• czb.ro
Zoom. Artist. Autohton

Harmonic Brass

Publicat in: 26.12.2010, 06:23AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1440
Etichete: Artist Ro H, Cap De AfiŞ, Florin Călinescu, Harmonic Brass, Jean Marian Micu, Marius Beteag, Pompiliu Ţichindeanu, Richard Constantinidis
Harmonic Brass

La vremea la care am descoperit formaţia, era singurul sextet de alamă care promova muzica ragtime jazz în România!

Prima componenţă a fost adunată în 1995 de către Colonelul Pompiliu Ţichindeanu la primul Festival internaţional de muzică de cameră la Braşov; aici se prezintă prima dată The Entertainer/Scott Joplin; Marius, Tibi, Jean, Nagy Béla şi Mitică Boardă câştigă marele premiu! Marius şi Dragoş (fostul cornist al formaţiei) au pus bazele formulei detaliată la finalul articolului în august 1998. De-a lungul anilor, s-au perindat mai mulţi la instrumente înainte de a se ajunge la componenţa din primăvara anului 2001 (care a cântat şi în cadrul seriei de concerte Cap de afiş în noiembrie 2000). Toţi muzicienii au terminat Liceul de muzică şi cântă muzică de cameră din 1995.

Harmonic Brass are un repertoriu foarte divers şi bogat de compoziţii pre-clasice, clasice, jazz-ragtime, polka, mazurka, valsuri şi colinde!

Marius şi Jean cântau la Orchestra Militară din Cluj; Ionuţ şi Robert erau studenţi la Conservatorul din Cluj (în 2001); Liviu este cadru universitar la Conservatorul din Cluj.

Ansamblul de suflători a fost apreciată pe vremea când autorul acestui websait muzical a colaborart cu el, de Pasărea Colibri şi Ţăndărică (ex-Phoenix).

Activitate concertistică 2000 – 2002

(perioada în care Harmonic Brass a colaborat cu Richard Constantinidis)

 • 06.2000: Muzeul de Artă, Cluj / prima ediţie Sărbătoarea Muzicii la Cluj
 • 08.2000: Festivalul Berii Braşov 2000
 • 11.2000: Diesel Club, Cluj / concert Cap de Afiş
 • 12.2000: Primãria Cluj / concert de colinde
 • 02.2001; 10.2001 Bolta Irish Pub/Cluj
 • 03.2001: Fundaţia Tranzit, Cluj: deschiderea oficială
 • 04.2001: Art Jazz Club şi Green Hours (ambele la Bucureşti), 05.2001: Festivalul Internaţional de Jazz Napocensis 2001
 • 06.2001: Clubul Prietenii Mei, Braşov
 • 07.2001: Festivalul Green Camp / Tarniţa, Cluj 2001
 • 07.2001: Festivalul de Artă Medievală Sighişoara
 • 10.2001: Festivalul Vinului Oradea
 • 11.2001: Festivalul Internaţional de Jazz Brašov 2001
 • 12.2001: concerte de Colinde: Chios; Music Pub; Şapka Pub/Cluj
 • 03.2002: Diesel Club, Zalău
 • 05.2002: Festivalul Jazz Napocensis, Cluj
 • 07.2002: Festivalul de Artă Medievală, Sighişoara

Componenţa

 • Marius Beteag (trompeta, 36, Braşov)
 • Tiberiu Csoma (trompeta, 49, Cluj-Napoca)
 • Robert Benke (trombon, 23, Cluj-Napoca)
 • Ionuţ Marina-Uifălean (corn, 21, Cămăraşu/Cluj)
 • Liviu Deac (tuba, 26, Bistriţa)
 • Jean Marian Micu (percuţie, 33, Bucureşti)

Zoom. FOTODOCUMENTAR. 15.11.2000

Marius Beteag. Liderul proiectului

 

MARIUS

Braşoveanul este obligat să cânte la trompetă în clasa a IX-a. Ajuns la şcoala militară în 1979, este repartizat la fligorn după un examen medical al cavităţii bucale, deşi el şi-a dorit mereu să cânte la clarinet.

TIBI

Fiind cel mai în vârstă, are o experienţă vastă în domeniu. A terminat Liceul de muzică la Cluj şi s-a implicat în diverse proiecte muzicale. Interpretează muzica jazz cu mare plăcere şi câştigă premii la mai multe Festivaluri de gen, alături de Big Band Gaio.

