• czb.ro
Click. Cronica

Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016

Publicat in: 22.07.2016, 06:29AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1017
Etichete: Alternosfera, Aria Urbana, Bastille, Bonțida, Castelul Banffy, Electric Castle Festival 2016, Firma, Frații Grime, Noua Ordine Mondială, Oglinda Oglinjoara, Ploile Nu Vin
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016

Ziua 4. 17.IUL.2016

Electric Castle Festival 2016

Castelul Banffy, Bonțida (Cluj)

În Ziua 4 am umblat în noroi până la gleznă la Bonțida, la fel precum alte treizeci de mii de oameni prezenți în ultimele două zile de festival. După 20 de ani de mers la festivaluri de diverse mărimi din mai multe țări, am avut și eu prima experiență cu nămolul. În astfel de condiții, ideal este să porți cizme lungi de cauciuc, o pelerină lungă de ploaie cu glugă (nu vrei să incomodezi lumea înghesuită în jurul tău în fața scenei la recitalul unei formații cu umbrela în mână) sau jacheta cu pantaloni de ploaie și noroi. Aceste accesorii vestimentare se găsesc ușor și pe net …pentru că e important să te distrezi la festival și să poți umbla în voie, indiferent de vreme. Dacă mergi cu mașina, poți să lași un schimb de teniși să te aștepte la plecare, iar ghetele le poți căra acasă într-o pungă de nailon (iar ulterior, se pot spăla ușor, dacă ai acces la un furtun de grădină).

Pentru cei sosiți cu mașina, se percepea o taxă de parcare; în ultima zi, ghișeele de la intrare erau închise, iar puțin mai încolo, două persoane te întâmpinau pe aleea de acces și repetau aceeași poveste la geamul fiecărei mașini: "ne cerem scuze, dar să nu mergeți cu mașina până în parcare, că riscați să nu o mai puteți scoate de acolo; căutați un loc aici pe marginea drumului și mergeți câteva sute de metri în plus pentru siguranța de a putea pleca cu mașina seara când se încheie programul". 

Ziua 3 am ratât-o, din mai multe motive. Sâmbătă seara s-au dezlănțuit norii asupra județului nostru, iar întregul ansamblu de căi de acces la diverse puncte de distracție amplasate pe câmpul din curtea generoasă a castelului au fost înghițite de noroi. Organizatorii au fost însă precauți și prevăzători, construind un drum din platforme cauciucate pe drumul principal care lega scena mare de food court și alte două scene importante din program (una de muzică live, alta de muzică electronică). 

După ploaia abundentă din cea de a treia seară, cea mai mare problemă la această ediție a festivalului a fost probabil hipotermia. Nu au fost puțini cei care au petrecut întreaga perioadă de festival cu cortul la castel - și s-au pregătit cu un singur schimb de haine (în ideea că vor avea parte de zile caniculare și nopți de vară). Sâmbătă seara însă a plouat cu găleata mai multe ore la rând. Într-un colț din zidurile cetății erau parcate două ambulanțe, care au fost asediate de cei care au intrat în hipotermie. În hipotermie, se dezbracă persoana afectată de hainele ude, se aplică o bandă termoizolantă pe corp și se îmbracă în haine uscate în timp ce se beau lichide calde (precum ceai sau cafea) sau se administrează lichide încălzite, intravenos. O fată (săraca) nu avea alte haine la ea, iar paramedicii au fost obligați să-i croiască o haină unică, improvizată din materialul izotermic, ca ea să poată să se distreze în continuare la festival. 

Legat de programul artistic, în seara de duminică mi-am propus să fac un slalom între cele două scene de muzică live și am apucat să văd recitalurile celor de la Alternosfera (formația de rock alternativ din Chișinău, care promovează versuri în limba română și care se află pe val în România de trei ani încoace), Aria Urbană (proiectul cu versuri sociale și politice aspre de la Brașov, pe care nu am mai văzut-o în concert de aproape cinci ani de zile), Bastille (o trupă britanică aflată pe val în clasamentele internaționale de muzică alternativă) și Firma (cvartetul bucureștean care cântă în limba română și care, din punctul meu de vedere, a înregistrat albumul anului 2003. Am pierdut recitalul post-rock psihedelic, de muzică instrumentală, a irlandezilor de la God Is An Astronaut și concertul celor de la Frații Grime, duetul hip hop înființat recent ca "side-project" de către rapperi activi alături de Subcarpați, pentru că aveam interviuri confirmate în acest interval de timp, care urmează să apară în viitoare ediții ale revistei Tribuna. Capul de afiș al serii a fost Bring Me The Horizon, trupa britanică de metal alternativ, cu clape.


