• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate

Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate

Industria suferă și din cauza multor probleme colaterale ce țin de infrastructură. De două decenii ne confruntăm cu lansări amânate, lansări care s-au făcut fără a avea produsul finit de vânzare la intrare și lansări anunțate cu o zi înainte (pentru că se aștepta să se primească albumul în formatul fizic). Anii trec dar problema aceasta a rămas, cel mai bun exemplu din 2015 fiind Concertul de lansare al albumului Haosoleum, programat cu cel puțin o lună înainte de Alternosfera la Arenele Romane - amânat cu o săptămână.

 “Lansarea unui album presupune prezența fizică a acestuia la eveniment, ceea ce, din păcate, nu este posibil în 2 octombrie. Din motive tehnice, ce țin de multiplicarea CD-ului, suntem nevoiți să amânăm concertul cu o săptămână. Cerem scuze fanilor și promitem un concert memorabil pe 9 octombrie, la Arenele Romane”, a declarat Marcel Bostan, solistul trupei Alternosfera.

Nu înțeleg acest haos inutil al industriei. Dacă se stabilesc niște termeni în contractul de multiplicare, firma responsabilă ar trebui luată la rost. Nimeni nu dă vina pe firma responsabilă de multiplicare; nici în comunicatul oficial nu este menționată. Artiștii și casele de discuri, fiind pățite cu aceste situații, de ce nu confirmă din start data lansării cu o marjă de siguranță? În străinătate albumul în format fizic există cu 2-3 luni înainte de data lansării și este trimis mai întâi la oamenii de presă și criticii muzicali, care scriu și promovează recenziile în urma cărora se află de noua lansare - drept urmare prezența la concerte fiind mai mare. În lumea filmului cred că peliculele sunt gata de proiectat cu șase luni - sau un an înainte… cum este și cazul cu Star Wars VII, lansat în 18.DEC.2015, dar promovat din primăvară (cu peste o jumătate de an mai devreme), cu teasere pe YouTube etc… ceea ce denotă faptul că lungmetrajul este gata de mult. În România s-ar fi lansat a doua zi după ce se făcea montajul final, fără tam tam pe site-urile de specialitate. 

Muzica este cel mai bănos domeniu artistic în Occident, dar la noi nu există nici măcar o revistă națională de muzică pentru adulți. 

--- 

În lumea genurilor muzicale defavorizate TOTUL este pregătit și lansat în grabă, perioadele de lansare ale pieselor sezoniere fiind întârziate. Deasemenea, lipsește cu desăvârșire promovarea consistentă de care ar fi nevoie în prealabil.

--- 

În 22.APR.2015, la 3 săptămâni dupa ziua bancurilor… s-a lansat imnul Snow Fest 2015. Piesa este prezentata cu un montaj video din imagini surpinse de echipa CDj la Snow Fest 2015. --- 

Dar nu era logic ca această filmare să fie postată și promovată 5 luni mai târziu, în luna octombrie, pentru a atrage publicul și pentru a pregăti lumea pentru sezonul de schi din 2016? 

Producția a fost realizată în studioul CDj record label din Cluj și a fost difuzată în premieră, la Pano bar, la 2600 m înălțime, în cadrul evenimentului din martie (2015) la Les2Alpes din Franța. 

--- 

În 16.SEP.2015 formația clujeană de pop-jazz, Jazzybirds, lansează piesa Vara în noi cu sprijinul casei de discuri Soft Records. Casele de discuri nu ar trebui să îndrume artiștii - și fiind sub contract, să lanseze aceste single-uri la momentele potrivite din an? 

