• czb.ro
Click. Industrie

Concerte în ianuarie

Publicat in: 29.12.2010, 08:40AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 2
Vizualizari: 1050
Etichete: Anul Nou, Concert De Binefacere, Concerte în Ianuarie, Crăciun, Mushroom Story
Concerte în ianuarie În industria noastră defectuoasă, prea puţine trupe se gândesc la fanii lor în sezonul tradiţional dedicat altruismului. Dau aici ca exemple pozitive Mushroom Story şi Guerrillas. Ultimele lor concerte din 2010 nu au fost organizate sub egida vreunei aniversări sau cu bilet la suprapreţ, ci au fost dedicate fanilor cu sinceritate, ceea ce reiese şi din interviurile acordate pentru CZB în decembrie (am pus link-urile la finalul articolului). Ca artist, e important să închei anul cu un concert dedicat fanilor, în oraşul de unde s-a pornit proiectul.

---

În preajma sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, un artist trebuie să facă două lucruri:

  1. să acorde respect fanilor care-l sprijină

  2. dea ceva înapoi comunităţii

---

Respect fanilor

Trăim în 2010. Este epoca în care oricine poate să facă poze, chiar şi cu telefonul mobil.

Luaţi poze în timpul anului fanilor care se prezintă la standul de vânzare a demourilor sau tricourilor voastre. Când cumpără ceva, rugaţi-i să-şi treacă numele şi adresa de e-mail pe o foaie.

Adunaţi pozele lor, şi la final de an, dacă aveţi un computer geek în trupă, alcătuiţi o poză cu trupa, în care sunt adaugate pozele fanilor, eventual chiar cu linii trase şi numele lor scrise pe poză.

Trimiteţi poza acestor fani, cu o scrisoare de mulţumire şi urări de sărbători. La rândul lor, ei o vor posta pe net, în Facebook, pe Flickr, Hi5, etc.

---

Idee de sărbători pentru 2011

Moş Crăciun este simbolul internaţional al sărbătorilor. Chiar şi la noi există unii care-şi fac filmuleţe JibJab cu Moşul, cu Piticii, etc. Ca artist, nu evita să te foloseşti de aceste laitmotive pentru promovare. Pregăteşte-le din timp. Dacă nu crezi că vei face asta în sezonul când pomii poartă frunze sau dacă nu vezi zăpadă pe asfalt, fă-o de acuma! Pune pozele pe un Memory Stick pe care scrii: Do Not Open Till Xmas. Pune unul din fanii tăi să se îmbrace în Moş Crăciun şi fă poze cu trupa alături de Moş Crăciun. Pozele le trimiţi la finalul lunii noiembrie tuturor fanilor, postezi pe MySpace, Facebook, Websait, pui Making of pe YouTube. Trimiţi un Tweet că oferi reduceri de 20% pentru CD-uri şi tricouri vândute în luna decembrie la concerte ... dar să şi ai concerte prin ţară, nu doar două în cluburi din oraşul tău.

---

Un dar comunităţii

Deoarece toţi artiştii sunt cu siguranţă acasă de Crăciun, asociază-te cu două formaţii prietene şi organizează un concert de binefacere. În fiecare an, de câţiva ani încoace, la Cluj văd concerte de binefacere în martie, în septembrie, în noiembrie ... mereu sunt alte formaţii, mereu mai apare şi câte un nume al unui component de la o trupă care adună uneori mai mult public la un concert ... dar nu am văzut o formaţie care să sprijine o cauză anume, an de an, şi care să dorească să formeze o tradiţie prin asta. Ideea nu este doar de a face un simplu eveniment care să stârnească interesul presei locale pe moment sau care să creeze un flux de trafic pe net în perioada respectivă ... ca artist, lucrezi la Imaginea ta şi investeşti în luna ianuarie, care este mereu o lună slabă, lipsită de evenimente (asta şi din cauza reticenţei patronilor la evenimente în perioada asta din simplul motiv probabil că studenţii oricum se întorc la facultate cu bani de acasă şi nu este nevoie de evenimente ca să-i atragă în club).

