• czb.ro
Byte. Stiri

BORIS NEBYLA. Noul Director Artistic al Baletului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Publicat in: 15.08.2017, 06:06AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 151
Etichete: Ansamblul De Balet Cluj, Boris Nebyla, Opera Nationala Romana Cluj
BORIS NEBYLA. Noul Director Artistic al Baletului Operei Naționale Române  din Cluj-Napoca

Opera Națională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a ura bun venit noului său Director Artistic al Ansamblului de Balet, balerinul Boris Nebyla.  

      Stagiunea 2017-2018 ne oferă un prim prilej de bucurie prin invitația excepțională adresată unuia dintre cei mai importanți artiști ai artei coregrafice. Acceptând-o cu entuziasm, Boris Nebyla devine noul director artistic și mentor al Baletului Operei Naționale Române – ansamblu apreciat atât în țară, cât și în străinătate!
        Recunoscută și atestată la nivel internațional, cariera balerinului slovac Boris Nebyla este una impresionantă și întrețesată cu reușite remarcabile, împărtășite publicului larg cu ocazia fiecărui spectacol susținut pe înaltele scene ale lumii, precum și tinerilor balerini pe care i-a îndrumat de-a lungul timpului.
          După absolvirea cursurilor Conservatorului de dans din Bratislava, orașul său natal, ale Conservatorului din Viena și ale Școlii de balet din cadrul Wiener Staatsoper, acesta a activat o perioadă îndelungată ca dansator în Corpul de balet al Wiener Staatsoper, apoi în cel al Volksoper din capitala austriacă. În prezent este invitat permanent al Teatrului Național Slovac, în calitate de solist.
         Repertoriul său include titluri importante ale repertoriului clasic de balet(”Lacul lebedelor”, de P. I. Ceaikovski, ”Raymonda”, de A. Glazunov, ”Paquita”, de Édouard Deldevez și Ludwig Minkus, ”Giselle”, de A. Adam ș.a.), dar șicreații coregrafice contemporane semnate de Jiří Kylián, Hans van Manen, William Forsythe, Bernd Bienert, Renato Zanella, Saskia Hölbling și mulți alții. Participarea în cadrul Competiției Internaționale de Balet ,,Maya” de la Sankt Petersburg i-a adus în 1994 premiul pentru Cel mai elegant dansator,  iar în 1998 Medalia de Argint.
     Activitatea interpretativă atât de apropiată de sufletul balerinului a completată cu tact și talent de cea creatoare, Boris Nebyla demonstrându-și inspirația coregrafică prin producții ale Școlii de balet din cadrul Operei de Stat Viena, ale Baletului de Stat din Viena (OpernballL’après-midi d’un faune), ale Oper Graz (musical-ul Der Mann von La Mancha), ale Ballet Bratislava și ale Operei de Stat din Banská Bystrica (Slovacia). Este totodată fondatorul Școlii de balet pentru educație specializată în arta dansului din Viena, fondator al Nebyla Dance Company și al Proiectului caritabil Hand in Hand din Viena (2017), menit să sprijine tinerii dansatori. A contribuit, de asemenea, la instituirea European Festival al Școlilor de baletși este fondator și director artistic al Competiției internaționale de balet și dans contemporan European Ballet Grand Prix din Viena (2017).  Cu un astfel de portofoliu generos și minuțios dezvotat de-a lungul întregii cariere, atât la nivel interpretativ, precum și coregrafic, Boris Nebyla reprezintă o prezență de excelență în cadrul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, ce promite o ascensiune plină de reușite și inițiative artistice deosebite, care să desăvârșească performanțele, harul și pasiunea Ansamblului de balet clujean.
          După ecourile fulminante și dansurile efervescente ale recentei premiere naționale a spectacolului ”Zorba”, oferit cu casa închisă la fiecare reprezentație și montat în mod extraordinar din aer liber, traversând mii de suflete în închiderea Stagiunii 2016-2017 din Piața Unirii,  purtând în gând amintirile unice și pașii rafinați ai spectacolelor de balet din repertoriul universal, de la fermecătorul ”Lacul Lebedelor”, la magia din ”Coppelia” și pasiunea din  ”Carmen”, Baletul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a impresionat dintotdeauna prin glisare și har, dedicație și emoție.
          Opera Națională Română din Cluj-Napoca își dorește să încurajeze toate aceste reușite, completându-le cu noi și noi premiere și spectacole unice, precum și oportunitatea unei evoluții internaționale care să încununeze talentul balerinilor clujeni. Vă adresăm, așadar, invitația de a urmări cu aceeași curiozitate și apropiere activitatea acestei minunate companii de dansatori, să intrați în culisele ei,  de la repetițiile timpurii prăfuite cu multă determinare și praf de talc, la emoția primului reflector și aplauzele exaltate ale spectacolului,  de-a lungul fiecărui gong al unei cariere caracterizată de eleganță și suflet. Vi le vom revela pe toate alături de Maestrul Boris Nebyla într-o incursiune pe care v-o promitem fascinantă și pe care sunteți bineveniți să o urmăriți atât prin intermediul newsletter-elor noastre, precum și pe pagina oficială Facebook proaspăt lansată și special dedicată Baletului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
       Acesta va fi unul dintre punctele noastre de întâlnire, unde vă vom împărtăși toate noutățile, experiențele și secretele coregrafice, de la interviuri de colecție la întâlniri cu dansatori și maeștri de excepție, într-o poveste care transcede timp și spațiu.
         Toate acestea alături de noul nostru Director artistic al Ansamblului de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-NapocaBoris NebylaSă îi urmăm bun venit!