Din punctul meu de vedere, Vara în noi trebuia lansată în martie 2016, iar în septembrie 2015 trebuia să se înregistreze o colindă de Crăciun care să fie lansată la începutul lunii noiembrie…  

--- 

Scriu acest editorial la final de noiembrie, și observ cu mare consternație faptul că lipsește cu desăvârșire orice intenție a caselor de discuri de a intra într-o oarecare normalitate, la pas cu Comunitatea de care ne-am atașat de aproape 10 ani, și să pornească sezonul lansării colindelor cu 4-6 săptămâni ÎNAINTE DE CRĂCIUN pentru a avea potențialul maxim de a promova adevărate imnuri dedicate sărbătorilor la final de an… 

În fiecare an primesc comunicatele de presă legate de piese dedicate Crăciunului cu cel mult trei săptămâni înainte de 25.DEC (cred că lumea așteaptă pauza de lucru de Ziua națională, care se aniversează în 1 decembrie - și nu se gândește să promoveze colindele într-o lună care nu ne mai oferă zăpadă). Logica aceasta minimalizează însă impactul unei piese cu adevărat sezonieră, într-o lume care necesită mai mult timp să descopere și să aprofundeze ceva, în cazul în care piesa ar fi de calitate. În perioada respectivă însă (la începutul lunii decembrie), la ClickZoomBytes am încheiat toate articolele pentru luna decembrie, am programat apariția editorialelor de retrospectivă a anului, ne gândim la sărbători și ne facem planuri de subiecte de articole pentru ianuarie-februarie. Ultima colindă de Crăciun românească care a avut un impact asupra mea a fost S-a născut (sau Veste-am adus, compus de Dan Teodorescu, 1997, și intepretat de un cor de vedete al momentului).--- 

2015 a fost încă un an în care artiștii care au mai prins vremurile bune (în care lumea mai cumpăra și muzică) încă nu au renunțat să-și facă muzica și mesajul cunoscut. 

--- 

„Dacă la un moment dat o să strângem piesele ce le scoatem, poate le vom pune pe un suport. Avem multe piese pregătite deja, dar suntem şi noi oameni. Nu avem un producător şi studioul unde înregistrăm este al meu. În general un artist dintr-un showbiz normal are un producător. Noi facem totul personal. Aşa se face că eu ajung să fiu şi compozitor - și textier - și aranjor şi mixerist şi master man …pe urmă şi uşor comerciant, că trebuie să urmăresc să vând …apoi şi să urmăresc dacă funcţionează treburile. 

Nu pot face toate astea. 

Pe lângă toată tevatura asta nu trebuie uitat că fiecare dintre noi avem o familie; ar fi frumos să avem alţi oameni care să se ocupe de aceste aspecte, cât se poate de logice într-un showbiz normal“, a declarat Adi Bărar lui Zoli Varga de la PressAlert.ro în anul în care Cargo a împlinit 30 de ani de activitate!

http://www.pressalert.ro/2015/10/adi-barar-liderul-cargo-noi-facem-parte-din-randul-fericitilor-care-au-vandut-discuri-romania-dar-pirateria-evoluat-si-lumea-nu-mai-cumpara-muzica/

--- 

Pro Musica a susţinut în luna mai 2015 un concert inedit la Penitenciarul Popa Şapcă, care s-a vrut a fi inclus în şirul de manifestări muzicale care să completeze în mod necesar calendarul acţiunilor culturale integrate în dosarul de intenţie privind candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. „Proiectul nostru, care a fost depus spre validare, nu a fost nici măcar votat. Nu am primit niciun răspuns, nici da, nici nu. E o atitudine pe care nu o înţeleg. Asemenea batjocură nu se poate. 

… 

Muzica face parte din bogăţia majoră a unei localităţi, nu numai echipa de fotbal. Evident că nimeni nu e obligat să îţi dea bani, dar este obligatoriu să dea un răspuns la ceea ce tu soliciţi. Nu o să-mi fie frică să spun lucrurile astea atâta timp cât pot să vorbesc liber. Noi am vrut să oferim acest concert de la Penitenciar ca şi un element în dosarul de candidatură a Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală. Nu a interesat pe nimeni. Îmi dau seama odată în plus că scrisoarea deschisă pe care a publicat-o Jozef Kappl, apropos de dezinteresul Primăriei visavis de opera rock simfonică realizată de el nu a fost deloc exagerată", a declarat Ilie Stepan lui Zoli Varga de la PressAlert.ro.

http://www.pressalert.ro/2015/09/exclusiv-legendarul-muzician-ilie-stepan-acuza-autoritatile-locale-de-batjocura-si-muzica-face-parte-din-bogatia-unei-localitati-nu-numai-echipa-de-fotbal/

--- 

Dintre acțiunile pozitive ale anului, este de menționat schimbarea de imagine a celor de la Țapinarii. După cinci ani în care au promovat imaginea unor sperietori de ciori pe afișele lor de concerte, Țapinarii lansează o nouă imagine a duetului în 2015. 

