• czb.ro
Click. Industrie

Semifinala internațională GBOB Oltenia 2016

Publicat in: 11.04.2016, 10:42AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1885
Etichete: Black Ice, Consequence, Eufobia, Micul Paris, Radio Silence, Rock Teen Spirit, Semifinala Gbob Oltenia, Semifinala Gbob Oltenia 2016, Silent Project, Vision
Semifinala internațională GBOB Oltenia 2016

Semifinala GBOB Oltenia 2016 a fost mai reușită decât cea de anul trecut.

 

În urma tragerii la sorți, formațiile au urcat pe scenă în ordinea următoare:

  • Radio Silence (București)
  • Black Ice (Râmnicu Vâlcea)
  • Silent Project (Râmnicu Vâlcea)
  • Micul Paris (București)
  • Vision (Râmnicu Vâlcea)
  • Consequence (Sibiu)
  • Rock Teen Spirit (Brezoi)
  • Eufobia (Sofia, Bulgaria)

 

Dacă anul trecut la Râmnicu Vâlcea au participat formații din Râmnicu Vâlcea, Brezoi, Drăgășani, Craiova, Balș, Câmpulung Muscel, Sibiu și Lupeni… anul acesta etapa de Oltenia a fost mai slab reprezentată. Pe lângă faptul că trupele care au luat parte la concurs anul trecut au văzut cum stă treaba (și-au dat seama că se caută o formație cu joc scenic, cu vestimentație de scenă, cu solist carismatic… care reușește să convingă cu două piese proprii, în decurs de 8 minute, publicul și juriul) ne lovim deja de problema că NU PREA EXISTĂ FORMAȚII DE MUZICĂ ORIGINALĂ ÎN ȚARĂ (cele mai multe proiecte muzicale active sunt strict axate pe interesul de a genera un venit suplimentar pe lângă slujbă - și atât).

 

Dau ca exemplu orașul Pitești. Avem 22 de orașe în țară cu peste 100.000 de locuitori, dar extrem de puține Centre Urbane adevărate. La 18 luni de când am început promovarea concursului GBOB în țară, și la a doua ediție de semifinale regionale în zona subcarpatică, nu am avut încă nicio formație înscrisă de la Pitești. În același timp, în mod bizar, urba aceasta se poate lăuda cu un club central elegant, cu scenă înaltă, dotat cu sunet și lumini (este vorba de Hush). Patronul clubului nu a înțeles însă fenomenul GBOB. Piteștiul este unul din cele trei orașe mai mari din țară legat de București prin autostradă. Astfel, clubul, patronul și probabil și clientela își doresc să vadă concerte cu trupe de București, precum Taxi, Bosquito, Vunk și altele de gen (care ajung în schimb extrem, extrem de rar în partea mea a țării). La Pitești aceste proiecte muzicale sosesc probabil la 8 seara (după ce se gată slujbele), se instalează rapid, cântă o oră și un pic, și se află acasă în pat înainte de 1 dimineața. La acest club însă nu este loc în program pentru formații mai puțin cunoscute - și astfel nu se creează premiza dezvoltării unui centru cultural urban. Apariția unor formații pe plan local la Pitești nu se justifică pentru a cânta în deschiderea altor formații de muzică originală sau pentru a avea un venit (fie el constant sau inconstant) din bilete într-un circuit de cluburi locale, ci pentru a crea o atmosferă la nunți sau botezuri.

 

Scena autohtonă de muzică LIVE nu este promovată aproape deloc în mass media, iar atunci când se amintește de această subcultură dintr-o lume paralelă, ea este asociată de un scandal. Scena autohtonă de muzică ORIGINALĂ a fost totodată sugrumată după incendiul de la Colectiv (din 30.OCT.2015).  Localurile unde se mai pot organiza astfel de spectacole au fost decimate; în ciuda lozincii “Împreună rezistăm”, formațiile de gen au fost unite doar în cel mai negativ fel privind țelul și activitatea lor, iar aici mă refer la pauza concertistică de 3 luni de zile sub pretextul că se ține doliu, când de fapt rețeaua de cluburi care promova cultura urbană s-a închis (unele temporar, dar cele mai multe definitiv) în urma măsurilor drastice și extreme luate de către angajații Statului pentru a impune normele de protecție civilă de bun simț care se aflau în Constituție dar erau ignorate de 25 de ani…

 

Din păcate, în situația în care mediul de afaceri este prosper doar în Capitală, va fi extrem de greu în continuare de dezvoltat o scenă muzicală urbană/modernă viabilă în orașele din restul țării… și este păcat, pentru că 90% din populația țării noastre își duce traiul în afara zonei limitrofe a Bucureștiului. Unde nu sunt bani, nu există nici potențialul de a se dezvolta mentalitatea de consum cultural. Omul de rând își cumpără țoale de marcă, dar nu primește imboldul societății de a ieși la un concert în oraș pentru a se destinde și distra, pentru a descoperi muzică nouă, pentru a socializa cu anturajul într-un astfel de mediu. Muzica se rezumă la melanjul ritmurilor artificiale combinate între aceleași 20 de piese pe care le ascultăm în paralel la trei posturi naționale radio, indiferent de zona țării în care locuim. La asta se rezumă cultura urbană a țării noastre.

