere vor cânta Compact şi Phenomenon. Aceasta este formularea pe net a programului de Warm Up. Preţul unui bilet a fost de 75 de lei la categoria I şi 30 de lei la categoria II.

Ştim deja că Phenomenon este trupa tânără sprijinită (la modul neoficial) de Phoenix (scriem neoficial, pentru că se neagă în interviuri faptul că ar exista o astfel de relaţie între formaţii, deşi este evident că activitatea concertistică a tinerilor a depins de caravanele simfonice a foştilor dizidenţi în 2010 – spre exemplificare, am ataşat afişele de pe saitul oficial PhenomenOn din luna noiembrie unde pe nici una nu văd trecut cu font mare numele formaţiei pe al cărui websait se află aceste afişe).

Alături de Phoenix, prin ţară, mai apare în mod frecvent RIFF (nu găsim nicio explicaţie pentru asta; probabil pur şi simplu, sunt prieteni - şi RIFF nu prezintă niciun pericol să iasă în evidenţă în deschiderea concertelor). Ce s-a întâmplat în vară la Constanţa însă este că formaţia Compact, care şi ea are deja o etate, şi a prezentat hituri foarte competitive pentru anii la care au fost lansate, apare în deschidere la Phoenix, fiind trecut în această manieră pe afişe, puţin mai mare decât PhenomeOn.

În locul formaţiei care a pornit din Cluj acum 30 de ani, aş fi insistat să se specifice faptul că este invitat special, dacă nu se putea trece numele mai mare la evenimentul SymPhoenix. Ca şi crtic de muzică, eu unul nu aş fi acceptat Compact să fie trecut aproape în aceleaşi condiţii grafice alături de o formaţie înfiinţată de 3 ani a cărei activitate se bazează (deocamdată) strict pe relaţii (şi nu prin forţe proprii). Mai mult, evenimentul nu a meritat. Doar 200 de fani au cumpărat bilet. Din commenturile articolului de mai jos, aflăm că Phoenix a dezamăgit (Compact fiind mult mai apreciat).

www.telegrafonline.ro/Articolul

---

Schema la SymPhoenix nu este singulară cu Compact. În 26 august, Viţa de vie a cântat în deschidere la Sibiu. Am impresia că aici este mai mult vorba de trupe care au avut şi o anumită admiraţie pentru Phoenix de-a lungul anilor şi consideră o onoare să apară trecuţi mici pe o machetă unde Phoenix este cap de afiş, deşi cota pe piaţă a celor două trupe menţionate nu mai justifică acest lucru. La rândul ei, Phoenix se foloseşte de aceste concerte cu trupe cu renume în deschidere ca să iasă mai mult în evidenţă decât ar mai fi cazul (fiind probabil primul semn de paranoie la un artist cu o vârstă mai avansată).

---

Fata din viswww.youtube.com/Fata din vis LIVE la CT

Mi-e tare dor de tinewww.youtube.com/Mi-e tare dor de tine LIVE la CT

Trenul pierdut: www.youtube.com/Trenul pierdut LIVE la CT

Cântec pentru prieteniwww.youtube.com/Cântec pentru prieteni LIVE la CT

---

---

2010.OCT.2-3. Luna amară la Ursus Fest

Cei mai buni artişti români se întâlnesc aici. Acesta este sloganul oficial al evenimentului. Berea clujeană nu a avut niciun artist clujean invitat oficial în program. Mesajul sloganului de la eveniment a fost: clujeni, beţi berea noastră; noi ne facem treburile pe voi. Din păcate nici berea Ursus nu mai e clujeană, se fabrică la Buzău, iar la finalul acestui an s-a anunţat oficial că fabrica din Cluj se închide ... rămâne doar brandul de Cluj ... Cam acelaşi lucru se întâmplă şi în muzică, începând cu Nightlosers şi Sistem, până la Kumm ...şi 40% din Luna amară. Faptul că te muţi acolo nu înseamnă că eşti şi acceptat acolo, după cum se vede şi pe afişul acestui eveniment.

Băieţii mai isteţi de la Marketing-ul SAB (firma internaţională care deţine berea Ursus) şi-au dat seama târziu de gafa de imagine. Cu trei zile înainte de eveniment, Mihnea Blidariu (artistul la voce, chitară, trompetă) anunţa pe websaitul Luna amară cu surle şi trâmbiţe participarea formaţiei la Ursus Fest. Numele formaţiei înfiinţate la Cluj nu apare însă nicăieri pe net în prealabil, nici pe machetele afişului oficial, nici pe saiturile care au promovat evenimentul cu trei săptămâni de zile din timp.

