• czb.ro
Byte. Stiri

2017.IUL.1-2. CJ. OPERA APERTA

Publicat in: 26.06.2017, 09:31AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 171
Etichete: La Traviata, Opera Aperta, Opera Națională Română Cluj, Zorba
2017.IUL.1-2. CJ. OPERA APERTA

Două spectacole extraordinare vor fascina Piața Unirii, 
în încheierea Stagiunii 2016 - 2017

 

       Fascinație, armonie și unicitate artistică.  Opera Națională Română din Cluj-Napoca pășește din nou inovatoare și spectaculoasă pe scena neconvențională a orașului, pregătindu-le clujenilor surpriza a două noi spectacole extraordinarele montate în aer liber!  
OPERA APERTA revine în stradă, în încheierea Stagiunii lirice 2016-2017, pentru a oferi publicului larg două premiere lirice și coregrafice montate în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca,  Sâmbătă, 1 iulie și Duminică, 2 iulie 2017, într-o tradiție muzicală unică, apropiată de sufletele clujenilor, reuniți an de an în centrul cetății pentru a celebra cel mai impresionant proiect liric al orașului.
     Invitația ediției 2017 adresată de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Fundația Culturală ”Simona Noja”,  susținute dePrimăria și Consiliul Local Cluj, dezvăluie cortina în fața a două spectacole de excepție, montate în aer liber, în premieră națională

  • ”LA TRAVIATA”, de Giuseppe Verdi – spectacol extraordinar de operă realizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 1 iulie 2017, ora 21:30
  • ”ZORBA” – spectacol extraordinar de balet pus în scenă în Piața Unirii, duminică, 2 iulie 2017, ora 21:30  

Cele două titluri care au fascinat publicul meloman cu ocazia fiecărei noi reprezentații susținută în sala Operei Naționale Române din Cluj, vor încheiaStagiunea lirică 2016 – 2017  ”printre stele”, spre încântarea spectatorilor care vor vibra la unison cu artiștii și muzica ce va învălui inima cetății clujene. Ambele spectacole se vor bucura de distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali și echipe regizorale de renume internațional care vor surprinde și impresiona.
       Sâmbătă, 1 iulie 2017ora 21:30spectacolul excepțional ”La Traviata”, de G. Verdi este cel care va dezvălui faldurile cortinei scenei neconvenționale din Piața Unirii pentru două seri lirice de neuitat. Capodopera verdiană, considerată a fi una dintre cele mai importante creații lirice ale tuturor timpurilor ținând capetele de afiș ale operelor din întreaga lume de peste un secol, aduce la Cluj o montare excepțională și inedită a apreciatei regizoare Nadine Duffaut și a echipei sale artistice, venită din Franța în mod special pentru acest proiect care a deschis Stagiunea teatrului liric clujean, pe data de 1 noiembrie 2016. Opera emblematică va aduce un succes fulminant în Piața Unirii, printr-un spectacol montat în premieră națională pe scena de largă adresabilitate. Alături de titlul de mare rezonanță și echipa regizorală internațională, spectacolul de operă se bucură de prezența invitatului special, tenorul  Ștefan Pop, un  artist de excepție aclamat pe cele mai mari scene ale lumii, colaborator apropiat de-al maestrului Placido Domingo, câștigător al Concursului internațional Operalia, 2010 și solist colaborator al celor mai importante opere din Europa.
       Seara de Duminică2 iulie 2017 va aduce o strălucire la fel de fascinantă Pieței Unirii, odată cu punerea în scenă a Spectacolului extraordinar de balet ”Zorba”, pe muzica originală a lui Mikis Theodorakis și în coregrafia inconfundabilă a artistului Lorca Massine.  Evenimentul cu un fermecător și autentic parfum elen a fost pus în scenă în premieră națională absolută la Opera Națională Română din Cluj-Napoca pe data de 26 mai 2017, continuându-și acum parcursul artistic și în ipostaza unui spectacol montat în aer liber,  ce marchează în mod grandios finalul proiectului Opera Aperta 2017 și, astfel, încheierea Stagiunii lirice 2016-2017.
     Spectacolul care impresionează prin emoția, energia și prospețimea sa, considerat un ”imn al vieții”,  este inspirat de cartea lui Nikos Kazantzakis și poartă semnătura coregrafică și de libret a lui Lorca Massine, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai lumii, prezent la Cluj atât pentru pregătirile artistice, cât și la spectacolul extraordinar din aer liber. Baletul și-a celebrat premiera internațională în anul 1988, pe Arena di Verona, fiind de atunci a fost prezentat de peste 5000 de ori, cu un mare succes, pe scenele a peste 30 de teatre de pe patru continente
      Opera Aperta este un proiect de tradiție pentru cetatea clujeană, devenit celebru grație succeselor lirice ale edițiilor sale anterioare:  Opera Aperta 2016a uimit cu spectacolul de balet ”Lacul lebedelor” montat pe apă, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, în contextul artistic emoționant al unui eveniment aclamat internațional, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori care au vibrat la unison pe celebra partitură semnată de P. I. Ceaikovski; impresionante au fost, de asemenea, spectacolul extraordinar de operă în aer liber ”Nabucco”,de  G. Verdi și Concertul de muzică spaniolă ”La Negra Noche”, organizate în luna iulie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, spațiu ce a găzduit și mai vechile ediții Opera Aperta (cu spectacolele ”Carmen”- 2015 și ”Aida”- 2014), aplaudate îndelung de numerosul public, tânăr și matur, român și străin, meloman ori aflat în fața primelor sale descoperiri lirice – toți iubitori clasici sau moderni ai frumosului, acaparați de magia artei lirice.
       O inițiativă culturală ce oferă în fiecare an publicului larg magia artei lirice în centrul cetății clujene, ”Opera Aperta” se adresează publicului larg, oferind tuturor spectatorilor invitația deschisă, cu acces liber, la spectacole și gale de operă, ori spectacole de balet montate pe scena neconvențională a pieței publice, în spații alternative regăsite de Opera Națională Română din Cluj-Napoca și colaboratorii săi artistici, în avântul de revenire în stradă, în centrul și sufletul comunității locale, din dorința de a crea și împărtăși artă în mod plenar. Opera Aperta are ca principal deziderat readucerea artei mai aproape de publicul său, fidel sau amator, într-un context întru totul deosebit, reconfirmându-i statul inedit care îi permite desăvârșirea pe orice scenă, în interiorul sau înafara sălii de spectacol.
    ”Opera Aperta” este un proiect susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj, cărora le mulțumim în mod deosebit pentru sprijinul conferit cu ocazia fiecărei ediții. Ne sunt, totodată, alături Consiliul Județean Cluj, precum și sponsorii oficiali NTT DATA, Banca Transilvania, Vitrina Advertising și Bombardier, alături de RMB Interauto și Mercedes Benz, Integrated Consulting Group, PMA Invest și Wens Tour, cărora le mulțumim!
     Sunteți,  așadar, cu toții invitați speciali la o sărbătoare lirică unică, ce reunește an de an întreaga comunitate a cetății clujene  într-o bucurie  emoționantă, acaparantă și indescriptibilă a muzicii și dansului!
 

