• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

ECOU. The Beatles. 1957 - 1970

Publicat in: 08.12.2010, 06:16AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 3122
Etichete: Abbey Road, Beatlemania, Brian Epstein, George Harrison, George Martin, John Lennon, Let It Be, Paul Mccartney, Pete Best, Ringo Starr, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, Stuart Sutcliffe, The Beatles
ECOU. The Beatles. 1957 - 1970

The Beatles

Muzica lor este considerată de unii coloana sonoră perfectă a anilor 60, pornind de la compoziÅ£ii pop devenite clasice cu o durată de trei minute ÅŸi ajungând la extravaganÅ£a psihedelică ce o reprezintă albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967).

---

Alt motiv pentru care The Beatles merită tot respectul este faptul că ea reprezintă prima formaÅ£ie din industria modernă care a dat tonul altora care au urmat-o, ÅŸi a compus ÅŸi interpretat propriile compoziÅ£ii, care au avut succes la un grup larg de populaÅ£ie. Până în acel moment, conduita industriei din SUA era că se preluau ÅŸi actualizau piesele altora din trecut sau o voce deosebită primea versurile ÅŸi muzica de la compozitori cu care lucra “în echipă” (aceÅŸti compozitori îÅŸi aveau birourile pe aÅŸa numita Tin Pan Alley din Manhattan: porecla dată zonei de pe West 28th Street, între Fifth Avenue ÅŸi Sixth Avenue, din New York City; moda a început odată cu apariÅ£ia primului gramofon în 1885 ÅŸi se încheie la finalul anilor 1950, când apare noul gen de muzică, rock'n'roll).

Pe termen lung, asta a permis libertatea de exprimare a individului prin muzică ÅŸi a încurajat autenticitatea muzicii pop-rock ce a urmat în anii '70.

---

1957

Cei mai mulÅ£i recunosc The Beatles ca fiind John, Paul, George ÅŸi Ringo, dar acest proiect este pornit de John Lennon (la 17 ani) în 1957 la Liverpool sub numele The Quarrymen. În 6 iulie (1957) acesta îl invită pe Paul McCartney (care avea 15 ani) să i se alăture în proiect.

---

1960

Prima componenţă stabilă. August 1960

  • John Lennon (voce, chitară)

  • Paul McCartney (chitară, voce)

  • George Harrison (chitară, voce)

  • Stuart Sutcliffe (chitară bas)

  • Pete Best (tobe)

---

1961

La întoarcerea lor în Anglia, acasă la Liverpool, Stuart Sutcliffe se decide să se întoarcă la Hamburg (în Germania, unde s-a lansat ÅŸi rodat formaÅ£ia), iar Paul trece la chitara bas în aprilie 1961. Brian Epstein, patronul unui magazin de discuri, a devenit managerul formaÅ£iei în decembrie 1961 ÅŸi pentru a îmbunătăţi imaginea trupei, îl aduce în 18 august 1962 pe Ringo Starr (de la Rory Storme & The Hurricanes), în locul lui Pete Best, la tobe.

---

1962

În această formulă,

  • John Lennon (voce, chitară armonie)

  • Paul McCartney (chitară bas, voce)

  • George Harrison (chitară solo, voce)

  • Ringo Starr (baterie)

în 1962 se semnează cu Parlophone / EMI ... după ce proiectul este refuzat de mai multe case de discuri, printre care ÅŸi Decca (care la vremea respectivă avea un catalog de invidiat) ...

Alături de producătorul George Martin (care semnează cu ei în 6 iunie 1962) se lansează primul single, Love Me Do (înregistrat în 11 septembrie 1963).

---

Al doilea single, Please, Please Me, este primul succes de top (au urmat 12 piese consecutive pe primul loc). Turneul naÅ£ional, cu Helen Shapiro în deschidere, le-a sporit numărul de fani în Anglia.

---

http://www.youtube.com/Reportaj din 1964. She Loves You

---

A urmat succesul cu She Loves You, pentru care au rămas cunoscuÅ£i pentru modul “woo woo” în care dădeau din cap Lennon cu McCartney la refren.

---

1963

Numărul mare de fani ÅŸi recordurile de încasări înregistrate la concertele de sală au dus la născocirea termeneului Beatlemania în presa britanică.

S-au lansat două albume în 1963 (Please, Please Me ÅŸi With The Beatles); au urmat coloane sonore pentru două filme în care joacă ÅŸi cântă The Beatles (A Hard Day's Night ÅŸi Help).

---

1964

În 3 februarie 1964, The Beatles aterizează pentru prima dată în SUA. ApariÅ£ia la Ed Sullivan Show ÅŸi câÅŸtigarea unui Grammy pentru Cel mai bun Debut (Best New Artist) a făcut ca The Beatles să fie prima formaÅ£e britanică care cunoÅŸte succesul la public în Statele Unite.

