• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului

AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI (partea 5/2016)

Publicat in: 14.03.2017, 11:18AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 690
Etichete: Blackbeers, Ian Vintila, Ioan Pitty Vintilă, Iosif Pepi Viehmann, Iosif Viehmann, Jazzybirds, Metalhead
AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI (partea 5/2016)

AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI

Tragedia din Colectiv a dus la închiderea multor cluburi în care se putea cânta LIVE, și a scurtcircuitat rețeaua de trasee pe care se puteau plimba artiștii pentru a promova muzica (care nu este promovată la TV sau radio) în țară. Bucureștenii sunt însă de neînvins la capitolul autosuficienței, iar exemplul pe care îl dau aici este cu turneul celor de la Blackbeers, care s-au plimbat timp de o săptămână prin diverse locații din Capitală cu "turneul" de ziua sfântului Patrick. Din punctul meu de vedere, se denaturează înțelesul cuvântului Turneu, prin care se subînțelege faptul că o formație își promovează muzica pe un traseu care trece prin MAI MULTE cluburi din localități DIFERITE. 


În 20.SEP.2016, revista on-line de știri muzicale, Metalhead, a trimis un comunicat de presă intitulat: "Cele mai tari concerte din toată țara" …dar toate concertele prezentate erau organizate în București!


Au decedat anul acesta doi dintre cei mai respectați jazzologi din Cluj: Ioan Vintilă (79) și Iosif Viehmann (91). Mass media centrală nu a acordat nicio importanță trecerii în neființă ale acestor două personalități importante pentru scena muzicală din Cluj. La fel se întâmplă cu diverse personalități culturale din alte centre importante din țară (după cum am văzut și în cazul timișoreanului Béla "Kamo" Kamocsa (24.DEC.1944 - 14.IAN.2010).


Ioan "Pitty" Vintilă (24.FEB.1936 - 12.APR.2016)

http://radiocluj.ro/2015/02/24/aniversare-ion-pitty-vintila-dr-jazz-din-cluj/


Iosif "Pepi" Viehmann (1.SEP.1924 - 6.AUG.2016)

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/53627-A%20murit%20profesorul%20Iosif%20Viehmann#sthash.O5UuiLNX.dpbs


2016 a fost un an electoral în care s-au lansat mai multe festivaluri noi, în primăvară și în toamnă. Mereu organizatorii cu pile pe plan local ignoră activitățile din domeniu din restul țării, cum a fost și cazul unui festival de Tribute Bands organizat la București în 27 mai, declarat ca fiind primul de gen din România …deși noi știm că s-au mai organizat două astfel de festivaluri anuale la Brașov în 7-9.AUG.2015 și 19-21.AUG.2016. 


COVER BANDURI

La concursul de muzică LIVE, Global Battle of the Bands România (aflat la cea de a doua ediție organizată de Asociația Sunetul Muzicii), au urcat din nou pe scenă formații care nu s-au informat din timp și nu au dat o căutare pe filmările din prima ediție să înțeleagă faptul că la această competiție prezența scenică este la fel de importantă ca și interpretarea muzicală. Dar lucrurile par să decurgă cât se poate de firesc într-o țară unde totul "merge și așa".


Byte. CITAT. "Așa este, ai dreptate! Am neglijat modul de prezentare, de la îmbrăcămite și mișcare scenică până la cărți de vizită și alte accesorii. Cu managerul e mai greu, nefiind bani din păcate."

- un muzician de la un cover band din București


LIPSA DE CURAJ

În fiecare an descopăr organizatori de festivaluri (mici) lipsiți de încredere și lipsiți de imaginație sau inițiativă, care își întreabă "prietenii" pe facebook despre trupele pe care să le invite și genurile muzicale pe care să le promoveze în program. Acești organizatori (care mai și postează online întrebări de gen: "ați fi dispuși să plătiți bilet?") mi se par complet penibili, ca să nu intru mai profund în subiectul pilelor și al celor care au acces la fonduri publice dar nu au un plan concret de gestionare și administrare a bugetului de festival.


