• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Gwar (SUA, thrash metal, 1984)

Gwar (SUA, thrash metal, 1984)
  • Localitate: Richmond, Virginia (SUA)
  • An înfiinţare: 1984
  • Gen muzical: Thrash Metal, Heavy Metal

---

Numele

Deşi se vorbeşte mult despre faptul că Gwar ar fi un acronim (spre exemplu, pentru God What an Awful Racket), membri formaţiei au insistat de-a lungul anilor că Gwar nu înseamnă de fapt nimic. Websaitul studioului de înregistrări Slave Pit Inc. (patronat de regretatul chitarist Cory Smoot) consideră numele o prescurtare de la Gwaaarrrgghhlllgh, numele folosit în 1984 când trupa a deschis pentru Death Piggy.

---

Spectacolul

Gwar este o trupa de şoc-rock cunoscută pentru costumaţia bizară (fabricată din cauciuc, polistiren şi latex) inspirată din filme SF si Horror. Costumele nu acoperă prea mult din corp, pielea rămasă expusă fiind vopsită şi machiată.

---

Gwar obişnuieşte să scoată pe scenă persoane costumate în caricaturi ale unor personalităţi politice şi figuri ale unor vedete istorice sau de actualitate de care îşi bat joc.

---

Formaţia foloseşte laitmotive în scenariile prezentate, precum teme din lucrările lui H. P. Lovecraft (Antarctica, Fleshy Insanities, Giant Penguins, Yig, etc.). Trupa prezenta şi dansul focului ... până în momentul când Slymenstra Hymen (solista Danielle Stampe) a părăsit formaţia.

---

The Slave Pit este un grup de colaboratori care adaugă la farmecul spectacolului şi la complexitatea instrumentaţiei.

---

Dacă mergi la un concert Gwar, te sfătuim, dacă nu vrei să ieşi cu hainele pătate, să nu te bagi prea în faţă. Trupa obişnuieşte să stropească publicul cu sânge fals. Lichidele folosite de ei în acest sens sunt făcute pe bază de apă şi coloranţi alimentari din pudre care se spală uşor şi nu lasă urme.

Versurile trateaza probleme politice, tabuuri, precum si povesti comice. Costmele sunt fabricate din cauciuc, fibra si latex. Renumită pentru imnuri metalice şi un dinamism debordant pe scenă (prin care formaţia ia peste picior subiecte tabu şi problemele de actualitate politică ale ţării lor), supra-lorzii mutanţi intergalactici de la Gwar se află în misiune de cucerire a planetei. Iniţial Gwar aborda un stil mult mai punk rock.

---
Istoria

Gwar este copilul solistului punk Dave Brockie, care la începutul anilor 80 cânta cu Death Piggy. La formaţia punk, muzica puerilă era prezentată în schiţe teatrale cu decoruri rudimentare. Trupa repeta într-o sală de fabrică. Fabrica dezafectată de produse lactate fusese preluată de un grup de hipioţi care administra spaţiul şi percepea chirii pe anumite încăperi din fabrică. Aici Death Piggy se cunoaşte cu Hunter Jackson (viitorul personaj Techno Destructo) şi Chuck Varga (care va deveni Sexecutioner), studenţi la regie în cadrul facultăţii Virginia Commonwealth University, care au înfiinţat The Slave Pit, un spaţiu de producţie pentru un viitor film SF cu titlu de lucru Scumdogs of the Universe. Hunter Jackson construia aici rechizitele şi decorul pentru viitorul film; acestea au fost împrumutate şi pentru jocurile de scenă a celor de la Death Piggy. Dave Brockie a mers mai departe cu ideea şi s-a gândit să folosească costumele de scenă pregătite pentru diverse personaje ale filmului SF pentru o trupă fictivă care să deschidă concertele celor de la Death Piggy şi cu care să se încingă atmosfera pentru capul de afiş. Trupa de deschidere era prezentată ca fiind un grup de barbari veniţi din Antarctica, care cânta piese non-sens în timp ce se sacrificau animale de pluş. Trupa inventată de Dave Brockie se numea Gwaaarrrgghhlllgh. Cu timpul însă, Death Piggy a observat o scădere a audienţei, care venea pentru deschidere şi pleca imediat după încheierea showului Gwaaarrrgghhlllgh. După o serie de îmbunătăţiri tehnice, printre care şi prescurtarea numelui, Death Piggy se transformă în Gwar.

---

Prima componenţa a formaţiei este compusă din Ben Eubanks (voce), Dave Brockie (chitară), Steve Douglas (chitară), Chris Bopst (chitară bas), Sean Sumner (tobe) şi Hunter Jackson (vocea 2), dar aceaştia nu rămân împreună mult timp. Componenţa se modifică aproape constant de-a lungul anilor, cea mai radicală schimbare de componenţă având loc în 1987, când singurul membru fondator rămâne Dave Brockie.