---

Pentru faptul că primele lor singleuri din SUA sunt lansate la case de discuri concurente, The Beatles ocupă la un moment dat simultan primele patru locuri din clasamentele vânzărilor de single. SituaÅ£ia asta nu se va mai repeta niciodată!

Este incredibil faptul că în 1 ianuarie, The Beatles nu era cunoscută în SUA, iar până în martie, I Want To Hold Your Hand, She Loves You, Please Please Me ÅŸi Twist and Shout ocupă primele 4 locuri din clasamentul de Singles, ÅŸi primele două albume Beatles conduc detaÅŸat în topul vânzărilor de album. În această perioadă 60% din vinilurile care trec în magazinele din SUA poartă numele The Beatles pe ele. 73 de milioane de americani au urmărit apariÅ£ia lor la Ed Sullivan Show. Nici un alt artist ÅŸi nicio altă formaÅ£ie nu a mai înregistrat atâtea hituri într-un timp atât de scurt în SUA.

---

1965

26 octombrie 1965. The Beatles primesc Ordinul de Onoare a Imperiului Britanic (MBE), cea mai importantă decoraÅ£ie (cei patru artiÅŸti având onoarea de a deveni cei mai tineri decoraÅ£i pe timp de pace).

---

Albumul Rubber Soul, lansat în acelaÅŸi an, prezintă versuri mult mai profunde din partea lui John Lennon, de la filozoficul In My Life, la povestea aventurii despre care prima lui soÅ£ie nu ÅŸtia, în Norwegian Wood. În această etapă, George Harrison experimentează prima dată cu sunetul sitarului, aducând un iz de ragga în anumite piese, iar pentru prima dată Lennon ÅŸi McCartney încep să compună piese separat unul de celălalt.

---

1966

Succesul li se urcă la cap; se fac excese cu tot ce reprezintă ispite pentru artiÅŸti. Aflat în turneu în Japonia, John Lennon declară într-un interviu că The Beatles sunt mai cunoscuÅ£i decât Isus Hristos. Cuvintele răstălmăcite în presă ÅŸi în comunităţile creÅŸtine din SUA le afectează imaginea; concertul de pe arena Candlestick Park din San Francisco, în 29 August, 1966 este ultimul concert Live cu bilete pentru cei de la The Beatles. În aceeaÅŸi vară, formaÅ£ia participă la spectacolul Our World, organizat pentru prima emisiune retransmisă prin satelit, simultan în 26 de ţări din jurul lumii (în 25 iunie).

---

Succesul ÅŸi stabilitatea financiară (după patru ani de succese constante ÅŸi vânzări record în mai multe ţări din lume, The Beatles erau deja multi-milionari în valută) le-a permis să depăşească graniÅ£ele comerciale impuse de industrie. Maturizarea muzicală a venit ÅŸi prin experimentarea în studio care a început cu Revolver (albumul considerat de cei mai mulÅ£i critici ÅŸi fani ca fiind cel mai bun material lansat de Beatles). Acesta este prefaÅ£at de un single foarte interesant pentru colecÅ£ionari, Penny Lane (scris de Paul McCartney) pe faÅ£a A, cu Strawberry Fields Forever (compus de John Lennon) pe faÅ£a B.

---

1967

A urmat ceea ce este considerat primul album concept al genului Rock, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) ... Acest album a reprezentat un caleidoscop de genuri, care oferea câte ceva pentru orice gust muzical, ambalat într-o copertă art-pop, realizată printr-un colaj fascinant de figuri celebre ale istoriei. Mai mult, următoarea compoziÅ£ie de impact, All You Need Is Love este cântată într-o transmisie specială prin satelit, în direct la 200 de milioane de telespectatori.

În perioada în care managerul formaÅ£iei, Brian Epstein, îÅŸi pierde viaÅ£a datorită unei supradoze cu somnifere (27.08.1967), cvartetul explorează religia ÅŸi cultura subcontinentului asiatic alături de yoghinul Maharishi Mahesh.

---

BăieÅ£ii continuă fără manager, ÅŸi în preajma sărbătorilor de Crăciun din 1967, lansarea filmului produs special pentru televiziune, The Magical Mystery Tour obÅ£ine recenzii negative din partea criticilor, care consideră că s-a exagerat cu cultul personalităţii.

---

1968

În 1968, s-a înfiinÅ£at casa de discuri Apple Corps, la care toÅ£i patru Beatles erau acÅ£ionari. Prin aceasta se lansează cel mai bine vândut single de la Beatles, Hey, Jude, care a fost înlocuit pe locul 1 în topuri de a doua lansare pentru aceeaÅŸi casă de discuri, Those Were The Days, compusă de Paul McCartney special pentru Mary Hopkins.

