• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Celelalte Cuvinte. Călin Pop

Publicat in: 21.11.2011, 07:00AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 2
Vizualizari: 2162
Etichete: Brigada Bum, Celelalte Cuvinte, Electrecord, Florian Pittiş, Leontin Iovan, Liceul Emanuil Gojdu, Marcel Breazu, Oradea, Ovidiu Roşu, Petre Magdin, Radu Manafu, Tiberiu Pop, Tim Rock, Timişoara, Turnu Severin, Zalău
Celelalte Cuvinte. Călin Pop Istoria trupei începe în 1976, la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea, unde Marcel Breazu (bas, voce secundară), Leontin Iovan (percuţie) şi Călin Pop (voce, chitară) formau grupul şcolii, Sonic.

Ajunşi studenţi în Banat, în 13.DEC.1981, în calitate de trupă a Casei Studenţilor din Timişoara, Celelalte Cuvinte a debutat pe scenă în Sala festivă a acesteia...

---

Au trecut 30 de ani de atunci.

---

Cu ocazia turneului de 30 de ani, care a început acum trei săptămâni  (şi care se va încheia la Sala Palatului din Bucureşti în 8 decembrie 2011), ClickZoomBytes a povestit cu Călin Pop despre evenimentele importante din istoria formaţiei.

---

RiCo pentru CZB: Aţi mai susţinut concerte la Arenele Romane (95) şi Palatul Copiilor (94) din Bucureşti şi la Teatrul Naţional Bucureşti (2006), dar este prima dată când veţi urca pe scena de la Sala Palatului din Bucureşti; ce emoţii aveţi acum, după 30 de ani de activitate?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cresc si emoţiile. Cu atât mai mult cu cât propriile aşteptări şi aşteptările publicului şi ale fanilor sunt tot mai ridicate.

---

CZB: 13 decembrie 1981. Primul concert Celelalte Cuvinte la Casa Studenţilor din Timişoara. Ce amintiri aveti de aici?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Era o zi de sâmbătă şi ningea liniştit şi necontenit. Zăpada se aduna pe străzi şi pe case, iar buna dispoziţie domnea pe străzile Timişoarei, care, în fiecare sâmbătă era silenţioasă, fiind final de săptămână. Ne uitam pe geamurile casei studenţilor. Stresul era mare pentru noi. Era o zi de 13 şi prima apariţie a unei trupe despre care auziseră doar câţiva colegi de la facultate. O trupă care devenise trupa Casei Studenţilor de 3-4 luni şi trebuia să-şi demonstreze rostul (chiar ,,rentabilitatea”).

Rostul a fost demonstrat la al doilea concert, în 7 Martie 1982. Atunci a venit atât de multă lume la concert, încât nu au mai avut rabdare şi au rupt din balamale ambele uşi de la intrarea din sala de concerte, năvălind înăuntru...

---

CZB: Ştiam că Celelalte Cuvinte sunt din Oradea ... toţi sunteţi orădeni cu Facultatea terminată la Timişoara?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Nu suntem toţi orădeni. La ora actuală suntem 3 din Oradea, unul din Zalău şi unul din Turnu Severin şi toţi cu facultatea terminată la Timişoara. Dar trupa a revenit la ,,matca” după terminarea studiilor superioare, asa ca se poate spune că este orădeană.

---

CZB: Cum s-a înfiinţat formaţia Sonic la Oradea în 1976? Când v-aţi dat seama că proiectul ar putea însemna mai mult decât o simplă joacă de adolescenţi?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Eram un proaspăt elev în clasa a 9-a în 1975 şi intrasem în trupa liceului Emanuil Gojdu, alături de câţiva elevi talentaţi care se apropiau de absolvire (erau clasa a 12-a). Astfel, în clasa a X-a, în 1976, am rămas singur. Aşa că am căutat colegi de trupă. La acelaşi liceu l-am găsit pe Leontin Iovan la tobe. Apoi, printr-o recomandare, l-am adăugat formulei pe Marcel Breazu la chitară bas.

