• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Shirley Temple (n. 23.APR.1928)

Shirley Temple (n. 23.APR.1928)

Elizabeth Taylor este considerată de către mulţi ca fiind cea mai dragă vedetă copil, având rolul principal în filme clasice precum cel cu căţelul din Lassie sau cel cu căluţul din National Velvet. Noi am avut-o pe Lulu Mihăescu (Veronica, 1973), copil-minune al cinematografiei românești (fiind distribuită în 4 filme de Elisabeta Bostan, este păcat ca a renunțat la cariera cinematografică mult prea devreme). Shirley Jane Temple (care a împlinit 80 de ani în 2008) este considerată însă prima vedetă copil promovată cu succes de Hollywood.

...

Actrița a jucat în 54 de filme (dintre care în 40 ca minoră). Este cea mai mică actriţă care îşi lasă urmele piciorului la Teatrul Grauman şi este cea mai tânără actriţă care este premiată la frageda vârstă de 7 ani pentru talentul dovedit pe peliculă (fiind și în prezent cea mai tânără actriță premiată vreodată). 

--- 

Shirley Temple (n. 23.APR.1928 la Santa Monica, în statul american California) este fiica bancherului George Francis Temple și a intelectualei Gertrude Amelia Krieger. Mama ei adora să asculte muzică la patefon. Doamna Gertrude Temple a dorit să introducă artele în lumea fiicei ei înainte ca aceasta să se nască, ascultând muzică la patefon, citind cărți cu voce tare, mergând la spectacole de dans și concerte în timpul sarcinei. 

--- 

În primii ani de viață, mama Shirley-ei avea un întreg ritual legat de împletirea părului fetiței în 56 de bucle lungi (imitând cu exactitate stilul de coafură promovat de tânăra actriță Mary Pickford).

--- 

La vârsta de 3 ani, Shirley Temple a fost înscrisă la orele de dans de la Miss Meglin’s Dance School, iar acolo este descoperită de Charles Lamont, un regizor și agent de casting de la Educational Pictures (domnișoara Meglin fiind angajată la agenție, și având roluri în două filme-serial ale anilor 1931-33).

--- 

Baby Burlesques

Unul dintre primele filme de scurt-metraj în care a jucat Shirley Temple a fost War Babies (1932), a fost un scurt-metraj foarte controversat, în care un grup de preșcolari parodia situațiile unor adulți. Shirley Temple a jucat în rolul unei cocote, imitând trăsături de la Marlene Dietrich și Mae West

--- 



--- 

În luna mai, 1931, Educational Pictures a montat o serie de opt scurt-metraje Baby Burlesques (cu o durată medie de 10-11 minute, cât dura o rolă de film) -care a concurat cu filmulețele comice Our Gang (ambele fiind realizate cu actori preșcolari).  Baby Burlesques a fost o satiră politico-socială a vremii; preșcolarii purtau haine și uniforme de adulți deasupra brâului - și scutece cu ace de siguranță supradimensionate.

--- 

Shirley Temple avea contractul semnat pe doi ani cu Universal Studios, pentru 24 de filme, primind 10$ pe zi, lucrând 4 zile pe săptămână. Cheltuielile personale și repetițiile (care de multe ori ocupau perioade de 10 zile) nu erau remunerate. 10$ pe zi la vremea respectivă reprezenta un salar mult peste mediu. Filmările pentru un scurt-metraj durau 4 zile; ședințele de fotografie nu erau incluse în salar.

--- 

Prima frază înregistrată de Shirley pe peliculă a fost  Mais oui, mon cher în episodul War Babies, iar primul ei număr de dans în studio (pe piesa She's Only a Bird in a Gilded Cage) reapare în episodul Glad Rags to Riches.

--- 

A fost doar o chestiune de timp până a primit contractul de la Fox FIlms, (acesta prelungindu-se din 1934 până în 1940). Având păr cârlionţat; gropițe în obraji şi un zâmbet fermecător, Shirley Temple dovedea o naturaleţe şi dezinvoltură rar întâlnită la un copil în faţa camerei de luat vederi. În multe biografii se subliniază profesionalismul remarcabil al fetiței, ea fiind mereu prima prezentă pentru filmări. Astfel, a avut șansa să apară în filme alături de actori deveniți legendari, precum Gary Cooper, Clark Gable, Cesar Romero, Carole Lombard, James Dunn  și Adolphe Manjou… atenția tuturor fiind însă ațintită pe fetița de-o șchioapă. Actrița a avut un impact pozitiv nemaipomenit în perioada de criză economică din anii 30 în Statele Unite. 

--- 

Muzică și Dans

Pelicula prin care se lansează practic este Bright Eyes (1934), primul scenariu adaptat special pentru rolul ei. Acesta este primul lung metraj unde numele actriței apare deasupra titlului de film.