Din păcate, problemele administrative ÅŸi financiare la firmă i-a depăşit pe artiÅŸti. A urmat o perioadă de disensiuni în cadrul formaÅ£iei, mai întâi la nivel artistic (s.a lucrat ... în ture ... la albumul The White Album); apoi la nivel de afacere (Lennon, Harrison ÅŸi Starr au decis să colaboreze cu managerul american Allen Klein, în timp ce McCartney era hotărât să meargă pe mâna tatălui socru, John Eastman). Urma o perioadă de procese între asociaÅ£i ...

Într-un ultim efort de a aduna rândurile, producătorul George Martin i-a convins pe artiÅŸti să mai înregistreze un album, Abbey Road ... ultimul cuvânt aveau să îl aibă însă artiÅŸtii, Let It Be fiind tentativa unei coloane sonore de film - transformat în album de studio.

În plină criză internă s-au mai lansat câteva melodii clasice ale epocii, precum Come Together de John Lennon sau Let It Be de Paul McCartney.

---

1969

30 ianuarie 1969. Concertul Let It Be este organizat pe acoperişul casei unde se află sediul studioului Abbey Road. Acesta va fi ultimul recital cu public al cvartetului.

---

---

1970

10 aprilie 1970. Paul McCartney anunţă despărÅ£irea în mod oficial, deÅŸi trecuse deja un an de zile de când trupa nu s-a mai întâlnit faţă în faţă.

---

RevoluÅ£ia muzicală produsă de formatul CD a reintrodus titlurile albumelor Beatles în clasamentele de vânzări din întreaga lume; reeditarea la 20 de ani de la lansarea albumului Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a urcat din nou în topurile britanice, ajungând pe locul 3 în 1987.

---

În 1988, The Beatles este introdusă în Rock'n'Roll Hall of Fame.

---

---

Multă lume îÅŸi dorea revenirea formaÅ£iei în formula originală.

  • Asta a devenit însă împosibil la 10 ani după despărÅ£irea oficială a trupei, John Lennon (n. 9.10.1940) fiind asasinat în 8 decembrie, 1980.
  • Mai recent, George Harrison (25.02.1943 – 29.01.2001) a murit de cancer la plămâni. George Harrison era apreciat ca cel mai tânăr ÅŸi cel mai tăcut din trupă. Este cel care introduce ideile misticismului indian colegilor - ÅŸi singurul Beatle care publică o carte autobiografică I, Me, Mine (1980).

---

  • Stuart Sutcliffe (23 June 1940 – 10 April 1962), primul basist al formaÅ£iei, este considerat al cincelea Beatle. Împreună cu John Lennon, se consideră că au dat numele formaÅ£iei, fiind inspiraÅ£i de către Buddy Holly, pe care-l apreciau, ÅŸi care avea formaÅ£ia The Crickets (adică, Greierii). Sutcliffe renunţă la muzică în favoarea artei ÅŸi studiază Arte plastice la Hamburg după plecarea din formaÅ£ie. Moartea survine subit, ÅŸi se datorează unui anevrism cerebral nedescoperit de medici, efectul întârziat al unei bătăi după un concert din 1961 la Hamburg, când încă mai cânta cu Beatles, în care a fost împins cu capul într-un zid de cărămidă.

---

---

Discografia Esenţială

În cariera lor de 8 ani împreună, The Beatles au lansat mai multe versiuni de albume în diverse ţări anglofone ale lumii. Lista CZB conÅ£ine doar cele 12 albume oficiale de studio lansate în Anglia între 1963 ÅŸi 1970. Pentru o listă detaliată, aveÅ£i linkul la pagina de Wikipedia la finalul articolului.

---

  • Please, Please Me (1963)
  • With The Beatles (1963)
  • A Hard Day's Night (1964)
  • Beatles For Sale (1964)
  • Help! (1965)
  • Rubber Soul (1965)
  • Revolver (1966)
  • Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
  • Magical Mystery Tour (1967)
  • The Beatles (1968)
  • Yellow Submarine (1963)
  • Abbey Road (1963)
  • Let It Be (1970)

---

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Beatles_discography


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
Concert For George Harrison (on his 75th birthday)
Concert For George Harrison (on his 75...
Publicat in: 05.02.2018, Ora: 06:53AM
The Beatles. While My Guitar Gently Weeps (2016, Love version)
The Beatles. While My Guitar Gently We...
Publicat in: 05.09.2016, Ora: 06:24AM
PIESA RELANSATÄ‚. The Beatles. While My Guitar Gently Weeps (LOVE Version)
PIESA RELANSATÄ‚. The Beatles. Whil...
Publicat in: 02.08.2016, Ora: 06:10AM
NEW BOOK. Allen Klein: The Man Who Bailed Out The Beatles, Made The Stones...
NEW BOOK. Allen Klein: The Man Who Bai...
Publicat in: 20.06.2015, Ora: 06:19AM
The Beatles and the Stones. Acum 50 de ani
The Beatles and the Stones. Acum 50 de...
Publicat in: 25.06.2014, Ora: 06:45AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online