*Intrarea la ambele evenimente este liberă.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

ALBUM ONLINE. Bloodway. Live on Exoplanet 148
ALBUM ONLINE. Bloodway. Live on Exopla...
Publicat in: 16.07.2018, Ora: 06:54AM
PIESĂ NOUĂ. Troye Sivan cu Ariana Grande. Dance To This
PIESĂ NOUĂ. Troye Sivan cu Ariana Gr...
Publicat in: 14.07.2018, Ora: 06:50AM
PIESĂ NOUĂ. Compact. Doare al naibii de tare
PIESĂ NOUĂ. Compact. Doare al naibii...
Publicat in: 13.07.2018, Ora: 06:47AM
PIESĂ NOUĂ. El Negro. Nu mai fumați Marijuana
PIESĂ NOUĂ. El Negro. Nu mai fumați...
Publicat in: 12.07.2018, Ora: 09:32AM
PIESĂ NOUĂ. ANDA ADAM si Alex Velea. #NicioRegula
PIESĂ NOUĂ. ANDA ADAM si Alex Velea....
Publicat in: 12.07.2018, Ora: 06:45AM
2018.MAR.3. Opera Națională Română Cluj. Balul Operei
2018.MAR.3. Opera Națională Română...
Publicat in: 27.02.2018, Ora: 06:19AM
REVISTA NOUA, OPERA STORY MAGAZINE
REVISTA NOUA, OPERA STORY MAGAZINE...
Publicat in: 16.01.2018, Ora: 00:49AM
Lansarea singurei reviste dedicată operei în România: OPERA STORY MAGAZINE
Lansarea singurei reviste dedicată op...
Publicat in: 13.01.2018, Ora: 06:22AM
2017.NOV.8. Muzeul de Artă Cluj - Sala Tonitza. RECITAL DE LIEDURI
2017.NOV.8. Muzeul de Artă Cluj - Sal...
Publicat in: 08.11.2017, Ora: 10:22AM
2016.MAI.29. Ia-ți papionul și vino la Operă!  O campanie cu muzică și dichis
2016.MAI.29. Ia-ți papionul și vino ...
Publicat in: 08.05.2016, Ora: 11:55AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online