• czb.ro
Click. 53N535

Ioan Gyuri Pascu

Ioan Gyuri Pascu

Ioan Gyuri Pascu …are tot atâtea poante câte fire de păr în barbă!

Pentru mine acest interviu este o călătorie înapoi în timp. Anul este 1997. Postez aici textul aproape integral, cu menţiunea că şi introducerea este scrisă de mine tot atunci şi nu am actualizat prezentarea CV-ului.

În momentul în care am luat acest interviu cu cantautorul/actor Ioan Gyuri Pascu, foarte multă lume nu ştia că el şi cântă! Divertis era în mare vogă prin 1998 (emisiunile Vacanţa Mare şi Tele Eurobingo cu Ţociu şi Palade erau în fază de proiect).

În preajma datei interviului de mai jos, figura celebră fusese recent în turneu alături de camarazii din Divertis şi susţinuse spectacole timp de trei luni (axate mai mult pe o tematică socială decât politică) la diaspora din Germania, Statele Unite şi Canada.

În perioada respectivă (1997), zilnic îl puteam vedea pe loan Gyuri Pascu (31 .AUG.1961 - 26.SEP.2016) la televizor, înconjurat de siglele telefoanelor mobile cărora le face reclamă.

Viaţa lui muzicală ia o cotitură importantă o dată cu Revoluţia!

loan Gyuri Pascu debutează pe scenă în 1978. Multi-talentat, el ştie să cânte la chitară şi baterie. Cantautorul participă la Serbările Scânteia Tineretului între anii 1982 – 85, este invitat la Festivalul Stelele Cetăţii în 1987, ’89 şi ’95, devine membru al grupului Divertis în 1986, publică scurte povestiri în revista Apostrof şi ziarul Cuvântul imediat după Puciul din 1989 şi e angajat ca redactor în Departamentul de muzică şi varietăţi la TVR. A avut şi un rol în filmul lui Lucian PintilieO vară de neuitat (1994), film selecţionat în concurs la Festivalul de film de la Cannes.

În 1982 îi descoperă pe tinerii din formaţia Pacifica (Arad) şi realizează o colaborare fructuoasă alături de ei într-o formulă pe care noi o cunoaştem sub denumirea loan Gyuri Pascu & The Blue Workers. Din nenumăratele concerte pe care le susţin amintim de recitalul de la Cerbul de Aur (Braşov, 1995).

Prima înregistrare lansată pe piaţă este o jumătate de disc întitulată Ar Putea Fi (1992). între timp, loan Gyuri Pascu înfiinţează casa de discuri Tempo Music unde apar următoarele titluri: Mixed Grill (’93), Maşina cu Jazzolină (’94), Caseta pentru minte, inimă şi gură (’96), Gânduri nevinovate (’97) şi casetele celor de la Divertis, ultima, Reformania fiind lansată în noiembrie ’97.

Atunci (- n.a. la fel ca şi acum), viaţa personală şi artistică a lui loan Gyuri Pascu devenise un subiect fierbinte pentru revistele de bârfă şi can-can. Ca urmare a articolelor şi opiniilor exprimate prin viu grai de unii redactori şi reporteri care lucrau la anumite ziare, loan Gyuri Pascu a făcut legământ de tăcere cu reprezentanţii presei scrise din iunie şi până în decembrie 1997.

Eu am fost primul ziarist din perioada respectivă cu care a acceptat să discute pentru un interviu mai amplu.

Sunt un băiat bun, altruist, cheltuitor şi foarte iubitor de oameni.

CZB: Care este primul lucru pe care-l faci dimineaţa?

loan Gyuri Pascu: Beau apă acidulată. Berea e o chestie ce te trezeşte, dar de câţiva ani nu mai beau. Lucrez pentru muzică şi după 2 – 3 ore mănânc.


CZB: Cum te caracterizezi?

loan Gyuri Pascu: Portretul fizic: 1,60 m, 39 la pantofi, greutatea nu o ştiu. Portretul normal: sunt un băiat bun, altruist, cheltuitor şi foarte iubitor de oameni. De aceea am ales meseria asta de scenă, de scândură, pentru a mă oferi oamenilor. Treaba de producător tot aşa ceva vrea să fie, ca Miles Davis sau Quincy Jones, de ajutat tinerii să ajungă ceva mai mult decât am ajuns eu.

CZB: Cum te comporţi când bei?

loan Gyuri Pascu: De obicei devin mai sensibil şi mai trist. Mi se întâmplă să povestesc amintirile din liceu şi să-mi aduc aminte de primele cântece pe care le-am compus în 1978-79.

CZB: Dacă ai putea să te întâlneşti cu cineva, cine ar fi acela?

loan Gyuri PascuAl PacinoShirley MacLaineIrina Petrescu.