---

CZB: În ce an şi cum v-aţi cunoscut cu Ovidiu Roşu şi Radu Manafu, care sunt originari din Turnu Severin?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): I-am cunoscut la Timişoara în 1980 în toamnă şi i-am adăugat trupei care şi-a schimbat numele în acea perioadă. I-am cunoscut prin intermediul unor buni colegi şi prieteni de ,,breaslă” cu care stăteam în acele vremuri la chefuri şi jam session-uri prelungite, caracteristice vremurilor începuturilor vieţii de student.

---

CZB: Care era atmosfera în anii 80 la festivalurile studenţeşti şi de ce consideraţi că fenomenul s-a diluat, acum când apar valuri constante de trupe tinere, dornice de recunoaştere naţională?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Atmosfera era frumoasă, în acele vremuri căpăta chiar şi un aer conspirativ, în anumite momente târzii din noapte. Muzica rock ne făcea, atât pe noi cât şi pe cei din public, să ne simţim aparte, altfel, deosebiţi în comparaţie cu celalţi oameni, exponenţi ai unei societăţi aflate în decădere. În acele vremuri lumea era foarte interesată de apariţii noi, de trupe noi, de piese noi. Probabil că o parte din vină o poartă şi mass media din ziua de azi. Politica radiourilor si a televiziunilor a dus la diluarea acestui fenomen. În scopuri comerciale au reuşit să deruteze şi să deformeze gusturile oamenilor prin reclame şi mediatizarea prea multor produse muzicale fara valoare. Oamenii în ziua de azi au mult mai puţin timp liber comparativ cu acele vremuri şi, din comoditate maxima, ,,consumă” ceea ce li se oferă pe tavă. Nu sunt mulţi cei care caută altceva şi nu se mulţumesc cu aceste ,,oferte”.

---

CZB: La TIM Rock. 1984, trupa a fost remarcată de actorul Florian Pittiş – şi s-a ajuns la debutul discografic prin Electrecord...

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Singura explicaţie este faptul că el efectiv ne-a iubit şi ne-a simţit muzica. Probabil că şi el simţea că este momentul să apară o trupă nouă care să preia ştafeta rock-ului Timişoarean şi să o ducă mai departe în ţara noastră.

---

CZB: Cum v-aţi cunoscut cu Tiberiu Pop, care era student la Cluj?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): El se cunoştea cu noi de la festivalurile şi taberele studenţeşti care se organizau periodic în ţară. El era un fan declarat al trupei, dar şi membru component al unei „brigăzi” studenţeşti clujene numită Brigada Bum. Avea la activ premii la festivaluri studenţeşti-concurs... la chitară! Dar pasiunea lui pentru claviaturi era foarte mare încă de atunci.

---

CZB: Prima apariţie TV a avut loc la aproape 10 ani după înfiinţare. Ce emoţii aţi avut şi aţi fost mulţumiţi de modul în care v-aţi prezentat (în 1990 se cânta Live în emisiunea lui Petre Magdin)?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Prima apariţie a fost în 1990 la Tele-Top, o emisune al cărei realizator era Petre Magdin. Emisiunea nu a fost transmisă live, ci doar înregistrată. A fost un clip realizat de inimoasa lui echipă (de fapt el făcea clipurile la toate trupele prezentate în emisiunea-concurs mai sus-amintită). S-a filmat în pădurea de la Băneasa, pe piesa Comoara. Emoţii au fost destule. Mulţumiţi ... nu am fost niciodată mulţumiţi de noi (nu suntem nici acum...).

Cu acele aparaturi existente în 1990, cred că mai mult de atât nu s-ar fi putut face.

---

CZB: Concertele şi turneele sunt destul de rare la formaţia ardeleană; ce ocupaţii au muzicienii?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Asta dorim: concerte mai rare, dar mai cu esenţă. Ne intereseaza factorul calitativ, mai mult decât cel cantitativ. Ocupaţiile suplimentare ale membrilor trupei: design, proiectare, producţie, construcţii, prestări servicii.