Același lucru se întâmplă însă la case mult mai mari, iar exemplul pe care îl dau aici este cel al Primăriei Cluj-Napoca, al doilea oraș din țară ca mărime și putere financiară, orașul de cinci stele, european… deasemenea lipsit de imaginație, după cum reiese din comunicatul oficial: "Datorită evenimentelor tot mai multe şi diversificate, a dezvoltării mediului de afaceri şi mai ales datorită implicării comunităţii clujene, oraşul creşte, cunoaşte, se dezvoltă, se bucură, explorează, TRĂIEŞTE. “Oraşul trăieşte” este aşadar tema acestui an. Ne dorim ca şi în această ediţie să demonstrăm că suntem o comunitate activă, creativă şi unită. Vă invităm să contribuiţi la succesul Zilelor Clujului prin implicarea activă în planificarea şi organizarea acestora. Aşteptăm propunerile voastre de activităţi…"

Păi, o primărie cu departament cultural bine dotat, cu echipă tânără de Marketing și Planning, ar trebui prin brainstorming-urile din timpul anului să se reinventeze mereu și să vină constant cu idei noi, fără să ceară propuneri gratuite din partea cetățenilor. Organizatorii de evenimente oricum le bat constant la ușă; la ce mai este nevoie de astfel de anunțuri de mică publicitate și care ar fi motivul să existe goluri în program?


COPY CAT CLUJ

Al doilea centru din țară, din punct de vedere al activității culturale, este Cluj-Napoca. Din păcate însă (și mă formulez astfel pentru că locuiesc aici), Cluj va rămâne în continuare pe locul 2 atâta timp cât nu încearcă să creeze evenimente originale, unice în țară, și tot imită, la un nivel mai slab organizatoric sau cu bugete mai limitate, exact ceea ce se întâmplă la București (în sensul că se aduc artiști de talie internațională la Cluj ...care au mai cântat deja în țară).


AFAZIE MUZICALĂ

Dacă în țările din Occident, formațiile se pregătesc din iulie-august să înregistreze colinde de Crăciun, iar în ianuarie compun versurile și muzica pentru Hiturile verii următoare, la noi artiștii "independenți" se gândesc în toiul verii să compună o piesă dedicată anotimpului respectiv, și până își așează ideile și se înregistrează piesa într-un studio …vine toamna. Așa s-a întâmplat cu piesa "Vara din noi", lansată de Jazzybirds (Cluj) în 24 octombrie. Ideal ar fi fost desigur ca artiștii să pună frumos clipul în sertar și să aștepte sosirea primăverii pentru a-l scoate la lumină, cu speranța unei expuneri mai de impact …adică, hai să fim serioși, care post TV ar acepta să difuzeze "Vara din noi" la începutul lunii noiembrie, când mall-urile încep să fie decorate de Crăciun? Este vorba de bun simț la urma urmei...
CONCLUZIE

Haos patetic, dezinformare, lipsa de fir roșu în strategia de autopromovare a artiștilor… problemele acestea dăinuiesc în scena muzicală autohtonă de ani și ani de zile… timpul trece, dar în continuare nu se învață nici din greșelile proprii și nici ale colegilor în acest domeniu de activitate… și singura concluzie la care ajung este că prea puțini își iau treaba în serios; prea puțini sunt implicați în domeniul artistic cu conștientizarea acestei meserii, iar dacă un artist activ pe scenă este dedicat pasiunii lui doar la un nivel echivalent cu cel al unui hobby, nu se poate aștepta ca spectatorul sau plătitorul de bilet să îl respecte la rândul lui și să asimileze actul artistic la modul serios.


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

ÎMPREUNĂ REZISTĂM (partea 4/2016)
ÎMPREUNĂ REZISTĂM (partea 4/2016)...
Publicat in: 01.03.2017, Ora: 10:48AM
Colaborarea anului (partea 3/2016)
Colaborarea anului (partea 3/2016)...
Publicat in: 24.02.2017, Ora: 11:13AM
Globalizarea (partea 2/2016)
Globalizarea (partea 2/2016)...
Publicat in: 11.02.2017, Ora: 07:58AM
Dezumanizarea (partea 1/2016)
Dezumanizarea (partea 1/2016)...
Publicat in: 06.02.2017, Ora: 09:39AM
Premiile CZB 2015
Premiile CZB 2015...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 07:49AM
2018.DEC.6. B. Clubul Taranului. Blackbeers
2018.DEC.6. B. Clubul Taranului. Black...
Publicat in: 01.12.2018, Ora: 06:59AM
Jazzybirds. A hutlen
Jazzybirds. A hutlen...
Publicat in: 01.03.2017, Ora: 18:54PM
Clipul Anului la Metalhead. Fantazia, Labirint
Clipul Anului la Metalhead. Fantazia, ...
Publicat in: 01.02.2017, Ora: 06:59AM
Jazzybirds. Vara din noi
Jazzybirds. Vara din noi...
Publicat in: 05.12.2016, Ora: 06:40AM
2016.OCT.23. CJ. Atelier Cafe. Jazzybirds | Lansarea videoclipului
2016.OCT.23. CJ. Atelier Cafe. Jazzybi...
Publicat in: 19.10.2016, Ora: 18:32PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2021 • Revista De Muzica Online