LIVIU

În 1990. După doi ani de matematică, Liviu începe să studieze tuba. În anul 2000 devine membru al formaţiei şi este angajat la Conservator în cadrul catedrei de Tubă. Colaborează în paralel cu Filarmonica din Cluj şi Filarmonica din Sibiu.

IONUŢ

Ionuţ a câştigat două Premii2 la Olimpiada naţională de muzică la Corn; şi cinci Premii1 (până în 2000, când am realizat această biografie a formaţiei). Cântă la corn din 1990; mai ştie să cânte şi la pian, acordeon, chitară şi contrabas! Este student la Cons în anul IV şi colaborează cu Filarmonica din Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş, Arad, Sibiu. ştie să prepare peste 30 de cocktailuri şi este cel mai mare fan “U” Cluj!

ROBERT

Este student la Conservator în anul IV şi este angajat la Filarmonica Transilvania. Deşi profesorii au vrut să-i pună vioara în braţe; clujeanul cântă la trombon de la 9 ani. Pasiunile lui sunt pescuitul şi şoferitul. Dacă ar fi să se întâlnească cu cineva, acela ar fi Gilles Milliere un trombonist extraordinar francez care l-a impresionat la un concert susţinut la Filarmonică.

JEAN

Pianist din clasa I-a, se apucă de tobe în clasa a V-a, după ce ai lui se satură să-l tot prindă bătând cu palmele în televizor. Alege să vină la Cluj în anii ’80; cântă într-o orchestră de jazz la radio, după care ajunge în Orchestra şcolii militare, urmând să colaboreze cu Orchestra armatei din Cluj-Napoca.

În prezent, formaţia apare în preajma sărbătorilor de iarnă pe afişele evenimentelor organizate de Primărie, iar toamna a devenit nelipsită de la Septemberfest de câţiva ani încoace. Liderul proiectului a rămas Marius Beteag. Restul formulei se schimbă periodic, de la un sezon la altul.

În 15 noiembrie 2000, pentru Cap de afiş, acest concert este dovada concretă că promovarea scenei locale nu se limitează doar la proiecte tinere şi muzică pop-rock contemporană

Richard Constantinidis (autorul acestui websait muzical) a lucrat cu formaţia aceasta timp de trei ani de zile, în paralel cu Luna amară. Diferenţa dintre cele două proiecte a fost că la Luna amară, proiectul l-a primit pe Richard Constantinidis pe post de Manager şi Impresar; la Harmonic Brass a fost dorit doar pe post de Impresar. Motivul despărţirii de formaţie a fost activitatea mai mare şi cota (care a crescut până în 2003) la Luna amară, nivelul de implicare şi câştig fiind mai mare cu trupa de muzică laică, după ce, în 2000, când s-a început colaborarea în paralel cu ambele proiecte, Harmonic Brass era singura dintre cele două care oferea un venit Managerului, proiectul celălalt fiind la început de drum şi în faza de debut în care se cânta gratis în deschidere pentru toate formaţiile mari care treceau prin Cluj. Altă problemă majoră semnalată în timp de către Impresarul Richard Constantinidis era faptul că nu se putea cânta fără notele deschise pe portativ în faţa fiecărui muzician. Toţi erau Conservatorişti, şi din păcate, în România, asta înseamnă muzicieni cu idei fixiste de interpretare a notelor, lipsa de inovaţie, solouri şi momente de improvizaţie în concert. Având portativele, se crea o barieră fizică între spectatorii din sală şi muzicienii de pe scenă. Era o notă de imagine care nu avantaja formaţia pe termen lung.

