• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

The Wax Road (Ungheni/MD)

Publicat in: 08.09.2016, 08:38AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 768
Etichete: Bostaniada, Cel Ratacit, Cel Ratacit De Aurelian Silvestru, Cristi Budac, Dan Timofei, Igor Dînga, Ion Tiuticov, Victor Ceban
The Wax Road (Ungheni/MD)

În 1 decembrie 2013, după doar trei zile de repetiții, The Wax Road evoluează pentru prima dată, la un concurs din Chișinău, unde ocupă locul întâi (de apreciat fiind faptul că în juriu se afla şi Igor Dînga - producătorul formației Zdob și Zdub). 

Această performanţă a constituit un impuls puternic pentru tinerii artiști.

În 2016, formația se înscrie la GBOB România. Urmează să o urmărim pe scena de la 31 Motors Pub din Suceava în cadrul Semifinalei GBOB Bucovina/Moldova (sâmbătă 10 septembrie).

--- 

RiCo pentru GBOB România: Cum s-a înființat formația? 

Dan Timofei (voce, chitară solo, The Wax Road): Am intrat cu Victor Ceban (tobe) în același an (2007) la ”Școala de muzică din or.Ungheni”, acolo ne-am și cunoscut, exersând deseori împreună. În 2011 Ion Tiuticov (chitară ritm) a venit la aceeași școală de muzică, aici ne-am întâlnit pentru prima oară iar în vara anului 2013 dorindu-ne de mult să creăm o trupă, l-am invitat pe Ion să cânte cu noi. Mai aveam nevoie de basist, așa că în urma colaborării cu Cristi Budac pentru un concurs muzical din decembrie 2013, l-am invitat să fie parte a formației.

--- 

RiCo pentru CZB.ro: Ce înseamnă The Wax Road pentru voi?

Dan Timofei (voce, chitară solo, The Wax Road): Eram în perioada aia grea și nehotărâtă când încercam să ne găsim un nume. Astfel într-o seară după repetiții, mergeam cu Ion spre casă reflectând asupra unei posibile denumiri. Discutând, i-am zis lui Ion câteva cuvinte care-mi păreau mie că sună interesant, printre care era și ”Wax”. În acel moment Ion se uita la drum și spuse ”Road”. Ne-am întors, am privit unul la altul și am rostit aproape concomitent ”The Wax Road”. A fost momentul când fiecare celulă din corpul nostru a aprobat ideea și un sentiment de satisfacție și mândrie ne-a cuprins pe dinăuntru.

--- 

CZB: Câte concerte ați avut până acum; în ce localități? 

Dan Timofei (The Wax Road): Până în prezent am avut peste 30 de concerte în Ungheni, Chișinău (Republica Moldova), în Hamburg (Germania) și la Iași (România).

--- 

CZB: Puteți povesti despre o experiență interesantă avută pe drum cu formația? 

Dan Timofei (The Wax Road): Cel mai lung drum a fost totuși până în Germania, unde am ajuns cu autobuzul, într-o delegație de 30 de oameni. La sfârșitul călătoriei dintr-un mix periculos de oboseală și plictiseală am început să imităm o scenă de exorcism unde lui Ion Tiuticov i-a revenit rolul preotului iar mie și unui prieten de-al nostru rolul dominaților de spirite rele. Într-un moment am devenit atât de captivați de esența rolurilor și am devenit atât de gălăgioși încât nefiind atenți la observațiile șoferilor unul dintre ei s-a enervat cumplit și s-a îndreptat cu o furie groaznică spre noi încât aveai impresia că a intrat și el în rolul dominaților de spirite rele :)) Eram la un pas de o ceartă grozavă, dar într-un final, poate că prin spiritul prezent al Rock’n Roll-ului, sau prezenței preotului (Ion Tiuticov :D), malurile s-au liniștit. A fost foarte amuzant și mereu ne amintim aceste momente cu zâmbetul până la urechi :))

--- 

CZB: Cum compuneți muzica voastră? Aveți anumite mesaje pe care doriți să le transmiteți publicului?  

Dan Timofei (The Wax Road): Nu avem o procedură standard de compunere a muzicii. Uneori îmi pot apărea spontan careva idei, indiferent că e noapte sau zi, că sunt la studiou, sunt acasă sau merg pe drum, important este să le înregistrez într-un voice recorder, acesta fiind deobicei propriul telefon după care ideea se dezvoltă. Venim la repetiții ne mai gândim împreună până când facem ceva ce ne place. Alteori se întâmplă ca băieții să improvizeze ceva interesant iar eu să compun deodată linia melodică pentru voce. Un lucru fix în toată povestea asta totuși este că textul mereu apare ultimul când piesa este aproape gata, până atunci se îngână ceva într-o limbă inexistentă :)).

