• czb.ro
Zoom. Artist. Autohton

UMBRE ZIDITE (Timisoara)

Publicat in: 13.06.2016, 06:02AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 722
Etichete: Nexantes, Umbre Zidite
UMBRE ZIDITE (Timisoara)
  • Localitate: Timișoara
  • Gen muzical: post-punk
  • Anul înființării: 1997
--- 
Totul a inceput in garajul lui Nexantes din zona Medicina in Timisoara, cand Mani, Ariciu’ si Nexantes au incercat sa faca muzica. Fara pretentii, fara planuri de concerte si cu instrumente proaste si statii improvizate. In curand demersul artistic a fost incheiat de politie la sesizarea vecinilor “sus-pusi” din cartier.

Contextual, Timisoara beneficia, din punct de vedere muzical, de vecinatea Yugoslaviei, tara in care in anii 80 era deja o puternica scena punk / new wave si o cultura underground fantastica. In Timisoara se ascultau programele de radio yugoslave, se prindeau programele tv yugoslave, se ascultau discuri cu muzica yugoslava sau muzica straina presata in Yugoslavia. Trupe precum Pekinska Patka, Elektricni Orgazam, Idoli, Party Brejkers, Sarlo Akrobata erau cunoscute si ascultate, alaturi de trupele de punk consacrate din Anglia si Statele Unite.

La inceputul anilor 90 a fost infiintata Miscarea Underground Timisoara (UGTM) – legalizata la primarie ca societate culturala nonprofit, cu carnete de membru, personalitate juridica si statut intern. Toate astea, in special, pentru a obtine spatiu si finantare de la autoritati pentru a infiinta un club underground. Spatiul a fost gasit la subsolul sediului PNT – aici fiind si locul unde cei trei prieteni impreuna cu Relu au continuat proiectul inceput. Au ramas doua filmari – sub numele Teens on Parade – desi trupa formata relativ ad hoc nu avea niciun nume (video1, video2).

In 1992, Relu pleaca din trupa si formeaza Arc Gotic.
Nexantes, dupa o perioada in care canta cu HAOS, pleaca la Craiova unde se alatura trupei The Blockhead Breakers care ulterior devine Terror Art.

In anii urmatori, nucleului format din Mani (bass) si Ariciu’ (chitara) i se alatura Daci Valcu (voce), Bogosel (tobe) si Borneo (vioara). Sunt compuse primele piese si au loc primele concerte sub titulatura Umbre Zidite. Debutul in concert are loc la prima editie a Festivalului Underground Timisoara tinuta in 1997 la Sala Lira.

In anii urmatori mai au loc unele schimbari in componenta: Borneo se alatura celor de la Arc Gotic, Daci este inlocuit de Luminita la voce, iar Bogosel este inlocuit la tobe de Zoli. Aceasta este una dintre cele mai stabile formule cu care Umbre Zidite continua seria de concerte in Timisoara, Periam, Ineu si Craiova.

Este o perioada in care sunt organizate un numar relativ mare de evenimente comparativ cu inceputul anilor 90, desi marea majoritate sunt organizate in sistem DIY de catre diferiti membri ai unor trupe timisorene sau membri ai miscarii Underground.

Concertele sunt organizate deseori in conditii improvizate, in locatii dezafectate, prin punerea in comun de scule din partea diverselor trupe. Autoritatile si media locala sau nationala ignora aceasta scena devenita fenomen.

O exceptie este festivalul Timisoara Underground organizat de OSUT si UGTM, unde autoritatile locale aloca un buget pentru organizare, desi nu in mod constant si deseori sume modice. In 1999 festivalul beneficiaza si de o “acoperire” nationala prin prezenta postului muzical tv Atomic, care realizeaza un reportaj despre festival si trupele participante.
In 2001, componenta trupei sufera o noua modificare: Judas (fost membru Era Ticalosilor) preia partea de voce, Sergiu (ex Radical din Val) vine la tobe si Emi (ex Vals Hedone si basist in aceasta perioada la Arc Gotic) vine la clapa.

Primul concert in Bucuresti are loc in 2002, Ovidiu Mihaita inlocuindu-l pe Sergiu la clape. Tot acum, trupa este filmata pentru emisiunea Alternative Nation a postului muzical MTV Romania. De asemenea, este tras primul demo al trupei la sala de repetitii.

Ulterior, Judas pleaca din tara si este inlocuit la voce de Horatiu Fara (Mr. H) si Emi preia partea de tobe. Trupa concerteaza in diferite locatii din Timisoara.

In a doua jumatate a anilor 2000, trupa intra intr-un hiatus. In 2005 Mani canta cu Emi si Alexandru Das (ex Vals Hedone, ex Romantic Jurgen, ex Bad Days Will End, actual Valerinne) in proiectul The Self Corporation. Ulterior, Mani dezvolta proiectul Transition 2 alaturi de Andrei de la Haos la chitara, Coacaza (actual in Grave for Sale) la chitara, Fulvia (ex Guranii) si Liana F la voce, si Relu si apoi Emi la tobe.

Fosti membri Umbre Zidite sunt:
Dan Nenita, Constantin Nichici (Nexantes), Felix Lungu (Dan Crapu`), Florin Turta (Relu), Cosmin Motisan, Marius Bogosel , Dacian Vilcu (Daci), Marius Maloniay (Malone), Adrian Telescu , Florin Ban (Borneo), Beatrice Serediuc (Bea), Sergiu Popovici (Seeeeergiu), Ovidiu Mihaita (Ovi), Ovidiu Obrejan (Kiwi), Horatiu Fara (Mr. H), Ana-Maria Olaff, Adrian Ulmeanu (Coacaza), Daniel Juda (Judas), Zoltan Tarka (Apasu`).
--- 
Componența 2016
  • Mani – Bass
  • Claudiu (Ariciu’) – chitara
  • Lumi – voce 
  • Emi – tobe 
  • Cristian – chitara
Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)
S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)...
Publicat in: 18.01.2017, Ora: 08:56AM
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timișoara)
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timi...
Publicat in: 03.12.2016, Ora: 08:41AM
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)...
Publicat in: 20.11.2016, Ora: 09:54AM
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)...
Publicat in: 08.11.2016, Ora: 11:56AM
Recursive Delusion (București)
Recursive Delusion (București)...
Publicat in: 17.10.2016, Ora: 06:53AM
2016.MAI.28. CJ. The Shelter. Waves With No Ends prezintă: Arc Gotic și Umbre Zidite
2016.MAI.28. CJ. The Shelter. Waves Wi...
Publicat in: 23.05.2016, Ora: 06:56AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online