• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Within the Nova (Timișoara)

Publicat in: 19.05.2016, 06:59AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 467
Etichete: Akos Mondovici, Alex Rizea, Cezar Condre Alexandru, Diana Pascutiu, Within The Nova, Zsolt Mondovici
Within the Nova (Timișoara)

Trupa îşi trage seva de inspiraţie din diverse genuri muzicale (industrial, metalcore, electronic), rezultând un sound dinamic, expresiv, caracterizat prin vocalize (clean şi scream), riffuri agresive de chitară, solouri melodice, breakdown-uri, sintetizatoare, şi teme atmosferice.

--- 

Within the Nova s-a înscris la concursul GBOB România 2016 și va urca pe scena Semifinalei GBOB Banat la finalul lunii mai. Am încercat să aflăm mai multe despre ei în preajma acestei etape a competiției.

--- 

RiCo pentru GBOB România: Cum s-a înființat formația?

Alex Rizea (chitară, Within the Nova): Ideea trupei a apărut în decembrie 2015, când noi deja cântam împreună într-un proiect de preluări, dar ne-am dorit ceva mai mult, să avem ceva al nostru, ceva original. Akos avea deja idei din urmă cu ceva timp, de când a încercat să-și pună pe picioare un proiect solo, mi le-a arătat, am zis că se poate dezvolta ceva fain pe baza acelor idei, și mi-am adăugat la rândul meu amprenta. După ce am înregistrat o variantă brută a ceea ce este acum Forsake the Crown, le-am arătat Dianei și lui Zsolti, am simțit că ne-am găsit direcția în care mergem, ne-am aruncat în sala de repetiții, si am început să intrăm în pită.

--- 

RiCo pentru CZB.ro: Ce înseamnă Within the Nova pentru voi?

Alex Rizea (chitară): Numele, ca la multe trupe, a reprezentat o decizie dificilă; au fost repetate rânduri în care am zis 'Gata, azi găsim nume!', însă nu s-a concretizat nimic. Și, ca de obicei, magia se întâmplă când te aștepți mai puțin. Într-o seară, stând la biroul meu de acasă, ascultam o piesă de la God is An Astronaut, care m-a dus cu gândul la spațiu. Dintr-o dată îmi vine în minte: 'Nova...Hmm...Ce mișto sună'. Imediat, am oprit muzica, și într-un stil James Bond, mi-am zis 'Nova. Within the Nova', i-am sunat pe toți să îi intreb ce cred, le-a plăcut, și a rămas așa. Numele vine de la explozia unei stele (Nova), care o face să devină strălucitoare, și se vrea să reprezinte statutul pe care ni-l dorim în industria muzicală, care este de-a dreptul explosivă, intensă, iar daca ești inăuntrul ei la momentul potrivit, poți străluci. 

Pe analogia aceasta am mers :D

--- 

CZB: Câte concerte ați avut până acum? 

Alex Rizea (Within the Nova): Trupa există de mai puțin de 3 luni, primele 2 luni nu am avut toboșar, iar momentan suntem în faza de pregătire a materialului, de pus lucrurile cap la cap, ca atunci când vom ieși pe scenă, să fie totul un mare 'boom'. De aceea am amânat orice dezvăluire despre existența trupei până la momentul lansării primei piese, când am știut sigur că avem pe ce lucra de-acum înainte și nu vom stagna, cum pățesc multe trupe.

--- 

CZB: Puteți povesti despre o experiență interesantă avută pe drum cu formația? 

Alex Rizea (Within the Nova): Întrebarea aceasta, este ca și atunci când iți cauți loc de muncă, si ești proaspăt ieșit din facultate. 

Nu ai experiență, nu e nimic de povestit! Haha.

--- 

CZB: Cum compuneți muzica voastră? 

Alex Rizea (Within the Nova): În principiu, eu vin cu ideea principală la chitară, după care încep să construiesc împreună cu Akos pe baza ei tobele, a doua chitară, basul, iar după ce avem o structură bine definită, adăugăm și vocea, concluzionând cu părțile de synth. Când avem o variantă brută a piesei, ne consultăm cu restul trupei, să adăugăm/schimbăm diverse lucruri. Mesajul pe care vrem să îl transmitem cu muzica noastră este unul foarte clar: Lumea are nevoie să își spună părerea, să nu se lase călcată în picioare de băieții grei care invârt roțile în lume, să GÂNDEASCĂ, să se dedice unei cauze în care cred. Muzica este mai mult decât sunet, este un indemn, un punct comun, o întreagă ideologie, poate chiar o revoluție. Vrem să transmitem faptul că schimbarea este posibilă, daca suntem uniți. 

--- --- 

CZB: Ce părere ai despre scena muzicală din România în 2016?

Alex Rizea (Within the Nova): Un subiect controversat care poate fi dezbătut la nesfârșit. Mă voi lega strict de scena underground, de care sunt informat. Sunt lucruri care îmi plac, și lucruri care mai trebuie lucrate. Din păcate, a fost nevoie de tragedia de la Colectiv ca multă lume să se trezească și să își dea seama că în rock/metal, lucrurile nu stau cum ar fi normal, și este nevoie de o schimbare. Dar, trebuie gândit într-un mare fel, pentru că degeaba spui pe Facebook că îți place formația X sau Y, dacă nu ești prezent la concerte ('Cum să dau 15 lei pe bilet, alea sunt 2 beri!)' sau nu ești activ in comunitate,  susținând trupele care iți plac, moral sau financiar. Și ca să nu pară că sunt unul din cei care aruncă cu roșii în ascultători, doresc să subliniez că nemulțumirea multor trupe legată de dedicația oamenilor este și vina lor deseori, pentru că nu știu comunica cu fanii și să se prezinte într-un mod profesionist, să reușească să îi atragă spre conceptul promovat de ei, considerând că li se cuvine tot. Greșeli sunt atât din partea fanilor, cât și din partea artiștilor, dar eu consider că dacă lumea este deschisă, si iși pune mintea la contribuție, se poate găsi o modalitate pentru a face lucrurile să meargă, oamenii sa fie atrași de trupe si să le susțină, iar trupele să fie motivate să dea absolut tot ce au mai bun, și să aibe o legatură stransă cu persoanele care le apreciază.