CZB: Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum?

loan Gyuri Pascu: Sora mea avea două principii:

 • Este loc pentru toată lumea pe pământul ăsta.
 • Odată şi odată va răsări soarele şi pe strada mea.

CZB: Care este cea mai urâtă bârfă spusă la adresa ta?

loan Gyuri PascuRomânia Mare a insinuat un interviu ce mi s-a luat – chipurile – după ce am ieşit de la un film porno la Sofitel.

CZB: Ce crezi că ai moştenit de la părinţii tăi?

loan Gyuri Pascu: Sensibilitatea şi încăpăţânarea de la mama, vocea de la tata şi tenacitatea de la bunica care zicea că atâţia oameni eşti câte limbi ştii.

CZB: Când ai plâns ultima oară şi de ce?

loan Gyuri Pascu: Tata a murit în 1992… În general, plâng la filmele americane. Regizorii şi producătorii evrei reuşesc să facă nişte texte atât de bune încât să stoarcă lacrimi din tine. La filmele indiene nu plâng – râd, din copilărie, când le văd. Nu le înţeleg cultura. Indienii… cred că plâng la filmele lor.

CZB: Care este punctul tău slab?

loan Gyuri Pascu:

 • Sunt irascibil şi sensibil.
 • Las multe de la mine; mă înmoi uşor.
 • Nu sunt înalt ca să plac femeilor.

Am multe puncte slabe. Dacă eram înalt ajungeam manechin şi fugeam în Turcia precum Cătălin Botezatu.

CZB: De ce te temi cel mai mult?

loan Gyuri Pascu: N-o să apuc în viaţa asta toate schimbările pe care le-am dorit înainte de 1990. N-o să apuc să joc într-un film la Hollywood.

CZB: Ce hobby-uri ai?

loan Gyuri Pascu: Cea mai mare pasiune pe care o am din copilărie este pescuitul la munte. Îmi place să prind păstrăvi, lipan, scobar, mreană. Dintre sporturi îmi plac fotbal, tenis, ping-pong, handbal… încă un hobby ar fi vinul de ţară care nu prea pot să-l exercit pentru că nu prea primesc.

CZB: Ce muzică asculţi?

loan Gyuri Pascu: Îmi plac toate stilurile (făcute bine). Polka, StingQueenKansasBostonAl Di MeoiaJoe SatrianiCoolio.

CZB: Care este primul spectacol la care ai participat?

loan Gyuri Pascu: La grădiniţă, cu echipa de dans; am dansat cu o fetiţă de care m-am îndrăgostit: Svetlana – eram emoţionat pentru că era puţin mai înaltă decât mine. Asta se întâmpla în 1966. Aveam 5 ani. O ţin minte foarte bine. Nu ştiam cum s-o atrag. Am luat nişte ouă de păsări ceva mai ciudate şi am invitat-o la bloc să se uite la ele. Băiatul rău din grupa mai mare a luat ouăle între timp şi Ie-a spart. Fata s-a speriat şi a fugit. N-am apucat să-i povestesc cum o iubeam. După câţiva ani s-a mutat la Sibiu.

CZB: Când ţi-a intrat microbul muzicii în sânge?

loan Gyuri Pascu: De mic copil. De când făceam Steaua fără nume pe nişte role de ciment. Făceam şi spectacole cu formaţii proprii – în trei inşi (stil Police). Eram avangardist pentru un oraş de 18.000 locuitori (- n.a. e vorba de Anina). Nu aveam de la cine să învăţ să cânt la chitară – mă chinuiam singur acasă.

CZB: Cum ai ajuns la Divertis?

loan Gyuri PascuDivertis s-a fondat la laşi în 1981. în 1986 m-au văzut într-un spectacol de teatru, după care m-au chemat să merg cu ei în turneu.

CZB: Cum i-ai cunoscut pe băieţii de la The Blue Workers şi de ce ai ales acest nume pentru ei?

loan Gyuri Pascu: În 1992, la mare, trebuia să dau un recital de muzică blues la Costineşti. Am văzut formaţia Pacific din Arad pe terasa Azur. Muzicienii erau talentaţi. Am fost foarte încântat, Eu cu Vlady Cnejevici ne-am gândit că e o chestie – de la muncitorii albaştri, îmbrăcaţi toţi în blugi …sau starea românului: blue – de necaz şi sărăcie.

CZB: Povesteşte-ne despre casa de discuri Tempo Music.

loan Gyuri Pascu: Are ambiţii omeneşti şi de suflet. Pe vremea lui Ceauşescu foarte puţină lume te ajuta. Toţi spuneau: eşti bun, eşti talentat, dar atât. Când au vrut să mă ajute, m-au pus să-mi tai barba. La Tempo Music aşteptăm orice talent care ne trimite o casetă demo. Noi producem orice este bun, românesc şi viabil. Există foarte multe talente neajutorate; din cauza sărăciei oamenii uită de talentele din ţara asta.