---

Concerte în ianuarie

Ianuarie este o lună mai înceată pentru toată lumea, din cauza faptului că lumea şi-a cheltuit toţi banii de sărbăutori, din cauza vremii, din cauza unor rezoluţii de anul nou de a renunţa la fumat sau băutură ... care de obicei nu ţin. Ca artist, ar trebui să te foloseşti de această perioadă să convingi patronul unui club mai mic să te lase să faci două-trei evenimente diferite cu trupa ta (un concert electric, altul acustic şi un concert de preluări dedicat unei formaţii preferată de întreaga trupă, spre exemplu – idei practice, care pot fi extinse ulterior pe trasee în timpul anului la cluburile din ţară).

Avantajul cu clubul mai mic este că sigur se va umple, iar asta va da bine în poze şi filme care apar ulterior pe net, şi preţul biletului poate fi deasemenea, un pic mai mare, datorită locurilor limitate la aceste concerte în club. Promovarea o faci cu un afiş comun, imediat după 5 ianuarie, când studenţii se întorc în oraş, la cămine, pe panourile de afişaj din cluburi, discutând cu directorul ghidului local pentru un parteneriat în două reviste (la Cluj, cel mai puternic ghid local este Zile şi Nopţi).

---

Promovarea la anul

Dacă îţi place ideea celor trei concerte la un anumit club în luna ianuarie, sau dacă chiar o vei încerca anul acesta şi patronul clubului respectiv este mulţumit, la anul, poţi confirma schema asta din timp şi să începi vânzarea biletelor sau a brăţărilor, sau pe baza datelor de buletin, din luna decembrie, şi să promovezi bilete ca şi cadouri de Crăciun pentru fanii trupei tale. E fain dacă îţi confirmi şi un radio local ca partener de promovare (Qbox, Impuls, Paprika). Foloseşte-te de aceste concerte să reiei piese vechi pe care nu le-ai mai cântat de mult cu colegii de trupă; să experimentezi cu efecte electronice, riffuri de chitară, şi modificări aduse unor piese pe care publicul tău le cunoaşte deja mai bine – sau să introduci secvenţe de piese care nu au ajuns pe EP, demo sau album sau poţi să faci o avanpremieră a unei piese care urmează să o încarci pe MySpace.

---

Astfel, ar trebui toată gaşca implicată în proiectul tău să aibă venituri într-o lună considerată moartă (trupa, managerul, clubul, impresarul) şi pauza nedorită până la concertele de primăvară poate fi micşorată, dacă nu chiar eliminată cu totul.

---

Autor: RiCo

Titlu. Varianta 2: Cum să te scoţi după sărbători

---

Interviu Mushroom Story

http://czb.ro/Mushroom Story

---

Interviu Guerrillas

http://czb.ro/Guerrillas

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

11.12.2011, 10:48AM, scris de Stormy
Finlaly! This is just what I was looking for.

29.12.2010, 14:43PM, scris de Flaviu
No asa da, mai multe articole de genul asta! ;)

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinul...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
2013.AUG.15-18. Rosia Montana. Fanfest 8
2013.AUG.15-18. Rosia Montana. Fanfest...
Publicat in: 06.08.2013, Ora: 06:28AM
Jos Comunismul!
Jos Comunismul!...
Publicat in: 30.11.2012, Ora: 10:32AM
Vin sărbătorile
Vin sărbătorile...
Publicat in: 12.11.2012, Ora: 06:39AM
Generaţia Adormită
Generaţia Adormită...
Publicat in: 30.07.2012, Ora: 18:54PM
ANIVERSARE RELATIVE. 1 AN. 15.OCT.2009
ANIVERSARE RELATIVE. 1 AN. 15.OCT.2009...
Publicat in: 18.02.2012, Ora: 06:45AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online