• czb.ro
Click. Hot Tracks

Fairytale of New York. The Pogues. 1987

Publicat in: 24.12.2010, 06:59AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1317
Etichete: Cait Oriordan, Fairytale Of New York, If I Should Fall From Grace With God, Jem Finer, Kirsty Maccoll, Shane Macgowan, Steve Lillywhite, The Pogues
Fairytale of New York. The Pogues. 1987

The Pogues

Fairytale of New York

If I Should Fall From Grace With God. 1987

---

Povestea mea

Mai întâi am descoperit The Pogues, împotriva voinţei mele. Stăteam la căminul VII, din Haşdeu, la etajul 1, în camera 29. Vecinul direct din camera 30 era grec (bine, de fapt, familia lui era mutată din Cluj în Grecia şi venise să facă facultatea în România, că tot cunoştea limba de când plecase din copilărie). Eram colegi. Aveam gusturi muzicale complet diferite. Eu ascultam Madonna şi Michael Jackson, American Top 40, Bruce Springsteen, etc. El asculta Pixies, Carter and the Unstoppable Sex Machine, Velvet Underground ...şi The Pogues.

De-a lungul anilor, am purtat războaie muzicale. Fiecare avea combina lui cu boxe puternice. Arabii obişnuiau să scoată boxele afară pe geam cu muzica lor; noi îndreptam boxele spre peretele celuilalt. La un moment dat, prin anul 3 (era 1990), mi s-a stricat combina. O vreme, trebuia să ascult muzica vecinului. Eram distrus.

Astfel, într-o seară oarecare, stând cu lumina stinsă, şi ascultând muzica vecinului, am descoperit The Pogues. După a doua piesă consecutivă care mi-a plăcut ca ritm şi melodie (şi mi-am dat seama că-i de pe aceeaşi placă) am mers, am bătut la uşă, şi am întrebat ce cântă? Ascultasem muzică de pe Love and Peace.

---

A mai trecut o vreme. Era ziua mea, în plină vară, 1991. Mergeam cu un alt amic, care avea maşină (pe atunci puţină lume avea maşină) la fabrica de bere să împrumutăm un butoi (şi să achităm conţinutul), cu bunăvoinţa portarului. Pe drum încolo, de pe casetă, cântaseră două piese consecutive extraordinar de dinamice ... Am întrebat cine cântă? Amicul meu îşi trăsese alt album The Pogues de la vecinul meu. Ascultasem primele două piese primăvăratice de pe Hells Ditch.

---

În toamna respectivă urma să îmi cumpăr prima combină cu CD Player de la consignaţie ... un aparat Made In China care m-a ţinut tot restul facultăţii (la medicină sunt 6 ani) şi care a văzut o grămadă de chefuri. În următoarea perioadă, pe drumurile mele în Germania, urma să îmi cumpăr colecţia (aproape completă) de albume The Pogues. Astfel, prin 1992 (pe lângă Blood, Sodomy & The Lash) am descoperit If I Should Fall From Grace With God, iar de aici, piesa 4 m-a marcat pe mine şi prietena mea de atunci (o corcitură între rockeriţă şi punkeriţă cu multă personalitate, dar foarte masochistă). La petreceri deasemenea, această baladă era aproape nelipsită. Dealtfel, are versuri perfecte pentru mai multe beţii crâncene după o despărţire, sau pur şi simplu, de atmosferă.

---

La vremea respectivă, nu aveam habar că era piesa de Crăciun din 1987 în Anglia – de pe primul album cu care The Pogues a traversat Atlanticul. De azi, o perioadă de timp, Fairytale of New York se va afla în playlist la Radio CZB.

---

Povestea formaţiei

Fairytale of New York este o piesă de Crăciun scrisă de Jem Finer şi Shane MacGowan în stil folk irlandez. Piesa este inspirată după cartea omonimă scrisă de JP Donleavy în 1961. Duetul cu solistul de la The Pogues (Shane MacGowan) este completat de Kirsty MacColl şi conţine aranjamente de corzi compuse de Fiachra Trench.

Lansată în 1987, Fairytale of New York iese în continuare pe primul loc în diverse sondaje de opinie prin care se aleg cele mai tari piese de Crăciun în Anglia şi Irlanda (cum ar fi VH-1, unde a fost votată pe locul 1 în 2004, 2005 şi 2006) şi este inclusă în coloana sonoră de la P.S. I Love You.