--- 

Shirley Temple a fost foarte talentată, interpretând piese și dansând step (tap-dancing) în multe din filmele ei, probabil scena pe care cei mai mulți o recunosc fiind The Good Ship Lollipop (din Bright Eyes, 1934).

--- 



--- 

Melodia devine automat un hit al vremurilor, iar 500.000 de copii ale notelor compoziției se vând în timp record (la vremea aceea familiile care se respectau aveau pian în casă). Talentul îi este recunoscut, iar Shirley Temple devine cea mai tânără actriță premiată, din istoria filmului, în FEB.1935 cu un Academy Award

--- 

Shirley Temple a avut ocazia să danseze cu Bill Bojangles Robinson, un dansator foarte apreciat, de culoare (în fimele The Little Colonel, The Littlest Rebel, Rebecca of Sunnybrook Farm și Just Around the Corner). Bojangles a avut o influență mare asupra stilului ei de dans, fiind implicat în antrenamentele ei și în coregrafierea unor scene de dans gândite special pentru ea. În anumite zone din sudul Statelor Unite, scenele din filme în care Shirley Temple se ține de mână cu Bill Robinson sunt tăiate. 

--- 



--- 

Vremurile se schimbă mereu, iar după 1934 (când Fox Films s-a contopit cu 20th Century Pictures transformându-se în 20th Century Fox), producătorul Darryl F. Zanuck și-a concentrat energia și resursele pe cultivarea statutului de vedetă a minorei Shirley Temple

--- 

La cererea lui Zanuck, părinții fetei au fost de acord să se filmeze patru pelicule pe an (înloc de trei, cum și-ar fi dorit ei), contractul fiind modificat substanțial în favoarea actriței (iar lista de filme o puteți consulta la finalul articolului). 

--- 

Din 1936 până în 1938, Shirley Temple a fost cel mai bine plătit actor din Hollywood, având un salar de 1.250$ / lună.

--- 

Problemele vârstei

Pentru a menține esența copilăroasă vie, certificatul de naștere a actriței a fost modificat, anul nașterii fiind modificat cu un an (1929 înloc de 1928). Shirley Temple a descoperit figura la ziua ei de naștere, când împlinise 12 (adică 13) ani.

--- 

La vârsta adolescenței, actrița a fost lăsată liberă de contract de către Fox, fiind semnată la MGM. 

--- 



--- 

Momentul de cumpănă 

In 1938, după trei filme lansate, a patra, Just Around the Corner, nu a mai convins publicul. În anul următor, Zanuck a cumpărat drepturile pentru ecranizarea povestei de copii A Little Princess, fiind convins că acest rol ar relansa-o pe Shirley Temple. Cu un buget de două ori mai mare ca la filmul precedent (1,5 milioane $) A Little Princess a fost ales să fie primul lung metraj înregistrat în condiții Technicolor

Talentul de actorie a fetei și-a atins apogeul iar The Little Princess (1939) a avut succes și la critici, și la public. Zanuck se autoconvinsese că Shirley Temple va reuși să facă tranziția de la filmele de copii la cele de adulți și a refuzat oferta celor de la MGM ca actrița lui să joace în rolul principal pentru Vrăjitorul din Oz (The Wizard of Oz). Pusă în schimb să joace în Susannah of the Mounties, Shirley Temple pică de pe prima poziție ca actor preferat din Hollywood în 1938, pe locul 5 la finalul anului 1939.

--- 

Eșecurile se țin lanț și mulți considerau deja că vremea actriței a trecut.

Părinții au răscumpărat contractul care o lega pe Shirley Temple de producțiile video, iar la vârsta de 12 ani este trimisă la Westlake School for Girls din Los Angeles.

--- 

Studiourile de producție nu o lasă însă în pace, iar în 1941, Shirley Temple revine în cinema datorită insistențelor celor de la MGM. Aceștia au pus-o să joace în rolul unei adolescente nefericite, care mereu cerea sfaturile unei psiholoage, având un tată foarte ocupat. Kathleen a consemnat un nou insucces în cariera actriței, iar contractul a fost anulat de bunăvoie, din partea ambelor părți.

--- 

În 1944, David O. Selznick a devenit managerul personal și producătorul exclusiv al actriței. Relația ține două filme (succese de casă în timpul războiului)  …Selznick se încurcă cu actrița Jennifer Jones între timp, își pierde interesul de a mai dezvolta cariera artistei Shirley Temple și este împrumutată altor studiouri pe perioada rămasă a contractului pentru o serie de pelicule.

--- 

When I Grow Up

www.youtube.com/watch?feature

--- 

Shirley Temple s-a retras definitiv din industria filmelor în 1949.

