• czb.ro
Click. Hot Tracks

Do They Know It's Christmas. Band Aid. 1984

Publicat in: 19.12.2010, 07:34AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1510
Etichete: 1984, Band Aid, Bob Geldof, Do They Know Its Christmas, Midge Ure, Trevor Horn
Do They Know It's Christmas. Band Aid. 1984 Ţin minte că aveam o combină roşie. Înregistram muzica de la radio. Piesa asta era nou-nouţă; eram pe spate după melodie, numele artiştilor care au contribuit la piesă, toată povestea din spatele cauzei de strângere de fonduri pentru copiii flămânzi din Africa ... ţin minte şi poantele de genul ... cum scapi Africa de foamete? Muţi populaţia în Europa şi America de nord...

---

Am ascultat piesa de atâtea ori, este atât de melodioasă, cu clopoţeii reproduşi pe clapă, cu modul în care se face trecerea între voci ... şi acum o ascult cu acelaşi sentiment cald, plăcut, de sărbători.

---

Istoria

Lansată în noiembrie 1984, piesa a debutat direct pe locul 1 în Anglia (o întâmplare extrem de rară), ajungând pe locul 1 şi în SUA cu două săptămâni mai târziu. Do They Know It's Christmas este compusă de Sir Bob Geldof, alături de Midge Ure (ambii fiind organizatorii principali ai mişcării pro-Africa) şi se vinde în 50 de milioane de exemplare.

---

În 11 martie 1985, Midge Ure duce personal primul transport de ajutoare (hrană şi medicamente) în valoare de 70.000 USD în Etiopia.

---

Band Aid a fost un proiect înfiinţat de Bob Geldof şi Midge Ure (Ultravox) în 1984 pentru a aduna bani pentru populaţiile care sufereau de secetă în Africa.

Bob Geldof avea un interviu programat cu DJ Richard Skinner de la BBC Radio 1. Tema discuţiei ar fi trebuit să fie lansarea noului său album (alături de Boomtown Rats). A intervenit ideea proiectului, iar Bob Geldof s-a folosit de timpul acordat pentru a promova ideea, stârnind o reacţie pozitivă în presa vremii. Numele ales pentru proiect avea un dublu-înţeles şi este ales şi ca poantă, fiind vorba nu doar de o trupă (Band) care cântă pro bono pentru cauza foametei din Africa (Aid), Band Aid fiind marca înregistrată a unei firme care produce şi comercializează leucoplast pentru tăieturi şi răni minore. Ideea este că muzicienii invitaţi vor dona ajutoare, care să fie primite, precum un leucoplast, pentru a acoperi parţial rana deschisă de seceta din Africa.

---

În acest sens, s-a format astfel un supergrup de vedete britanice şi irlandeze ale momentului, care au înregistrat împreună Do They Know It's Christmas? în studio, piesa urmând să fie lansată în prejma Crăciunului (în 29 noiembrie 1984). Singurele vedete din SUA de pe înregistrare sunt de la Kool & The Gang şi Jody Watley. Singurul criteriu de selecţie a artiştilor pentru proiect pentru Bob Geldof a fost gradul succesului dovedit prin cifre de vânzări, pentru a avea potenţialul maxim posibil de adunare de fonduri prin vânzarea Single-ului.

---

25 noiembrie 1984

Bob Geldof l-a abordat pe producătorul momentului, Trevor Horn, să participe la proiect. Acesta nu avea timpul disponibil, dar a oferit Studioul de înregistrări, SARM West Studios, din cartierul londonez Notting Hill, timp de 24 de ore fără plată artistului pentru proiectul Band Aid. Midge Ure a stat la butoane. Înregistrarea vocilor a durat de la 11 dimineaţa până la 7 seara, restul timpului find folosit pentru mixare. Regizorul Nigel Dick a luat cadrele de filmări din timpul înregistrărilor, care au fost folosite pentru realizarea videoclipului.

---

Primele căi şi primele părţi de piese care s-au înregistrat au fost refrenurile cântate în cor (cu grupuri de artişti). Aceste momente au fost filmate de către presa internaţională şi montate în aceeaşi zi.

În timp ce se trăgeau părţile de tobă (cu Phil Collins), deja se promovau secvenţele filmate dimineaţă în studio la ştiri pe plan internaţional.

Introducerea piesei este o secvenţă tăiată din The Hurting, de la Tears for Fears (1983).

