• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Ariel Pink (Ariel Pink's Haunted Graffiti)

Ariel Pink (Ariel Pink's Haunted Graffiti)

  • Localitate: Los Angeles
  • An debut: 2003
  • Gen muzical: Lo-Fi Electro, Chillwave

--- 

Ariel Marcus Rosenberg (alias Ariel Pink, n. 24.IUN.1978 în Los Angeles, CA), supranumit nașul genului Chillwave, este un evreu talentat, considerat un erou al stilului Lo-Fi din Los Angeles. 

--- 

De când a fost descoperit de către formația Animal Colective în 2004, Ariel Rosenberg a lansat o serie de albume sub numele de scenă Ariel Pink's Haunted Graffiti (mai întâi la casa de discuri deținută de Animal Colective, Paw Tracks - iar ulterior, la legendarul 4AD).

http://altmusic.about.com/od/artists/a/animalcollectiv.htm

--- 



--- 

Amprenta sunetului Ariel Pink este calitatea foarte slabă a înregistrărilor, realizate astfel în mod voit. Pe undeva, impresia pe care o lasă celor care îl cunosc este că artistul nu repetă și de abia cunoaște modul de folosire a instrumentelor pe care pune mâna, suprapunând sunetele comise și scăzând voit calitatea înregistrărilor prin aceste suprapuneri - uneori aparent inutile.

Ariel Pink a devenit cunoscut și apreciat pentru acest fel de a face muzică. La finalul anilor 2000, compozițiile artistului influențaseră deja scena muzicii alternative, formații precum Here We Go Magic, Nite Jewel say Toro y Moi imitându-i stilul.

--- 

Ariel Pink a început să compună muzică de la vârsta de 10 ani; la 16 ani, elevul liceului Beverly Hills High School devenise fanatic în descoperirea istoriei muzicii rock. Aceasta a fost perioada în care tânărul artist a început să experimenteze cu sunetele și în care a început să facă muzică pe un aparat de înregistrat multi-track analog. Deși pasionat de muzică, nu reușește să se poată concentra mai mult de câteva măsuri la un timp - indiferent de instrument. Ariel Rosenberg este complet dezinteresat de scena și muzica indie, fiind influențat mai mult de muzica copilăriei lui (exemple fiind Hall & Oates, Michael Jackson, 10CC și Fleetwood Mac) și de idei perverse de explorare a notelor. 

--- 

După ce a studiat arta vizuală timp de un semestru la California Institute of the Arts, Rosenberg s-a dedicat complet muzicii. Locuind în continuare cu părinții și fiind angajat la diverse magazine de muzică, tânărul Rosenberg a compus peste 500 de piese înainte de a ieși în public cu ele.

Obsedat cu suprapunerea de sunete, cu timpul, Ariel și-a dat seama că aceasta va fi amprenta lui, deși s-a chinuit o vreme să își schimbe radical stilul, antrenându-se cu răbdarea, încercând să producă preluări unu la unu … și renunțând în final.

--- 

Soarta i-a zâmbit în 2003. Aflat la un concert Animal Collective, Ariel Rosenberg le-a dat un CD cu muzică compusă de el, printr-o cunoștință comună (Jimi Hey, de la Beachwood Sparks și All Night Radio). Trupa asta avea propria casă de discuri (Paw Tracks) și fiind entuziasmată de lucrările artistului, l-au pus pe treabă. Ariel a început să scoată compilații cu piesele compuse de el de-a lungul anilor pe o serie de albume, purtând egida Ariel Pink's Haunted Graffiti

--- 

Critica la înregistrări a fost surprinzător de pozitivă; critica la spectacolele din cluburi în schimb a fost surprinzător de negativă.

--- 

La început, Ariel Pink obișnuia să pună negativele melodiilor în timp ce își recita versurile în stil karaoke. Dacă la noi, asta se numește Festival, la ei asta se numește Cacialma.

Din acest motiv, Ariel s-a văzut nevoit să își adune o trupă de spate …și ce făcea era că în fiecare seară invita practic instrumentiști din public să interpreteze piesele compuse de el… iarăși o idee avangardistă probabil, dar fără priză la public. Concertele lui se transformau în sesiuni organizate de huiduit.

--- 

A urmat mai multă muncă acasă, și lansarea unei serii de albume în ediție limitată prin care Ariel reușește să scoată la lumină mai multe din compozițiile care adunau praf în sertare și pe rafturi acasă. În aceeași perioadă a prins amploare mișcarea Lo-Fi, scena muzicienilor solo care își înregistrează singuri ideile acasă pe calculator și revenirea ritmurilor optzeciste.

--- 

Circumstanțele suprapuse ale vremurilor muzicale coincid cu gusturile personale ale artistului, care au avut o evoluție lentă dar ceartă de-a lungul anilor.

Influența neașteptată a muzicii promovată de Ariel Pink l-a adus în vizorul legendarei case de discuri indie 4AD, care l-a semnat la finalul anului 2009.

--- 

Ariel Pink a început să iasă din nișa publicului său fidelizat odată cu lansarea celui de al treilea material, Before Today, în 2010. Acest album prezintă o sumedenie de noutăți neașteptate din partea lui Ariel, fiind primul album scos la 4AD, primul album înregistrat cu trupă de spate, primul album înregistrat într-un studio de înregistrări și primul material tras la calitate Hi-Fidelity!

--- 

În preajma lansării albumului amintit, Rosenberg a stârnit o grămadă de controverse printr-un interviu acordat revistei Heeb, în care s-a plâns de starea socială actuală în lume, războiul din Palestina, jocul cifrelor fără acoperire la bursă, scufundarea corabiei capitaliste, printre altele declarând faptul că Evreii sunt cei mai răi oameni.

--- 

Departe de urechile mioritice, Ariel Pink a fost apreciat, lăudat și premiat de presa muzicală americană, fiind considerat un Breakthrough Act al anului 2010. 

Spărgătorul de bariere a ajuns și la urechile ClickZoomBytes …în 2012. În luna martie a aceluiași an, artistul din Los Angeles susținea un turneu în Australia de est și Noua Zeelandă.

--- 

Discografie

  • The Doldrums (2004)
  • Worn Copy (2005)
  • House Arrest (2006)
  • Lover Boy (2006, ediție limitată)
  • Scared Famous (2007, ediție limitată)
  • Underground (2007, ediție limitată)
  • Oddities Sodomies Vol. 1 (compilație, 2008, ediție limitată)
  • Before Today (2010)

--- 

www.arielpink.com

--- 

www.facebook.com/arielpinkshauntedgraffiti

--- 

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
2016.IUN.3. IS. Underground. Desant
2016.IUN.3. IS. Underground. Desant...
Publicat in: 30.05.2016, Ora: 06:53AM
2013.NOV.22-23. IS. Underground. The ROCK, Subcarpati
2013.NOV.22-23. IS. Underground. The R...
Publicat in: 20.11.2013, Ora: 06:48AM
2013.OCT.25. IS. Underground. Byron
2013.OCT.25. IS. Underground. Byron...
Publicat in: 21.10.2013, Ora: 06:27AM
2013.IUN.28. IS. Underground. Target
2013.IUN.28. IS. Underground. Target...
Publicat in: 24.06.2013, Ora: 06:12AM
Percepţie vs. Realitate. Concerte şi Turnee. RO vs EU
Percepţie vs. Realitate. Concerte şi...
Publicat in: 22.04.2013, Ora: 06:37AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2017 • Revista De Muzica Online