• czb.ro
Byte. Cinema

Retrospectivă de filme recomandate de TIFF la Cinema Victoria

Publicat in: 11.02.2016, 11:23AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 461
Etichete: Cinema Victoria, Festivalul Internațional De Film Transilvania, Retrospectiva Tiff
Retrospectivă de filme recomandate de TIFF la Cinema Victoria

În perioada 12-25 februarie, la Cinema Victoria, se pot vedea sau revedea, zilnic, de la ora 17:30, cele mai emblematice filme din 2015, recomandate de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

 

Majoritatea filmelor alese pentru această retrospectivă a figurat în programul TIFF din 2015, producțiile putând fi, de asemenea, vizionate pe parcursul anului trecut, la Cinema Victoria.

 

“Suntem convinși că mai sunt mulți spectatori clujeni care nu au avut încă ocazia să vadă unele dintre filmele selectate sau care doresc să le revadă, așa că, realizând această retrospectivă dorim să creăm o bună ocazie pentru ei să vină la proiecții și să aprecieze filmele”, a declarat Gabriela Bodea, Directoarea Asociației Victoria Film.

 

Astfel, pe parcursul celor două  săptămâni, în intervalul orar 17:00/17:30- 20:00, publicul va putea viziona unele dintre cele mai premiate filme ale anului 2015, dintre care amintim „Mlaștina” (La isla minima) - premiul publicului pentru cel mai bun film la TIFF 2015, 10 premii Goya, 42 premii și 32 nominalizări internaționale; „Poveşti trăsnite”  (Relatos salvajes) - o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin, o nominalizare la Cannes și filmul de deschidere la TIFF 2015; „Tinereţe” (La giovinezza) - 11 premii și 22 nominalizări, printre care 2 nominalizări la Globul de Aur și o nominalizare la Cannes Palme d'Or.

 

Pe lista filmelor de la Cinema Victoria se află și două dintre documentarele cele mai apreciate ale anului trecut: „Amy”, documentarul care povestește viața scurtă a celei mai mari şi controversate artiste britanice, Amy Winehouse, documentarul care a avut cele  mai mari încasări în Anglia din toate timpurile, și „Sarea pământului”  (Le sel de la terre) , o odă pentru frumuseţea planetei .

 

Publicul iubitor de producții românești va putea (re) vedea „Aferim!” în regia lui Radu Jude, câștigătorul Ursului de Argint la Berlin 2015 pentru cel mai bun regizor și cel mai vizionat film românesc în cinematografe în 2015; „De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu care a avut premiera internațională la Festivalul de la Berlin și „Comoara” (regia: Corneliu Porumboiu), film premiat la Cannes 2015 la secțiunea Un Certain Talent și Un Certain Regard, câștigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj la TIFF 2015.

 

Programul detaliat al retrospectivei de filme recomandate de TIFF, din perioada 12-25 februarie, se poate accesa pe site-ul www.cinemavictoria.ro

 

 

Prețul biletelor este de 10 lei, preț normal și 8 lei, preț redus pentru elevi, studenți și seniori.  Biletele se pot achiziționa de la casieria Cinema Victoria.  


Program retrospectiva filme recomandate de TIFF la Cinema Victoria

 

Vineri ,12 februarie ,ora 17:00

Mlaştina / La isla minima                

Producţie:Spania, 2014

Gen:crimă,thriller, (105 min.)

Regia: Alberto Rodríguez

Cu : Raúl Arévalo, Javier Gutiérrez, Jesús Ortiz, María Varod

 Premii si festivaluri: o nominalizare Academia Europeana de Film- Premiul publicului pentru cel mai bun film;TIFF 2015-secţiunea Umbre;10 premii Goya;a adunat 42 premii si 32 nominalizări

 

Cel mai recent  film a lui Alberto Rodríguez este tipul de poveste care sondează sufletele oamenilor cu probleme.

Un thriller spaniol , bântuit de fantoma lui Franco. Suntem in Spania anilor ’ 80.  Doi poliţişti,un  idealist de stânga Pedro (Raúl Arévalo)  şi un  exfascist Juan (Javier Gutiérrez),anchetează  dispariția misterioasă a două surori, după o fiesta locală.

Unul dintre cele mai bune filme spaniole din 2014, un thriller poliţist,inteligent,sufocant. Imaginea şi interpretarea excelente.

 

Sâmbătă ,13 februarie .ora 17:30

Joi  ,25 februarie .ora 17:30

De ce eu?    

Producţie: România ,2015

Gen:crimă ,dramă ,thriller(125 min.)

