• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului

Premiile CZB 2015

Premiile CZB 2015

Prezentăm clasamentul eroilor industriei muzicale din 2015, din prisma revistei muzicale: CZB.ro

Acest clasament nu ţine cont de popularitate și spre deosebire de alte site-uri muzicale autohtone, nu reprezintă o simplă statistică sau o bifare de căsuțe din partea cititorilor. Ținem în primul rând la CALITATE, indiferent de gen şi indiferent de cotă. 

Clasamentul se bazează pe ceea ce am văzut şi ascultat la CZB în 2015.

---

--- 

Artistul anului 2015

Goodbye to Gravity (București)

Goodbye to Gravity a fost trupa despre care s-a vorbit cel mai mult. Din păcate, motivul pentru care s-a vorbit atât de mult despre Goodbye to Gravity nu este cel pe care și l-ar fi dorit artiștii sau producătorii. 

Foarte probabil, la modul lent în care decurge promovarea unei formații la noi în țară, nici noi nu am fi ascultat albumul în 2015, dacă nu avea loc tragedia. 

Nu am văzut formația LIVE niciodată, dar după ce am ascultat albumul, am fost extrem de plăcut impresionați de calitatea materialului și de accentul bun în limba engleză a solistului… este chiar o formație care avea mare potențial. Este păcat că am descoperit-o (și bănuim că nu numai noi) în conjunctura dată.

Să se odihnească în pace chitariștii: Mihai Alexandru și Vlad Țelea, basistul Alex Pascu și bateristul Bogdan Enache. Dorim multă putere solistului Andrei Găluț, singurul membru care a supraviețuit.

--- 

Negură Bunget merită menționată deasemenea la acest capitol. Formația a fost deja premiată la CZB (în 2012: http://czb.ro/articol/4338/). În 2015, timișorenii și-au depășit toate recordurile de număr de date de concerte și de expunere internațională până în prezent; lor li se atribuie recunoașterea unei scene de Black Metal efervescente, pornind din Timișoara în întreaga lume.

--

--

Debutul anului 2015

Hteththemeth (Brașov)

--- 

Proiectul este înființat de Lao Kreegan alături de Jamm Klirk în 1999, dar Hteththemeth sustine practic primul show propriu-zis (în formulă completă instrumentală) în decembrie 2012.

Albumul de debut, Best Worst Case Scenario, se doreste a fi o productie 100% conceptuala, o poveste structurată în trei părți a câte cinci capitole. Este lăudabil faptul că EXISTĂ o formație autohtonă în 2015, cu o poveste întreagă legată de nume - și concept vizual care alternează în concerte și îmbogățește puterea muzicală a formației. 

Hteththemeth este prima căștigătoare a noii ediții a concursului GBOB România, relansat în România de Asociația Sunetul Muzicii în 2015. Hteththemeth va reprezenta România la Finala mondială GBOB în aprilie 2016 și le ținem pumnii.

BIO. http://czb.ro/articol/9519/

INTERVIU. http://czb.ro/articol/9518/

--- 

--- 

Cea mai iubită trupă din 2015

Vița de vie 

În țară merg și "bătrâni" și "copii" la concertele lor. Vița de vie este o trupă care a avut mereu ceva de spus prin muzica ei și a făcut istorie, fiind activă de aproape două decenii. Trupa a depășit pragul de 100.000 le Like-uri pe Facebook în 2015. 

Vița de vie înseamnă: Adrian Despot, Sorin Pupe Tănase, Cezar Popescu, Adrian Ciuplea și Mihai Ardelean.

--- 

--- 

Cea mai bună voce din 2015

Radu Almășan (Bosquito) 

Radu Almășan are o voce incredibilă în concert și duce o gamă largă de note; timbrul și puterea fiind interpretate în concert exact ca-n studio, ca pe înregistrări FĂRĂ să se facă playback!

---- 

Cel mai bun concert de club din 2015

Firma

Cei care au fost la concertele Firma din țară (avem ca exemple concrete concertele de la Underground Pub, Iași și Aby Stage Bar, Râmnicu Vâlcea) au rămas profund impresionați și de muzică și de versuri.--- 

--- 

Muzicianul anului 2015

Rareș Totu (chitarist) 

Rareș Totu este chitaristul cel mai versat, talentat și experimentat din România în acest moment.--- 

--- 

Piesa anului 2015

Goodbye to Gravity. The Day We Die

http://czb.ro/articol/9821/

Am ascultat acest album după tragedia de la Colectiv. Formația din București se afla la început de drum, fiind sprijinită cu lansarea albumului de debut de către Universal Music Romania. Titlul piesei va reprezenta mereu un capitol NEGRU din istoria muzicii românești. Personal, consider acesta un capitol sumbru, care a dovedit faptul că publicul în general este ignorant privind scena muzicală alternativă; guvernul înloc să sprijine fenomenul pozitiv al formațiilor care promovează o muzică proprie, originală, LIVE - aproape a redus la tăcere această scenă muzicală, închizând majoritatea spațiilor unde formațiile de acest gen își desfășurau activitatea.

Nu am simțit nicio schimbare înspre bine; nu s-a adoptat legea anti-fumat; sub noul prim ministru s-au sistat chiar toate lucrările la infrastructura aproape inexistentă a autostrăzilor care să ne aducă mai aproape unii de alții - și mai aproape de Occident.  

Toți cei care au fost vinovați pentru tragedie au fost eliberați la mai puțin de 2 luni de la incendiul din capitală. Trăim vremuri extrem de triste într-o țară care în continuare este condusă de oameni fără coloană.

