• czb.ro
Byte. Cinemateca

2010.DEC.15. Knife in the Water (Roman Polanski, 1962)

Publicat in: 13.12.2010, 08:42AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1295
Etichete: Cluj Movie Nights, Knife In The Water, Roman Polanski
2010.DEC.15. Knife in the Water (Roman Polanski, 1962)

2010.DEC.15.CLJ. Cluj Movie Nights

Knife in the Water (Roman Polanski, 1962)

Primul lung-metraj semnat de Roman Polanski a fost filmat în Polonia şi nominalizat la United States Academy Award în categoria Best Foreign Language Film.

---

miercuri 15 decembrie

Gambrinus Pub

20.00

---

Knife in the Water (Cuţitul în apă, 1962)

Roman Polanski

---

Sexualitatea umană cu toate subterfugiile ei a fost şi rămâne pentru Roman Polanski un subiect mereu proaspăt, atât în creaţiile sale cât şi în viaţa personală. Acest lucru e bine-nţeles acum arhi-cunoscut după scandalul internaţional care pare l-a urmărit din 1977 încoace şi care i-a creat o reputaţie nu tocmai favorabilă (mai mult pe cealaltă parte a oceanului decât în Europa). Dincolo însă de efectele nefaste ale incidentului din California, unde cineastul a locuit şi lucrat în anii ’70, opera sa continuă să fie urmărită şi apreciată de iubitori ai cinematografului din întreaga lume.

---

Miercuri 15 decembrie, Cluj Movie Nights, un club pentru cei pasionaţi de cinematorgafie şi film entertainment în general, prezintă Knife in the Water (Cuţitul în apă), filmul de debut al regizorului polonez, o operă care îi va defini stilul şi interesele ulterioare şi care reprezintă începutul unei careiere controversate dar deosebit de interesante.

---

Născut la Paris în 1933 în timpul unei deplasări diplomatice a tatălui său în Franţa şi reîntors în Polonia imediat după aceea, Roman Polanski are o copilărie impregnată de ororile războiului şi de frica de a nu fi deportat în lagărele de concentrare cu restul familiei sale de sorginte evereiască. Reuşind să se refugieze la o fermă pe perioada primilor ani ai războiului, se reîntoarce la Cracovia şi este martorul evenimentelor zguduitoare care văd oraşul practic transformat într-un ghetou. Experienţele din această perioadă îl marchează profund şi îşi găsesc expresia artistică în producţia Pianistul din 2002, o adaptare a romanului cu acelaşi nume a lui Władysław Szpilman. “Mergi normal, nu fugi,” o replică celebră din film adresată personajului principal în timpul uneia dintre recrutările pentru deportare, este replica adresată lui Roman Polanski de către tatăl său în momentul în care familia regizorului este în realitate deportată (din fericire tatăl regizorului, dar nu şi mama sa, va supravieţui lagărului de concentrare).

---

După multe aventuri, Roman Polanski ajunge să se înscrie la şcoala de film din Lodz, care pe  timpul comunismului este o imagine oglindă a unei instituţii educaţionale din România acelor timpuri, unde domneşte birocraţia, cultul personalităţii, şi bine-nţeles, propaganda comunistă. Personalitatea lui Roman Polanski îl implcă pe acesta deseori în conflicte cu autorităţile şcolii, şi  după ai multe astfel de aventuri, Roman Polanski se va vedea din nou aruncat pe drumuri. (Nu a primit niciodată o diplomă de absolvire a acestei şcoli, sau oricare alta). Interesul pentru film însă câştigă în lupta cu necesităţile cotidiene, şi după mai multe încercări eşuate, reuşeşte să producă o serie de scurt-metraje care îl fac remarcat în rândurile noii generaţii de cineaşti polonezi în formare (în special Adrej Wajda). În 1958 scurt-metrajul Doi oameni şi un dulap, o creaţie parţinând aproape categoriei absurdului – un curent care începe să se impună pe scena culturală din Europa ca răspuns la inutilitatea şi lipsa de semnificaţie a războiului, propagat şi de dramatistul român stabilit la Paris, Eugen Ionesco – ajunge în circuitul de festivaluri internaţionale de film. Folosindu-se de această ocazie ca şi paşaport pentru Europa de vest, Roman Polanski emigrează temporar în Franţa, unde începe o carieră de curtare a marilor producători ai vremii pentru producerea unui film de lung metraj. Doi ani de sărăcie se scurg fără ca lumina de

la capătul tunelului să îşi facă încă apariţia. În autobiografia sa, Roman, de Polanski, regizorul povesteşte cu lux de amănunte experieţele definitorii prin care trece în această perioadă şi care îl determină să nu se dea bătut în ciuda eşecurilor personale şi profesionale. Colac peste pupăză, în 1962, prima soţie a regizorului, Barbara Lass, actriţă şi dansatoare poloneză îl înşeală cu un producător italian care îi oferă un rol de duzină, apoi îl părăseşte pentru un actor austriac. Divorţul, stagnarea pe plan profesional şi sărăcia acţionează ca imbold pentru Roman Polanski, care, cu  ajutorul prietenului loial, Jakub Goldberg, reuşeşte după mai multe încercări să scrie un scenariu în care eşecurile din relaţiile amoroase, atmosfera de claustrofobie a propriei sale condiţii ca şi artist şi emigrant, şi în sfârşit, propriile sale preocupări pentru dinamica cuplului sunt distilate şi augumentate în “Cuţitul în apă”. Cu ajutorul prietenilor săi rămaşi în Polonia, Roman Polanski se întoarce în ţara de baştină şi filmează astfel primul şi ultimul său lung-metraj polonez.

