• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 5. Festivalurile

Publicat in: 18.01.2016, 06:00AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 469
Etichete: Boiler Events, Exited Fest, Gabriel Cotabiță, Made In Tm, Manhattanshtur Festival, Pressalert, Retrospectiva 2015, Revolution Festival, River Fest Cluj, Untold Festival, Zoltan Varga
Partea 5. Festivalurile

În 2015, pe partea de festivaluri, în general lumea angrenată în domeniul muzical este foarte încântată de faptul că au început să apară mai multe evenimente de muzică LIVE vara, în diverse localități. Consider asta însă o conjunctură fericită a etapei în care mai multe orașe din România și-au depus candidatura pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Nu cred că aceste fonduri vor putea fi susținute an de an la un nivel constant. 

--- 

Modul în care aceste festivaluri sunt organizate lasă însă multe de dorit. În continuare în 2015 observ problema cronică legată de lipsa de respect pentru talentele autohtone. Festivalul 18+ din Cluj, se află la cea de a treia ediție (ceea ce mă miră pentru că a avut mereu ghinion cu vremea și nu a adunat încă nici măcar 1.000 de persoane la o singură ediție - și totuși găsește fondurile necesare cu care să meargă mai departe). Mai interesant este faptul că parcă an de an se caută colaborarea cu trupe străine, complet necunoscute la noi în țară. Poate câ asta se și dorește - poate că aceste formații vin în condiții minime, aflându-se în turneu prin Europa și căutând o deschidere pe piața românească… dar totuși, de ce nu se caută promovarea unor tinere talente de la noi, care ar participa în aceleași condiții? Anul acesta Festivalul 18+ din Cluj a promovat formațiile: Fischermanns Orchestra (din Elveția), Bonnage Horreur (din Austria), Mikromusic (din Polonia), Puerto Flamenco (din Spania)no-name-uri pentru România care într-o sală de club nu ar aduna 50 de curioși plătitori de bilet.

--- 

Anul acesta am cunoscut o formație la Baia Mare, Riot Monk, care consider că poate da clasă la 80% din trupele metal din București… Hteththemeth din Brașov are un spectacol-poveste cu scenete teatrale pe piese care combină o gamă largă de genuri muzicale …dar, deh… probabil distanța e prea mare să ajungă muzica lor la urechea cui trebuie… 

--- 

O să facem abstracție de Untold Fest (care s-a dovedit a fi un festival complet atipic, lansat de la prima ediție ca un eveniment monstru, pornit prost - îmi aduc aminte de o filmare pe YouTube cu Emil Boc fredonând aritmic ceva complet neclar într-o engleză fonetică imediat după Revelion - filmarea fiind ștearsă la scurt timp, cu o imagine formată din mers - în patru etape - de-a lungul primelor 6 luni ale anului: am urmărit evoluția imaginei pe afișele lipite în oraș din martie până în iulie și atașez pozele aici, dacă le găsesc)… care a ieșit bine în ciuda faptului că a fost organizat de o echipă de persoane care nu s-a mai ocupat de așa ceva în viața ei - și este dovada vie a faptului că dacă ai șansa să administrezi o căruță de bani, nu prea ai cum să dai greș cu niciun proiect, oricât de nepriceput ai fi în acel domeniu. Mai mult, Untold Fest revine la anul în ciuda faptului că nu mai poate primi fonduri atât de consistente nici de la Primăria Cluj, nici de la UE, nici de la Ministerul Culturii, nici de la ICR …în schimb a reușit să se asocieze cu firma privată clujeană EnergoBit, și se va organiza în primul weekend din august. Nu există încă o imagine pentru evenimentul din 2016; nu este confirmat niciun artist în programul oficial, dar deja se vinde al doilea tiraj de abonamente. 

--- 

Cred că cel mai important festival din România la ora actuală rămâne Electric Castle, organizat tot în județul Cluj, de o echipă pricepută și având o organizare impecabilă.

