• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Doru ROCKER Ionescu (n. 1.FEB.1965 la Focşani)

Publicat in: 19.12.2016, 06:08AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 323
Etichete: Club A 42 De Ani, Discul Emigrantilor, Doru Ionescu, Doru Rocker Ionescu, Jazz Restitutio, Lumea și Noi, Pop Cultura, Povesti Cu Cantec Din Diaspora, Remix, Rock Forum, Timpul Chitarelor, Tvr, Veni Video Vici
Doru ROCKER Ionescu (n. 1.FEB.1965 la Focşani)

Doru (Emil, zis Rocker) Ionescu (n. 1.FEB.1965 la Focşani) a absolvit Şcoala de Muzică Focşani (în 1979, unde a studiat pian şi flaut) şi Facultatea de Aeronave (1991, IPB). Până în 1990, a fost muzician liber-profesionist (chitară, tobe). A fost chitarist şi baterist în trupe (Epsilon, Universitas, Crepuscul) care au activat la „Casa Studenţilor” sau la „Universitas” la Focșani și București.

Realizator al revistei muzicale Rocker (1990-1994, 1999) şi al mai multor emisiuni muzicale la Radio 3 – România Tineret (1993-2004), din 1994 este jurnalist senior la TVR.

Cred că toate persoanele active în domeniul muzical folk-pop-rock-jazz apreciază emisiunile TV realizate de Doru (Veni video vici, Timpul Chitarelor, Remix, Rock Forum, Jazz Restitutio, Pop Cultura, Lumea și noi, etc.), și felul în care a valorificat arhiva de la TVR.

Din rubrica scrisă lunar din 2000 pentru Actualitatea muzicală (revista UCMR) au rezultat cărţile “Timpul chitarelor electrice – Jurnal de călătorie în arhiva TVR” (2006, Humanitas Educaţional), “Club A – 42 de ani”, “Muzica tinereţii tale” (2011, CDPL) şi “Poveşti cu cântec din diaspora”, “100 de români şi aventurile lor muzicale” (2014, ArtPrint). În paralel cu acestea, a realizat selecţia pentru DVD-ul Timpul chitarelor – vol. I (2009, TVR Media) şi CD-ul “Discul emigranţilor - Muzici din diaspora” (Soft Records, 2015).

L-am cunoscut pe vremea când lucra la ghidul TV editat de Televiziunea română, Panoramic Radio-TV.

 

RiCo pentru CZB: 16 august, 1977 a fost data la care a murit Regele Rock'n'Roll-ului, Elvis Presley. Ai vreo amintire asociată cu ziua respectivă?

Doru ROCKER Ionescu: În acea zi mi-a cumpărat tatăl meu prima chitară de la Odobeşti (acustică – Elena II). M-am apucat de cântat la Casa Pionierilor. Acolo, profesorul m-a remarcat şi la tobe, după aia am făcut formaţie în liceu. În armată la fel, iar la facultate s-a ţinut un tip să facem trupă în Bucureşti. S-a făcut o trupă şi am cunoscut-o pe Mirela care avea să-mi fie şi soţie şi care cânta la liceul Basarab. Am avut mai multe trupe, printre care şi cei care au devenit Crepuscul, care a fost o chestie de top la nivel de underground studenţesc: am ajuns formaţia Casei Studenţilor (din București). A ţinut până în ’90, când am văzut că nu se întâmplă ce ar trebui să se întâmple; eu având şi alte informaţii, făcând prima revistă „Rocker“, şi am văzut că nu erau şanse prea mari pentru trupele mici. În fine, singura direcţie rămânea revista.

 

CZB: Te-ai născut și ai crescut la Focșani. Cum ai ajuns la București și cu ce ocazie te-ai hotărât să rămâi acolo?

Doru ROCKER Ionescu: Am ajuns ca student la Aeronave, în toamna lui 1984. Am rămas după ce-am terminat facultatea, deja făcusem primele reviste Rocker, așadar părăsisem din mers domeniul Aviației.


CZB: Ai terminat Facultatea de Aeronave. De ce nu te-ai simțit atras de acest domeniu de activitate?