--- 

--- 

Albumul anului 2015

Anemic Disco. The Glorious Waltz of Decay

http://czb.ro/articol/9805/

Mare a fost surpriza să descopăr acest material, care deși se limitează la 5 piese, oferă un melanj absurd de genuri (electro, post-grunge) care durează 27 de minute. Muzica este cât se poate de actuală, putând fi competitivă cu scena alternativă din orașele mari candiene, precum Montreal sau Vancouver. 

Anemic Disco este unică ca sound în peisajul muzicii românești.

--- 

---

Clipul anului 2015

twoas4. If I Had Now

http://czb.ro/articol/9224/

Ce face un clip să fie apreciat și să aibă impact? Nu există reguli. Am ales acesta să fie clipul anului pentru ideea simplă de ilustrare a piesei post-punk a trupei din Italia care a participat la concursul GBOB România 2015… o simplă plimbare cu bicicleta prin orașul medieval Grosseto (din Italia) m-a făcut curios să văd și eu acele locuri, și s-a potrivit la fix cu modul întâmplător de înșiruire al notelor și vocalizelor într-un mod aparent haotic. Clapele de pian pun punct piesei într-un mod extrem de artistic.

--- 

--- 

Evenimentul anului 2015

Finala GBOB România 

http://czb.ro/articol/10500/

Acesta este singurul festival-concurs românesc difuzat ÎN DIRECT la televiziune, cu formații de genuri muzicale preponderent ROCK, în prime-time, sâmbătă seara (19.DEC.2015)… timp de peste 5 ore, la VTV România și H!T Music Channel… nebunie curată… 5 ore de concurs… unde s-au adunat cele mai bune formații din toate colțurile țării… 18 formații românești și una din Serbia… extraordinar!

Toate formațiile finaliste apar pe compilația GBOB România 2015, fiind editată digital de Universal Music România… BRAVO tuturor celor implicați în acest proiect.

https://UMRDD.lnk.to/GBOB-Romania-2015

-

Record de premii acordate în 9 semifinale regionale și la Finala națională, fiind susținută de 80 de instituții media pe plan național, peste 50 de firme și instituții muzicale, 29 de persoane active în domeniul muzical au fost invitate în juriu, oferind 56 de premii la 39 de formații diferite din toate colțurile țării… incredibil!

Prima ediție G-BOB România organizată de Asociația Sunetul Muzicii în colaborare cu Asociația Mentor Rock - a fost sprijinită de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Top Express SRL, finala fiind găzduită de Aby Stage Bar la Râmnicu Vâlcea.

Finala GBOB România a fost evenimentul anului la Râmnicu Vâlcea. Aici au fost prezenți în juriu (în ordine alfabetică): Doru Atomei - directorul festivalului Dark Bombastic Evening; Ernesto Bianchi - manager la Grimus; Vlad Bușcă - head of digital la Universal Music Romania; Richard Constantinidi - director național GBOB România; Dan Panaitescu - International Booking Manager Sziget Festival (Budapesta); Laurențiu Străuț - director național Wacken Metal Battle România. 

--- 

--- 

Clubul anului 2015

Aby Stage Bar (Râmnicu Vâlcea)

Aby Stage Bar și-a depășit statutul de simplu club de cântări LIVE odată cu găzduirea Evenimentului Anului: Finala GBOB România (19.DEC.2015), spectacol care s-a desfășurat fără incidente, în direct la televiziune, fiind prezentat de actorul Liviu Cheloiu. 19 formații muzicale de genuri muzicale diferite au sunat toate impecabil în cadrul concursului dinamic, de amploare internațională.

Patronul, Mihai Răzvan Mugescu, este pasionat de muzică LIVE, și știe cum trebuie organizat un concert. Sunt puține cluburile din țară care într-adevăr respectă artiștii care ajung să urce pe scenele lor. Evenimentul a fost extrem de complex.

Formațiile care au ajuns să cânte la Aby Stage Bar ar trebui să se laude cu acest lucru. 

--- 

--- 

redacția CZB.ro (3.IAN.2016)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI (partea 5/2016)
AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI (partea 5/20...
Publicat in: 14.03.2017, Ora: 11:18AM
ÎMPREUNĂ REZISTĂM (partea 4/2016)
ÎMPREUNĂ REZISTĂM (partea 4/2016)...
Publicat in: 01.03.2017, Ora: 10:48AM
Colaborarea anului (partea 3/2016)
Colaborarea anului (partea 3/2016)...
Publicat in: 24.02.2017, Ora: 11:13AM
Globalizarea (partea 2/2016)
Globalizarea (partea 2/2016)...
Publicat in: 11.02.2017, Ora: 07:58AM
Dezumanizarea (partea 1/2016)
Dezumanizarea (partea 1/2016)...
Publicat in: 06.02.2017, Ora: 09:39AM
PIESĂ NOUĂ. Vita de Vie. 84-85
PIESĂ NOUĂ. Vita de Vie. 84-85...
Publicat in: 02.04.2020, Ora: 06:37AM
ALBUM NOU. VIȚA DE VIE. ÎN CORZI – Live
ALBUM NOU. VIȚA DE VIE. ÎN CORZI –...
Publicat in: 23.02.2020, Ora: 09:54AM
RE-EDITARE. Vita de vie. Fenomental
RE-EDITARE. Vita de vie. Fenomental...
Publicat in: 13.10.2019, Ora: 09:29AM
VIȚA DE VIE A LANSAT CEA DE-A DOUA PARTE A ALBUMULUI ȘASE/ȘASE
VIȚA DE VIE A LANSAT CEA DE-A DOUA PA...
Publicat in: 10.11.2018, Ora: 06:44AM
ALBUM NOU. Vița de Vie. Sase/Sase
ALBUM NOU. Vița de Vie. Sase/Sase...
Publicat in: 27.09.2018, Ora: 00:53AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online