ÎMPREUNĂ REZISTĂM (partea 4/2016)
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 988
Etichete: #colectiv, Adastia, Alin Achim, Angela Gheorghiu, ÎmpreunĂ RezistĂm, Biserica Ortodoxă Română, Bor, Cargo, Colectiv, Goodbye To Gravity, Holograf, Invader, Kempes, Klaus Iohannis, Ostring, Ovidiu Ioncu Kempes, Sorin Sararu, Tavi Iepan

2016 a pornit în umbra evenimentului tragic din Colectiv, dar din păcate sloganul "Împreună rezistăm" a fost o lozincă aruncată în vânt de care s-au agățat câțiva organizatori oportuniști și o grămadă de trupe care au sperat să aibă mai multe cântări. Din culisele scenei de muzică LIVE, știm de o întâmplare tristă care a avut loc la concursul OstRing (la Craiova în 5 mai), unde formația locală Adastia a refuzat să împrumute o stație de bas trupei Invader din Lupeni în momentul în care a urcat pe scenă și s-a trezit că stația de bas nu mergea. Forța destinului a făcut ca Invader să câștige oricum etapa respectivă, Adastia punându-se singură într-o lumină proastă. Ea ar fi dovedit o doză de maturitate care cerea respect, dacă și-ar fi ajutat colegii de breaslă aflați la ananghină; în situația dată însă, Adastia rămâne o trupă locală, frustrată în anonimat.
În timp ce Biserica Ortodoxă Română condamna tragedia de la Colectiv ca fiind un eveniment satanist, Holograf a mers mai departe cu concertul confirmat în aceeași dată cu evenimentele caritabile organizate în jurul țării (14.NOV.2015), fără să se gândească la o amânare a datei sau să ofere o parte din câștiguri victimelor de la Colectiv.
Mulți artiști de muzică LIVE populari pe plan național au mers pe jumătate din gajul normal (!) la diverse evenimente de binefacere organizate după tragedia din Colectiv. Asta se numește "împreună rezistăm" la noi.
COLECTIV
Scena autohtonă de muzică LIVE nu este promovată aproape deloc în mass media, iar atunci când se amintește de această subcultură dintr-o lume paralelă, ea este asociată de un scandal. În 30.OCT.2015, lumea rock-ului din România a primit o lovitură grea; Goodbye to Gravity a pierdut patru din cei cinci membri în timpul concertului de lansare al celui de al doilea material discografic, Mantras of War. Alături de ei au trecut în neființă și fotografi de concerte, graficieni, ziariști, sunetiști, prieteni si fani, iar alți 150 de tineri suferind de arsuri se zbat cu probleme fizice și psihice greu de depășit.
Este lăudabil faptul că cineva s-a gândit să organizeze un concert de binefacere pentru victimele incendiului …dar m-a deranjat faptul că s-au organizat mai multe evenimente în aceeași seară. Faptul că s-au organizat astfel de spectacole în orașe diferite (precum ar fi Cluj sau București) este una, dar faptul că s-au organizat două sau mai multe evenimente simultan în aceeași localitate dovedește mai degrabă faptul că cineva ar fi avut de câștigat de pe urma tragediei. Dacă ar fi fost vorba într-adevăr de o scenă unită, toți artiștii s-ar fi adunat sub un afiș sau slogan comun, eventual într-un mini-festival care să se întindă pe durata unui week-end întreg. Dacă organizatorii acestor evenimente concurente ar fi avut ca scop comun adunarea de fonduri pentru aceeași cauză, trebuiau să se înțeleagă între ei și să organizeze în zile sau în week-enduri diferite spectacolele de binefacere. Asta ar fi dovedit unitatea scenei și ar fi dat un înțeles mai profund lozincii: "împreună rezistăm". Desigur, marea dilemă ar fi fost: cine organizează PRIMUL?
Solista de operă, Angela Gheorghiu, s-a revoltat când a aflat că suma adunată de Sorin Săraru (este vorba de 200.000 de lei), la un eveniment caritabil pentru #Colectiv (la care a participat și ea) nu a ajuns niciodată în contul victimelor. Impresarul Sorin Săraru continuă să organizeze evenimente sub egida Project Expo Games and Sports.