Fiecare piesă transmite un mesaj, o stare.. avem chiar și una instrumentală. Eu cred că dacă ar fi să creem o frază compilată din titlurile tuturor pieselor noastre, am avea un mesaj general care ar caracteriza un pic fiecare piesă. Niciodată nu stabilim din timp despre ce vom scrie următoarea piesă sau ce va transmite aceasta. 

Mesajul apare din starea piesei în momentul de creație, care desigur poate fi și este influențată de absolut tot ce se petrece în jurul dar și în interiorul nostru.

--- --- 

CZB: Ce părere ai despre scena muzicală din România în 2016?

Dan Timofei (The Wax Road): Scena muzicală din românia este una foarte atractivă pentru noi fiind și una mult mai dezvoltată decât cea din R. Moldova. Admirabil este și faptul că e în continuă dezvoltare, apar tot mai multe formații și se organizează tot mai multe evenimente. Ca de fiecare dată este loc pentru mai bine, însă totuși se observă o creștere a calității atât la nivel de interpretare al formațiilor cât și la nivel de organizare al evenimentelor și festivalurilor.

--- 

CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formații ca a ta să aibă o șansă în plus să fie descoperite și ascultate de un public mai larg?

Dan Timofei (The Wax Road): Un radio atât online cât și FM de muzică alternativă, ușor accesibil pentru formațiile independente, la fel și o televiziune sau emisiune specifică ar mări un pic șansele unui band începător de a fi auzită de un public mai larg. 

Dar vorbind din altă perspectivă, e greu să dezvolți bine un anumit domeniu într-o țară prost dezvoltată.

--- 

CZB: Dacă extratereștrii ar ateriza în curtea blocului tău și ți-ar oferi ceva cadou, ce ți-ai dori să primești? 

Dan Timofei (The Wax Road): Nu cred că am fi mulțumiți și am putea aprecia la justa sa valoare dacă ni s-ar oferi ceva pur și simplu. Cel ce a urcat un munte de unul singur, va putea s-o facă și a doua oară, va putea urca și alți munți pentru că pașii îi sunt cunoscuți, iar cel ce s-a pomenit deodată în vârf, odată dat jos va pierde totul. De aceea pentru a obține ceva cu adevărat, trebuie s-o faci cu forțele proprii prin muncă și devotament.

--- 

CZB: Care este Cartea și/sau Filmul tău preferat? 

Dan Timofei (The Wax Road): Cu cărțile e la fel ca și cu piesele, e greu să te gândești la una favorită; în toate găsești ceva bun, din toate înveți, de aceea nu știu dacă pot să mă gândesc acum la o carte preferată. Pot spune însă că din ceea ce am lecturat în ultima vreme m-a captivat complet Cel rătăcit, de Aurelian Silvestru.

--- 

CZB: Care este ținta voastră ca formație? 

Dan Timofei (The Wax Road): Scopul nostru primordial este să facem artă. Să ne dezvoltăm continuu și să creem muzică la cel mai înalt nivel, care să trecă testul timpului. Să devenim o formație influentă, un exemplu, o inspirație pentru următoarele generații.

--- 

CZB: De ce v-ați înscris la GBOB România 2016?

Dan Timofei (The Wax Road): De fapt nu suntem mari amatori ai concursurilor muzicale, fiindcă muzica nu este o întrecere sportivă. Fiecare cântă în modul său, așa cum știe și simte, aici nu sunt învingători sau învinși, pentru că fiecare piesă la fel și modul de interpretare, trezește diferite stări. Important este să depui suflet în muzica pe care o faci, numai atunci aceasta va atinge și alte suflete și atunci poți fi împlinit. Având posibilitatea să participăm la GBOB 2016 am decis să profităm. Chiar dacă este un concurs, este mai mult sau mai puțin un concert live, cu un public frumos, iar unde este public suntem și noi, pentru că avem ce spune.    

--- 

Autor: RiCo

--- 

COMPONENȚA

  • Dan Timofei (voce, chitară solo, n. 26.OCT.1994)
  • Ion Tiuticov (chitară ritm, n. 27.SEP.1997)
  • Cristi Budac (bas, voce, n. 26.IUN.1996)
  • Victor Ceban (baterie, n. 28.MAI.1995)

---

www.thewaxroad.com

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Turneu THE WAX ROAD
Turneu THE WAX ROAD...
Publicat in: 26.01.2017, Ora: 14:00PM
Dacă ar fi să primești ceva cadou?
Dacă ar fi să primești ceva cadou?...
Publicat in: 01.12.2016, Ora: 06:06AM
The Wax Road, în preajma Finalei GBOB România
The Wax Road, în preajma Finalei GBOB...
Publicat in: 15.11.2016, Ora: 06:47AM
GBOB România 2016
GBOB România 2016...
Publicat in: 05.09.2016, Ora: 06:08AM
The Wax Road (Ungheni/MD)
The Wax Road (Ungheni/MD)...
Publicat in: 22.08.2016, Ora: 06:51AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2023 • Revista De Muzica Online