• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu EN

Rammstein (1998)

Publicat in: 04.02.2016, 06:36AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 814
Etichete: Christian Lorenz, Flake, Rammstein, Till Lindemann
Rammstein (1998)

I-am prins pe Rammstein la Budapesta Sziget Festival în 10 august 1998.

...

Presa prezentă pe Insulă s-a adunat, ca în fiecare zi, la aceeaşi oră (18.00) la cortul unde trebuia să se prezinte capul de afiş al serii pentru Conferinţa de presă. De data asta însă, Managerul de Turneu a urcat la microfon şi a anunţat că interviurile vor fi acordate numai în limba germană. Cine nu cunoaşte limba germană este rugat să părăsească cortul. Am rămas vreo 15 persoane. A venit apoi personal, la fiecare pe rând, şi ne-a pus o întrebare relativ simplă, la care trebuia să răspundem în germană, ca să se convingă că nu a rămas vreun impostor şi să-i mai trieze pe cei cu care se comunica greu în germană.

...

Apoi, m-a întrebat cu cine doresc să fac interviu. Mă pregătisem pentru Till Lindemann.

A zis că nimeni nu discută cu Till, s-a uitat la mine, şi a zis că o să fac interviu cu Flake (Christian Lorenz), claviaturistul de la Rammstein.

Nu ştiam nimic personal despre ... Flake.

...

CZB: Când şi cum s-a înfiinţat Rammstein?

Flake: Trupa s-a format în 1993, prin alianţa mai multor muzicieni care cântau sau împreună în alte formaţii locale, sau cu trupe diferite. Ce ne-a unit în primul rând a fost ideea că ne săturasem cu toţii să facem muzica pe care o făceam până în acel moment. Direcţia muzicală menţinută în fostul DDR nu îşi mai avea rostul. Ca şi nouă grupare, am căutat un nou înţeles muzical şi considerăm că am format o nouă direcţie muzicală care ne-a adunat împreună sub numele Rammstein.

...

CZB: De unde v-a venit ideea să folosiţi efecte pirotehnice pe scenă?

Flake: La un moment dat am vrut, de distracţie, să folosim o petardă pe scenă. La următorul concert, când nu am mai adus petarde cu noi, lumea ne tot întreba de ce nu am mai folosit aceste efecte în concert, că le-a plăcut foarte mult.

De atunci, am dezvoltat spectacolul nostru cu efectele pirotehnice.

...

CZB: Deci voi nu sunteţi piromani din fire.

Flake: Am observat că focul ne ajută mult în contactul nostru cu publicul. Ne uneşte. Publicul simte căldura ... şi noi şi prin asta comunicăm cu fanii noştri.

...

CZB: Aveţi atestate de pompieri?

Flake: Solistul are acest atestat.

...

CZB: De ce zic unii că sunteţi din Extrema Dreaptă?

Flake: Pentru că noi ne-am format la vremea când în Germania de est, tendinţa generală a populaţiei era de extremă dreaptă. Pentru că noi nu ne îmbrăcam precum Nirvana şi nu arătam ca alte trupe care aveau succes în topuri la momentul respectiv, ci ne tundeam perie toţi. De aceea multă lume ne-a confundat cu cei din mişcarea de extremă dreaptă; ulterior însă, şi-au dat seama că aceste preconcepţii vizuale erau deplasate.

...

CZB: Nu vreţi să vi se cunoască identitatea. Astăzi spre exemplu, nu am voie să îmi fac poză cu tine aici.

Flake: Da. Nu dorim să ni se cunoască identitatea privată. Ne-am creat un Mit, care nu are voie să fie distrus. Lumea se aşteaptă de la noi să fim un pic mai supăraţi, iar fanii ar fi dezamăgiţi să ne vadă faţa adevărată. Ar fi exact precum l-ai vedea pe Michael Jackson în training. Nu l-ai mai considera un tip „cool”.

...

CZB: Ideea machiajului vine de la KISS?

Flake: Nu avem nimic de a face cu cei de la KISS. Faptul că suntem machiaţi pe toată faţă la apariţiile în public (ca şi ei) este o simplă asemănare. Nici unul dintre noi nu este fan KISS.

...

CZB: De ce daţi aceste interviuri exclusiv în limba germană?