Regia: Tudor Giurgiu

Cu : Emilian Oprea,Dan Condurache, Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu

Premii și festivaluri : Festivalul de Film de la Berlin  2015

 

Bazat pe fapte reale, "De ce eu?" spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Un film foarte actual ,de neratat.

* Filmul  a fost proiectat în premieră mondială în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin, lungmetrajul lăsând o impresie foarte puternică

 

Duminică ,14 februarie ,ora 17:30

Miercuri ,24 februarie,ora 17:30

Poveşti trăsnite  / Relatos salvajes    

Producţie:Argentina,Spania ,2014

Gen:comedie,thriller( 122 min.)

Regia: Damián Szifrón

Cu : Rita Cortese, María Marull, Julieta Zylberberg, Erica Rivas, Darío Grandinetti

Premii și festivaluri : o nominalizare Oscar( cel mai bun film străin ); o nominalizare Cannes;  TIFF2015;: San Sebastian Film Festival: Premiul publicului (Cel mai bun film european);  Premiile Goya: Cel mai bun film din America Latină, 9 nominalizari;  filmul a adunat  23 de premii si 37 de nomimalizări.

 

Şase povești în care personajele  sunt plasate în situații extreme, absurde , sunt stăpânite de impulsuri violente,dornice  de răzbunare .

Inegalitatea, nedreptatea și cerințele lumii în care trăim duc la  stres si depresie pentru mulți oameni. Acesta este un film despre acei oameni. Vulnerabili în fața realității care ii  schimbă , personajele din Povești trăsnite devin imprevizibile, trec linia subțire care desparte civilizația de barbarie.

 

Luni,15 februarie ,ora 17:30

Comoara      

Producţie: România  ,2015

Gen:dramă (89  min.)

Regia: Corneliu Porumboiu

Cu : Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Cristina Toma, Nicodim Toma

Premii și festivaluri :Cannes 2015 Premiul Un Certain Talent, secţiunea Un Certain Regard - Corneliu Porumboiu

 

 Corneliu Porumboiu - premiat în 2009 cu Marele premiu al Juriului pentru Polițist, adjectiv – a obtinut pentru filmul Comoara   premiu special, Un Certain Talent,la Cannes 2015.

* The Hollywood Reporter: Porumboiu, „una dintre mințile cele mai fascinante care lucrează astăzi în cinematografie”

* The Hollywood Reporter. „Săpatul după o comoară îngropată este probabil cea mai bună metaforă pentru a descrie ceea ce înseamnă să urmăreşti filmele cineastului român Corneliu Porumboiu: trebuie să sapi mult dincolo de suprafaţă, dar în final vei găsi ceva de valoare durabilă”

 

 

Marţi ,16 februarie ,ora 17:30

Sicario:Asasinul / Sicario           

Producţie:SUA ,2015

Gen: actiune,drama (121 min.)

Regia: Denis Villeneuve

Cu : Josh Brolin, Jon Bernthal, Emily Blunt, Benicio Del Toro

Premii si festivaluri:o nominalizare Cannes- Palme d'Or - Denis Villeneuvee                             

 

Sicario ne aruncă în lumea de coșmar a corupției şi a traficului de droguri  transfrontalier între Mexic și Statele Unite.

In acest  thriller mistuitor Emily Blunt (care aminteşte de ferocitatea de oțel a lui  Jodie Foster în "Tăcerea mieilor"), Josh Brolin, și Benicio Del Toro fac parte din echipa de elită a guvernului SUA  în războiul împotriva drogurilor.

Villeneuve a facut  încă o dată un film impecabil după Incendii/Incendies (2012) şi Prizonieri/ Prisoners (2013).

 

Miercuri ,17 februarie ,ora 17:30

Tribul / Plemya        

Productie: Ucraina, Olanda ,2014

Gen:crima,drama (130 min.)

Regia: Miroslav Slaboshpitsky  

Cu : Yana Novikova, Rosa Babiy, Grigoriy Fesenko, Alexander Dsiadevich

Premii si festivaluri : un premiu şi o nominalizare Cannes 

Acțiunea se petrece într-o școală pentru surdo-muți, actorii sunt non-profesioniști surdo-muți, iar filmul nu conține nici dialog, nici subtitluri.

 Tribul te forțează să priveşti, fără să clipeşti în abisul depravării umane totale.

 Tribul este o piesa unică de cinema.

