• czb.ro
Zoom. Artist. Autohton

Adrian Berinde

Adrian Berinde
  • Data naşterii: 4.MAI.1958, la Oradea
  • Anul debutului în muzică: 1995, la Cluj-Napoca
  • Gen muzical: AOR (Adult Oriented Rock, cu influenţe medievale, jazz, folk)

---

Având un talent înnăscut, desenând de la o vârstă fragedă, lucrările fiind apreciate de părinţi, dascăli şi colegi - Adrian Berinde este absolvent al facultăţii de Arte Plastice din Cluj-Napoca (1980).

În 1982, Adrian Berinde fuge din ţară şi se stabileşte în Elveţia (la Moudon), unde la început lucrează o vreme în construcţii. Jean Pierre Huser (cântăreţ şi poet Elveţian, care a locuit timp de 22 de ani la Paris) a fost mentorul spiritual pentru Adrian Berinde (Despletită de pe albumul Absent din 1995 a fost compusă cu dedicaţie artistului elveţian Huser). Jean Pierre Huser îl ajută pe Adrian Berinde să se afirme în pictură, acesta din urmă fiind declarat la un moment dat ca fiind cel mai bun colorist din Confederaţia Helvetică.

Prima expoziţie la Lausanne (în 1984) se vinde până la ultimul tablou, în două săptămâni.

Prolific, dar perceput ca un “intrus”, în următorii 10 ani a mai expus de 11 ori la Lausanne şi Fribourg.

---

Adrian Berinde a expus 30 de tablouri sub auspiciile organizaţiei Amnesty International la Payerne, Paris (1986), a fost premiat (la Vevey) şi a publicat două albume de pictură, unul editat în Elveţia, al doilea în Franţa (editat de Centrul Cultural Francez Georges Pompidou şi însoţit de cartea poştală cu Les Disidents, în 1988)

Am pictat ca să vând, ca să-mi asigur existenţa, libertatea, independenţa.

---

A urmat apoi o perioadă de tranziţie, când pensulele s-au uscat, iar Adrian Berinde s-a apucat de compus poezii. Aceste lucrări literare aveau să devină versurile pieselor de pe albumele discografice ce urmau să fie înregistrate după momentul întoarcerii în ţară... dar şi pentru alţii, precum Mircea Baniciu, Mircea Ciocu Vintilă şi actorul Liviu Ţimuş, care a pus la punct un “one-man show” cu ajutorul lor la Piatra Neamţ.

---

Simţind nevoia să cânte, în 1992 a construit studioul de înregistrări, Taurus, la Cluj-Napoca (cu parte din echipa de muzicieni de la Kappa). Acesta a devenit un magnet muzical, nu doar pentru Transilvania.

---

În 1994, înfiinţează la Cluj studioul de înregistrări Taurus, cu ajutorul lui Sandy Deac şi Ovidiu Buhăţel. Primul muzician angajat de studio este chitaristul Jimmy El Lako. Studioul Taurus s-a nascut ca o necesitate acută în peisajul muzical transilvănean şi a răspuns nevoilor artiştilor din această regiune de a putea înregistra aproape de casă propriile lor creaţii.

În 1995, după 300 de ore petrecute în studio, pictorul stabilit în refugiu în Elveţia debutează cu albumul Absent, realizat pe versuri proprii (cu excepţia piesei Amigos Poncho, pe versuri de Jean Pierre Huser). Albumul a fost declarat Albumul anului de către Andrei Partoş, directorul general al singurului ziar de specialitate, Vox Pop Rock, si a fost intens mediatizat în perioada respectivă.

Negru De Fum este lansat un an mai târziu, iar cel de-al treilea album, Vertical (1997), continuă tematica primelor două materiale. Textele pieselor de pe cele trei albume, împreună cu altele inedite, se regăsesc pe discul lansat în 1998, Captiv în Inutil (acompaniat de un volum de poezie omonim).

---

Adrian Berinde a cântat pe scene mici şi mari, în club, în aer liber, la festivaluri, în concerte televizate … A realizat câteva emisiuni de radio, a regizat o piesă de teatru după o nuvelă semnată de A.P. Cehov - Salonul 6 (piesa fiind introdusă ulterior în programul teatrului Nottara).

---

În 2000, semnează un contract ca muzician cu celebra companie Cirque du Soleil (Canada) unde joacă în rolul lui Dedalus (tatăl lui Icar) în spectacolul Varekai. Deasemenea, a fost protagonist al documentarului de lung metraj Fire Within, distribuit de către canalul de televiziune Bravo în Statele Unite, Canada, Europa şi România.

