• czb.ro
Byte. Stiri

PREMIERĂ. 2016.MAR.20. Opera Națională Română Cluj. Amadeus

Publicat in: 18.03.2016, 10:43AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 431
Etichete: Amadeus, Opera Națională Română Cluj
PREMIERĂ. 2016.MAR.20. Opera Națională Română Cluj. Amadeus

AMADEUS
Strălucirea unui spectacol de teatru muzical, în premieră la Cluj

 

         Iubitorii de teatru și operă sunt invitați duminică, 20 martie 2016, de laora 18:30, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pentru a viziona și asculta premiera spectacolului de teatru muzical ”Amadeus”, de Peter Shaffer.
     Evenimentul aduce pe scena clujeană un spectacol plin de umor și dramatism, pe acordurile sublime ale muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart, într-o poveste desprinsă din saloanele aristocrației austriece, sub semnătura regizorului Sorin Misirianțu. Spectacolul picant, rostit și cântat, urmărește harul și extazul creației, și spune povestea uneltirilor și elogiilor care i-au despărțit ireversibil pe rivalii Mozart și Salieri, două nume de mare rezonanță în universul liric universal. O noutate pe scena lirică din Cluj, premiera stabilește o întâlnire inedită între actori și soliști de operă, la intersecția celor două arte teatrale, într-o piesă originală, cu personaje unice:
 
 ”Mă aflu într-o perioadă a vieţii mele artistice în care mi-am propus să sondez în adâncurile sufletului, să trec prin intermediul teatrului dincolo de bariere estetice sau de orice altă natură, de limitele artificiale, şi să păşesc spre adevăr. Viaţa controversată a unui geniu este un material teribil de explorat în drumul pe care mi l-am propus. Se pare că Mozart a primit îndrumarea divinităţii şi a înţeles-o. Omul e un miracol. Că este geniu sau orice altceva, Einstein spunea: O masă, un scaun, un vas cu fructe şi o vioară; ce altceva îi mai trebuie unui om ca să fie fericit?. Vibraţii înalte, emoţie şi dragoste – e ceea ce dorim să vă transmitem prin spectacolul Amadeus.”

Sorin Misirianțu

 
       ”Amadeus” ia forma unui spectacol-confesiune în care Antonio Salieri, cunoscutul compozitor italian al secolului XVIII, revine la viață pentru a-și mărturisi suferința și uneltirile. Ținta este compozitorul austriac W. A. Mozart, o figură centrală a muzicii clasice europene și un nume emblematic în istoria lirică, căruia i s-a conferit o aură de geniu datorită talentului său inegalabil. Cu o activitate componistică intensă începută de Mozart la vârsta de 4 ani și un repertoriu de peste șase sute de lucrări, invidia altor muzicieni era lesne de înțeles. Povestea confruntării celor doi este una fascinantă, fiind privită prin ochii lui Salieri, cel ce planifică tacit și machiavelic fiecare acțiune împotriva rivalului său, căruia îi dă, însă, impresia unei prietenii sincere și fidele.    
    ”Amadeus” este un spectacol extrem de apreciat atât de publicul internațional, cât și de criticii de specialitate, ecranizarea sa în regia lui Milos Forman câștigând opt premii Oscar. Pe Broadway, punerea în scenă a piesei cu același nume a atras în anii ’80 aproape 1.200 de reprezentații cu distribuții diverse. Același număr de reprezentații a marcat cu succes și soarta premierei britanice din anul 1979, pusă în scenă la Royal National Theatre din Londra.  Spectacolul îndelung elogiat  își găsește acum calea și înspre publicul clujean, pentru a-i aduce un format creativ proaspăt și atractiv.
         Premiera clujeană reprezintă întâlnirea unei ample distribuții de actori și soliști de excepție, dintre care: Sorin Misirianțu (Amadeus), Dan Chiorean (Salieri), Alexandra Tarce (Constanze), Florin Sâmpelean, Ruslan Bârlea șiPetru Burcă (Figaro), Fülöp Martin, Paula Iancic, Lucia Bulucz și Tony Bardon. Aceștia sunt acompaniați de zece soliști instrumentiști, într-un joc componistic ce reunește instrumente cu coarde și de suflat, sub conducerea dirijorală a maestrului Adrian Morar, asistat de dirijoarea invitată Elizabeth Askren. 
         Vă așteptăm la un spectacol savuros, la intersecția unică a celor două arte teatrale!
 

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția teatrală și online, pewww.biletmaster.ro

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

PIESĂ NOUĂ. VUNK, Cel mai bun cantaret
PIESĂ NOUĂ. VUNK, Cel mai bun cantar...
Publicat in: 13.05.2020, Ora: 06:32AM
PIESĂ NOUĂ. Sore si Florian Rus. Sunetul meu preferat
PIESĂ NOUĂ. Sore si Florian Rus. Sun...
Publicat in: 12.05.2020, Ora: 06:30AM
NOU RECORD. Post Malone are cele mai multe saptamani petrecute in Top 10 Billboard Hot 100
NOU RECORD. Post Malone are cele mai m...
Publicat in: 11.05.2020, Ora: 06:26AM
PIESĂ NOUĂ. Nicole Cherry. Ma rup
PIESĂ NOUĂ. Nicole Cherry. Ma rup...
Publicat in: 08.05.2020, Ora: 06:24AM
PIESĂ NOUĂ. Viki Gabor. Getaway
PIESĂ NOUĂ. Viki Gabor. Getaway...
Publicat in: 07.05.2020, Ora: 06:21AM
100 de ani. Opera Națională Română din Cluj-Napoca
100 de ani. Opera Națională Română...
Publicat in: 17.09.2019, Ora: 23:58PM
2018.MAR.3. Opera Națională Română Cluj. Balul Operei
2018.MAR.3. Opera Națională Română...
Publicat in: 27.02.2018, Ora: 06:19AM
REVISTA NOUA, OPERA STORY MAGAZINE
REVISTA NOUA, OPERA STORY MAGAZINE...
Publicat in: 16.01.2018, Ora: 00:49AM
Lansarea singurei reviste dedicată operei în România: OPERA STORY MAGAZINE
Lansarea singurei reviste dedicată op...
Publicat in: 13.01.2018, Ora: 06:22AM
2017.NOV.8. Muzeul de Artă Cluj - Sala Tonitza. RECITAL DE LIEDURI
2017.NOV.8. Muzeul de Artă Cluj - Sal...
Publicat in: 08.11.2017, Ora: 10:22AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online