--- 

Actrițele Shirley Jones și Shirley MacLaine au fost botezate de părinți după Shirley Temple… S-a inventat un cocktail care-i poartă numele și-n ziua de azi. Ca adult, nici un rol jucat nu a avut același impact, dar actrița s-a reprofilat pe seriale TV și talk-show-uri.

--- 

În societatea americană bazată pe comerț s-au făcut păpuși promovând imaginea Shirley Temple (Ideal Toy și Novelty Company din New York City a înregistrat 45 de milioane $ din vânzarea păpușilor înainte de 1941); s-au făcut jucării mici purtând numele ei, care erau puse în cutiile de fulgi de porumb Wheaties; s-au confecționat accesorii vestimentare, s-au realizat cărți cu desene, oglinzi, caiete …și o marcă de săpun… toate imprimate cu imaginea actriței Shirley Temple… și a mai fost folosită pentru a promova imaginea sistemului de telegraf, o marcă de radiouri, o marcă de făină și cereale, firma națională de curent (General Electric) și mașinile Packard.

--- 

--- 

Cariera diplomatică

În 1958, Shirley Temple a reapărut în public, implicându-se în lupta împotriva sclerozei multiple, o boală de care a suferit fratele ei, George Jr. Shirley Temple a fost considerată membru fondator a asociației International Federation of Multiple Sclerosis Societies.

--- 

De-a lungul anilor, Shirley Temple a mai fost

  • Ambasador SUA în Ghana (1974-76)
  • Chief of Protocol of the United States (1976)
  • Ambasador SUA în Cehoslovacia (1989-92)

--- 



--- 

Din punct de vedere al carierei corporatiste, de-a lungul anilor, Shirley Temple a reprezentat imaginea mai multor instituții private, dintre care amintim de Walt Disney Company, United Nations Association și National Wildlife Federation.

--- 

Viața personală

După o căsătorie nereușită cu sergentul John Agar (1945-49, care era frustrat de faptul că toți îl considerau …Dl. Shirley Temple), după care rămâne cu un copil (Linda Susan - n.30.IAN.1948), actrița îl cunoaște pe directorul unei firme de ananas din Hawaii, Charles Black, care devine directorul postului TV KABC din Los Angeles după război, și cu care rămâne măritată din 1950 până la decesul acestuia (în 2005) și alături de care are doi copii (Charles Alden Black, Jr. - n.28.APR.1952 și Lori - n.9.APR.1954). 

--- 

În 1972, Shirley Temple este diagnosticată cu o tumoare malignă la sân. După mastectomie, în 1973, fosta actriță a apărut la radio, televiziune și în presa scrisă, devenind una dintre primele personalități publice de sex feminin care a discutat deschis pe această temă în Statele Unite.

--- 

--- 

Filmografie

  • The Red-Haired Alibi (1933)
  • Out All Night (1933)
  • To The Last Man (1933)
  • Carolina (1934)
  • Mandalay (1934) 
  • As The Earth Turns (1934)
  • Stand Up and Cheer! (1934)
  • Change of Heart (1934)
  • Little Miss Marker (1934)
  • Now I’ll Tell (1934)
  • Baby, Take a Bow (1934)
  • Now and Forever (1934)
  • Bright Eyes (1934)
  • The Little Colonel (1935)
  • Our Little Girl (1935)
  • Curly Top (1935)
  • The Littlest Rebel (1935)
  • Captain January (1936)
  • Poor Little Rich Girl (1936)
  • Dimples (1936)
  • Stowaway (1936)
  • Wee Willie Winkie (1937)
  • Heidi (1937)
  • Ali Baba Goes to Town (1937) 
  • Rebecca of Sunnybrook Farm (1938)
  • Little Miss Broadway (1938)
  • Just Around the Corner (1938)
  • The Little Princess (1939)
  • Susannah of the Mounties (1939)
  • The Blue Bird (1940)
  • Young People (1940)
  • Kathleen (1941)
  • Miss Annie Rooney (1942)
  • Since You Went Away (1944)
  • I’ll Be Seeing You (1944)
  • Honeymoon (1947)
  • The Bachelor and the Bobby-Soxer (1947)
  • That Hagen Girl (1947)
  • Fort Apache (1948)
  • Mr. Belvedere Goes to College (1949)
  • Adventure in Baltimore (1949)
  • The Story of Seabiscuit (1949)
  • A Kiss for Corliss (1949)

--- 

- Spre deosebire de mulți alți actori ai vremii, TOATE filmele cu Shirley Temple au fost reformatate deja și sunt comercializate pe DVD.

--- 

CZB Recomandă

  • Shirley Temple's Storybook (serial de povești de copii, 1958)
  • Child Star: The Shirley Temple Story (film autobiografic, 2001, ABC-TV) 

--- 

www.shirleytemple.com

--- 



Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
The Cotton Club
The Cotton Club...
Publicat in: 17.05.2014, Ora: 06:03AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2017 • Revista De Muzica Online