INVIDIA bucureștenilor a fost atât de mare încât s-a scris și s-a scris și s-au scris mii de pagini pline de ironie și batjocură în mediul virtual despre vremea imposibilă pe care cei de la Boiler Events au fost nevoiți să o înfrunte în primele două zile ale festivalului din acest an… iar toată reclama negativă le-a adus numai beneficii organizatorilor, care au pornit festivalul cu casa închisă și care s-au trezit în mod complet neașteptat cu cea mai importantă campanie media națională până în prezent. 

http://www.timesnewroman.ro/monden/10-lucruri-despre-mocirla-de-la-electric-castle

--- 

Din seria festivalurilor organizate ad hoc la Cluj în cadrul programului de Capitală europeană a Tineretului - și care nu credem să le revedem în 2016 (în sensul că probabil au existat niște fonduri speciale în 2015 care trebuiau cheltuite) amintim aici de: River Fest (12-14.IUN.2015) - un eveniment fără bilet unde se promovează scena muzicală locală…

http://czb.ro/articol/9408/

…și Manhattanshtur Festival La Terenuri, promovat ca o inițiativă de cartier într-un parc public la margine de oraș - un festival de cartier! …Un festival mult dorit de tinerii de aici. Un eveniment organizat de tineri pentru tineri, în cea mai frumoasă parte a anului - vara! (n.a. după cum spune Winnie Ursulețul: oh bother!)

http://czb.ro/articol/9494/

Evenimentul cu cel mai kitschos nume de festival EVER a fost promovat din 6.IUN... practic, cu doua saptamani înainte! Capetele de afiș au fost: SÂMBĂTĂ 20.IUN: Moonlight (Rock); DUMINICĂ 21.IUN: Nuclear Muffins (Rock).

--- 

Din seria festivalurilor organizate ad hoc la Timișoara face parte și ediția pilot a festivalului care inițial s-a numit: Exited Fest (iar ulterior Revolution Festival), primăria din Timișoara aprobând foarte târziu proiectul …și apoi s-au așteptat confirmările privind organizarea pentru 5 scene în 4 zile cu doar o lună din timp. Revolution Festival a impus standarde noi de organizare la Timișoara, în condițiile în care totul a fost făcut în grabă. Mizând pe patriotismul local al bănățenilor, s-au vândut 12.000 de bilete, pentru că în sfârșit s-a inițiat un proiect de cultură urbană și de muzică LIVE - de amploare și de anvergură internațională la Timișoara cu sprijinul primăriei

--- 

Eu nu-i înțeleg pe edilii aleși de acest popor. Am fost la sărbătoarea României de la Bruxelles în aprilie, programul fiind confirmat cu o săptămână înainte, fondurile fiind aprobate târziu. Capul de afiș a fost Gabriel Cotabiță, care s-a prezentat într-un recital playback, prezentându-se cu negativul... la Bruxelles... Acesta a fost ultimul lui spectacol LIVE înainte de accident.

La Cluj, Untold a fost organizat de studenți fără experiență care în februarie căutau cazare la artiști pe lângă stadion și erau șocați că toate hotelurile și pensiunile din zonă erau deja date în perioada respectivă celor care și-au cumpărat din timp bilete la festival. 

Exited …botezat ulterior Revolution la Timișoara, a fost un festival internațional de 4 zile pe 5 scene, promovat cu doar trei săptămâni din timp… pentru că bugetul a fost aprobat din scurt și în grabă din partea primăriei. 

Prin cele expuse aici, eu văd o țară unde cei care administrează fondurile publice își bat joc de bani …și de organizatori.  

