• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate

Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate

Industria suferă È™i din cauza multor probleme colaterale ce È›in de infrastructură. De două decenii ne confruntăm cu lansări amânate, lansări care s-au făcut fără a avea produsul finit de vânzare la intrare È™i lansări anunÈ›ate cu o zi înainte (pentru că se aÈ™tepta să se primească albumul în formatul fizic). Anii trec dar problema aceasta a rămas, cel mai bun exemplu din 2015 fiind Concertul de lansare al albumului Haosoleum, programat cu cel puÈ›in o lună înainte de Alternosfera la Arenele Romane - amânat cu o săptămână.

 “Lansarea unui album presupune prezenÈ›a fizică a acestuia la eveniment, ceea ce, din păcate, nu este posibil în 2 octombrie. Din motive tehnice, ce È›in de multiplicarea CD-ului, suntem nevoiÈ›i să amânăm concertul cu o săptămână. Cerem scuze fanilor È™i promitem un concert memorabil pe 9 octombrie, la Arenele Romane”, a declarat Marcel Bostan, solistul trupei Alternosfera.

Nu înÈ›eleg acest haos inutil al industriei. Dacă se stabilesc niÈ™te termeni în contractul de multiplicare, firma responsabilă ar trebui luată la rost. Nimeni nu dă vina pe firma responsabilă de multiplicare; nici în comunicatul oficial nu este menÈ›ionată. ArtiÈ™tii È™i casele de discuri, fiind pățite cu aceste situaÈ›ii, de ce nu confirmă din start data lansării cu o marjă de siguranță? În străinătate albumul în format fizic există cu 2-3 luni înainte de data lansării È™i este trimis mai întâi la oamenii de presă È™i criticii muzicali, care scriu È™i promovează recenziile în urma cărora se află de noua lansare - drept urmare prezenÈ›a la concerte fiind mai mare. În lumea filmului cred că peliculele sunt gata de proiectat cu È™ase luni - sau un an înainte… cum este È™i cazul cu Star Wars VII, lansat în 18.DEC.2015, dar promovat din primăvară (cu peste o jumătate de an mai devreme), cu teasere pe YouTube etc… ceea ce denotă faptul că lungmetrajul este gata de mult. În România s-ar fi lansat a doua zi după ce se făcea montajul final, fără tam tam pe site-urile de specialitate. 

Muzica este cel mai bănos domeniu artistic în Occident, dar la noi nu există nici măcar o revistă naÈ›ională de muzică pentru adulÈ›i. 

--- 

În lumea genurilor muzicale defavorizate TOTUL este pregătit È™i lansat în grabă, perioadele de lansare ale pieselor sezoniere fiind întârziate. Deasemenea, lipseÈ™te cu desăvârÈ™ire promovarea consistentă de care ar fi nevoie în prealabil.

--- 

În 22.APR.2015, la 3 săptămâni dupa ziua bancurilor… s-a lansat imnul Snow Fest 2015. Piesa este prezentata cu un montaj video din imagini surpinse de echipa CDj la Snow Fest 2015. 



--- 

Dar nu era logic ca această filmare să fie postată È™i promovată 5 luni mai târziu, în luna octombrie, pentru a atrage publicul È™i pentru a pregăti lumea pentru sezonul de schi din 2016? 

ProducÈ›ia a fost realizată în studioul CDj record label din Cluj È™i a fost difuzată în premieră, la Pano bar, la 2600 m înălÈ›ime, în cadrul evenimentului din martie (2015) la Les2Alpes din FranÈ›a. 

--- 

În 16.SEP.2015 formaÈ›ia clujeană de pop-jazz, Jazzybirds, lansează piesa Vara în noi cu sprijinul casei de discuri Soft Records. Casele de discuri nu ar trebui să îndrume artiÈ™tii - È™i fiind sub contract, să lanseze aceste single-uri la momentele potrivite din an? 