*”Cinema-ul  nu încetează să surprindă și uimească, iar debutul Slaboshpitsky  te va lăsa literalmente fară  cuvinte."(Cine Vue)

 

Joi  ,18 februarie ,ora 17:30

Nori peste Sils Maria Clouds of Sils Maria   

Productie: Franţa, Elveţia, Germania  ,2014

Gen:dramă (124 min.)

Regia: Olivier Assayas

Cu : Chloë Grace Moretz, Juliette Binoche, Kristen Stewart, Brady Corbet

Premii si festivaluri: o nominalizare Cannes Palme d'Or - Olivier Assayas

 Cel mai recent  film al renumitului cineast francez Olivier Assayas, Clouds of Sils Maria, a fost unul   dintre cele mai apreciate din competiția Cannes 2014.

 O dramă complexă, fermecătoare,inteligentă  care explorează relații  și rivalități într-un mod rar   văzut pe ecran,cu un trio fascinant  ,actrițele Juliette Binoche, Kristen Stewart și Chloë Grace Moretz.

Intens și subtil, realizat la dorința lui Juliette Binoche, care l-a provocat pe Assayas să-i creeze un personaj complex, filmul urmărește o actriță (Binoche) pusă în fața provocării de a juca în aceeași piesă controversată despre două lesbiene care i-a adus celebritatea cu 20 de ani în urmă.

* Olivier Assayas este unul dintre regizorii favoriți ai Cannes-ului, cu peste zece filme selecționate.

 

Vineri ,19 februarie ,ora 17:30

Tinereţe  / Youth ( La giovinezza )                    

Producţie: Italia, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, 2015

Gen:dramă, (118min.)

Regia: Paolo Sorrentino

Cu : Rachel Weisz, Paul Dano, Michael Caine, Harvey Keitel , Jane Fonda

 Premii si festivaluri: 2 nominalizări Globul de Aur cea mai buna actriţa în rol secundar - Jane Fonda, cel mai bun cântec original - David Lang ;o nominalizare Cannes Palme d'Or - Paolo Sorrentino;Premiile Academiei Europene de Film (Berlin decembrie 2015)-3 premii - cel mai bun film, cel mai bun regizor cel mai bun actor - Michael Caine;filmul  a adunat 11 premii si 22 nominalizări

 

De la tinereţe la senectute, o incredibil de frumoasă lecţie la răscrucea dintre trecut şi viitor .Să nu pretindem că înţelegem bătrâneţea, ea, e ''cea mai mare surpriză a vieţii'', cum bine spunea Tolstoi.

Doi buni prieteni Fred ( Michael Caine) și Mick( Harvey Keitel) reflectează  asupra vieții lor în timp ce se afla în  vacanță în Alpii elvețieni. Este o poveste a luptei eterne între vârsnici  și tineri, trecut și viitor, viață și moarte, despre angajament și  trădare. 

Un film  minunat plin de magie și melancolie discretă,un tratat sublim şi  grijuliu despre îmbătrânire.

 

Sâmbătă,20 februarie ,ora 17:30

Amy            

Producţie: Marea Britanie ,2015

Gen: biografic,documentar (128  min.)

Regia: Asif Kapadia

Cu : Amy Winehouse

 

Ce talent,  ce femeie,  ce  poveste tristă !

Muzica a făcut-o stea, viața  personală…i-a luat viaţa.

O privire tristă la viața scurtă, a celei mai mari şi controversate artiste britanice Amy Winehouse.

Fanii şi criticii laolaltă i-au aclamat farmecul necizelat, umorul incisiv şi combinaţia unică de jazz şi soul care îi caracterizau muzica . Cu un  talent incontestabil de compozitoare , muzica pe care a scris-o este, fără excepţie, profund personală, de o candoare brutală.

Un film pentru  fanii muzicii lui Amy, dar si pentru cei care apreciază adevărata măiestrie .

Un documentar trist, interesant, bine facut.

*Cele două discuri lansate în timpul vieţii sale, "Frank" şi "Back to Black" , recompensate cu cinci premii Grammy , s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume.

*Amy -cele mai mari încasări în Anglia din toate timpurile pentru un filmul documentar.

 

Duminică,21 februarie ,ora 17:30

Aferim!        

Producţie:România,Germania,Cehia,2015

Gen:dramă,istoric (108 min.)

Regia: Radu Jude

Cu : Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu,Gabriel Spahiu , Alexandru Bindea,Teodor Corban

Premii si festivaluri : Ursul de Argint Berlin 2015  –cel mai bun regizor Radu Jude ;o nominalizare Ursul de Aur Berlin 2015 Radu Jude

 

"Aferim, care înseamnă ''bravo'' în limba turcă, spune, cu umor, povestea unui zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban care, însoţit de fiul său, caută un sclav ţigan. Prin costume, peisaje şi muzica, pelicula recreează atmosfera unui tărâm care s-a aflat mai bine de 4 secole sub stăpânire otomană. Vorbeşte despre condiţia femeii, a sclavului, dar şi despre diferenţele etnice.