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

ALBUM ONLINE. Bloodway. Live on Exoplanet 148
ALBUM ONLINE. Bloodway. Live on Exopla...
Publicat in: 16.07.2018, Ora: 06:54AM
PIESĂ NOUĂ. Troye Sivan cu Ariana Grande. Dance To This
PIESĂ NOUĂ. Troye Sivan cu Ariana Gr...
Publicat in: 14.07.2018, Ora: 06:50AM
PIESĂ NOUĂ. Compact. Doare al naibii de tare
PIESĂ NOUĂ. Compact. Doare al naibii...
Publicat in: 13.07.2018, Ora: 06:47AM
PIESĂ NOUĂ. El Negro. Nu mai fumați Marijuana
PIESĂ NOUĂ. El Negro. Nu mai fumați...
Publicat in: 12.07.2018, Ora: 09:32AM
PIESĂ NOUĂ. ANDA ADAM si Alex Velea. #NicioRegula
PIESĂ NOUĂ. ANDA ADAM si Alex Velea....
Publicat in: 12.07.2018, Ora: 06:45AM
2018.APR.29. Opera Nationala Romana Cluj. BALLET À LA CARTE
2018.APR.29. Opera Nationala Romana Cl...
Publicat in: 25.04.2018, Ora: 06:13AM
PREMIERĂ. 2018.IAN.18. Opera Nationala Romana Cluj. BALLET À LA CARTE
PREMIERĂ. 2018.IAN.18. Opera National...
Publicat in: 16.01.2018, Ora: 00:25AM
2017.IAN.11. Opera Nationala Romana Cluj. Il Barbiere di Siviglia
2017.IAN.11. Opera Nationala Romana Cl...
Publicat in: 27.12.2016, Ora: 17:26PM
Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca alături de tenorul ALESSANDRO SAFINA
Orchestra Operei Naționale Române di...
Publicat in: 01.12.2016, Ora: 15:34PM
2016.NOV.7. Opera Nationala Romana Cluj-Napoca. Amadeus
2016.NOV.7. Opera Nationala Romana Clu...
Publicat in: 04.11.2016, Ora: 07:32AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online