• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Rimaru. R.A.C.L.A.

Publicat in: 03.02.2016, 04:01AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1091
Etichete: A&a Records, Dj Sleek, R.a.c.l.a., Racla, Rans, Rimaru, Rimedebine
Rimaru. R.A.C.L.A.

Doi fraţi de sânge, Big Demo/Rimaru (Călin Ionescu) şi Krash X/Clonatu (Daniel Ionescu), formează un duet Rap în 1993, în urma unui radio-concurs în Regie (căminele din Bucureşti).

.....

R.A.C.L.A. este un acronim, o joacă de cuvinte, unde semnificaţia celor cinci cuvinte este dată de Rimaru şi se schimbă de la album la album.

  • Rapperi Albi Concep Legal Avertismente (1995)
  • Rugăciunea Agoniei Conduce Legea Anarhiei (1996)
  • Ragga Asalt Contra Lucidei Arte (1997)
  • Rime Alese Care Lovesc Adânc (1998)

Mai profund este înţelesul termenului laic, fiind vorba de sicriu sau coşciug.

...

Interviu cu Rimaru din R.A.C.L.A,

CZB l-a prins pe Rimaru la casa de discuri cu care colabora (şi unde lucra), A&A Records, în 23 octombrie 1998.

CZB: Cum ai devenit fan hip hop?

Rimaru: Din 1989 când au început să dea videoclipuri la TVR. Primul clip hip hop pe care l-am văzut îl avea în prim plan pe Public Enemy. A început să mă intereseze genul. în 1993 a avut loc primul concert de muzică hip hop la Sala Polivalentă (București) cu o serie de trupe venite din Franţa. Un post de radio a organizat un concurs după concert la care tinerii talentaţi erau rugaţi să facă rime şi să le prezinte peste un negativ. Aşa am început.

...

CZB: Pentru care tabără aveţi mai mult respect - East sau West Coast?

Rimaru: Suntem 100% East Coast. Nici nu se pune problema de West Coast.

...

CZBPuff Daddy este East Coast.

RimaruPuff Daddy este prea interesat de bani, şampanie şi succes - este prea comercial. Noi îi respec­tăm pe cei din Wu Tang Clan, dar şi ei se află la limita de a deveni comerciali. Ascult doar artişti underground din trei cartiere Newyorkeze: Queens, South Bronx şi Brooklyn. Fiecare cartier are sound-ul lui; stilul se schimbă chiar de la stradă la stradă.

...

CZB: Cum faci rost de muzica asta underground?

Rimaru: Sunt tot felul de indivizi care fac naveta şi aduc ultimele noutăţi. Este şi o emisiune hip hop la PRO FM, prezentată de DJ Sleek (un prieten de al meu) care a mai fost prin State.

...

CZB: Cum evoluează expresivitatea Slang –ului românesc?

RimaruSlang-ul românesc a început să se formeze odată cu noi şi celelalte trupe hip hop din România. Până acum nu a existat un slang românesc, ci un slang ţigănesc (cuvinte ţigăneşti împrumutate). Acesta nu este un slang specific românesc. De-abia acuma se dezvoltă un sub-dialect. Vor mai urma cel puţin 10 ani, zic eu, până să se poată vorbi de un slang românesc adevărat.

...

CZB: Există două tabere hip hop în Bucureşti,

Rimaru: Noi (Sindicatul R.A.N.S.Getto Daci, Delikt şi Da Hood Justice) suntem un grup de 12 MC care promovăm muzica East Coast. BUG Mafia şi La Familia (care cântă gangsta rap) promovează muzi­ca West Coast. Mai sunt şi alte trupe, dar acestea sunt foarte mici.

...

CZB: Cum merge treaba în Bucureşti cu mişcarea hip hop-erilorl

Rimaru: La început s-au dat nişte concerte în discoteca Calipso; după aia s-au mutat în regie, la Club A, Club Nero: în fiecare loc, treaba dura câteva săptămâni - se organiza un concert pe săptămână. Un club hip hop adevărat nu există în Bucureşti.

...

CZB: Cum te~ai implicat în muzică?