Alternosfera este una din formațiile românești pe care o văd ca headliner la un astfel de festival; nu pot să rămân indiferent și trebuie să pun accentul pe importanță dezvoltării unui grup mai numeros de trupe autohtone care să adapteze muzica lor pentru scenele mari, să își dedice mai mult timp și să facă efortul de a convinge organizatorii de festivaluri că merită să fie luate în seamă ca headliner autohton. 

Hteththemeth a făcut acest pas deja, și cred că pentru trupa brașoveană de metal alternativ cu coregrafie de teatru, trei schimburi de vestimentație și diverse accesorii de spectacol, este doar o chestiune de timp până (vicecampioana mondială la GBOB 2016, care la începutul lunii august reprezintă România și la festivalul Wacken din Germania) va fi luată în seamă de circuitul festivalurilor live de la noi. 


Aria Urbană și Firma sunt formații care prezintă o muzică atractivă și au o bază solidă de fani în întreaga țară, dar tratând muzica ca un proiect de timp liber (pe lângă slujbe) și nefăcând eforturi deosebite de-a lungul ultimului deceniu nici să își dezvolte un spectacol deosebit pentru scene mari, nici să susțină trasee constante de cântări în întreaga țară, bat pasul pe loc, și trebuie să mulțumească festivalurilor precum Electric Castle care nu le lasă să intre într-un con de umbră. Asta se datorează totodată și faptului că, în mare măsură, nu au apărut prea multe proiecte competitive în ultimii ani care să le ia locul pe scenă, ținând cont de muzica și mesajul lor în limba română. 


Bastille (înființată în 2010) a fost co-headliner în această seară, dar după câteva piese, m-am retras încet de la scena mare, pentru că - din punctul meu de vedere, proiectul seamănă mult muzical cu Mumford & Sons (înființată în 2007), doar că el cântă cu instrumentele băgate în priză. 

--- 

Autor: RiCo

--- 

LIVE. Alternosfera (Ploile nu vin) la EC 2016
--- 

LIVE. Firma (Oglindă oglinjoară) la EC 2016
--- 

LIVE. Bastille (UK) la EC 2016
--- 

LIVE. Aria Urbană (Noua ordine mondială) la EC 2016--- 

Sâmbătă seară la Bonțida, nivelul precipitațiilor a atins valoarea de 80 de litri / metrul pătrat, în condițiile în care media pentru o lună întreagă este de 60 de l/mp. Acest lucru nu a fost însă o piedică pentru tinerii care numesc Electric Castle „a doua casă”. 

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Electric Castle 2016. We Are The People
Electric Castle 2016. We Are The Peopl...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.I...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 12:49PM
Grimus la Electric Castle Festival 2016
Grimus la Electric Castle Festival 201...
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Electric Castle 2016. Ziua 0
Electric Castle 2016. Ziua 0...
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
KEMPES @ Hard Club. 11.DEC.2014
KEMPES @ Hard Club. 11.DEC.2014...
Publicat in: 15.12.2014, Ora: 09:54AM
PIESĂ NOUĂ. Bastille. Those Nights
PIESĂ NOUĂ. Bastille. Those Nights...
Publicat in: 14.06.2019, Ora: 06:09AM
2019.MAR.29. B. Arenele Romane. Concert #din Basarabia. Alternosfera, Gandul Matei, Via Daca
2019.MAR.29. B. Arenele Romane. Concer...
Publicat in: 24.03.2019, Ora: 06:13AM
2018.IUL.18-22. Electric Castle 2018 -  Castelul Banffy, Bontida, Cluj
2018.IUL.18-22. Electric Castle 2018 -...
Publicat in: 23.12.2017, Ora: 06:06AM
2017.OCT.28. UK. Electric Ballroom Camden. Alternosfera, THE NIGHT SUNS
2017.OCT.28. UK. Electric Ballroom Cam...
Publicat in: 10.10.2017, Ora: 09:54AM
2017.OCT.28. UK. Electric Ballroom Camden. Alternosfera, THE NIGHT SUNS
2017.OCT.28. UK. Electric Ballroom Cam...
Publicat in: 10.10.2017, Ora: 09:51AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2022 • Revista De Muzica Online