---

Filmul este cheia care îi deschide poarta spre America, o ţară pe care, cu cât de fascinat a fost la început, cu atât mai decepţionat urma să o părăsească peste zece ani. În ciuda experienţelor negative care l-au urmărit ca şi un blestem în America (a doua sa soţie va fi asasinată barbar de fanaticul clan Manson) creaţia sa este la apogeu în această perioadă, când regizează două din capodoperele sale, Rosemary’s Baby cu Mia Farrow şi Chinatown cu Jack Nicholson (cu care se va şi împrieteni) şi Faye Dunaway.

---

Reîntors în Europa, până să completeze Pianistul, Roman Polanski regizează Locatarul, o creaţie sumbră cu iz de thriller, adaptează romanul lui Thomas Hardy, Tess şi scrie celebrul Lună amară care este poate cel mai tulburător film care a explorat vreodată complexităţile vieţii sexuale şi de relaţie. Roman Polanski îşi continuă munca de regizor şi locuieşte în Franţa.

---

Subiectul din Cuţitul în apă concentrează preocupările regizorului legate de gelozie, raportul dintre părţile unui cuplu, frustrările sexuale şi dinamica relaţiilor. Într-un stil minimalist, care aminteşte de constrângerile uneori voit claustrofobice ale unui spaţiu teatral (puntea unei ambarcaţiuni de agerement), Roman Polanski reuşeşte să sublimeze intensele trăiri interioare ale personajelor redate prin simplicitatea cinematografiei alb-negru şi a relaţiilor dintre personaje. Peste tot în cele 94 de minute ale filmului se simte influenţa gândirii profund psihologice a regizorului în modul în care surprinde suspiciunea prezentă în situaţia unui triunghi relaţional.Deşi uneori acuzat de un ritm monoton, filmul nu pierde spectatorul, ba dimpotrivă, îl transpune în cadrul construit de regizor şi îl menţine într-o perpetuă stare de confuzie, interes şi tensiune.

---

Cuţitul în apă ca fi comentat la Cluj Movie Nights de regizorul documentarist clujean Robert Lakatos, absolvent al şcolii de film din Lodz şi autor al filmului premiat Bahrtalo. Filmul lui Roman Polanski este cel de-al cincelea film prezentat în această toamnă de clubul clujean după alte capodopere cum ar fi Unora le place jazzul şi Casablanca.

Autor: Lucian Ţion

---

Cluj Movie Nights îşi întreupe activitatea pe perioada sărbătorilor de iarnă şi se redeschide pe 5 ianuarie cu un program nou pentru 2011.

---

http://www.facebook.com/Cluj-Movie-Nights

---

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

2012.IUL.10-SEP.16. Caravana Metropolis
2012.IUL.10-SEP.16. Caravana Metropoli...
Publicat in: 04.08.2012, Ora: 18:16PM
2011.MAI.11. CJ. Gambrinus Pub. CTC (Cluj Theatre Company)
2011.MAI.11. CJ. Gambrinus Pub. CTC (C...
Publicat in: 10.05.2011, Ora: 12:27PM
2011.APR.27. CJ. Gambrinus Pub. Cluj Movie Nights. Holy Wars
2011.APR.27. CJ. Gambrinus Pub. Cluj M...
Publicat in: 25.04.2011, Ora: 13:37PM
2011.MAR.30. CJ. Gambrinus Pub. Cluj Movie Nights. Holocaust
2011.MAR.30. CJ. Gambrinus Pub. Cluj M...
Publicat in: 24.03.2011, Ora: 13:25PM
2011.MAR.30. CJ. Gambrinus. Cluj Movie Nights
2011.MAR.30. CJ. Gambrinus. Cluj Movie...
Publicat in: 23.03.2011, Ora: 19:59PM
2011.MAR.16. CJ. Gambrinus Pub. CMN. Filmele Castigatoare ale Festivalului de Film Studentesc Cluj
2011.MAR.16. CJ. Gambrinus Pub. CMN. F...
Publicat in: 12.03.2011, Ora: 05:45AM
2011.MAR.2 Cluj Movie Nights The Battle of Algiers (Italy/Algeria, 1966)
2011.MAR.2 Cluj Movie Nights The Battl...
Publicat in: 28.02.2011, Ora: 10:06AM
2011.FEB.16.CJ.Gambrinus Pub. Romanian-Shorts. Cluj Movie Nights
2011.FEB.16.CJ.Gambrinus Pub. Romanian...
Publicat in: 15.02.2011, Ora: 05:41AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online