 Regizorul Radu Jude propune prin acest film o cercetare a mentalităţilor vremii. Acţiunea are loc in secolul al 19-lea, în Tara Românească.

La Berlin filmul a fost comparat de critică cu 12 ani de sclavie.

*"Variety"- "o reprezentare excepţională, profund inteligenă  asupra unei perioade istorice cheie, cu ramificaţii semnificative din acea epoca."

 

Luni,22 februarie ,ora 17:30

Sarea pământului /  Le sel de la terre         

Producţie: Franţa, Italia, Brazilia,2014

Gen:biografic,documentar (110 min.)

Regia: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Cu : Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

 

Odă pentru frumuseţea planetei .

Forțat să fugă dn cauza dictaturii ,din Brazilia, țara sa, în anii 1960, exilat în Franța, dar călătorind în întreaga lume, Sebastião Salgado a devenit în 1970 unul dintre cei mai faimosi fotografi ai epocii sale.El pleacă în descoperirea unor teritorii virgine ,a faunei şi florei sălbatice, a unor peisaje grandioase.

Viața și opera  sa sunt văzute prin ochii  fiului său Juliano și regizorul Wim Wenders, el însuși  fotograf, care l-au însoțit în ultimele sale călătorii.

 

Marţi ,23 februarie ,ora 17:30

O nouă odisee greacă / Xenia       

Producţie: Grecia, Franţa, Belgia, 2014

Gen:dramă, (134 min.)

Regia: Panos H. Koutras

Cu : Yannis Stankoglou, Nikos Gelia, Kostas Nikouli

 Premii si festivaluri:o nominalizare la Cannes- Premiul Un Certain Regard - Panos H. Koutras; marele câștigător al Hellenic Film Academy Awards 2015 (Cel mai bun film, actor secundar, scenariu, montaj, costume).


Un road movie delicios despre dragostea de nezdruncinat dintre doi frați care pornesc în căutarea tatălui pe care nu l-au întâlnit niciodată.

O poveste din  realităţile  Greciei contemporane, o naţiune frumoasă, dar distrusă de criza economică ,un loc în care xenofobia, rasismul și homofobia par să se agraveze .

O dramă plină cu idei radicale, de rebeliune, dar care emană  bucurie şi distracţie .Trebuie văzut!

 

  

Pentru mai multe informații:

www.cinemavictoria.ro

www.tiff.ro


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Vinovatul / The Guilty revine la Cluj Napoca, la Cinema Victoria
Vinovatul / The Guilty revine la Cluj ...
Publicat in: 07.11.2018, Ora: 21:10PM
Les Films de Cannes à Cluj începe joi!
Les Films de Cannes à Cluj începe jo...
Publicat in: 24.10.2018, Ora: 21:34PM
2018.OCT.20. BV. Sanpetru. Brasov Independent Film Festival
2018.OCT.20. BV. Sanpetru. Brasov Inde...
Publicat in: 05.10.2018, Ora: 13:38PM
Cinemascop – festivalul de film din Eforie Sud
Cinemascop – festivalul de film din ...
Publicat in: 26.07.2018, Ora: 11:23AM
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOARTE SCURT METRAJ TRÈS COURT
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOARTE SC...
Publicat in: 04.06.2018, Ora: 15:04PM
Cinemateca TIFF
Cinemateca TIFF...
Publicat in: 20.04.2016, Ora: 17:06PM
2016.MAI.8. CJ. Cinema Victoria. EDUCATIFF2
2016.MAI.8. CJ. Cinema Victoria. EDUCA...
Publicat in: 16.04.2016, Ora: 10:13AM
2016.APR.14-16. CJ. Cinema Victoria. CinePOLSKA. Zilele Filmului Polonez
2016.APR.14-16. CJ. Cinema Victoria. C...
Publicat in: 12.04.2016, Ora: 19:09PM
PREMIERA. London has fallen (Cinema Victoria, 19 martie)
PREMIERA. London has fallen (Cinema Vi...
Publicat in: 30.03.2016, Ora: 09:04AM
Festivalul International de Foarte Scurt Metraj TRES COURTS
Festivalul International de Foarte Scu...
Publicat in: 01.05.2014, Ora: 10:55AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online