Richard Constantinidis a cunoscut formaţia la Sărbătoarea Muzicii din Cluj (prima ediţie, unde a fost co-organizator pentru Centrul Cultural Francez). Dintre concertele menţionate mai sus, singurul care nu a fost rezolvat prin Impresar a fost Festivalul Berii de la Braşov. A reuşit să introducă formaţia în emisiunea Chestiunea Zilei, cu Florin Călinescu (PRO TV, 23.02.01), talk-showul cu cea mai mare audienţă din România la momentul respectiv. Astfel, s-au aranjat primele – şi ultimele două cântări de club la Bucureşti pentru proiect. Ca exeplu de problemă pentru Impresar în perioada în care a lucrat cu Conservatoriştii, la Green Hours patronul a cerut să mai cânte un pic, fără suplimentarea onorariului. Impresarul a fost de acord, având în vedere colaborarea pe viitor cu acelaşi local şi intrarea asigurată pe Bucureşti. Marius Beteag, liderul formaţiei, nu a fost de acord. A zis că s-a cântat cât trebuia pentru suma primită. Dacă se doreşte mai mult, să se achite mai mult. A fost ultimul drum de Bucureşti pentru formaţie. Deşi formaţia putea fi primită la Art Jazz Club, nu se primeau suficienţi bani pentru a acoperi drumul dus-întors. Era nevoie de o a doua cântare legată pentru ca drumul să fie profitabil, şi la momentul respectiv, singura variantă era de legat clubul Green Hours. Acesta a fost alt motiv pentru despărţirea managerului de formaţia cu atitudine mercenară. Ca trupă de coveruri, artistul se autolimitează la un anumit barem de căştig care nu poate fi depăşit.


A mai fost o notă gravă la componenţa din 2001. În emisiunea matinală de la Antena 1 Cluj, se stabilise ca artiştii să vină cu căciuli de moş de acasă. Doi nu au adus, că se considerau penibili. Impresarul a alergat în gerul dimineţii până în piaţă de unde a cumpărat două căciuli din banii ce-i avea la el, şi a obligat artistul să poarte căciulile în emisiune. Apariţia televizată a avut succes şi a plăcut la lume imaginea de sărbători.

Eram pe punctul de a convinge casa de discuri Media ProMusic să semneze proiectul, dacă s-ar fi realizat nişte demouri cu hituri pop ale vremii prelucrate pe note clasice pentru instrumentele de suflat. Membrilor proiectului nu le-a plăcut ideea.

Se realizase, cu un an întârziere (după ce se discutase ideea), un album de colinde. Managerul l-a primit la finalul lunii septembrie, atunci când avea nevoie de el în luna mai (deşi poate sună foarte stupidă ideea de a promova muzica de Crăciun în preajma verii, toate aceste proiecte de sărbători se realizează din timp, în special când este de convins firme pentru susţinere financiară; în cele mai multe cazuri, casele de discuri cunosc deja din septembrie albumele ce le vor lansa de Crăciun). Albumul nu a mai apărut nicăieri, cu atât mai mult cu cât componenţa s-a schimbat, şi nu se mai puteau folosi înregistrările făcute cu foştii membri.

În prezent, Harmonic Brass a rămas ca o trupă exotică pentru ocazii festive ale oraşului, care interpretează un repertoriu larg de hituri internaţionale la instrumente de suflat (ragtime jazz, swing, latino, muzică preclasică).

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)
S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)...
Publicat in: 18.01.2017, Ora: 08:56AM
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timișoara)
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timi...
Publicat in: 03.12.2016, Ora: 08:41AM
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)...
Publicat in: 20.11.2016, Ora: 09:54AM
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)...
Publicat in: 08.11.2016, Ora: 11:56AM
Recursive Delusion (București)
Recursive Delusion (București)...
Publicat in: 17.10.2016, Ora: 06:53AM
Dezumanizarea (partea 1/2016)
Dezumanizarea (partea 1/2016)...
Publicat in: 06.02.2017, Ora: 09:39AM
Voices of Silence. Adrian Mărcuș
Voices of Silence. Adrian Mărcuș...
Publicat in: 17.04.2013, Ora: 04:53AM
Prima serie de concerte de club DIY organizate la Cluj. CAP DE AFIŞ. Primăvara 2000. p.2
Prima serie de concerte de club DIY or...
Publicat in: 11.05.2011, Ora: 09:39AM
Prima serie de concerte de club DIY organizate la Cluj. CAP DE AFIŞ. Primăvara 2000
Prima serie de concerte de club DIY or...
Publicat in: 11.05.2011, Ora: 09:23AM
Cluj-Napoca. Al doilea oraş ca activitate concertistică din ţară
Cluj-Napoca. Al doilea oraş ca activi...
Publicat in: 24.04.2011, Ora: 17:14PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online