Din punctul meu de vedere, Vara în noi trebuia lansată în martie 2016, iar în septembrie 2015 trebuia să se înregistreze o colindă de Crăciun care să fie lansată la începutul lunii noiembrie…  

--- 

Scriu acest editorial la final de noiembrie, È™i observ cu mare consternaÈ›ie faptul că lipseÈ™te cu desăvârÈ™ire orice intenÈ›ie a caselor de discuri de a intra într-o oarecare normalitate, la pas cu Comunitatea de care ne-am ataÈ™at de aproape 10 ani, È™i să pornească sezonul lansării colindelor cu 4-6 săptămâni ÎNAINTE DE CRÄ‚CIUN pentru a avea potenÈ›ialul maxim de a promova adevărate imnuri dedicate sărbătorilor la final de an… 

În fiecare an primesc comunicatele de presă legate de piese dedicate Crăciunului cu cel mult trei săptămâni înainte de 25.DEC (cred că lumea aÈ™teaptă pauza de lucru de Ziua naÈ›ională, care se aniversează în 1 decembrie - È™i nu se gândeÈ™te să promoveze colindele într-o lună care nu ne mai oferă zăpadă). Logica aceasta minimalizează însă impactul unei piese cu adevărat sezonieră, într-o lume care necesită mai mult timp să descopere È™i să aprofundeze ceva, în cazul în care piesa ar fi de calitate. În perioada respectivă însă (la începutul lunii decembrie), la ClickZoomBytes am încheiat toate articolele pentru luna decembrie, am programat apariÈ›ia editorialelor de retrospectivă a anului, ne gândim la sărbători È™i ne facem planuri de subiecte de articole pentru ianuarie-februarie. Ultima colindă de Crăciun românească care a avut un impact asupra mea a fost S-a născut (sau Veste-am adus, compus de Dan Teodorescu, 1997, È™i intepretat de un cor de vedete al momentului).



--- 

2015 a fost încă un an în care artiÈ™tii care au mai prins vremurile bune (în care lumea mai cumpăra È™i muzică) încă nu au renunÈ›at să-È™i facă muzica È™i mesajul cunoscut. 

--- 

„Dacă la un moment dat o să strângem piesele ce le scoatem, poate le vom pune pe un suport. Avem multe piese pregătite deja, dar suntem ÅŸi noi oameni. Nu avem un producător ÅŸi studioul unde înregistrăm este al meu. În general un artist dintr-un showbiz normal are un producător. Noi facem totul personal. AÅŸa se face că eu ajung să fiu ÅŸi compozitor - È™i textier - È™i aranjor ÅŸi mixerist ÅŸi master man …pe urmă ÅŸi uÅŸor comerciant, că trebuie să urmăresc să vând …apoi ÅŸi să urmăresc dacă funcÅ£ionează treburile. 

Nu pot face toate astea. 

Pe lângă toată tevatura asta nu trebuie uitat că fiecare dintre noi avem o familie; ar fi frumos să avem alÅ£i oameni care să se ocupe de aceste aspecte, cât se poate de logice într-un showbiz normal“, a declarat Adi Bărar lui Zoli Varga de la PressAlert.ro în anul în care Cargo a împlinit 30 de ani de activitate!

http://www.pressalert.ro/2015/10/adi-barar-liderul-cargo-noi-facem-parte-din-randul-fericitilor-care-au-vandut-discuri-romania-dar-pirateria-evoluat-si-lumea-nu-mai-cumpara-muzica/

--- 

Pro Musica a susÅ£inut în luna mai 2015 un concert inedit la Penitenciarul Popa Åžapcă, care s-a vrut a fi inclus în ÅŸirul de manifestări muzicale care să completeze în mod necesar calendarul acÅ£iunilor culturale integrate în dosarul de intenÅ£ie privind candidatura TimiÈ™oarei la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. „Proiectul nostru, care a fost depus spre validare, nu a fost nici măcar votat. Nu am primit niciun răspuns, nici da, nici nu. E o atitudine pe care nu o înÅ£eleg. Asemenea batjocură nu se poate. 

… 

Muzica face parte din bogăţia majoră a unei localităţi, nu numai echipa de fotbal. Evident că nimeni nu e obligat să îÅ£i dea bani, dar este obligatoriu să dea un răspuns la ceea ce tu soliciÅ£i. Nu o să-mi fie frică să spun lucrurile astea atâta timp cât pot să vorbesc liber. Noi am vrut să oferim acest concert de la Penitenciar ca ÅŸi un element în dosarul de candidatură a TimiÅŸoarei pentru titlul de Capitală Culturală. Nu a interesat pe nimeni. Îmi dau seama odată în plus că scrisoarea deschisă pe care a publicat-o Jozef Kappl, apropos de dezinteresul Primăriei visavis de opera rock simfonică realizată de el nu a fost deloc exagerată", a declarat Ilie Stepan lui Zoli Varga de la PressAlert.ro.

http://www.pressalert.ro/2015/09/exclusiv-legendarul-muzician-ilie-stepan-acuza-autoritatile-locale-de-batjocura-si-muzica-face-parte-din-bogatia-unei-localitati-nu-numai-echipa-de-fotbal/

--- 

Dintre acÈ›iunile pozitive ale anului, este de menÈ›ionat schimbarea de imagine a celor de la Èšapinarii. După cinci ani în care au promovat imaginea unor sperietori de ciori pe afiÈ™ele lor de concerte, Èšapinarii lansează o nouă imagine a duetului în 2015. 