Partea cântată de Status Quo nu a plăcut producătorilor şi a fost înlocuită cu un trio de voci compus din Paul Weller, Sting şi Glenn Gregory.

Versurile cântate de Paul Young au fost scrise iniţial pentru David Bowie, care nu a putut ajunge la studio.

Boy George a ajuns ultimul, seara la 6, după ce Bob Geldof l-a trezit ... şi l-a trimis la aeroport. Artistul a zburat cu Concorde-ul, venind direct de la New York (traversând Atlanticul în trei ore)... la momentul respectiv, Culture Club (la care era solist) se afla în plin turneu în SUA.

---

Un exemplu de urmat

Următoarea dimineaţă (26.11.1984), Bob Geldof a fost invitat la emisiunea matinală cu Mike Read de la BBC Radio 1, pentru a promite publicului că toţi banii adunaţi vor fi donaţi pentru ajutoare în Africa. Guvernul britanic a declarat că nu se poate face abstracţie de TVA şi că produsele fonografice vor fi taxate ca oricare altele de gen. Bob Geldof a apărut pe prima pagină din toate ziarele, împotrividu-se politicii primului ministru Margaret Thatcher. Aceasta şi-a dat seama imediat de opinia publică şi de popularitatea proiectului şi a renunţat la taxarea Single-ului. TVA-ul din vânzarea acestui Single a fost donat cauzei până la urmă.

---

Succesul piesei a depăşit aşteptările organizatorilor, piesa devenind cel mai bine vândut Single din istoria clasamentelor britanice, cu o cifră de vânzare care depăşea 1 milion de exemplare în prima săptămână după lansare, doar în Anglia. Do They Know It's Christmas? a rămas pe primul loc timp de 5 săptămâni.

Recordul de vânzare avea să fie depăşit în 1997, de către piesa dedicată prinţesei decedate, Diana, Candle in the Wind (semnată de Elton John, care a înregistrat 5 milioane de exemplare vândute în prima săptămână de la data lansării).

---

Proiectul a fost reluat de două ori de atunci (în 1989 şi 2004), iar de fiecare dată au fost adunaţi cei mai apreciaţi artişti ai momentului pentru a interpreta aceeaşi piesă.

Având 15 ani în 1984, aceasta este însă versiunea mea preferată. Am ascultat şi celelalte două de-a lungul anilor, dar niciuna nu îmi sună la fel de bine ca prima versiune, cu vocile vedetelor cu care am crescut. Săptămâna asta am introdus această piesă în playlistul de radio, unde va rămâne până după Crăciun.

---

---

Byte. PROBLEMELE

Midge Ure a scris în autobiografie faptul că se certa mereu cu Bob Geldof în studio, pentru că acesta se băga peste el la pupitru, dând mereu indicaţii greşite artiştilor la microfon.

Deşi Midge Ure şi Bob Geldof sunt solişti, niciunul nu apare cu solo pe piesă.

O parte din componenţa de la Status Quo a fost invitată pentru un duet. Midge Ure a tăiat partea aceasta de înregistrare pentru că Rick Parfitt nu reuşea să atingă nota dorită de producător. Ulterior, colegul de trupă, Francis Rossi, şi-a cerut scuze şi i-a explicat că Rick vine cu trupa doar la concerte şi că nu ştie cum se cântă în studio. Până la urmă, artiştii au participat la Cor.

Pe lângă faptul că Boy George a sosit târziu, artistul nici nu îl înghiţea pe George Michael, iar asta se vede şi în anumite secvenţe din clip.

Se dorea ca piesa să fie lansată marţi, 27 noiembrie. Fabrica de viniluri a onorat comenada la timp, dar alte probleme legale, birocratice, au amânat lansarea piesei în magazine cu două zile.

---

COMPONENŢA

Ansamblul de artişti adunaţi pentru Band Aid în 1984 este compus din:

U2

- Adam Clayton

- Bono

Phil Collins (Genesis)

Ultravox

- Chris Cross

- Midge Ure

Paul Young

The Boomtown Rats

- Bob Geldof (The Boomtown Rats, ulterior USA for Africa)

- Pete Briquette

- Simon Crowe

- Johnny Fingers

Jody Watley (Shalamar)

Paul Weller (The Style Council, ex-The Jam)

George Michael (Wham!)

