• czb.ro
Byte. Cinema

Festivalul Filmului Francez din România, editia 23

Publicat in: 22.04.2019, 21:28PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 162
Etichete: Festivalul Filmului Francez, Festivalul Filmului Francez Din România
Festivalul Filmului Francez din România, editia 23

Ajuns la cea de-a 23-a ediție, Festivalul Filmului Francez din România se va desfășura în perioada 8-19 mai, fiind prezent în acest an, pentru prima dată, în 13 orașe, cu 146 de proiecții: București, Cluj, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sinaia și Suceava.  La Cluj-Napoca, festivalul are loc în perioada 9 - 12 mai la cinema Victoria.

 

Unul dintre evenimentele far ale Sezonului România-Franța, actuala ediție Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – „Paris, toujours...” – purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

 

Acest slogan este firul conducător al unei programări extrem de diverse, publicul clujean fiind invitat să descopere o selecție de 18 de filme inedite, structurate în jurul a patru secțiuni devenite reper de-a lungul edițiilor precedente: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.

 

Panorama propune filme ale unor regizori consacrați – Stéphane Brizé, Christophe Honoré sau Agnès Jaoui – din ultimul an, care s-au impus în festivaluri, precum și în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici și de public. Filmul Un peuple et son roi / Un popor și regele său (r. Pierre Schoeller, 2017) va deschide festivalul în 8 mai la București și în 9 mai de la ora 19.15 la Cluj-Napoca, în prezența regizorului, prezentând o frescă despre emancipare și idealurile revoluției de la Paris, 1789, ca piatră de temelie a redefinirii noțiunii de libertate.

Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește șase regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Dotată cu un premiu de finanțare pentru distribuție oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, secțiunea propune șase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzând dramă, comedie, animație și documentar. Doi dintre tinerii regizori ale căror filme sunt prezentate în Competiţie vor fi prezenți în România, în cadrul Festivalului, Marie Monge la Timișoara și București și Matthieu Baryere la Bucureşti şi la Iaşi.

 

Săptămâna Cahiers du Cinema se confundă cu la muse roumaine. Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, muze românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez. La Cluj-Napoca, o veți putea admira pe Aurora Cornu îl filmul Le Genou de Claire / Genunchiul lui Claire realizat de Eric Rohmer în 1970.

 

Retrospectiva este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină  documentarul și ficțiunea. Protagoniștii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenți și imigranți, cu povești analizate minuțios și realizate frecvent în tradiția cinema vérité. Adeptă a transformării prezentului în prezență, acțiunii în istorie, omului în erou și locului în spațiu, Claire Simon este o realizatoare atipică, neconvențională, care incarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane. Retrospectiva Claire Simon oferă publicului clujean ocazia de a o întâlni pe regizoare, la prima sa vizită în România, sâmbătă 11 mai la proiecția filmului ei de ficțiune Gare du Nord/ Gara de Nord de la ora 15 și la cea a filmului Premières solitudes / Tinere singurătăți - cel mai recent documentar al său, de la ora 19.30.

Broșura care cuprinde programul integral al festivalului este disponibilă la adresa: https://issuu.com/ifbucarest/docs/brosura_fff_2019

 

Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română.

 

În Cluj-Napoca, biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Victoria.
https://www.cinemavictoria.ro/rezervari

15 lei tarif întreg, 13 lei tarif redus pentru elevi, studenți, seniori
Proiecțiile de la ora 13 au un tarif special de 10 lei.
Abonament de 4 intrări la Festival cu 48 de lei

 

Oraşe / Invitați

BUCUREŞTI - Cinema Elvire Popesco, 8-16 mai / invitați: Pierre Schoeller | Claire Simon |Marie Monge | Matthieu Bareyre | Joachim Lepastier

CLUJ-NAPOCA - Cinema Victoria, 9-12 mai / invitați: Pierre Schoeller |Claire Simon

TIMIȘOARA - Universitatea de Vest, Aula Magna, 9-13 mai / invitață: Marie Monge

IAȘI - Galeria Fondane (11-12 mai) & Cinema Ateneu (13-14 mai) / invitat: Matthieu Bareyre

ARAD - Cinema Arta, 9-11 mai 

BRAȘOV - Cinemateca Patria, 9-11 mai 

BRĂILA - Cinefeel, 10-12 mai 

BUZĂU - Teatrul George Ciprian, 9-10 mai 

SUCEAVA - Muzeul Bucovinei, 10-11 mai

CONSTANȚA - Cityplex Tomis Mall, 16-19 mai 

PITEȘTI - Cinema Trivale, 16-19 mai 

SFÂNTU GHEORGHE - Arta by Cityplex, 16-19 mai 

SINAIA - Cinema Carpaţi, 16-19 mai 

 

Organizatori: Institutul francez din România

 

Co-organizatori: Cinema Victoria, Universitatea de Vest, Cinema Ateneu, Asociația CitiZenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Alianța Franceză Brașov, Primăria Brașov, Cinemateca Patria, Cinefeel, Centrul Cultural Francofon Buzău, Consiliul Județean Buzău, Muzeul Bucovinei, Alianța Franceză Constanța, Cityplex Tomis Mall, Arta by Cityplex, Alianţa Franceză Piteşti, Cinema Trivale, Cinema Carpaţ

 

Prezentat de: ORANGE

 

Partener – Sezonul România-Franța: ENGIE

 

Parteneri: GROUPE RENAULT ROMANIA, GROUPAMA ASIGURARI, CARREFOUR


Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Observator Cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, Verbs Describe Us, IQads, Feeder.ro, Phoenix Media, The Shape of E ;  văzut de Radio Guerrilla.

 

Cu sprijinul: Cahiers du cinéma.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Short Export - Made in Germany 2020 - Scurtmetraje germane online
Short Export - Made in Germany 2020 - ...
Publicat in: 01.05.2020, Ora: 18:56PM
Filmele Bad Unicorn sunt acum disponibile online
Filmele Bad Unicorn sunt acum disponib...
Publicat in: 20.03.2020, Ora: 12:18PM
Filmul Colectiv
Filmul Colectiv...
Publicat in: 13.03.2020, Ora: 06:21AM
Festivalul International Très Court 2020
Festivalul International Très Court 2...
Publicat in: 27.02.2020, Ora: 16:36PM
FILM NOU. MO
FILM NOU. MO...
Publicat in: 05.10.2019, Ora: 19:29PM
2017.NOV.16-19. Festivalul filmului francez la Cluj
2017.NOV.16-19. Festivalul filmului fr...
Publicat in: 11.11.2017, Ora: 06:52AM
Festivalul Filmului Francez 2010
Festivalul Filmului Francez 2010...
Publicat in: 03.12.2010, Ora: 17:34PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online