Rimaru: Înainte de 1989 eram un simplu ascultător. Am făcut (împreună cu frate-meu) liceul de muzică. Am studiat pianul timp de 7 ani. Eram foarte apropiat de muzica clasică. Mama noastră este mare pianistă: tot pleca afară. În genul acesta de muzică însă, este deranjant să ai cunoştinţe muzicale. Dacă ai o armonie foarte bine pusă la punct, deja baţi spre comercial. Muzica rap se cântă după ureche sau se face la turntabies. Cu cât sună mai gras sunetul, cu atât este mai valoros.

...

CZB: Cum compuneţi muzica?

Rimaru: Cel mai mult se lucrează la versuri. Negativele le compunem la calculator. Pentru noul album am intrat în studio. Este prima dată când am colaborat cu diverşi ingineri de sunet pentru a crea o muzică cât mai bună.

...

CZB: Ce-mi poţi spune despre noul album?

RimaruRimedebine este un album solo Rimaru. Frate.meu apare împreună cu ceilalţi invitaţi, ca şi colaborator. Acest album este diferit faţă de precedentele în sensul că se simt influenţe de jazz şi muzică electronică. Are 16 piese, durează 60 de minute.

...

CZB: Cum ai compara publicul din provincie cu cel din Bucureşti?

Rimaru: În provincie, publicul este mult mai cald. Fiecare concert este un eveniment, Nu sunt atâtea evenimente muzicale ca în Bucureşti. Nu pot să zic că lumea nu ne cunoaşte sau că suntem primiţi mai bine într-un oraş anume. Zonele mai puternice sunt centrele universitare: Timişoara, laşul.

......

Ultimul răspuns dă o dovadă a izolării Clujului din circuitul normal al cântărilor din punct de vedere al turneelor şi al traseelor artiştilor autohtoni la finalul anilor 90. Motivul principal fiind desigur primarul de extremă dreaptă, Gheorghe Funar, actual Senator PRM în Parlament, care efectiv a ţinut oraşul de pe Someş izolat de fondurile europene şi investiţiile internaţionale, cu interes deosebit pentru această zonă a ţării. Astfel, s-au pierdut multe afaceri iar oraşul a trebuit să mai aştepte până la jumătatea deceniului trecut să iasă din bezna tranziţiei post-comuniste în timp ce alte oraşe mai mici sau mai retrase se dezvoltau deja foarte bine ca infrastructură, şi implicit, economic.

...

R.A.C.L.A. stă la baza grupării de formaţii anti-Gangsta Rap, RAN-S-ul (Răcnetul Agoniei Naţionale - Sindicat), care a fost foarte activă între 1996 şi 1998. Cel mai puternic sindicat de trupe din România la momentul respectiv, "gruparea celor 12 MC" uneşte R.A.C.L.A. de alte trei formaţii rap care practică stilul "East Coast Rap", Getto DaciiDelikt şi Da Hood Justice. Ulterior, (sindicatul) RAN-S este susţinut şi de KlansmenParaziţiiVeritaSagaAd Litteram şi alţi câţiva.

--- 

Autor: RiCO

Postat prima dată la CZB.ro în 22.SEP.2009

Interviu realizat în 1998 când RiCo semna rubrica de muzică la TeleCablu / TV Satelit

Foto: o bună parte din cei 12 MC de la RANS. 1998

--- 
Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
ALBUM NOU. R.A.C.L.A. Raport major
ALBUM NOU. R.A.C.L.A. Raport major...
Publicat in: 02.04.2017, Ora: 06:04AM
R.A.C.L.A. Șaga
R.A.C.L.A. Șaga...
Publicat in: 07.11.2016, Ora: 06:45AM
NOU ALBUM. R.A.C.L.A. Raport Major
NOU ALBUM. R.A.C.L.A. Raport Major...
Publicat in: 03.10.2016, Ora: 15:38PM
PIESĂ NOUĂ. R.A.C.L.A. f. Lora.
PIESĂ NOUĂ. R.A.C.L.A. f. Lora. ...
Publicat in: 04.07.2016, Ora: 06:55AM
PIESĂ NOUĂ. RACLA cu Anda Adam. Nu te-am uitat
PIESĂ NOUĂ. RACLA cu Anda Adam. Nu t...
Publicat in: 18.11.2015, Ora: 05:44AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online