• czb.ro
Byte. Decese

Teena Marie (5.III.1956 – 26.DEC.2010)

Publicat in: 10.01.2011, 10:46AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 734
Etichete: Lady T, Lady Tee, Lenny Kravitz, Mary Christine Brockert, Rose Lebeau, Teena Marie, The Ivory Queen Of Soul, Vanilla Child, Wild And Peaceful
Teena Marie (5.III.1956 – 26.DEC.2010)
  • Lady Tee
  • Lady T
  • Vanilla Child
  • The Ivory Queen of Soul

Mary Christine Brockert şi-a câştigat multe porecle de-a lungul carierei în muzică, dar cei mai mulţi o cunosc simplu, ca şi Teena Marie. Muzica artistei poartă amprenta specifică muzicii anilor 80.

---

Teena Marie a decedat acasă în Pasadena (California), în a doua zi de Crăciun, la vârsta de 54 de ani. Ea suferise de un atac vasculo-cerebral (AVC) cu o lună înainte de deces. Solista albă a reuşit să se impună în SUA în genuri muzicale dominate de voci de culoare, precum soul, R&B şi funk. Cariera ei a început chiar la casa de discuri Motown la finalul anilor 1970. Trebuie remarcat faptul că pe coperta albumului de debut, Wild and Peaceful (1979), nu apare poza ei. S-a aflat ulterior că CEO Berry Gordy a luat această decizie, pentru a nu pierde potenţiali clienţi curioşi fideli casei de discuri, care nu ar fi cumpărat albumul dacă ar fi ştiut de la început că este vorba de o artistă albă.

---

Artistul funk Rick James i-a admirat vocea, devenind apoi producătorul şi logdnic (cei doi nu s-au căsătorit până la urmă).

---

Ceea ce trebuie subliniat, şi unul dintre motivele principale pentru care o amintim pe artistă la CZB.ro este faptul că reprezintă o anomalie muzicală pentru scena americană (dar în sensul bun!), având o voce plină, cu amplitudinea de a acoperi o diversitate de stiluri muzicale, dar având pielea de culoare albă, şi încercând să se integreze într-o scenă muzicală tradiţională a celor de culoare.

De-a lungul anilor, a avut de suferit din cauza asta şi a trebuit să lupte mult să-i convingă pe cei din jurul ei de care depindea, pentru a putea să-şi urmeze drumul dorit în carieră. Acum 10-15 ani a început fuzionarea şi desfiinţarea multor case de discuri mai mici, independente. Artiştii ajunşi astfel în catalogul unor case de discuri mai mari, erau obligaţi să facă compromisuri majore pentru a rămâne activi. De cele mai multe ori, în astfel de situaţii, casele de discuri reinventau imaginea artistului şi îl obligau să cânte cu totul altceva faţă de ceea ce făcuse până în acel moment.

---

Plecarea artistei de la Motown s-a petrecut în condiţii de animozitate. Teena Marie a dat în judecată Motown, iar decizia curţii a creat precedentul pentru implementarea unei legi noi, prin care caselor de discuri li se interzic să ţină un artist sub contract fără să existe premiza de lansare a unui material discografic.

---

Mary Christine Brockert a lăsat în urma ei o fiică, Alia Rose, care este activă în domeniu din 2009, sub numele de scenă Rose LeBeau. Teena Marie a fost naşa fiicei lui Marvin Gaye, Nona Gaye.

În amintirea ei, Lenny Kravitz a urcat un filmuleţ pe YouTube la o zi după evenimentul tragic, în care relevă faptul că artista l-a luat de pe stradă când acesta avea 16 ani, i-a dat un acoperiş deasupra capului, i-a gătit ...şi l-a ajutat într-un moment în care acesta era un talent necunoscut.

www.youtube.com/Lenny Kravitz despre Teena Marie

---

Discografie

  • Wild and Peaceful (1979)
  • Lady T (1980)
  • Irons in the Fire (1980)
  • It Must Be Magic (1981)
  • Robbery (1983)
  • Starchild (1984)
  • Emerald City (1986)
  • Naked to the World (1988)
  • Ivory (1990)
  • Passion Play (1994)
  • La Doña (2004)
  • Sapphire (2006)
  • Congo Square (2009)
Teena Marie (5.III.1956 – 26.DEC.2010)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Adrian Enescu (1948 - 2016)
Adrian Enescu (1948 - 2016)...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 11:40AM
Dan Panaitescu (n. 5.NOV.1955 la Tg.Mureș - d. 15.IUL.2016 la Brașov)
Dan Panaitescu (n. 5.NOV.1955 la Tg.Mu...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 15:32PM
Nik Baydin (chitarist la The R.O.C.K)
Nik Baydin (chitarist la The R.O.C.K)...
Publicat in: 11.07.2016, Ora: 14:54PM
Prince (1958 - 2016)
Prince (1958 - 2016)...
Publicat in: 22.04.2016, Ora: 05:40AM
Keith Emerson (71)
Keith Emerson (71)...
Publicat in: 16.03.2016, Ora: 10:36AM
2012.SEP.28. B. Piata Constitutiei. Lenny Kravitz - Black and White Bucharest
2012.SEP.28. B. Piata Constitutiei. Le...
Publicat in: 21.09.2012, Ora: 06:38AM
Michael Jackson nu a murit! Noul album. Michael
Michael Jackson nu a murit! Noul album...
Publicat in: 09.03.2011, Ora: 10:04AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2017 • Revista De Muzica Online