• czb.ro
Zoom. 1989

Tony Flandorfer (Adamo Caduco)

Publicat in: 27.12.2016, 06:29AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 356
Etichete: 1989, Bruno Schultz, Nicolae Ceausescu, Puciul Din 89, Sanatoriul Timpului
Tony Flandorfer (Adamo Caduco)

RiCo pentru CZB: Tony Flandorfer, spune-mi te rog dacă ții minte ce făceai în momentul în care ai aflat de Lovitura de stat din '89 - și ce emoții ai avut?

În ceea ce privește Decembrie `89, doresc să nuanțez întrebarea adresată. Din punctul meu de vedere, tot ceea ce s-a-ntâmplat nu poate fi catalogat drept o „lovitură de stat”, ci prefer încadrarea acestor evenimente în formele unei „revoluții întârziate”. Ideologiile ce au marcat secolulul al XX-lea au condus spectrul politic spre un faliment ireversibil, iar prin Războiul rece, manifestările conceptului de putere s-au reflectat în sisteme politice mai rafinate.

Să medităm asupra unui fenomen extrem de interesant ce ne poate oferi o comparație între mediul socio-politic al României și Zeitgeist-ul de la începutul modernității. Vă rog să vă gândiți la următorul aspect, atunci când în întreaga lume și în special în Europa se configurau noi mișcări politice și de masă, când se nășteau ideologiile, când revoluția industrială lua amploare sub auspiciile mitului progresului, în România anului de grație 1907, izbucnea o răscoală țărănească. Faptul că în România lui `89 a fost sau nu o revoluție, contează mai puțin...

Revenind la întrebarea propriu-zisă, desigur eram marcat când urmăream la unicul post de televiziune sacrificiul poporului român și renașterea sa națională prin sintagma ofuscantă de revoluție română în direct. Cert este că în Suceava acelor timpuri nu s-a întâmplat nimic. După suflul evenimentelor, o perioadă totul s-a desfășurat în reluare, într-o atmosferă similară celei pe care o regăsești în nuvela cu iz kafkian a lui Bruno Schultz, Sanatoriul timpului. Viața cotidiană s-a dinamizat, odată cu oportunitățile economiei de piață. Și astfel au apărut acele personaje asemenea lui David Copperfield, provincialii cu mâinile umede și lipicioase care nu au alt obiectiv existențial decât să parvină fără nici un scrupul. 

Totuși am să evoc un episod ilar pe care l-am trăit chiar în ziua când Nicolae Ceaușescu își lua zborul cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central al PCR. O vecină, formată în spiritul comunist și educată cu forța, m-a amuzat teribil când a ieșit din apartament îmbrăcată într-un capot înflorat și impacientată a început să răcnească în fața blocului că Dictatorul s-a sinucis singur.

- Tony Flandorfer (solist, lider Adamo Caduco)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Iris-Adina Morar: Puteai să-i schimbi!
Iris-Adina Morar: Puteai să-i schimbi...
Publicat in: 06.12.2017, Ora: 17:43PM
Emil Biebel, Viniloteca (TM)
Emil Biebel, Viniloteca (TM)...
Publicat in: 01.12.2017, Ora: 14:17PM
Radio Silence. Dan Iacob
Radio Silence. Dan Iacob ...
Publicat in: 23.12.2016, Ora: 06:09AM
Marius Dumitrescu (Black Ice)
Marius Dumitrescu (Black Ice)...
Publicat in: 19.12.2016, Ora: 06:35AM
Micul Paris (Onu Pavelescu)
Micul Paris (Onu Pavelescu)...
Publicat in: 15.12.2016, Ora: 06:57AM
Doru Atomei
Doru Atomei...
Publicat in: 07.12.2016, Ora: 06:22AM
Doru ROCKER Ionescu
Doru ROCKER Ionescu...
Publicat in: 30.11.2016, Ora: 06:13AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online