---

CZB: Cum se explică schimbarea de genuri abordate de la un album la altul?

Călin Pop (Celelalte Cuvinte): Adevărul este că ne place să experimentăm aducând diverse subgenuri muzicale sub aceeaşi ,,pălărie” a rock-ului. Un rock de fuziune.

---

Autor: RiCo

---

BIO Celelalte Cuvinte

http://czb.ro/articol/2405/

---

---

www.celelalte-cuvinte.ro

---

Componenţa

  • Călin Pop (voce, chitară)

  • Marcel Breazu (bas, voce)

  • Leontin Iovan (tobe)

  • Tiberiu Pop (claviaturi şi voce secundară)

  • Ovidiu Roşu (inginer de sunet)

---

Discografie

  • Formaţii Rock #8 (1984, Electrecord, split LP)

  • Celelalte Cuvinte (1987, Electrecord, vinil – reeditat 2006)

  • Celelalte Cuvinte II (1990, Electrecord, LP, MC – reeditat 2006)

  • Se lasă rău (1992, Toji Production, LP)

  • Armaghedon (1995, Vivo, MC, LP, CD – reeditat 2007)

  • Vinil collection (compilaţie, 1996, Electrecord, MC, CD)

  • Ispita (1997, Zone Records, MC)

  • NOS (2004, Intercont Music, MC, CD)

  • Stem (2008, TVR Media, CD)

---

---

Turneul de 30 de ani. 2011

  • 4.NOI. Oradea – Club Blue Monday

  • 5.NOI. Cluj Napoca – Irish Music Pub

  • 9.NOI. Sibiu – Vintage Club

  • 10.NOI. Timişoara – Setup

  • 11.NOI. Reşiţa – Rock Cafe

  • 18.NOI. Constanţa – Heaven’s Hell

  • 19.NOI. Galaţi – Zodiar

  • 25.NOI. Buzău – Cafeneaua Artiştilor

  • 26.NOI. Iaşi – Club Hand

  • 2.DEC. Braşov – Centrul Cultural Reduta

  • 3.DEC. Târgovişte – La Scriitori

  • 8.DEC. Bucureşti – Sala Palatului

Biletele se găsesc în cluburi, iar pentru Bucureşti, Timişoara şi Braşov, acestea pot fi cumpărate din Reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

21.11.2011, 13:13PM, scris de RiCo de la CZB
as fi vrut sa pun mult mai multe intrebari ... dar este destul de lung interviul oricum. Ma bucur ca am putut primi raspunsuri consistente de la artist.

21.11.2011, 10:31AM, scris de alyx cosma
bun interviu. dar trebuia sa-l intrebi si de ce nu mai apare cu ei radu manafu, macar la turneul de 30 de ani putea sa revina, ca special guest sau asa ceva

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
ALBUM NOU. Celelalte Cuvinte. Electric Live
ALBUM NOU. Celelalte Cuvinte. Electric...
Publicat in: 29.02.2020, Ora: 10:02AM
2019.NOV.22. B. Quantic Club. Celelalte Cuvinte. Electric Live
2019.NOV.22. B. Quantic Club. Celelalt...
Publicat in: 08.11.2019, Ora: 06:57AM
2019.APR.12. Turnu Severin. Kripton Club. Luna Amara
2019.APR.12. Turnu Severin. Kripton Cl...
Publicat in: 09.04.2019, Ora: 21:56PM
PIESĂ NOUĂ. Resita Rocks. Calin Pop, Garoafa rosie
PIESĂ NOUĂ. Resita Rocks. Calin Pop,...
Publicat in: 31.01.2019, Ora: 06:17AM
2019.IAN.26. CJ. Hardward Pub. Celelalte Cuvinte. Albumul cu patratele
2019.IAN.26. CJ. Hardward Pub. Celelal...
Publicat in: 21.01.2019, Ora: 06:15AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2021 • Revista De Muzica Online