Flake: Noi mai acordăm interviuri şi în limba engleză ... când suntem în America. Noi nu vorbim engleza foarte bine. Dacă eu aş vorbi engleza prost, iar reporterul din Ungaria ar vorbi engleza la fel de prost, îţi dai seama că nu ne-am putea înţelege deloc.

...

CZB: Anumite posturi radio de muzică rock din Germania sunt reticente să vă difuzeze muzica. De ce?

Flake: Din prostie. Pentru că lor nu le place muzica. De aici problema. Mie mi se pare ceva normal.

...

CZB: Consideri că aveţi mai mulţi fani în Estul sau în Vestul Germaniei?

Flake: La început aveam mai mulţi fani în Est. Pentru că noi veneam din Est, iar publicul de acolo se identifica mai uşor cu noi. Acum însă, consider că avem un număr echilibrat de fani în ambele părţi ale Germaniei. Consider că ne-am impus deja la fel de bine în Franţa sau chiar în întreaga Europă.

...

CZB: Ce ai simţit în momentul în care cele două Germanii s-au unit?

Flake: Desigur am fost foarte fericit. Pe moment însă am simţit o mică teamă că această Germanie de Est va dispare cu totul. Am observat însă că este foarte greu să schimbi pe om. Din punct de vedere spiritual şi din punct de vedere al emoţiilor, oamenii au rămas în continuare la fel. Eu personal mă simt mult mai bine în Germania de Est decât în Germania de Vest. Bucuria a fost acolo pentru că mi-am dat seama de nenumăratele posibilităţi care o să le am în lumea liberă. Acum putem cânta în întreaga lume!

...

CZB: De ce consideri că Americanii preferă să vă asculte muzica în limba germană?

Flake: Părerea mea este că americanii sunt foarte încântaţi să asculte şi altceva, în afară de Bruce Springsteen sau Bon Jovi. Ei se bucură de orice li se pare lor nou sau interesant. Le place să cânte cu noi Ja – NeinJa – Nein ... Iar Hai-Ra-Te-Mih pentru ei sună complet deosebit. Şi noi la rândul nostru, în Germania ne bucurăm când vine un American şi ne cântă ... şi noi cântăm cu plăcere alături de el. Consider că omul se bucură când poate avea contact cu ceva străin.

...

CZB: Dar înainte de a se întâmpla asta, aţi putut crede aşa ceva?

Flake: Nimeni nu îşi putea închipui că se poate întâmpla aşa ceva. Nici acum nu ne vine să credem. În primul rând nu cred că credea cineva din trupă că ne vom putea bucura de atâta succes. Când am format trupa, compuneam muzică şi mergeam la cluburi să cântăm din plăcere muzica care nouă ne făcea plăcere s-o cântăm. Am fost surprinşi de succesul ce l-a putut avea primul album în Germania, la fel ca atunci când am lansat primul album în America. Acum ne propunem doar să vedem ce se va întâmpla. Nu ne aşteptăm să se întâmple nimic mai departe, iar dacă nu este să se întâmple, ne vom retrage pur şi simplu.

...

CZB: Cum aţi apărut pe albumul de Tribut Depeche Mode cu piesa Stripped?

Flake: Cei de la Depeche Mode ne-au întrebat pur şi simplu: aveţi chef să faceţi un cover după o piesă de a noastră? Noi am răspuns că Da, ne-ar face mare plăcere. Totul a fost foarte lejer şi simplu, şi s-a rezolvat cu un telefon.

...

CZB: Aţi avut probleme în anumite State din America cu aprobările pentru toate efectele pirotehnice. La Budapesta, în seara asta, o să avem parte de un spectacol integral Rammstein?

Flake: Nu va fi un Show complet Rammstein, pentru că este un recital în cadrul unui Festival mai mare, unde cântă mai multe formaţii şi nu este timp fizic să se construiască întregul ansamblu al decorului scenic pentru acest spectacol. Aşa ceva se poate vedea numai atunci când suntem în turneul nostru, cu întreaga producţie ... şi o parte din tribune. În orice caz, aici am venit pregătiţi pentru un show mai mare decât au văzut cei din America.

...

CZB: Ce ştii despre România?