În perioada de criză, care se accentuează, artiştii locali, cu atât mai mult la nivelul celor cum este Luna amară (care a reuşit să devină cunoscută în ţară, cel puţin pe nişa ei) devin penibili, acceptând rolul de trupă de sacrificiu (prima în program, în timp ce nimeni din public nu ştia că va fi în program). Cu siguranţă s-a acceptat un onorariu mai mic (comparativ cu al celorlalte nume care apar pe afiş) decât dacă ar fi fost în cărţi şi inclus de la început în programul oficial. Datorită lipsei de management şi strategie de marketing la formaţia provincială, s-a participat fără să se ţină cont de imagine.

Pe moment s-au câştigat nişte bani, dar pe termen lung a fost o prezenţă irosită. Este greu de dovedit că Luna amară a fost acolo pentru că în afară de trei articole la CZB şi recenzia vreunui Fan blogger, pe niciun afiş al evenimentului postat pe net nu apare numele acestei formaţii. Asta rămâne valabil pentru percepţia publicului.

---

Este extrem de deprimant şi revoltător faptul evident de cât de centralizat se lucrează la noi în ţară pe evenimente care se doresc să aibă o alura “locală” şi “cu tradiţie”. Festivalul făcut la Cluj, de o bere clujeană, nu scoate în evidenţă nicio trupă clujeană pe afiş.

După 45 de ani de permutări de populaţii în ţară şi 20 de ani de permutări de populaţie în afara ţării, nu există un patriotism local sănătos.

În Franţa, într-o astfel de situaţie ar fi existat cu siguranţă cel puţin un Flashmob de atenţionare asupra neregulii cu programul ne-clujean oferit publicului local (practic, onorariile oferite formaţiilor din program au rămas tot la Bucureşti; prin lipsa artiştilor clujeni din program, nu s-a investit niciun ban în cultura sau scena locală clujeană).

La noi, 80.000 a fost cifra anunţată în presă a prezenţei la evenimentul organizat în două seri. Mai mult, reticenţa muzicală a populaţiei care merge aproape exclusiv la evenimentele gratuite organizate în aer liber în timpul anului este adâncită prin ofertarea unui program cu aceleaşi nume în mod repetitiv, de ani de zile.

---

Autor: RiCo

---

Articole asociate ca subiect la CZB, care s-ar putea să vă intereseze:

Ursus Fest Cluj. Revista presei. 9.10.2010

http://czb.ro/articol/417/

---

Ursus Fest Cluj. Reportaj. 7.10.2010

http://czb.ro/articol/418/

---

Ursus Fest Cluj. Părerea mea. 16.09.2010

http://czb.ro/articol/420/

---

Ursus Fest Cluj. Programul. 25.09.2010

---

Părerea mea. I Love Cluj vs. New Wave

http://czb.ro/articol/419/


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

CJ. Încă un an de criză culturală
CJ. Încă un an de criză culturală...
Publicat in: 13.05.2011, Ora: 11:24AM
CJ. Trăim într-o lume cuantumă. O introducere
CJ. Trăim într-o lume cuantumă. O i...
Publicat in: 27.04.2011, Ora: 06:55AM
CJ. Regulile nescrise ale scenei de concerte
CJ. Regulile nescrise ale scenei de co...
Publicat in: 24.04.2011, Ora: 17:59PM
Procesele din Industria Muzicală autohtonă
Procesele din Industria Muzicală auto...
Publicat in: 22.03.2011, Ora: 09:58AM
Casele de Cultură din ţară. Rural vs Urban
Casele de Cultură din ţară. Rural v...
Publicat in: 16.03.2011, Ora: 13:04PM
Revoluția Rock din România
Revoluția Rock din România...
Publicat in: 25.03.2014, Ora: 06:45AM
2013.NOV.11. CJ. Diesel Club, Teatrul National
2013.NOV.11. CJ. Diesel Club, Teatrul ...
Publicat in: 07.11.2013, Ora: 06:30AM
NOU CLIP. Interitus Dei. Strâga
NOU CLIP. Interitus Dei. Strâga...
Publicat in: 19.01.2012, Ora: 12:57PM
LANSARE DE CARTE. Oameni, de Mihai Mateiu
LANSARE DE CARTE. Oameni, de Mihai Mat...
Publicat in: 22.11.2011, Ora: 21:54PM
NOU CLIP. Nimrod's Weapon. Ten Plagues
NOU CLIP. Nimrod's Weapon. Ten Plagues...
Publicat in: 22.11.2011, Ora: 08:35AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online