• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

André (Mamaia 1999)

Publicat in: 02.02.2016, 08:44AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1064
Etichete: Adi Ordean, Alexandru Antonescu, André, Andreea, Andreea Antonescu, Andreea B, Andreea Balan, Cat Music, Dan Popi, Edi Schneider, Eurovision, Festivalul Mamaia, Mamaia 1999, Sandel Balan
André (Mamaia 1999)

La începutul anilor’90, “lumea selectă” mergea pe litoral în luna septembrie. La finalul anilor '90, datorită “privatizării” şi a investiţiilor (cu adevărat) sezoniere, cine mergea “la mare” la sfârşitul lunii august putea profita de numărul scăzut de “turişti” pentru a se simţi “în largul său” dar în acelaşi timp, avea mult mai puţine posibilităţi de a se distra.

În 1999, Festivalul Mamaia s-a ţinut între 25 şi 28 august, săptămâna în care jumătate din chioşcurile şi serviciile mercantile de pe plajă se închiseseră deja. O bună parte a vedetelor şi a oamenilor din presă au fost cazați în şirul de hoteluri care apără pământul Dobrogean de valurile mării în periferia de nord a Constanţei. Reporterul CZB s-a întâlnit cu fetele din André şi taţii lor pe una din aceste terase “post-comuniste”.

...

Coincidenţa face că nici părinţii fetelor nu pot fi diferenţiaţi după prenume. Alexandru Antonescu este tatăl brunetei şi impresarul propriu-zis al duetului (adică, el aranjează itinerarul de concerte al fetelor), în timp ce Alexandru Bălan (Săndel), tatăl blondei, se ocupă mai mult de partea tehnică a problemei (adică, compune o bună parte din muzică şi ajută la completarea versurilor).

...

Ne-am dorit foarte mult să aflăm cum a luat naştere una din cele mai de succes formaţii autohtone din 1999 şi cum s-au cunoscut fetele, deoarece familia Antonescu locuieşte în Galaţi iar familia Bălan vine de la Ploieşti.

...

Cu două fete este mai greu decât cu o turmă de gâşte

...

Alexandru Antonescu: ea (fiica lui) a venit la mine într-o zi şi mi-a zis că ar vrea să facă carieră din muzică. I-am explicat că nu se poate; astea sunt fleacuri!. Am văzut apoi că o tot ţine pe a ei şi m-am gândit s-o las… Am ajuns cu ea la TVR. Le-a plăcut de ea, au invitat-o de mai multe ori, a câştigat locul 1 la câteva concursuri şi am scos primul ei album cu ajutorul lui Adi Ordean, pe vremea când ea avea doar 13 ani! Ne-am înţeles foarte bine cu Adi Ordean (ex-Compact şi membru fondator la Schimbul 3; numele lui este trecut în interiorul multor coperţi de la albume pop al tinerelor talente autohtone din anii ’90). A ieşit caseta pe piaţă - nu a mers foarte bine dar nici nu m-a interesat ce se întâmplă cu această casetă!

Am fost coleg de facultate cu tatăl Andreei Bălan (în acest moment Săndel Bălan întrerupe monologul colegului - pentru un moment - şi adaugă faptul că au fost şi colegi de armată). Nu am fost prieteni. Nu ştiu dacă în toată facultatea, în acei 5 ani am vorbit mai mult de 7 minute.

Ne-am întâlnit prin Bucureşti. Ne-am zis unul altuia că fiecare avem câte o fată care cântă - salut! -salut! După un timp, mă uitam la televizor, am văzut-o pe Andreea Bălan şi pe Andreea mea. Cântau acelaşi gen de muzică, aveau acelaşi mod de a dansa şi m-a surprins şi spontanietatea mişcărilor. M-a încântat naturaleţea lor. Într-o seară, Săndel Bălan m-a sunat la telefon să-mi propună ca fetele noastre să formeze un duet. Am zis că astea sunt prostii, fleacuri.