---
Iniţial, versurile erau intenţionate pentru basista trupei, Cait O'Riordan, care a părăsit trupa (în 1986) înainte ca piesa să fie înregistrată în studio. Formaţia era produsă pe atunci de Steve Lillywhite, iar Kirsty MacColl era soţia lui de atunci. Kirsty a fost invitată în studio doar pentru a se realiza o versiune demo a piesei şi să dea un fel de linie părţii pentru solista care avea să fie aleasă ulterior. Celor de la The Pogues le-a plăcut însă atât de mult piesa în această variantă, încât a devenit versiunea finală.

---

În piesă este vorba de o pereche de imigranţi irlandezi (ai cărei vis din tinereţe a fost înecat de alcool) care se ceartă în ajunul Crăciunului. Aici se face aluzie şi la o piesă din folclorul irlandez, The Rare Old Mountain Dew.

Piesa este relansată de-a lungul anilor. Din banii din vânzări, în 2005, o bună parte a fost donată fundaţiei Justice for Kirsty, o campanie activă prin care se încearcă să se descopere adevărul după decesul straniu al solistei, Kirsty MacColl, din 2000.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT. CLICK AICI.

---

Faptul că Fairytale of New York intră în Top 10 în Anglia în patru ani diferiţi (trei consecutivi), este unic. În cele opt urcări în clasamentele britanice, Fairytale of New York a petrecut 44 de săptămâni în UK Top 75 până în 2010.

---

Cenzura

La 20 de ani după lansarea iniţială, în 18 decembrie 2007, BBC Radio 1 a interzis rostirea cuvintelor faggot şi slut din Fairytale of New York. După un val de critici venit din partea ascultătorilor, a doua zi a fost reintrodusă versiunea originală, necenzurată, în program. În aceeaşi perioadă, cenzura versurilor nu a fost aplicată la BBC2.

Canalele MTV din Anglia deasemenea, scot cuvintele arse, faggot şi slut din piesă.

---

---

Versuri

It was Christmas Eve babe
In the drunk tank
An old man said to me: won't see another one
And then they sang a song
The rare old mountain dew
I turned my face away and dreamed about you
Got on a lucky one
Came in eighteen to one
I´ve got a feeling
This year´s for me and you
So Happy Christmas
I love you baby
I can see a better time
Where all our dreams come true.
---
They got cars big as bars
They got rivers of gold
But the wind goes right through you
It´s no place for the old
When you first took my hand on a cold christmas eve
You promised me broadway was waiting for me
You were handsome you were pretty
Queen of New York City when the band finished playing they yelled out for more
Sinatra was swinging all the drunks they were singing
We kissed on a corner
Then danced through the night.
---
And the boys from the NYPD choir were singing Galway Bay
And the bells were ringing out for Christmas Day.
---
You´re a bum you´re a punk
You´re an old slut on junk
Lying there almost dead on a drip in that bed
You scumbag you maggot
You cheap lousy faggot
Happy Christmas your arse I pray god it´s our last.
---
And the boys of the NYPD choir's still singing Galway Bay
And the bells were ringing out
For Christmas Day.
---
I could have been someone
Well so could anyone
You took my dreams from me
When I first found you
I kept them with me babe
I put them with my own
Can´t make it out alone
I´ve built my dreams around you
---
And the boys of the NYPD choir's still singing Galway Bay
And the bells are ringing out
For Christmas Day.

---

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Mother. The Police. 1983
Mother. The Police. 1983...
Publicat in: 16.07.2011, Ora: 10:42AM
Jump. Van Halen. 1984
Jump. Van Halen. 1984...
Publicat in: 21.06.2011, Ora: 06:58AM
Used to Love Her. Guns'n'Roses. 1988
Used to Love Her. Guns'n'Roses. 1988...
Publicat in: 07.02.2011, Ora: 09:05AM
Mexican Radio. Wall of Voodoo
Mexican Radio. Wall of Voodoo...
Publicat in: 29.01.2011, Ora: 12:03PM
Jingo. John Jellybean Benitez. 1988
Jingo. John Jellybean Benitez. 1988...
Publicat in: 30.12.2010, Ora: 10:08AM
NOU ALBUM. The Pogues in Paris
NOU ALBUM. The Pogues in Paris...
Publicat in: 22.12.2012, Ora: 06:34AM
Gabi Georgescu. Nişte Băieţi. Fără muzichie, viatza e pustiu!
Gabi Georgescu. Nişte Băieţi. Făr...
Publicat in: 07.06.2011, Ora: 08:37AM
Blackbeers. CJ.Irish&Music Pub. 5 martie 2011
Blackbeers. CJ.Irish&Music Pub. 5 mart...
Publicat in: 07.03.2011, Ora: 10:21AM
Kirsty MacColl (1959 – 2000)
Kirsty MacColl (1959 – 2000)...
Publicat in: 24.12.2010, Ora: 06:53AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online