Heaven 17

- Glenn Gregory

- Martyn Ware

Spandau Ballet

- Tony Hadley

- Steve Norman

- John Keeble

- Gary Kemp

- Martin Kemp

Bananarama

- Sara Dallin

- Siobhan Fahey

- Keren Woodward

Sting (The Police)

Kool & The Gang

- James "J.T." Taylor

- Robert 'Kool' Bell

- Dennis Thomas

Culture Club

- Boy George

- Jon Moss

Marilyn (Peter Robinson, prieten cu Boy George, care a sosit neinvitat)

Status Quo

- Francis Rossi

- Rick Parfitt

Duran Duran

- John Taylor

- Simon Le Bon

- Roger Taylor

- Andy Taylor

- Nick Rhodes

David Bowie (cu înregistrări trimise prin poştă)

Clare Grogan (Altered Images)

Holly Johnson (Frankie Goes to Hollywood, înregistrat prin telefon)

Paul McCartney (cu înregistrări trimise prin poştă)

Big Country

- Stuart Adamson

- Bruce Watson

- Tony Butler

- Mark Brzezicki

---

Peter Blake a făcut desenul pentru copertă.

---

---

1985. Live Aid, Do They Know It's Christmas? este versiunea Live a piesei, înregistrată la festivalul în aer liber organizat de Bob Geldof un an mai târziu.

---

1989. Band-Aid II a fost reînregistrarea piesei Do They Know It's Christmas? cu un grup nou de artişti ai momentului.

---

2004. Band Aid 20 a fost înregistrat la 20 de ani după ce s-a lansat versiunea originală a piesei Do They Know It's Christmas?. În acest grup de artişti se află şi Chris Martin de la Coldplay şi Bono de la U2.

---

VIDEO

---

http://www.youtube.com/Band Aid 1984

---

VERSURI

---

Do They Know It's Christmas? (1984)

---

(Paul Young)

It's Christmas time

There's no need to be afraid

At Christmas time

We let in light and we banish shade

(Boy George)

And in our world of plenty

We can spread a smile of joy

Throw your arms around the world

At Christmas time

---

(George Michael)

But say a prayer

Pray for the other ones

At Christmas time it's hard

(Simon LeBon)

But when you're having fun

There's a world outside your window

(George Michael) And it's a world of dread and fear

Where the only water flowing is

(Bono se introduce)

The bitter sting of tears

And the Christmas bells that are ringing

Are clanging chimes of doom

(Bono) Well, tonight thank God it's them instead of you.

---

(... toţi împreună)

And there won't be snow in Africa this Christmas time.

The greatest gift they'll get this year is life

Where nothing ever grows

No rain or rivers flow

Do they know it's Christmas time at all?

---

Feed the world

Let them know it's Christmas time

Feed the world

Do they know it's Christmas time at all?

---

(Paul Young)

Here's to you

raise a glass for everyone

Here's to them

underneath that burning sun

Do they know it's Christmas time at all?

---

Refren (... toţi împreună)

Feed the world

Feed the world

Feed the world

Let them know it's Christmas time again

---

Feed the world

Let them know it's Christmas time again

Feed the world

Let them know it's Christmas time again

---

---

This record was recorded on the 25th of November 1984. It's now 8am on the 26th. We've been here 24 hours and I think it's time we went home. Bob Geldof

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Mother. The Police. 1983
Mother. The Police. 1983...
Publicat in: 16.07.2011, Ora: 10:42AM
Jump. Van Halen. 1984
Jump. Van Halen. 1984...
Publicat in: 21.06.2011, Ora: 06:58AM
Used to Love Her. Guns'n'Roses. 1988
Used to Love Her. Guns'n'Roses. 1988...
Publicat in: 07.02.2011, Ora: 09:05AM
Mexican Radio. Wall of Voodoo
Mexican Radio. Wall of Voodoo...
Publicat in: 29.01.2011, Ora: 12:03PM
Jingo. John Jellybean Benitez. 1988
Jingo. John Jellybean Benitez. 1988...
Publicat in: 30.12.2010, Ora: 10:08AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Fawkes (București, Franța)
Fawkes (București, Franța)...
Publicat in: 15.02.2016, Ora: 06:31AM
Depeche Mode. Blasphemous Rumours
Depeche Mode. Blasphemous Rumours...
Publicat in: 30.07.2012, Ora: 12:21PM
Bryan Ferry
Bryan Ferry...
Publicat in: 13.09.2011, Ora: 07:00AM
Paul Ciuci, despre Epoca Van Halen si impactul muzicii Compact in Romania
Paul Ciuci, despre Epoca Van Halen si ...
Publicat in: 23.06.2011, Ora: 07:00AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online