CZB: Cum te-ai acomodat cu Bucureştiul?

loan Gyuri Pascu: Nu m-am acomodat. Încă nu mi-am propus să mă acomodez vreodată. Fiind şi atât de preocupat, mă bucur când îmi pot petrece timpul cu soţia. Mi-e greu să ies în oraş. Sunt asaltat de foarte multă lume. Rar găsesc câte o terasă liniştită. Aşa este viaţa la Bucureşti. Orice s-ar întâmpla, orice s-ar zice, e capitală: rău, aglomerat – dar bătaia peştelui e acolo. Dacă vrei să faci ceva în carieră, trebuie să fii acolo. Mă uit şi la alte trupe care cântă bine. Cargo sunt mai bine primiţi la Bucureşti decât la Timişoara unde-s acasă; cred că s-au săturat să-i tot vadă.

CZB: În ce limbă preferi să cânţi, română sau engleză?

loan Gyuri Pascu: Imi place foarte mult să cânt în limba română. Spaniola am gătat-o la facultate, dar îmi convine să cânt în limba engleză pentru că oricine doreşte să ajungă pe piaţa internaţională trebuie să cânte şi în engleză. Nu e nimic rău cu asta. E rău când se cântă discuri întregi în limba engleză în România, unde oamenii trebuie să înţeleagă textele. Aş cânta foarte bucuros şi-n maghiară; e limba mea maternă şi sunt mândru că mama m-a învăţat; nu e nici o ruşine. Aş cânta şi-n spaniolă sau germană cu mare plăcere. Cred că pe discul următor o să am o piesă unde cânt în vreo patru-cinci limbi în acelaşi cântec ca să fie liniştitor că a intrat şi România în Europa.

CZB: Ar mai fi ceva de zis fanilor tăi şi cititorilor TV Satelit?

loan Gyuri Pascu: Aş vrea să zic fanilor că dacă e cumva cineva printre ei care are foarte multe milioane de dolari, să facă un film la Hollywood ca să joc şi eu în el …şi să-l cheme şi pe Al Pacino. Îmi doresc foarte mult să joc alături de el.

Turneul Divertis din luna decembrie 1997

Gyuri a susţinut o serie de spectacole împreună cu trupa Divertis în luna decembrie. Turneul a avut următoarele etape:

 • Piteşti: 6 decembrie,
 • Ploieşti: 7 – 8 decembrie,
 • Cluj-Napoca: 10 -11 decembrie,
 • Braşov: 12 decembrie,
 • Bucureşti: 18, 20, 21 şi 22 decembrie.

La trecerea dintre ani, între 1997 şi 1998, Divertis nu avea de gând să participe la programul de Revelion organizat de Televiziunea Română.

http://www.ioangyuripascu.ro/

BYTE. DE PUŢINI ŞTIUTE.

 • 1978. Înfiinţează Trandafiri negri la Mediaş cu surorile Cârstea.
 • 1981 Devine toboşar la o trupă rock din Buzău: Fundal

 • 1986. Este chemat să-şi dăruiască talentul formaţiei Divertis.
 • 1988. Termină facultatea de Filologie la Cluj-Napoca

 • 1993. Hitul anului: Ţara arde, babele se piaptănă! (de pe albumul Mixed Grill)

 • 28.02.1997 – se naşte Ana Iarina în căminul familiei Pascu.
 • 1997. Descoperă şi lansează formaţia Vama Veche la Tempo Music.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

TIMISOARA. A fi sau a nu fi Capitală Culturală Europeană?
TIMISOARA. A fi sau a nu fi Capitală ...
Publicat in: 09.06.2020, Ora: 22:10PM
Record Store Day 2020 Spread Across 3 New Dates
Record Store Day 2020 Spread Across 3 ...
Publicat in: 01.05.2020, Ora: 14:28PM
PIESĂ NOUĂ. Dragos Moldovan. Candva undeva
PIESĂ NOUĂ. Dragos Moldovan. Candva ...
Publicat in: 01.05.2020, Ora: 06:54AM
Wacken Open Air 2020 ANULAT
Wacken Open Air 2020 ANULAT...
Publicat in: 21.04.2020, Ora: 07:53AM
Arhiva Muzeul Rock din România
Arhiva Muzeul Rock din România...
Publicat in: 01.04.2020, Ora: 13:09PM
2015.SEP.3. CJ. Buricu Targului. Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers
2015.SEP.3. CJ. Buricu Targului. Ioan ...
Publicat in: 30.08.2015, Ora: 06:14AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online