Imensa uzină de fabricat spectacole, Cirque du Soleil, ţesea schiţele şi piesele prezentate fără prea multă politică şi fără acordul vreunui artist. Erau alţii care hotărau pentru artist ce să mănânce, cum să cânte şi cu ce să se îmbrace... Adrian Berinde s-a simţit foarte înregimentat aici; percepţia şi dorinţa lui artistică de a se autodepăşi fiind alterate.
---

Întors din turneul cu Cirque de Soleil, Adrian Berinde a primit un telefon de la un personaj care îşi dorea un club pentru elite, dar nu elitist. Între 2001 - 2004, Adrian Berinde a fost director cultural la clubul Prometheus din Bucureşti şi în paralel a realizat prima sa expoziţie de pictură în ţară la invitaţia Delegaţiei ONU din România. În baza contractului semnat, clubul Prometheus i-a oferit ocazia de a susţine două concerte pe lună, timp de doi ani şi jumătate. În acelaşi timp, a putut să-şi aducă aportul şi la înfiinţarea primului festival de film independent din Delta Dunării, Anonimul. Având la dispoziţie mijloacele necesare, tot în acest club a regizat piesa de teatru

---

În 2003 apare cel de-al cincilea album, Albaştri După Ploi.

În 2011 a fost lansat cel mai nou album al artistului: Azil (care reprezintă totodată prima colaborare cu casa de discuri MHO Music). Albumul Azil fusese realizat în 2008, iar artistul a avut surpriza de a trăi - în 2009 - cuvânt cu cuvânt, povestea versurilor compuse pentru acest material cu doi ani înainte. În Azil, artistul vorbeşte despre încercarea disperată de a scăpa din azilul pe care-l purtăm în noi şi ai cărui prizonieri suntem, despre dorinţa de evadare spre alte lumi din jurul nostru, lumi în care ne-am simţi mai feriţi de atâta bolnăviciune.

---

În septembrie 2009, artistul a trecut printr-un transplant de ficat - după care a făcut septicemie, ultimul său album fiind considerat precognitiv prin mesajul versurilor,

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul în august 2009, artistul a declarat: Marele câştig în urma acestei experienţe este apropierea mea de Divinitate şi înţelegerea ei ca pe un cadou pe care l-am irosit atâta vreme. Un al doilea mare câştig este curajul dobândit în această viaţă nouă, curaj câştigat în urma dansului în faţa propriei tale morţi. Asta dacă vorbim despre planul spiritual.

---
Corpul medical care a efectuat transplantul, la Spitalul Fundeni, a fost compus din: Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Dr. Dan Tulbure, Conf. Dr. Mihnea Ionescu, precum şi chirurgii de mare excepţie Doina Hrehores, Sorin Alexandrescu, Răzvan Grigorie, Gheorghe Moisa.
Recoltarea s-a efectuat la Oradea, de către Zamfir Radu, iar printre cei care au „preluat” artistul după transplant mai sunt menţionaţi specialiştii ATI: Laura Popa Dan, Mihaela Ungureanu.
Toţi cei amintiţi mai sus sunt dovada vie că avem specialişti foarte buni în sistemul medical românesc.

---

Discografie

  • Absent (1995)
  • Negru De Fum (1996)
  • Vertical (1997)
  • Captiv în Inutil (1998)
  • Albaştri După Ploi (2003)
  • Azil (2011)

---

Dacă vrei sa vezi lumea şi prin ochii artistului, plimba-te pe-aici …

www.adrianberinde.ro

---

Autor: RiCo

---

Surse: Panoramic Radio-TV Magazin 1995, comunicate de presă TGM, biografia websaitului oficial al artistului, interviu pentru Adevărul 2010

---

La lansarea albumului şi volumului de versuri Captiv în inutil, Florian Moţu Pittiş a declarat că

Adrian Berinde s-a dovedit a fi un artist al Renaşterii.

---

INTERVIUL CZB cu Adrian Berinde

http://czb.ro/articol/1956/

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Virgil Mihaiu (n. 1951, la Cluj)
Virgil Mihaiu (n. 1951, la Cluj)...
Publicat in: 27.02.2020, Ora: 21:19PM
S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)
S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)...
Publicat in: 18.01.2017, Ora: 08:56AM
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timișoara)
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timi...
Publicat in: 03.12.2016, Ora: 08:41AM
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)...
Publicat in: 20.11.2016, Ora: 09:54AM
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)...
Publicat in: 08.11.2016, Ora: 11:56AM
PIESĂ NOUĂ. RoadkillSoda. Prometheus
PIESĂ NOUĂ. RoadkillSoda. Prometheus...
Publicat in: 24.11.2017, Ora: 06:09AM
Adrian Berinde. Arcan
Adrian Berinde. Arcan...
Publicat in: 13.01.2017, Ora: 11:07AM
2016.MAI.26. CJ. Winners Tennis Club. Concert Cătălin Condurache & Sandy Deac
2016.MAI.26. CJ. Winners Tennis Club. ...
Publicat in: 21.05.2016, Ora: 06:34AM
2015.NOV.7. CJ. Buricu Târgului. Golden Folks cu Catalin Condurache si Sandy Deac
2015.NOV.7. CJ. Buricu Târgului. Gold...
Publicat in: 02.11.2015, Ora: 06:42AM
Pragu' de Sus (Timișoara)
Pragu' de Sus (Timișoara)...
Publicat in: 05.10.2015, Ora: 22:45PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online