--- 

Închei acest capitol cu un editorial postat de Zoltan Varga la PressAlert (Timișoara, 21.IUN.2015): 

Există o perioadă a anului când sărbătorile se ţin lanţ. Nu e vorba de cele trecute cu roşu în calendar, ci diverse acţiuni reunite sub umbrele mai mult sau mai puţin interesante. Acţiuni făcute din bani publici sau nu, care se suprapun, astfel încât potenţialul consumator este pur şi simplu bulversat. Bunăoară, zilele trecute prin urbe s-au ţinut nu mai puţin de trei festivaluri, toate cu intrarea liberă, în care timişorenii au fost atraşi cu diverse spectacole. De la teatru, la film, la muzică şi câte şi mai câte. Desigur, nu poate decât să ne bucure această efervescenţă de manifestări. Există însă o mică problemă. Şi anume, aceea că după aşa o avalanşă de manifestări, se aşterne liniştea. Şi urmează săptămâni bune când nu se întâmplă niciun festival în domeniul artelor. Desigur, ar fi foarte frumos ca cineva să gândească un pic. Să programeze festivalurile. Astfel încât să se întâmple în fiecare weekend câte ceva. Dar pentru asta, ar fi nevoie de un event manager la nivelul autorităţilor, care să se consulte cu organizatorii de evenimente şi să stabilească un plan de bătaie. Categoric, cetăţenii ar avea de câştigat. Iar banii alocaţi ar fi folosiţi mai cu spor. Cu un feedback mai amplu. Până una alta, rămânem să ne mulţumim cu chestiile pe care le avem. Când le avem. Şi să nu ne mai plângem că nu se întâmplă nimic în Timişoara. Adevărul e că se întâmplă. Adeseori haotic şi fără noimă, dar cu acest aspect ne-am obişnuit deja.

http://www.pressalert.ro/2015/06/se-asterne-linistea/


--- 

La Timișoara, Made in TM se luptă în continuare cu morile de vânt. Cea de a șaptea compilaţie, care face recenzia soundscape-ului timișorean, a fost distribuită gratuit la lansare, în tiraj limitat. Compilaţia adună înca din 2009 muzica compusă de trupele, DJ-ii şi producătorii timişoreni într-un mix care oglindeşte mişcarea muzicală din Timişoara… Chiar dacă la nivel declarativ persoane din cadrul Primăriei Timişoara s-au arătat extrem de impresionate de această iniţiativă şi în bugetul anului în curs au inclus şi nişte bănuţi pentru sprijinirea muzicii made in Timişoara, până la ora actuală toate aceste vorbe au rămas în vânt. 

http://www.pressalert.ro/2015/05/muzicienii-timisoreni-sunt-sprijiniti-de-autoritatile-locale-pardon-era-o-gluma/

--- 

Autor: RiCo

--- 

FOTO 2: UNTOLD: Imaginea finală (IUL.2015)

FOTO 3. UNTOLD. Imaginea 3 (IUN.2015)

FOTO 4. Imaginea 2 (FEB.2015)

FOTO 5. Imaginea 1 (IAN.2015)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate
Partea 4. Inerția amânărilor nejust...
Publicat in: 11.01.2016, Ora: 06:35AM
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reu...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 04:34AM
Partea 2. Cultura urbană
Partea 2. Cultura urbană ...
Publicat in: 28.12.2015, Ora: 04:28AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #Col...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
R:EVOL:UTION nominalizat la Best Medium-Sized European Festival
R:EVOL:UTION nominalizat la Best Mediu...
Publicat in: 21.11.2018, Ora: 20:58PM
Revolution Festival 2018. lake daytime stage
Revolution Festival 2018. lake daytime...
Publicat in: 06.04.2018, Ora: 13:35PM
2018.MAI.31-IUN.2. R:EVOL:UTION Festival
2018.MAI.31-IUN.2. R:EVOL:UTION Festiv...
Publicat in: 02.02.2018, Ora: 19:43PM
Made in TM: Compilatia AnonimTM. Take One 4. 21.DEC.2017
Made in TM: Compilatia AnonimTM. Take ...
Publicat in: 20.12.2017, Ora: 12:32PM
Ellie Goulding. Triplu disc de platina
Ellie Goulding. Triplu disc de platina...
Publicat in: 04.09.2017, Ora: 06:54AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online