--- 

Anul acesta am aflat că formația Ad Hoc s-a înființat la Oradea în 2009. În perioada 27.IUL - 2.AUG.2015, Ad Hoc și-a organizat un traseu unic de 7 concerte în 7 zile consecutive …toate la Vama Veche: turneul Drunken Sailor. Este lăudabil faptul că formația a reușit să-și rezolve traseul de terase și cred că motivul pentru care alte formații nu au reușit să repete ceea ce a făcut Ad Hoc este simplu fapt că Ad Hoc a cântat probabil acustic peste tot, fără pretenții de sonorizare și probabil că cei de la Ad Hoc și-au dorit să-și petreacă o săptămână împreună pe Litoralul românesc …Indiferent de condițiile negociate pentru legarea cântărilor, este lăudabil că Ad Hoc este prima formație care a făcut acest traseu de terase și dovedește că se poate face și așa ceva.

--- 

Byte. În 2014, lansarea primului material discografic al celor de la Ad Hoc a reprezentat mai multe premiere la noi în țară: Ad Hoc e singura trupă care a lansat în România, gratuit, un tiraj de 10.000 de exemplare ale unui EP extins, conceptual, fără casă de discuri (fiind însă lansat "la pachet" alături de numărul 7 al revistei Harap Alb Continuă). Asta ar însemna totodată că Ad Hoc a fost cel mai bine vândut album de debut al anului 2014… având totodată cel mai mare tiraj pentru un album de debut Independent din anii 2000. Toate acestea le-am aflat însă anul acesta (pentru că nu s-a ocupat o casă de discuri de comunicatele de presă și PR pentru formație).

http://czb.ro/articol/8969/

--- 

Autor: RiCo

--- 

Pe mine personal în 2015 m-a întristat știrea că Jordan Reyne se retrage definitiv de pe scenă. Jordan Reyne este artist independent, mutată din Noua Zeelandă în Germania, care a promovat o muzică unică, numită folk industrial. Am descoperit-o întâmplător pe net; a comunicat cu mine. Dacă toți artiștii autohtoni s-ar comporta la fel, scena muzicii underground de la noi ar fi compusă din complet alte genuri muzicale.  

BIO. http://czb.ro/articol/618/

INTERVIU. http://czb.ro/articol/883/

RECENZIE ALBUM 2007. http://czb.ro/articol/2597/

--- 

http://jordanreyne.tumblr.com/

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Partea 5. Festivalurile
Partea 5. Festivalurile ...
Publicat in: 18.01.2016, Ora: 06:00AM
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reu...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 04:34AM
Partea 2. Cultura urbană
Partea 2. Cultura urbană ...
Publicat in: 28.12.2015, Ora: 04:28AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #Col...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
Jordan Reyne. Then They Came For You
Jordan Reyne. Then They Came For You...
Publicat in: 01.07.2019, Ora: 06:59AM
NEW VIDEO. Jordan Reyne. Then they Came for You
NEW VIDEO. Jordan Reyne. Then they Cam...
Publicat in: 01.07.2019, Ora: 06:52AM
2019.MAR.29. B. Arenele Romane. Concert #din Basarabia. Alternosfera, Gandul Matei, Via Daca
2019.MAR.29. B. Arenele Romane. Concer...
Publicat in: 24.03.2019, Ora: 06:13AM
NEW RELEASE. Jordan Reyne. Bardo
NEW RELEASE. Jordan Reyne. Bardo...
Publicat in: 18.03.2019, Ora: 06:48AM
2019.MAR.23. CT. Club Phoenix. Cargo
2019.MAR.23. CT. Club Phoenix. Cargo...
Publicat in: 18.03.2019, Ora: 06:16AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online