• czb.ro
Click. Recenzie

CARTE. Dicţionar Rock Pop Folk

Publicat in: 25.12.2010, 04:55AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 2209
Etichete: Cristian Nicolau, Daniela Caraman Fotea, Dicţionar Rock Pop Folk, Humanitas
CARTE. Dicţionar Rock Pop Folk

Dicţionar Rock Pop Folk

Daniela Caraman Fotea/Cristian Nicolau

Humanitas, 1999

---

Cel mai “actual” dicţionar enciclopedic de muzică din România are deja zece ani vechime şi este de fapt o reeditare actualizată a “dicţionarului” Disco Ghid Rock (scris tot de Dna.Caraman, împreună cu Florian Lungu în 1977). Din păcate pentru cei pasionaţi de muzica contemporană, foarte multe formaţii importante pentru ultimul deceniu al mileniului au fost complet ignorate în acest compendiu de informaţii muzicale! Din prima, vei remarca lipsa celor mai de succes formaţii româneşti din ultimii doi ani ai secolului trecut: BUG Mafia, Genius, 3rei Sud Est!

Dealtfel, trupele prezente din noua generaţie de muzică românească pot fi numărate pe degete. Trebuie subliniată ideea că este foarte important să se promoveze talentele autohtone într-o astfel de carte pentru a ajuta la dezvoltarea scenei muzicale şi a infrastructurii locale (care dealtfei este încă slab reprezentată).

Dna.Caraman se complică cu o gamă foarte largă de domenii legate de muzică… Drept urmare, nici una nu este abordată în profunzime – iar lacunele sunt mari!

Biografiile devin înşiruiri de evenimente despărţite de “punct şi virgulă”. Majoritatea termenilor muzicali sunt trecute în limba engleză – chiar şi în cazul unde există un echivalent în limba română. Drept urmare, la “Clasament” se face trimitere la “Chart” pentru definiţie (şi nu vice versa). Astfel, dicţionarul promovează cultul barbarismelor sub pretextul că nu există o tradiţie de termene autohtone în acest domeniu. Culmea “barbarismelor” este reprezentată de prescurtările găsite în întreaga lucrare pentru toboşar (drms – de la cuvântul englezesc “drums”) sau claviatură/sintetizator (kybds – de la cuvântul englezesc “keyboards”).

Din întreaga ţară, sunt menţionate doar trei “cluburi”: Lăptăria, Hard’n'Heavy (care între timp s-a numit Backstage, iar astăzi este de vânzare) şi Club A (toate trei fiind din Bucureşti). La capitolul Festivaluri, Mamaia şi Cerbul de Aur (considerate cele mai mediatizate evenimente româneşti) nu sunt menţionate.

Deşi nici una dintre casele majore de discuri, casele independente mai mari sau casele de discuri autohtone nu sunt trecute în cuprins, găsim scurte biografii pentru Tamla Motowm sau Atlantic! La capitolul “case” se face o gafă imensă în cadrul biografiei trupei Direcţia 5 (trecută ca şi Orchestra Direcţiei 5): aici se explică faptul că Depeche Mode şi Erasure sunt formaţii Indisc (!) când de fapt, Indisc este licenţiatul din Olanda pentru Mute Records (Mute fiind reprezentată în România de Roton)!!!

La capitolul biografiilor, Bob Marley (and the Wailers) este trecută la “B” – deşi Bob Dylan se află la “D” iar pe Bob Geldof îl găsim la “G”! Ţin să menţionez şi faptul că pe lângă Donovan nu se află Jason Donovan, nici fosta lui prietenă, Kylie Minogue, nici sora ei, Danii Minogue. Din domeniul muzicii electronice lipseşte Jean Michel Jarre iar naşul rapperilor, Grandmaster Flash, nu există!

Dicţionarul este tipărit în grabă, cu neatenţie – deşi materialele au fost predate în 1 martie 1998 iar cartea este lansată în luna mai 1999! Editura a bibilit informaţiile timp de un an, dar apar greşeli penibile de ortografie în limba engleză.

