• czb.ro
Click. Recenzie. Recenzie Video

Imagine: John Lennon. DVD

Publicat in: 10.12.2010, 07:13AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 2573
Etichete: : John Lennon, Imagine, Imagine: John Lennon, Pace, The Beatles, Yoko Ono
Imagine: John Lennon. DVD

Imagine: John Lennon

!!!!!!

DVD, Warner Bros. Pictures. 7 .10.1988

Regie: Andrew Solt

---

Imagine: John Lennon este un film documentar biografic din 1988

---

Proiectul a venit la momentul oportun pentru familia lui Lennon, reuşind să aplaneze lansarea cărţii biografice controversate, The Lives of John Lennon, de Albert Goldman. Yoko Ono şi apropiaţii lui John Lennon au declarat în repetate rânduri faptul că această carte nu este documentată şi nu redă realitatea situaţiilor.

---

Imagine: John Lennon, în schimb, este realizat prin vasta arhivă de filmări personale deţinute de John Lennon, oferite de către Yoko Ono, cu interviuri personale realizate cu prima soţie şi al doilea fiu, şi este prezentat prin ochii obiectivi ai unui regizor cu experienţă, specializat pe filme documentare, care nu asculta şi nu aprecia muzica celor de la The Beatles sau John Lennon (înainte de a realiza acest film).

---

Filmul dovedeşte cel mai mult că muzica lui John Lennon este autobiografică. M-a impresionat interviul în care explică faptul că pentru el, Elvis Presley a fost un exemplu pozitiv, care i-a dat imboldul să pună chitara în braţe.

---

Viaţa de artist se dovedeşte însă a fi mult mai grea; excesele se datorează consumului nervos şi oboselii acumulate în turnee interminabile prin care artistul îşi promovează muzica şi devine din ce în ce mai cunoscut unui grup mai larg de populaţie. Documentarul foarte obiectiv şi bine realizat acoperă şi istoria formaţiei Beatles din perspectiva artistului.

---

Povestea se derulează preponderent cronologic şi este montat din peste 100 de ore de filmări personale şi interviuri publice. M-a distrat un anumit capitol al filmului, în care un reporter canadian (mai în vârstă) se prezintă la interviu numai pentru a-l dovedi pe John Lennon un incompetent. Din cele discutate este uşor să îţi dai seama care sunt tendinţele şi gusturile personale ale reporterului. Din punct de vedere al evoluţiei culturale şi sociale însă, după 40 de ani, acel reporter rămâne imortalizat şi anonim pe acea peliculă din 1970, iar artistul, prin gândurile şi acţiunile lui, rămâne viu colorat şi proaspăt şi mâine, ca artist şi filozof a unei generaţii, într-un film ce-i poartă numele.

---

Alt capitol de impact ar fi momentul celei de a două căsătorii. Deoarece era evident faptul că toată presa va scrie despre asta, şi pentru a nu irosi acest spaţiu gratuit pe care îl avea cuplul în mass media la nivel global, John cu Yoko au luat decizia să organizeze o conferinţă de presă în dormitorul lor. Faţă în faţă cu cuplul dezbrăcat în patul matrimonial, presa este şocată să descopere că de fapt, înloc să se povestească despre sex, tema principală a cuplului este Pacea în lume!

---

Acesta nu este un film doar pentru fani. Este genul de film care ar merita văzut din punct de vedere informativ, cultural, pentru a înţelege un pic mai bine perioada istorică şi începuturile fenomenului Pop-Rock la nivelul pieţelor unde s-a format acest gen muzical. Singurele motive pentru care nu ar fi bine să vă uitaţi cu copiii mai mici la acest documentar este din cauza câtorva înjurături uzuale în limba engleză din mai multe cadre de film, iar un capitol este dedicat momentului scandalos în care Lennon cu Ono au făcut publice mai multe poze în care cuplul apare dezbrăcat; dealtfel mai este documentat momentul în care Lennon riscă să fie expulzat din SUA pentru consumul de droguri.

---

Momentul cel mai artistic al filmului este probabil finalul tragic, pe un fundal sonor care începe cu ultima notă din A Day In Life şi continuă cu refrenul de la All We Need Is Love ...

Love, Love, Love. Imagine. This Is Not Here

---

Autor: RiCo pentru CZB

Facebook Twitter MySpace Rating 6
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

VODA. Water (2008)
VODA. Water (2008)...
Publicat in: 06.05.2013, Ora: 06:15AM
The Beatles. While My Guitar Gently Weeps (2016, Love version)
The Beatles. While My Guitar Gently We...
Publicat in: 05.09.2016, Ora: 06:24AM
PIESA RELANSATĂ. The Beatles. While My Guitar Gently Weeps (LOVE Version)
PIESA RELANSATĂ. The Beatles. While M...
Publicat in: 02.08.2016, Ora: 06:10AM
Salmastra (București)
Salmastra (București)...
Publicat in: 18.01.2016, Ora: 06:13AM
NEW BOOK. Allen Klein: The Man Who Bailed Out The Beatles, Made The Stones...
NEW BOOK. Allen Klein: The Man Who Bai...
Publicat in: 20.06.2015, Ora: 06:19AM
NEW RELEASE. BILL O CONNELL & The Latin Jazz All-Stars. Imagine
NEW RELEASE. BILL O CONNELL & The Lati...
Publicat in: 02.11.2014, Ora: 06:01AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online