Din punct de vedere politic, deși Guvernul României părea să fie de acord cu declarațiile capetelor Bisericii Ortodoxe Române (comparabile cu termeni folosiți de Inchiziția spaniolă în secolul XV) privind tragedia din Colectiv… la începutul anului, Cargo a fost invitată cu surle și trâmbițe la Cotroceni (în 15 martie) pentru a i se conferi Ordinul Cultural „Pentru Merit” în grad de Cavaler… „cu prilejul aniversării a 30 de ani de existenţă a formaţiei, pentru contribuţia deosebită la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical, pentru remarcabile interpretări muzicale” …Iris fiind deja decorată pe vremea lui Băsescu, și dorind să împăciuiască electoratul pasionat de muzică rock, președintele Klaus Iohannis nu a avut altă soluție decât să acorde aceste medalioane unei formații care a avut un singur succes la nivel de mase, cu compoziția "Ploaia" (care a atins o coardă sensibilă la nivel național, fiind semnată la MediaPro în 2002).
Membrii trupei Cargo au declarat: "Suntem onorați pentru această distincție și pentru faptul că întreaga noastră activitate și-a pus amprenta asupra rock-ului din România."
Din păcate, majoritatea celor care au pus umărul la dezvoltarea brandului artistic nu a fost prezentă în componența decorată în 2016!
VALUL TRUPELOR CARGONIENE
Schimbrile de componență de-a lungul anilor au rămas în parte neanunțate (iar acest mod de lucru este perfect valabil și la alte formații); fără o presă muzicală serioasă, artiștii noștri pot schimba componențele ca batistele, iar lumea nu își dă seama de modificări decât dacă cunosc artiștii personal.
În situația timișorenilor, muzicienii care s-au despărțit de Adi Bărar au rămas activi în domeniu, înființând noi proiecte muzicale.
- Alin Achim (Desant, 2010-prezent, având două abume lansate)
- Tavi Iepan (Rezident Ex, 2012-16)
- Ovidiu Ioncu Kempes (Rezident Ex 2012-13 / Kempes 2014-15)
Însă, spre deosebire de mișcările de trupe din SUA și Anglia, unde dacă a apărut un anumit gen muzical, promovat de o mână de formații, din acel grup de trupe fiecare putea fi identificat printr-un stil propriu de interpretare a muzicii în cadrul genului, la noi, Cargo, Desant, Rezident Ex și Kempes își pot împrumuta piesele una alteia sau le pot aranja pe un album comun fără ca lumea să distingă care cui aparține!
Astfel s-a creat un val de trupe "bănățene" Cargoniene, dar nu la cererea publicului, iar trupa preferată de toți organizatorii a rămas cea originală, Cargo, în timp ce restul se zbat în cvasi-anonimat.
Byte. Ca fapt divers, Cargo este la a doua întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, prima având loc la Media Music Awards 2014, în Sibiu, unde a primit Premiul de excelenţă. Actualul Presedinte, pe atunci primar al oraşului Sibiu, a insistat să predea personal premiul trupei. Deasemenea, membrii trupei sunt cetăţeni de onoare ai oraşului Timişoara …iar comunicatul oficial distribuit de casa de discuri dezinformează presa și publicul din România prin fraza: "Cargo a fost prima trupă românească care a fost nominalizata la MTV EMAs (European Music Awards)", dar noi știm că în 2004 Cargo a fost doar nominalizată la această categorie, alături de Firma, Activ și O-Zone, în timp ce Premiul a fost acordat unei colaborări dintre Ombladon și Raku.
Articole relative:
Publicat in: 14.03.2017, Ora: 11:18AM
Publicat in: 24.02.2017, Ora: 11:13AM
Publicat in: 11.02.2017, Ora: 07:58AM
Publicat in: 06.02.2017, Ora: 09:39AM
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 07:49AM
Publicat in: 22.07.2021, Ora: 14:03PM
Publicat in: 22.03.2020, Ora: 06:26AM
Publicat in: 13.03.2020, Ora: 06:21AM
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
Publicat in: 28.10.2019, Ora: 06:01AM
Niciun comentariu!