Fetele au mai încercat să facă ceva împreună în studio acu’ 2-3 ani… nici nu era momentul trupelor pop-dance. La 11 - 12 ani era o chestie biologică: păreau a fi două fetiţe de la Kiki, Riki, Miki. Nimeni nu avea nimic cu ele, erau doar copii frumoşi cu tot viitorul în faţă ... În final … a mai fost o idee de trupă în Galaţi, tot cu Andreea Bălan: 2 - 3 fete, iar cu Andreea Antonescu, 4! Eu am zis că nu merge. Unde sunt mulţi nu merge. A mai trecut un timp până să fiu de acord să facem o trupă doar cu două fete. Săndel Bălan a zis că şi a treia este bună, dar i-am explicat cum că unul este puţin, trei este mult iar indiferent de culoare, doi este limita superioară! Mă gândeam la cum o să călătorim cu maşina când va fi vorba de mers la spectacole. Cu două fete este mai greu decât cu o turmă de gâşte. Într-un final, am început cu o piesă. Săndel Bălan compune muzica pentru fete. A venit şi mi-a zis că are o piesă atât de tare că pici pe spate!. A venit cu chitara şi a cântat-o. Am ascultat-o de complezenţă, de bun simţ, şi am zis că este bine, dar de fapt nu mi-a plăcut: lalalalululuAndreea (mea) îmi spune: băi tată, e tare piesa!

Săndel Bălan mai reuşeşte să mai strecoare câte o vorbă: O parte din texte sunt scrise şi de fete; totul se face în familie.

Alexandru Antonescu: Ele spun ce vor de fapt, iar Săndel Bălan compune aşa cum vor fetele.

Săndel Bălan: Orchestraţia este făcută cu ajutorul lui Edi Schneider, care este un tip bun.

Alexandru Antonescu: Este compatibil cu fetele. Deja se cunosc foarte bine.

Săndel Bălan: A început să le simtă ca sound şi ca stil. Este mare lucru ca şi orchestrator. 90% din muzica dance depinde de orchestraţie. Asta este cert.

...

Cum lucrează miticii

Alexandru Antonescu îl întrerupe din nou pe Săndel Bălan şi schimbă subiectul: Am fost la CAT Music acu’ doi ani cu un album şi am fost expediat! Am fost ulterior la Radio Galax (din Galaţi) care mi-au zis că cei de la CAT Music sunt serioşi. Am căutat o casetă să dau de adresa şi numărul lor de telefon şi am sunat. Au zis să vin “mâine”. Am zis că nu pot. Vin din Galaţi… dar sunt mii de trupe care se plâng la porţile lor să lase câte o casetă (Alexandru Antonescu tinde să exagereze anumite cifre) … m-am gândit totuşi că reuşesc să-i conving. M-a acceptat secretara - a doua sau a treia zi … În 20 noiembrie 1998 mă sună Dan Popi (CEO de la CAT Music) şi-mi spune: - Haide să semnăm contractul pentru o compilaţie - dar să vii azi că mâine este prea târziu… poimâine (compilaţia) iese pe piaţă!

...

Am ajuns după 5 ore. Drept urmare m-am întors acasă după două..ş..patruşopt de ore (v-am spus că tinde să exagereze cu anumite cifre). Era blocată circulaţia. Am zis fetelor că acesta este un semn ceresc: ori nu fac nimic, ori merg sus de tot. Conduc maşina de 20 de ani şi niciodată nu am mai stat blocat atâta în maşină.

...

Am pus o piesă pe compilaţie iar de pe toată caseta s-au remarcat trupele André (cu La întâlnire) şi Valahia (cu Banii şi fetele).

...

Săndel Bălan: Compilaţia s-a vândut în draci.

Alexandru Antonescu: Am zis hai să compunem şi să scoatem piesele pentru un album până în martie… Au trecut aprilie, mai, iunie, iulie …dar în august nu credeam să ajungem la festival ... C-am crezut, că n-am crezut, am ajuns la Festivalul Mamaia, la Secţiunea Şlagăre şi la Secţiunea Discografie - şi avem spectacole în toată ţara. În fiecare zi avem concerte. Eu nu am crezut că o să fie cineva care să accepte preţurile noastre, destul de piperate (fetele din André se deplasau în 1999, la mai puţin de un an după ce s-au lansat, pentru 500$ SUA + banii de benzină şi cazare şi masă acolo unde este nevoie). Nu am crezut nici că ieşim cu bodyguarzi, dar nu cu unul sau doi, ci cu zece - douăzeci - la spectacole. Spre exemplu, la Băile Dacia Felix, la Tuşnad, Zalău, Tg. Mureş, am avut săli pline ochi: 45.000 - 50.000 de oameni (iarăşi prezintă cifre exagerate: în Sala Sporturilor din Cluj nu încap mai mult de 4.500 de persoane)! A fost un loc unde nu am chemat bodyguarzii şi un tip a venit din public şi a strâns-o de gât pe Andreea (Antonescu). I-a pus mâna în gât să o omoare! Nu ştiu de ce.