Doru ROCKER Ionescu: De fapt am abandonat-o, în 1990 (eram în anul V), era clar că moartea lui Ceaușescu (care băga bani negri în Aviație, voia el musai industrie, aveam o tradiție…) o să afecteze domeniul, ceea ce s-a și întâmplat. În plus, eu aveam antecedente cu pilotajul, din liceu, iar în anul II s-a desființat secția de Navigație. Până la urmă am terminat-o că așa mi-au cerut patronii editurii Odeon (care a preluat revista “Rocker”) ca să mă poată angaja, în 1991.

 

CZB: Ai învățat să cânți la pian, apoi la flaut și chitară; ce te-a îndemnat să încerci tobele, și ai cântat la baterie cu vreo formație?

Doru ROCKER Ionescu: La tobe am fost încă de la formația Casei Pionierilor din Focșani, într-a VIII-a, nu aveau pe altcineva, eu eram atras… Da, am cântat la tobe și în liceu, cu Epsilon, și la facultate, cu AeroSol, Spasm, mai multe… În paralel, însă, am fost tot timpul chitarist, de exemplu cu Crepuscul.

 

CZB: Ai câștigat premii alături de formația Crepuscul în 1989; ce părere ai de formația clujeană Krepuskul (înființată în 2010)? 

Doru ROCKER Ionescu: Interesanți… metale grele din underground, dar încă nu i-am văzut live, înregistrările de studiou pot păcăli în ziua de azi. Dacă erai în România în anii 80, m-ai fi întrebat de Crepuscul din Timișoara, supergrup jazz, cu Dan Ionescu la chitară, chitarist uriaș. Bine, și eu am aflat târziu de ei; Johnny Răducanu m-a confundat de două – trei ori, era convins că sunt Dan (semănăm un pic, la chip; acum el e la Toronto).

 

CZB: Faci jurnalism muzical de un sfert de secol. De ce eviți să faci critică muzicală?

Doru ROCKER Ionescu: Depinde ce înțelegi tu prin critică muzicală, nici eu nu cred că știu exact ce e asta. Zicea Andrei Pleșu în 1990 că meseria lui (de critic de arte plastice) nu era OK, artistul e suveran… Eu m-am lăsat de cântat (visul meu de-o viață) ca să-mi ajut congenerii, știi prea bine; dacă nu văd, tot caut jumătatea plină a paharului. În reviste și emisiuni particulare m-am luat și eu de o grămadă de trupe și artiști cu bube. Dar la TVR nu-mi permit să-mi dau cu presupusul și cu propriile-mi gusturi muzicale. Acolo reprezint Televiziunea națională, publică, eu resimt din plin responsabilitatea. Dacă eram cel mai bun chitarist din lume, poate mi-aș fi permis să-mi dau și cu părerea, ha ha.

 

CZB: Cum îți explici lipsa unei reviste muzicale pentru adulți distribuită pe plan național în România?

Doru ROCKER Ionescu: Știam totuși de “Sunete”, mi-a căzut de multe ori pe mână. Netul e mai la îndemână, probabil, nișa muzicală din România are… “atributele” ei… Dacă ar exista un sindicat al muzicienilor din branșa asta, ar fi mult mai simplu, ar fi revista lui. Dar probabil știi ce s-a întâmplat de-a lungul anilor cu astfel de inițiative…

 

CZB: Ce părere ai de scena muzicală autohtonă în 2016?

Doru ROCKER Ionescu: E foarte tare, evenimentul din Colectiv n-a demolat-o, așadar o va fi întărit; viitorul apropiat îmi va da dreptate (sau nu).

 

CZB: Cum te-a afectat pe tine personal incendiul din Colectiv și în ce sens crezi că s-a schimbat ceva în domeniul muzical după tragedie?

Doru ROCKER Ionescu: Păi m-a afectat, era să fiu și eu pe acolo, ca și alți câțiva apropiați, din generația mea, de fapt din gașca noastră nouăzecistă, din care faci și tu parte, peste timp; toți au lipsit la momentul zero din diverse motive, mai puțin Nelu Tilie.