 

GBOB România este însă un fenomen care poate să creeze premiza pentru

     formarea unor grupuri muzicale noi (precum Rock Teen Spirit la Brezoi, care a ales ca Semifinala GBOB Oltenia 2016 să reprezinte debutul ei scenic!);

     schimbarea de stil sau experimentarea cu genuri muzicale diferite de către concurenții care revin în concurs (precum este exemplul celor de la Silent Project din Râmnicu Vâlcea);

     dorința unor cover-band-uri de a aborda compoziția și de a încerca să își caute o identitate proprie, începând cu două piese pentru participarea în concurs (cum este exemplul celor de la Micul Paris din București și Black Ice de la Râmnicu Vâlcea) -

în această etapă a competiției.

 

După Semifinala GBOB Oltenia 2016, am rămas cu impresia că formațiile de muzică originală pe care le avem imită ceea ce se cântă afară sau redau (inconștient) ceea ce le place să asculte acasă …din trecut.

Am avut impresia că cel puțin două dintre formații nu au înțeles fenomenul GBOB, fiind influențate (la modul superficial) de podiumul finalistelor GBOB România de anul trecut - și s-au orientat spre un gen muzical mai dur cu repertoriul de piese pregătite pentru concurs, un gen care nu li se potrivește celor din componențe. Astfel, muzica prezentată a fost interpretată corect, dar în niciun caz nu a convins publicul sau juriul.

Conjunctura face că formațiile care m-au convins în seara asta au fost cele care promovau Metalul: Eufobia din Bulgaria și Consequence de la Sibiu, iar cele care s-au prezentat la modul credibil și care au cântat natural au fost (în ordinea în care au urcat pe scenă): Radio Silence, Micul Paris și Vision. Cea mai tânără concurentă, Rock Teen Spirit (care a fost aproape de a fi prima formație înscrisă în concurs în ultimii doi ani cu componență complet feminină), are potențial, dar trebuie să își caute propria identitate.

Restul formațiilor nu se identifică cu muzica pe care o promovează și caută să cânte ceea ce cred ele că publicul – sau juriul - și-ar dori să asculte înloc să fie naturali și să cânte ceea ce simt că le place lor în primul rând, ca muzicieni.

Lipsește spontaneitatea; sunt extrem de puțini cei care doresc în mod evident să iasă din tipare și nimeni nu are curajul să experimenteze cu muzica și să se joace pe deplin cu cele 24 de tonuri unice muzicale.

 

La Semifinala GBOB Oltenia 2016 s-au acordat 10 premii, iar 6 din cele 8 concurente au plecat acasă cu cel puțin o dilpomă de premiu.

Toate formațiile care participă la GBOB România 2016 primesc un voucher de reducere de la Morsound & Co.


Formația străină a plecat acasă cu Diploma de Locul 1.

"Aceasta este într-adevăr o competiție cinstită!"

- Eufobia, 9.APR.2016

 

---

Autor: Richard Constantinidi

Director național GBOB România

 

---

PREMIILE acordate la Semifinala GBOB Oltenia 2016:

 

Premiul Aby Stage Bar

  • Consequence (Sibiu)
  • Radio Silence (București)

Formațiile se vor întoarce în cursul anului în recital la Râmnicu Vâlcea.

 

Premiul Factory Events Craiova

  • Black Ice (Râmnicu Vâlcea)

Vâlcenii vor avea o cântare de club la Craiova.

 

Premiul BRAVO

  • Rock Teen Spirit (Brezoi)

A primit un sac de cadouri surpriză de la Bravonet.ro

 

Premiul Intermission

  • Vision (Râmnicu Vâlcea)

Se realizează un interviu și o ședință foto profesională pentru formația din Râmnicu Vâlcea.

 

Premiul Cavalleria Events

  • Consequence (Sibiu)

E posibil ca această formație să cânte în deschiderea unui festival organizat la București, iar detaliile vor fi anunțate pe pagina de FB: GBOB România.

 

Premiul Balcony TV Bucharest

  • Radio Silence (București)

Balcony TV va realiza o prezentare video pentru formație în cursul anului 2016.

 

Locul 3. Wildcard

  • Consequence (Sibiu)

această formație are șanse de a se califica la final națională, în funcție de cum se prezintă restul formațiilor de pe Locul 3 la următoarele Semifinale regionale.

 

Locul 2. Votul Publicului

  • Black Ice (Râmnicu Vâlcea)

 

Locul 1. Votul Juriului

  • Eufobia (BG)

 

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinul...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
2018.IUN.29. TM. Capcana. Eufobia
2018.IUN.29. TM. Capcana. Eufobia...
Publicat in: 24.06.2018, Ora: 06:01AM
2017.NOV.18. B. Paque Bistro and More. Micul Paris
2017.NOV.18. B. Paque Bistro and More....
Publicat in: 13.11.2017, Ora: 06:48AM
CLIP NOU. Eufobia. Graveyard
CLIP NOU. Eufobia. Graveyard...
Publicat in: 08.11.2017, Ora: 06:10AM
2017.AUG.26. Râmnicu Vâlcea. Aby Stage Bar. Black Ice, Nu Face Nimic
2017.AUG.26. Râmnicu Vâlcea. Aby Sta...
Publicat in: 22.08.2017, Ora: 11:43AM
TURNEU NOU. Christ Agony in Romania si Bulgaria
TURNEU NOU. Christ Agony in Romania si...
Publicat in: 15.03.2017, Ora: 11:14AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2023 • Revista De Muzica Online