Mai mult de atât, se putea face o adăugire – un capitol special sau o prefaţă – în care să se menţioneze lansarea canalului de televiziune Atomic TV la începutul lunii februarie a.c. sau evenimentele mai importante din anul în care nu s-a mai lucrat la carte, precum Premiile Ballantines!

Cel mai detaliat subiect şi singurul lucru bun din cele aproape 600 de pagini de informaţie sunt discografiile trupelor menţionate, dar şi aici găsim lipsuri, precum albumul These Days (Bon Jovi, ’95) sau informaţii greşite (colecţia de hituri Best of U2 1980-1990 este transformată de autor în 1978-1990).

În cadrul definiţiei pentru LP scrie că este aproape complet înlocuit de CD dar nu menţionează faptul că vinilurile sunt folosite în discotecile de dincolo în mod uzual de către DJ de muzică dance şi hip hop.

Întorcându-ne la capitolul biografii, sesizăm că aceşti DJ nu sunt nici ei luaţi în seamă (fie el Boroş sau BoBo)… ca să nu zic despre MC Hammer care este trecut pur şi simplu ca şi Hammer.

Totodată, am impresia că pick-up-ul Dnei.Caraman este defect. Autorul ne explică cum vinilul de single are o viteză de 35 sau 45 rpm (rotiri pe minut)… dar viteza este 33 şi 1/3rpm (sau 45)!

Un alt domeniu abordat este acela al premiilor acordate artiştilor în funcţie de numărul de albume vândute… numai că pe lângă Discurile de Aur sau de Platină menţionate aici mai există şi cele de Argint sau de Diamant (despre care nu se scrie nimic)!

Totuşi nu trebuie să căutăm nod în papură ci trebuie să apreciem ceea ce apare şi să remarcăm lucrurile bune la această carte. De exemplu, faptul că cei doi autori scriu biografia celuilalt – ca să fie obiectivi! Spaţiul alocat realizărilor Dnei.Caraman este aproape tot atât de mare cât cel ocupat de istoria trupei ABBA!

Ultimul dicţionar pop-rock tipărit în România a fost scris de aceeaşi autoare cu 27 ani în urmă. Multe s-au schimbat în acest interval de timp, dar nu şi în cuprinsul cărţii ei. Dicţionarul merită cercetat numai pentru că nu există altceva pe piaţă în acest domeniu la ora actuală.

…Nici la zece ani după ce am scris această recenzie.

---

Autor: RiCo

Postat pe Wordpress în 2 aprilie 2009

Articolul a fost scris iniţial în 1999, înainte de epoca Internetului.

Cartea are 10 ani vechime, dar este una dintre puţinele încercări de realizare a unei enciclopedii muzicale în limba română.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

IRIS. MĂTASE ALBĂ vs PROCONSUL. 10 POVEŞTI
IRIS. MĂTASE ALBĂ vs PROCONSUL. 10 P...
Publicat in: 24.02.2012, Ora: 06:05AM
FILM. Exit Through The Gift Shop. Documentar, 2010
FILM. Exit Through The Gift Shop. Docu...
Publicat in: 03.04.2011, Ora: 06:00AM
FILM. Through the Wormhole. Documentar, 2010
FILM. Through the Wormhole. Documentar...
Publicat in: 30.03.2011, Ora: 06:00AM
FILM. BBC Horizon: What Happend Before the Big Bang. Documentar, 2010
FILM. BBC Horizon: What Happend Before...
Publicat in: 27.03.2011, Ora: 06:00AM
FILM. Zeitgeist 3: Moving Forward. Documentar, 2010
FILM. Zeitgeist 3: Moving Forward. Doc...
Publicat in: 24.03.2011, Ora: 06:00AM
Saci (Schatzi) despre Semnal M
Saci (Schatzi) despre Semnal M...
Publicat in: 18.08.2014, Ora: 09:40AM
Rogvaiv (1981–89/2005–08)
Rogvaiv (1981–89/2005–08)...
Publicat in: 26.10.2009, Ora: 14:16PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online