Primele influențe au fost clar negative. Adică s-a pus problema underground-ului rock pe tapet la nivel național (chestie foarte faină), apoi au apărut alte știri interesante pe televiziuni; în schimb, domeniul a avut de suferit prin dispariția sălilor mici de concert… Însă mentalitatea (vizavi de rockeri) s-a schimbat; la Timișoara, prin decembrie, mi s-a povestit că s-au umplut școlile de rock de cursanți. Sunt mule de vorbit aici, s-au zis oricum destule…

 

CZB: Au trecut mulți ani de la “Veni Video Vici” pe TVR2. Recent ai luat-o de la capăt cu “Lumea și noi” la TVR Internaţional… a cui a fost ideea și care a fost până acum călătoria cu cele mai multe peripeții?

Doru ROCKER Ionescu: Nu văd legătura între ele – probabil prima și ultima mea emisiune… Ideea cu muzicienii din diaspora a fost de la TVR 50, din 2006, atunci n-au mai rămas bani la bugetul evenimentului, desi fusese aprobată. Dar în 2010 am intrat și eu în proiectul de la TVR Internațional – o serie de emisiuni cu portrete ale românilor din diaspora. Edițiile mele s-au numit “O poveste… cu cântec!”; eu am propus muzicieni și am avut norocul să filmez atâția până acum pentru că reușeam să intervievez și trei pe zi. Îi grupam de la bun început; sunt foarte mulți, cum știi și tu, mai multe generații, unii au avut cariere semnificative și în România, alții au apărut direct în străinătate. Pe la New York sau Toronto am și ațipit în timpul interviurilor, n-am socotit distanțele dintre ei, chiar în același oraș fiind… Fiecare călătorie a avut un moment cheie, de la pierdutul avionului și până la neacordarea vizei… dar nu pot să-ți spun mai mult; în cartea rezultată după primele 100 de ediții sunt povestite mai multe.

 

CZB: Cea mai recentă carte lansată de tine este "Timpul chitarelor. Muzica tinereții… a la Cluj”. Ce urmează?

Doru ROCKER Ionescu: Păi volumul cu diaspora ar putea fi reeditat oricând, am ajuns la 140 de muzicieni, s-a mai echilibrat balanța cu cei de departe.

În mai (2016) apare sigur, la Casa de Pariuri literare, “MOȘU. Florian Lungu în dialog cu Doru Ionescu”, apoi “MONY, Canarul galben”, la Integral. În rest, trag când am timp la două volume care continuă ce-am început cu Clujul, respectiv seria “Timpul chitarelor” – unul e dedicat lui Cornel Chiriac și muzicienilor șaizeciști, altul Timișoarei. Pentru că m-am uitat și spre jazz - măcar numele foarte mari - ambele cărți sunt stufoase, ca să nu zic mai mult. Pentru mine, este foarte important ceea ce am început în cartea Clujului – că m-am apropiat mai mult de motivul pentru care m-am apucat de jurnalism muzical în 1990 – să-i ajut pe cei mici, în curs de afirmare. Asta a vrut de fapt să facă și revista “Rocker” și emisiunile “Veni Video Vici” ori “Remix” (formatul “Rock Forum” din Club A). Dar dacă scriam sau făceam emisiuni cu nume noi, n-aș fi avut nicio audiență; în fine, asta e părerea mea.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Doru ROCKER Ionescu
Doru ROCKER Ionescu...
Publicat in: 30.11.2016, Ora: 06:13AM
Doru ROCKER Ionescu
Doru ROCKER Ionescu...
Publicat in: 07.11.2016, Ora: 06:15AM
2016.APR.23. CJ. Winners Tennis Club. Emeric Imre, Gabi Ghita + Lansarea cărții Timpul chitarelor
2016.APR.23. CJ. Winners Tennis Club. ...
Publicat in: 18.04.2016, Ora: 06:12AM
CARTE NOUĂ. Muzica tineretii, tineretea muzicii... a la Cluj, de Doru Ionescu
CARTE NOUĂ. Muzica tineretii, tineret...
Publicat in: 25.12.2015, Ora: 06:33AM
2015.DEC.9. Doru Ionescu: Lansarea cartii Timpul Chitarelor... a la Cluj
2015.DEC.9. Doru Ionescu: Lansarea car...
Publicat in: 08.12.2015, Ora: 09:24AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online