• czb.ro
Byte. Cinema

Cinema Dacia s-a redeschis!

Publicat in: 18.05.2016, 18:19PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 324
Etichete: Bahrtalo, Le Concert, Szép Piros Hajnal, Valami Amerika
Cinema Dacia s-a redeschis!

Începând cu acest weekend clujenii pot vedea, gratuit, proiecții de film și spectacole de dans, la Cinema Dacia. Este vorba mai exact de 
trei producții cinematografice, despre diversitatea culturală, apreciate de cinefilii din întreaga lume, și două spectacole de muzică și dans popular


Evenimentele fac parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.


Mai multe detalii și programul evenimentelor le găsiți mai jos:


Culturile diferite se întâlnesc, la Cluj-Napoca, prin intermediul filmului și dansului. Clujenii sunt invitați, în perioada 22-25 mai a.c., la cinematograful „Dacia“ din cartierul Mănăștur, să urmărească, gratuit, trei producții cinematografice, despre diversitatea culturală, apreciate de cinefilii din întreaga lume, și două spectacole de muzică și dans popular, care vor aduce pe scenă tradițiile autentice ale unor culturi diferite. Evenimentele fac parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.

„Dor, dor în țară călător” și „Szép piros hajnal” sunt două spectacole de folclor autentic pe care Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” le va susține duminică, 22 mai a.c., de la ora 17:00. Spectacolele includ elemente de teatru-dans și pun accent pe tehnica dansului popular autentic. Vor fi două ore de dans popular și cântec tradițional românesc, maghiar și rom. În cei 60 de ani de existență, Ansamblul „Mureșul” a devenit renumit la nivel mondial și a fost premiat în nenumărate rânduri la concursuri naționale și internaționale, astfel că spectatorii clujeni, prezenți la spectacol, vor avea parte de o interpretare deosebită.

„Un fel de America” („Valami Amerika”), în regia lui Gábor Heren, va rula luni, 23 mai a.c. de la ora 19:00. Un film cu lipici la public și un titlu de box-office, „Un fel de America” aduce pe marele ecran o poveste plină de umor, ce curge fluent sub ochii spectatorilor. Producția a câștigat premiului publicului la prima ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj și, în 2002, imediat după lansare, a devenit preferata cinefililor maghiari. Între aventurile personajelor, filmul abordează și întâlnirea dintre culturi diferite.

Marți, 24 mai a.c., de la ora 19:00, este programat „Bahrtalo!” („Hai Noroc!”/ „Jó szerencsét!”), câștigător în 2008 al Premiului Europa Cinemas Label, la Festivalul Internațional de Film din Karlovy Vary. Filmul îi pune în prim-plan pe Lori și Lali, doi romi care străbat Transilvania, Ungaria, Austria și ajung chiar în Egipt. În aventura lor, cei doi protagoniști sunt urmați îndeaproape cu camera de regizorul Robert Lakatos, astfel că „Bahrtalo!” reînvie genul de documentar ficțional, atunci când spune cu umor povestea unei prietenii.

Un film care, la premiera sa, a marcat un record de spectatori în Franța, va închide seria evenimentelor despre multiculturalitate. „Concertul” („Le Concert”), în regia lui Radu Mihăileanu, va fi proiectat miercuri, 25 mai a.c., de la ora 19:00. Filmul este dovada că, atunci când vine vorba de artă, nu există limite etnice, lingvistice sau religioase. „Concertul” este o coproducție despre muzică și multiculturalitate, în egală măsură, care le dezvăluie spectatorilor o poveste universală despre artiști și pasiunile lor, dar și despre talent, umanitate și virtuozitate, singurele calități care contează pe marile scene ale lumii.

Proiecțiile și spectacolele de dans sunt parte a proiectului „Legături europene prin cinematografie și dans”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.

Secțiunile Europene ale „Comedy Cluj” și Festivalul de Dans Contemporan STEPS sunt alte două evenimente majore care au fost incluse în acest proiect.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

TIFF. Scurtă istorie a comunicării cinematografice româno-chineze
TIFF. Scurtă istorie a comunicării c...
Publicat in: 30.05.2019, Ora: 12:58PM
2019.MAI.18. CJ. Casa Tranzit. Menschen am Sonntag. Cine-concert pe acorduri de jazz cu Ditzner Twintett [de]
2019.MAI.18. CJ. Casa Tranzit. Mensche...
Publicat in: 15.05.2019, Ora: 19:05PM
2019.MAI.9-12. Festivalului filmului francez la Cluj
2019.MAI.9-12. Festivalului filmului f...
Publicat in: 03.05.2019, Ora: 20:41PM
Festivalul Filmului Francez din România, editia 23
Festivalul Filmului Francez din Român...
Publicat in: 22.04.2019, Ora: 21:28PM
Competiția Locală TIFF
Competiția Locală TIFF...
Publicat in: 17.04.2019, Ora: 14:37PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online