--- 

CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formații ca a ta să aibă o șansă în plus să fie descoperite și ascultate de un public mai larg?

Alex Rizea (Within the Nova): În primul rand, să punem toate trupele osul la treabă pentru noi înșine, și să nu ne asteptăm să primim ajutor de la alții dacă noi nu suntem dispuși sa o facem pentru noi. Mi se pare logic. În al doilea rând, trebuie formată o legatură de prietenie între trupe, și să se renunțe la competivitatea cu tendințe negative între formații. Cum a spus toată țara în 14 noiembrie, Doar #Împreună Rezistăm. Odată ce aspectele acestea sunt îndeplinite, trebuie bunăvoință din partea organizatorilor de evenimente de profil sau a cluburilor care organizează concerte, pentru a da șansa acelor trupe care merită, să fie auzite și să contribuie activ în promovarea concertelor respective, nu doar să-și pună birtul la dispoziție pentru câteva ore în seara concertului, și mai departe Dumnezeu cu mila, 'Vă descurcati voi, nu-i treaba mea cum faceți'. Probabil ar fi mai multe de zis, dar eu sunt muzician, nu organizator, există persoane mai îndreptățite să se gândească la aceste aspecte, trebuie doar să-și facă datoria.

--- 

CZB: Dacă ai putea avea o putere supraumană, care ar fi aceasta - și de ce? 

Alex Rizea (Within the Nova): Hm, bună intrebare. Uneori mi-aș dori să pot influența gânduri, multe probleme ar putea fi anticipate, și lucrurile s-ar simplifica, dar atunci unde ar mai fi farmecul? Viața e interesantă așa cum e, nu-i nevoie să trișăm :)

--- 

CZB: Care este Cartea și/sau Filmul tău preferat? 

Alex Rizea (Within the Nova): Sunt un mare fan al seriei de cărți A Song of Ice and Fire de George RR Martin (Inspirația show-ului Urzeala Tronurilor), iar ca film preferat, o să îmi scot la iveala latura geeky si voi spune Star Wars - The Empire Strikes Back, deși toate filmele din serie sunt foarte faine :D

--- 

CZB: Care este ținta voastră ca formație? 

Alex Rizea (Within the Nova): Vrem ca trupa să devină jobul nostru full-time, să ne putem axa doar pe acest lucru, sa creăm muzică, să susținem concerte, și să ne răspândim mesajul in lume. Nu vrem sa fim milionari; considerăm că este mai important să faci ce iubești, decât să ai foarte mulți bani.

--- 

CZB: De ce v-ați înscris la GBOB România 2016?

Alex Rizea (Within the Nova): Ne-am înscris la GBOB 2016 la sugestia unui om bine versat in muzică, care mi-a spus, Alex, trebuie să mergeți, ascultă la mine, nu puteți rata ocazia asta. Dacă nu era el, nu ne-am fi gândit să ne înscriem, deși acum sunt de părere ca are dreptate, și este un lucru de care avem nevoie, și trebuie sa îl facem. Nu urmărim să câștigăm (deși nu cred că ne-am supăra dacă s-ar întampla), dorim să ne facem cât mai mulți prieteni care sunt implicați în tot ce inseamnă muzică, sa creăm legături de lungă durată, să ne facem vocea auzită, să transmitem mesajul nostru (am mai zis asta pana acum? :D) astfel încât cât mai mulți oameni să se regăsească în muzica noastră, iar asta mi se pare cea mai frumoasă răsplata pe care o putem primi.

--- 

Autor: RiCo

--- 

COMPONENȚA

  • Diana Păscuțiu (voce)
  • Alex Rizea (chitară)
  • Zsolt Mondovici (chitară)
  • Akos Mondovici (bas, voce)
  • Cezar Condre Alexandru (baterie)

--- 

https://www.facebook.com/withinthenova

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
2017.OCT.8. TM. Concert pentru Timișoara
2017.OCT.8. TM. Concert pentru Timișo...
Publicat in: 21.09.2017, Ora: 11:32AM
2017.IUN.24-25. B. Arenele Romane. Metalhead Meeting
2017.IUN.24-25. B. Arenele Romane. Met...
Publicat in: 18.06.2017, Ora: 20:26PM
2017.APR.29. SB. Rock N'Bike Club. Within the Nova, Wildchild
2017.APR.29. SB. Rock N'Bike Club. Wit...
Publicat in: 24.04.2017, Ora: 06:59AM
2016.SEP.10. TM. Club Daos. DIRTY SHIRT. Within the Nova
2016.SEP.10. TM. Club Daos. DIRTY SHIR...
Publicat in: 05.09.2016, Ora: 06:15AM
PIESĂ NOUĂ. Within the Nova. Ground Zero
PIESĂ NOUĂ. Within the Nova. Ground ...
Publicat in: 17.05.2016, Ora: 20:23PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online