Numele personajelor se schimbă deasemenea, până se definitivează costumaţia care rămâne permanentă, şi este corelată cu instrumentele folosite. De-a lungul anilor au apărut şi personaje corelate strict cu anumite figuri, cum este cazul Nippleus Erectus pentru Rob Mosby sau Slymenstra Hymen pentru solista Danielle Stampe.

---

Scumdogs of the Universe devine titlul albumului lansat în 1991 sub egida Metal Blade Records, trupa lansează primul lung-metraj muzical Live from Antarctica (VHS, 1990), iar primul clip al formaţiei este Sick of You.



---

În 1991 Gwar este invitată prima dată să apară într-o secvenţă de film (cameo) Mystery Date.

---

În această perioadă, Gwar este primită în audiţie la o casă independentă foarte importantă în industrie, Relativity Records. Aceştia refuză să o semneze însă după ce Slymenstra Hymen spage o capsulă de sânge fals pe unul din scaunele firmei, simulând o menstruaţie.

---

În 1992, Gwar a fost interzisă temporar în statul North Carolina după ce solistul Dave Brockie s-a urcat pe scenă purtând o proteză de penis (numită Cuttlefish of Cthulhu). Solistul este arestat pe loc, iar întregul incident este sursa de inspiraţie pentru cel de al treilea album al formaţiei, America Must Be Destroyed (1992), acompaniat de filmul Phallus in Wonderland (nominalizat ulterior la premiile Grammy Awards din 1993.

---

Piesa B.D.F., de pe albumul This Toilet Earth (1994) menţine controversele din jurul grupului, piesa atacând probleme legate de sodomie, necrofilie, violul pre-natal, pedofilie şi auto-mutilaţie.

În 1994, clipurile Saddam a Go-Go şi The Road Behind apar în cadrul emisiunii Beavis and Butt-head la MTV.

---

Deşi pe RagNaRok (1995), Gwar introduce notele de clapă şi mai mulţi solişti secundari pe secvenţele de voce, cele trei albume precedente au mai mare succes la public.

---

Primul proiect în paralel înfiinţat de cei din trupă, X-Cops, va lansa un singur album de studio, You Have the Right to Remain Silent (1996).

---

În aceeaşi perioadă, Gwar este invitată în talkshowuri la ore de audienţă maximă, la The Jerry Springer Show, apoi la The Joan Rivers Show, dar prima menţionată rămâne cea mai intensă din istoria formaţiei.



---

Influenţat puternic de ritmuri punk rock, Carnival of Chaos (1997) este cel mai puţin plăcut material al formaţiei, iar piese de pe acest material sunt prezentate extrem de rar la concerte. Părerea mea este că Metal Blade Records vroia să promoveze muzica care se vindea cel mai bine publicului alternativ din acel moment şi care asculta Green Day şi Offspring. Astfel, următorul (şi ultimul) album sub contract cu Metal Blade Records devine primul album de thrash metal înregistrat de formaţie de ani de zile, şi este realizat de artişti în acest fel mai mult ca reacţie la ceea ce au fost obligaţi să compună sub contract cu casa de discuri pe albumul precedent. Violence Has Arrived (2001) este considerat de cei mai mulţi fani ai trupei ca o revenire, iar genul abordat aici va influenţa starea de spirit Gwar până în prezent.

---

Tot ca reacţie la Carnival of Chaos, liderul trupei, alături de chitaristul Mike Derks şi bateristul Brad Roberts formează un nou proiect în paralel, The Dave Brockie Experience, pentru a promova o muzică mult mai comică faţă de Gwar (în stilul albumului We Kill Everything) şi pentru a menţine nota serioasă în proiectul Gwar. Primul album lansat cu acest proiect este Diarrhea of a Madman (2001).

---

În ianuarie 2006, Gwar a organizat vernisajul expoziţiei The Art of Gwar la Art Space Gallery din Richmond, Virginia, unde au fost expuse multe din decorurile, costumele, desenele şi picturile produse de The Slave Pit (studioul de artă şi efecte speciale a proiectului Gwar).

---

În 2009, Gwar a aniversat 25 de ani de activitate.

---

În 3.NOI.2011, chitaristul Cory Smoot (34), care cântă în rolul personajului Flattus Maximus din 2002, a decedat în autobuzul de turneu, aflat pe drum între Minneapolis, Minnesota (SUA) şi Edmonton, Alberta (Canada). Constatarea decesului a avut loc la controlul de paşapoarte de la graniţa cu Canada din North Dakota. Formaţia a continuat turneul cu un singur chitarist, iar personajul Flattus Maximus este retras definitiv de pe scenă din respect pentru chitaristul Cory Smoot.