Se aude glasul Andreei Antonescu: A vrut să mă sărute…

Tatăl ei continuă: Este un handicapat psihic! Acum avem 20-30 de bodyguarzi. La început, dacă mi-ar fi zis cineva că o să avem nevoie de bodyguarzi, nu aş fi crezut… Asta este povestea noastră, cu mers 24 sau 18 ore în maşină… (se referă la cele două..ş..patruşopt de ore de dinainte).

Am cântat la Hunedoara, Reşiţa şi Deva în aceeaşi zi!

Săndel Bălan: Şi ne-a scăpat al patrulea concert la 2 noaptea.

Alexandru Antonescu: Spectatorii de la Sala Sporturilor din Reşiţa au stat de la 9 seara la 2 dimineaţa pentru André … şi au plecat acasă supăraţi. La Câmpia Turzii au aşteptat două ore după noi. Sala cânta mai tare decât ele. Există deci raportul dintre ofertă şi cerere. Am mers pe stilul adecvat vârstei lor şi pentru că se cere. Sunt dinamice, tinere… mergeam din Ploieşti şi Galaţi… ele povesteau în spate: doi paşi la stânga, trei la dreapta, facem o piruetă ... Pe scenă se înţeleg de minune, intuindu-se una pe alta. S-au decis să schimbe un pasaj dintr-un dans şi au făcut fiecare altfel - dar părea că s-ar fi completat. Ele tind să se completeze în concert cu o figură, o piruetă, doar dintr-o privire - şi asta nu se întâmplă o singură dată! Au avut succes în mai puţin de 7-8 luni de zile! Modestitatea şi munca le reprezintă.

Săndel Bălan: Mergeau cu cărţile în braţe (la concerte) în maşină şi drept urmare (fiica mea) a intrat la colegiul cel mai tare din Ploieşti. În clasa a noua, a dat la Matematică, Franceză, Engleză - şi le-am zis de la început că cea mai importantă condiţie este să se ţină de carte la un nivel cel puţin mediocru - că vreau să intre la nişte facultăţi adevărate în paralel - pentru orgoliu sau pentru a-şi completa cunoştinţele. Să facă Conservatorul la fără frecvenţă - sau orice altceva. Andreea Bălan studiază pianul - în sens tehnic, la un nivel ajutător, nu foarte elaborat - cu condiţia minimă de a cunoaşte notele - asta este mica lor povestioară.

Alexandru Antonescu: Nu ştiu cât va ţine perioada asta a lor: 1 an, 7 ani, 14 ani - să dea Dumnezeu să ajungă ca Gică Petrescu să vorbească peste 70 de ani mână de mână cu Gică Petrescu!

Săndel Bălan: Cel mai important lucru este să rămână pe un culoar liber - să nu semene cu altcineva, nici la dans, nici la muzică. Fiica mea a participat la Eurovision (concursul preliminar pe ţară); totuşi, sunt conştient că nu făceam nimic chiar dacă participa (la nivel european).

Alexandru Antonescu: Nu. Andreea Bălan nu avea vârsta minimă, dar ar fi avut şanse să ia premiul. Piesa Iluzii a luat punctajul maxim de 62 de puncte, dar nu putea fi primită în concurs. S-ar fi apreciat creaţia.

--- 

Autor: RiCo

Articolul a apărut inițial la TV Satelit în toamna 1999.

Articolul a fost postat prima dată la CZB.ro în 1.OCT.2009.

...

Byte. Alexandru Antonescu a decedat în 2001.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
NOU CLIP. Admiral C4C. Too Good
NOU CLIP. Admiral C4C. Too Good...
Publicat in: 18.08.2016, Ora: 11:02AM
PIESĂ NOUĂ. Admiral C4C. Too Good
PIESĂ NOUĂ. Admiral C4C. Too Good...
Publicat in: 06.08.2016, Ora: 20:01PM
PIESĂ NOUĂ. Dorian Popa. Buze
PIESĂ NOUĂ. Dorian Popa. Buze...
Publicat in: 24.05.2016, Ora: 06:18AM
Laurenţiu Duţă. 3 Sud Est (1999)
Laurenţiu Duţă. 3 Sud Est (1999)...
Publicat in: 27.02.2016, Ora: 16:49PM
André (25.AUG.1999)
André (25.AUG.1999)...
Publicat in: 14.02.2016, Ora: 14:01PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online