Flake: Foarte puţin. Ştiu că este o ţară săracă. Mă gândesc că am dori să cântăm cu mare plăcere pe viitor şi în România pentru că eu consider întreaga populaţie din fostul bloc sovietic mult mai prietenoasă şi deschisă.

...

CZB: Aţi ajuns să cântaţi în Rusia?

Flake: Ne-am duce cu mare plăcere, dar deocamdată au legi foarte stricte şi foarte puţini bani. Este destul de complicat.

...

Terminasem interviul cu câteva minute mai devreme decât timpul acordat. Mi-am ridicat privirea şi i-am spus lui Flake că nu mai am întrebări. Omul se uită în ochii mei şi mă întreabă dacă sunt sigur. Am zis că da.

A rânjit puţin şi mi-a băgat o remarcă de genul că, da, noi, aici, în sudul Europei, gândim mai încet, pentru că avem parte de atâta soare şi probabil că sunt obosit deja de stat aici atâtea zile în caniculă la acest Festival.

...

Pe moment am luat-o drept remarcă șovină şi chiar m-am mirat după toate răspunsurile coerente primite la întrebări ... Dar pentru interviu mă documentasem strict pentru Till (solistul), nu aveam acces la internet la vremea respectivă; sursa mea de informaţii despre Rammstein fiind revista germană BRAVO, la care revista la care lucram la Cluj era abonată ... şi nu mai fusesem niciodată la un concert Rammstein.

În seara respectivă, când am observat faptul că pe scenă, băieţii înscenau diverse poziţii sado-masochiste, iar în majoritatea cazurilor, Till era partea activă, iar Flake era partea pasivă, mi-a picat fisa la genul de întrebări la care Flake se aştepta de la mine la finalul interviului ...

...

La interviu, nu am avut voie să facem poze cu artiştii; la concert doar cei de la revista Wanted (revista muzicală editată de organizatorii Sziget) aveau dreptul să facă poze din faţa scenei.

...

Componenţa

 • Till Lindemann (lead vocals)
 • Richard Z. Kruspe (lead guitar and backing vocals)
 • Paul H. Landers (rhythm guitar, backing vocals)
 • Oliver "Ollie" Riedel (bass guitar)
 • Christoph "Doom" Schneider (drums and electronic percussion)
 • Christian "Flake" Lorenz (keyboards).

...

Discografie

 • Herzeleid (1995)
 • Sehnsucht (1997)
 • Mutter (2001)
 • Reise, Reise (2004)
 • Rosenrot (2005)
 • Liebe Ist Für Alle Da (2009)
 • TBA (2017)

...

http://www.rammstein.de/

FOTO 3: poza cu Flake găsită pe net în 2009 la Affenknecht.com

Între timp au început să apară și poze cu artiștii nemachiați în presa germană.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Torstein Parelius (NO)
Torstein Parelius (NO)...
Publicat in: 14.08.2017, Ora: 14:41PM
Walking Rumor (DK)
Walking Rumor (DK) ...
Publicat in: 01.03.2017, Ora: 06:53AM
Sinoptik (UA)
Sinoptik (UA)...
Publicat in: 22.02.2017, Ora: 06:27AM
Vorbid (NO)
Vorbid (NO)...
Publicat in: 15.02.2017, Ora: 13:59PM
Katatonia
Katatonia...
Publicat in: 14.08.2016, Ora: 12:20PM
RAMMSTEIN a dezvăluit coperta şi tracklist-ul noului album
RAMMSTEIN a dezvăluit coperta şi tra...
Publicat in: 20.05.2019, Ora: 06:13AM
PIESĂ NOUĂ. Rammstein. Deutschland
PIESĂ NOUĂ. Rammstein. Deutschland...
Publicat in: 04.04.2019, Ora: 21:39PM
PIESĂ NOUĂ. Rammstein. Deutschland
PIESĂ NOUĂ. Rammstein. Deutschland...
Publicat in: 01.04.2019, Ora: 08:26AM
FILM NOU. RAMMSTEIN: PARIS
FILM NOU. RAMMSTEIN: PARIS...
Publicat in: 09.08.2017, Ora: 00:42AM
Rammstein/Lindemann în 2015
Rammstein/Lindemann în 2015...
Publicat in: 17.06.2015, Ora: 12:33PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online