---

---

Videouri

Acestea sunt două mostre de lung-metraje lansate de Gwar în cursul carierei.

Skulhedface (1994)



---

Blood Bath and Beyond (2006)



---

---

Nominalizări

  • 1996. Grammy Awards. Best Metal Performance, (nominalizare, S.F.W.), categoria fiind câştigată de Nine Inch Nails
  • 1993. Grammy Awards. Best Long Form Music Video (nominalizare, Phallus in Wonderland), categoria fiind câştigată de Annie Lennox
  • 2006. MTV2. Best Video (nominalizare, School's Out, preluată după Alice Cooper)

http://allmovieslinks.com/?p

---
---

Componenţa 1984

  • Johnny Slutman (Ben Eubanks, solist vocal)
  • Oderus Urungus (Dave Brockie, chitară)
  • Mr. Magico (Russ Bahorsky, chitară)
  • Jaws of Death (Steve Douglas, chitară)
  • Balsac (Chris Bopst, bas)
  • Sean Sumner (baterie)

---

Componenţa 1985–1986

    • Joey Slutman (Joe Annaruma, solist vocal)
    • Stephen Sphincter (Ron Curry, chitară)
  • Oderus Urungus (Dave Brockie, chitară)
  • Balsac (Chris Bopst, bas)
    • Hans Sphincter (Jim Thomson, baterie)

---

Componenţa 1986

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Tim Harriss (chitară)
  • Balsac (Chris Bopst, bas)
  • Hans Sphincter (Jim Thomson, baterie)

---

Componenţa 1986–1987

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Cornelius Carnage (Greg Ottinger, chitară)
  • Balsac (Chris Bopst, bas)
  • Hans Orifice (Jim Thomson, baterie)

---

Componenţa 1987–1988

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Flattus Maximus (Dewey Rowell, chitară)
    • Balsac the Jaws of Death (Steve Douglas, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
    • Nippleus Erectus (Rob Mosby, baterie)

---

Componenţa 1988

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Dewey Rowell, chitară)
    • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
  • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
  • Nippleus Erectus (Rob Mosby, baterie)

---

Componenţa 1989

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Dewey Rowell, chitară)
    • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
  • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
    • Lee Beato (Pete Luchter, tobe)

---

Componenţa 1989

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Dewey Rowell, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
  • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
    • Hans Orifice (Jim Thomson, tobe)

---

Componenţa 1990–1991

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Dewey Rowell, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
  • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
    • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 1991–1993

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Flattus Maximus (Pete Lee, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
  • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 1994–1997

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Pete Lee, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Casey Orr, bas, ex-Rigor Mortis)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 1998–1999

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Flattus Maximus (Tim Harriss, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Michael Bishop, bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 1999–2002

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Flattus Maximus (Zach Blair, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Casey Orr, bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 2002–2008

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
    • Flattus Maximus (Cory Smoot, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Todd Evans, bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 2008–2011

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Cory Smoot, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Casey Orr, bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 2011

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Flattus Maximus (Cory Smoot d.3.NOI.2011, chitară)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
    • Beefcake the Mighty (Jamison Land, chitară bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

---

Componenţa 2012

  • Oderus Urungus (Dave Brockie, solist vocal)
  • Balsac the Jaws of Death (Mike Derks, chitară)
  • Beefcake the Mighty (Jamison Land, chitară bas)
  • Jizmak Da Gusha (Brad Roberts, percuţie, tobe)

-

  • Sleazy P. Martini (Don Drakulich, vocea 2)

-

Sclavii

  • Mattron/MX2 (Matt Maguire)
  • Muzzle Slave (Bob Gorman)
  • Cock & Balls Slave (Scott Krahl)

---

---

Discografie

  • Hell-O (1988)
  • Hell-O Europe (1989)
  • Scumdogs of the Universe (1990)
  • The Road Behind (EP, 1992)
  • America Must Be Destroyed (1992)
  • This Toilet Earth (1994)
  • RagNaRok (1995)
  • Carnival of Chaos (1997)
  • We Kill Everything (1999)
  • You're All Worthless and Weak (Live, 2000)
  • Slaves Going Single (compilaţie, 2000)
  • Violence Has Arrived (2001)
  • War Party (2004)
  • Let There Be Gwar (compilaţie, 2004)
  • Live from Mt. Fuji (Live, 2005)
  • Beyond Hell (2006)
  • Lust in Space (2009)
  • Bloody Pit of Horror (2010)

---

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
Cory Smoot (1978-2011) Gwar
Cory Smoot (1978-2011) Gwar ...
Publicat in: 11.11.2011, Ora: 08:47AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2017 • Revista De Muzica Online