• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 2. Cultura urbană

Partea 2. Cultura urbană

2015 a fost un an deosebit pentru industria muzicală românească prin faptul că s-a relansat concursul GBOB (Global Battle of the Bands, adică Bătălia mondială a formațiilor). Este prima ediție de care s-a ocupat Asociația Sunetul Muzicii din Cluj-Napoca - și se observă din prima faptul că aici se preocupă oameni care își conduc activitatea din afara Capitalei. Cu o singură semifinală la București, restul etapelor au fost organizate în centrele culturale importante ale țării, pornind de la Cluj-Napoca la Râmnicu Vâlcea, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Iași și două etape în Banat, la Timișoara. 

Concursul GBOB România 2015 a căpătat o anvergură internațională în doar câteva luni de la lansare, devenind un eveniment cultural cosmopolit și multietnic. În 2015, la GBOB România 2015 s-au înscris 135 de formații (cinci din Ungaria, două din Republica Moldova, una din Italia, una din Serbia și restul din România – dintre care una cu muzician englez, una cu muzician turc, o finalistă cu pianistă canadiancă - la Grave for Sale și o finalistă cu doi frați iranieni - la The Purple Dandies). La Finala națională s-a calificat și o formație din Serbia (Sequence). 

În total, s-au înscris peste 700 de muzicieni din șase țări europene în concurs, iar aproape 3.000 de persoane avide de concerte live au urmărit recitalurile concurenților la cele 9 semifinale GBOB România 2015. Finala națională GBOB România se organizează sâmbătă 19 decembrie la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea.

Faptul că acest concurs a avut impactul scontat de la prima ediție se dovedește prin acțiunile mimetice ale altora. 

În 2015, GBOB România a făcut pui. La Cluj-Napoca s-a anunțat un nou concurs muzical (GhibStock Battle of the Bands) a doua zi după ce s-a încheiat prima Semifinală GBOB Transilvania (21.MAR.2015), iar tot sistemul de punctare si de înscriere de la GBOB a fost copiat cuvânt de cuvânt în regulamentul noului concurs clujean din 19.APR.2015, aflat la ediția de debut. 

https://www.facebook.com/events/1627958844103522/

---

La Zalău, festivalul-concurs internațional Romanian Classic Rock Fest a fost conceput de Asociația Culturală "Ataria", după ce aceiași formație a participat în concurs la Semifinala GBOB Crișana (29.MAI.2015). Organizatorul-muzician s-a prins de faptul că la GBOB România se preferă formațiile care au un "sound" modern și drept urmare a înființat alt concurs, având ca scop promovarea trupelor "old school" care compun piese rock melodice, "optzeciste". Organizat în etape, finala SINGURULUI CONCURS DE GEN DIN ROMÂNIA s-a ținut în 12-13.IUN.2015.

https://www.facebook.com/RCRockFest

--- 

La Reghin, Casa de Cultură a Tineretului “George Enescu” Reghin a organizat prima ediție Acustic Live Festival în 24-25.OCT.2015, cu intrare liberă. Organizatorul GBOB România s-a deplasat în toate localitățile importante din țară și a lăsat mape de prezentare a concursului la Primării și Case de cultură între septembrie 2014 și februarie 2015. Partea pozitiva este că cineva a citit documentul, si că s-a stârnit o mișcare în orașele mai mici ale țării… partea negativă este că organizatorul nu a fost contactat pentru a dezvolta proiectul cu potențial, ci s-a furat ideea și s-a adaptat nevoilor unor persoane pasionate strict de un anumit gen muzical. Dovada mimetismului este evidentă prin textul de promovare a festivalului din Reghin: SINGURUL FESTIVAL-CONCURS DIN ROMÂNIA PENTRU PROMOVAREA CHITAREI ȘI A MUZICII ACUSTICE LIVE, INDIFERENT DE GENUL MUZICAL… un eveniment artistic marca Silvan Stâncel.

--- 

www.facebook.com/CasaDeCulturaATineretuluiReghin/timeline

www.facebook.com/acusticlivefestival/info/?tab

--- 

Impactul pe termen lung a concursului GBOB România a fost dovedit după încheierea primelor etape Semifinale din prima jumătate a anului prin programul promovat de mai multe festivaluri din timpul verii. Cel mai important exemplu este a doua ediție a festivalului We are Rocking the City s-a desfășurat sub umbrela "Cluj - Capitală Europeană a Tineretului" în cadrul ediției pilot a festivalului Untold Festival între 30 iulie și 2 august 2015, în Piața Unirii.

În cele patru zile de spectacol, pe această scenă au urcat aproape TOATE formațiile finaliste din concurul GBOB România confirmate până în acel moment (N.O.R. și BABY ELVIS, câștigătoarele etapei din Oradea; VESPERA și FACE TODAY, finalistele semifinalei de la Cluj și THE PURPLE DANDIES, calificată în finală de la București). Cele trei formații rămase pe dinafară nu promovau un rock pe politica festivalului sau aveau angajamente confirmate mai din timp în alte localități.  

--- --- --- 

Scena rock-ului autohton este lovită din plin după accidentul tragic de la Club Colectiv (30.OCT.2015). După 26 de ani în care cluburile de mărime mică și mijlocie care găzduiau concerte rock au activat în cvasi-anonimat, o bună parte a lor au primit amenzi prohibitive și au fost închise la finalul anului, deși legislația privind organizarea acestui gen de evenimente nu este încă pusă la punct. 

În ultimele două luni ale anului s-au închis peste 100 cluburi și mai mult de 300 de concerte rock au fost ANULATE, dar Club Colectiv nu a ars pentru că nu avea autorizația ISU ...a ars din neglijență! "Lupta" nu trebuia dusă împotriva cluburilor unde se promovează un act artistic care nu este urmărit de mase: cultura urbană. Părerea mea este că primul lucru de care Statul trebuia să se preocupe este educarea oamenilor privind prevenirea incendiilor în locuri publice și măsurile care trebuie implementate în cazul calamităților. 

--- 

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Partea 5. Festivalurile
Partea 5. Festivalurile ...
Publicat in: 18.01.2016, Ora: 06:00AM
Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate
Partea 4. Inerția amânărilor nejust...
Publicat in: 11.01.2016, Ora: 06:35AM
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reu...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 04:34AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #Col...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
Untold Festival, Robbie Williams
Untold Festival, Robbie Williams...
Publicat in: 01.07.2019, Ora: 06:43AM
Ellie Goulding. Triplu disc de platina
Ellie Goulding. Triplu disc de platina...
Publicat in: 04.09.2017, Ora: 06:54AM
Rodion GA
Rodion GA...
Publicat in: 12.12.2016, Ora: 06:50AM
2016.AUG.6. CJ. JazzyBIT cântă la UNTOLD
2016.AUG.6. CJ. JazzyBIT cântă la UN...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 08:39AM
Untold Festival. Teaser video
Untold Festival. Teaser video...
Publicat in: 09.05.2016, Ora: 06:14AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online