--- 

Anul acesta am aflat că formaÈ›ia Ad Hoc s-a înfiinÈ›at la Oradea în 2009. În perioada 27.IUL - 2.AUG.2015, Ad Hoc È™i-a organizat un traseu unic de 7 concerte în 7 zile consecutive …toate la Vama Veche: turneul Drunken Sailor. Este lăudabil faptul că formaÈ›ia a reuÈ™it să-È™i rezolve traseul de terase È™i cred că motivul pentru care alte formaÈ›ii nu au reuÈ™it să repete ceea ce a făcut Ad Hoc este simplu fapt că Ad Hoc a cântat probabil acustic peste tot, fără pretenÈ›ii de sonorizare È™i probabil că cei de la Ad Hoc È™i-au dorit să-È™i petreacă o săptămână împreună pe Litoralul românesc …Indiferent de condiÈ›iile negociate pentru legarea cântărilor, este lăudabil că Ad Hoc este prima formaÈ›ie care a făcut acest traseu de terase È™i dovedeÈ™te că se poate face È™i aÈ™a ceva.

--- 

Byte. În 2014, lansarea primului material discografic al celor de la Ad Hoc a reprezentat mai multe premiere la noi în È›ară: Ad Hoc e singura trupă care a lansat în România, gratuit, un tiraj de 10.000 de exemplare ale unui EP extins, conceptual, fără casă de discuri (fiind însă lansat "la pachet" alături de numărul 7 al revistei Harap Alb Continuă). Asta ar însemna totodată că Ad Hoc a fost cel mai bine vândut album de debut al anului 2014… având totodată cel mai mare tiraj pentru un album de debut Independent din anii 2000. Toate acestea le-am aflat însă anul acesta (pentru că nu s-a ocupat o casă de discuri de comunicatele de presă È™i PR pentru formaÈ›ie).

http://czb.ro/articol/8969/

--- 

Autor: RiCo

--- 

Pe mine personal în 2015 m-a întristat È™tirea că Jordan Reyne se retrage definitiv de pe scenă. Jordan Reyne este artist independent, mutată din Noua Zeelandă în Germania, care a promovat o muzică unică, numită folk industrial. Am descoperit-o întâmplător pe net; a comunicat cu mine. Dacă toÈ›i artiÈ™tii autohtoni s-ar comporta la fel, scena muzicii underground de la noi ar fi compusă din complet alte genuri muzicale.  

BIO. http://czb.ro/articol/618/

INTERVIU. http://czb.ro/articol/883/

RECENZIE ALBUM 2007. http://czb.ro/articol/2597/

--- 

http://jordanreyne.tumblr.com/

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Partea 5. Festivalurile
Partea 5. Festivalurile ...
Publicat in: 18.01.2016, Ora: 06:00AM
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului
Partea 3. Apogeul preluărilor ș...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 04:34AM
Partea 2. Cultura urbană
Partea 2. Cultura urbană ...
Publicat in: 28.12.2015, Ora: 04:28AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
David Cristian. noul membru CARGO
David Cristian. noul membru CARGO...
Publicat in: 22.07.2021, Ora: 14:03PM
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class şi 3 Sud Est
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Cl...
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
2019.NOV.6. CJ. Che Guevara Social Pub. Tapinarii
2019.NOV.6. CJ. Che Guevara Social Pub...
Publicat in: 01.11.2019, Ora: 06:04AM
2019.OCT.1. B. Club Quantic. Ada Milea, Tapinarii, Fara Zahar
2019.OCT.1. B. Club Quantic. Ada Milea...
Publicat in: 25.09.2019, Ora: 06:36AM
2019.SEP.7. B. Roaba de cultura. Tapinarii
2019.SEP.7. B. Roaba de cultura. Tapin...
Publicat in: 04.09.2019, Ora: 07:36AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online