• czb.ro
Byte. Parerea Mea

NAȚIUNEA ROMÂNĂ ÎN DOLIU... Bah Humbug

NAȚIUNEA ROMÂNĂ ÎN DOLIU... Bah Humbug

Încerc să nu citesc prea mult pe net pentru că plutește o doză prea mare de agresivitate în aer și acum avem nevoie de pace și gânduri bune. În "industria" asta muzicală autohtonă nu suntem atât de mulți. În seara aceea am fi putut fi oricare dintre noi acolo. Aș fi putut fi eu. Mi se pare greu de crezut câtă otravă a plutit în jur zilele astea... și câte minciuni... Cine e vinovat și cine nu? Nu știu. Momentan mi-e groază de ce se întâmplă în jurul meu - și știu că niciunul dintre prietenii mei nu a ajuns milionar în "industria" asta. 

Amânarea concertelor pentru a ține doliu este o prostie! În primele zile după tragedie, aproape toate concertele LIVE de club din întreaga țară au fost anulate sau amânate… Cel mai important eveniment dintre astea cred că era al celor de la Implant pentru refuz, care organizau un concert aniversar la Timișoara, împlinind 20 de ani de la înființare. În același timp, nu am auzit de concerte de cover-band-uri amânate sau anulate; nu am auzit de petreceri de Halloween anulate, nu am auzit de festivaluri cu artiști "playback" anulate… 

Încotro lume? Concertele trebuie să fie întocmai, dedicate artiștilor și persoanelor drage care nu se mai află alături de noi. Ar trebui compuse piese pentru situația dată, ar trebui să iasă mai multă lume în cluburi, la concerte LIVE, să se dovedească că această scenă este vie și activă… dar Statul a dat tonul dimpotrivă, ca să limiteze numărul de concerte în cluburi. Statul ar trebui însă să vină în sprijinul artiștilor de gen, în sprijinul cluburilor care pot dovedi că au o activitate culturală, artistică… se pot găsi soluții dacă asta s-ar dori.

Eu văd toată mișcarea din zilele ce au urmat tragediei drept un afront adus Vieții, a cântărilor de club LIVE (ceea ce asta și înseamnă, VIU, "cântări în direct, în fața ta, pe scenă"). Nimic nu poate înlocui așa ceva. 


Se caută țapi ispășitori pentru un lucru foarte simplu: Legea interzicerii fumatului în localuri, mult amânată din 2002. În aceste "zile de doliu național" dacă exista cineva cu coloană în guvern, legea aceasta trebuia aprobată ÎN REGIM DE URGENȚĂ. 

Bucureștiul însă o lălăie cu scandaluri în presă și te miri ce mai născocesc de la o zi la alta. În perioada asta se mușamalizează alte întâmplări recente și șocant de reale din lumea afacerilor, iar presa centrală a pornit inițial în căutarea unei persoane vinovate pentru această tragedie: un țap ispășitor… după care a urmat etapa în care se vânau declarații șocante de la indivizi de rând care în viața lor nu au călcat într-un astfel de club și care nu au habar că există o scenă culturală paralelă cu lumea materială, plastică, în care trăiesc ei: începând de la mesaje violente împotriva rockerilor precum "acei oameni au meritat să moară" până la condamnarea unui gen muzical (deja condamnat de posturile comerciale de radioteleviziune) prin afirmații de genul "rockerii sunt sataniști" sau "acel concert a fost un ritual satanic".

Ceea ce nu se povestește (pentru că …ar fi o reclamă gratuită) este faptul că aici nu a fost vorba de o petrecere banală de Halloween, ci de un CONCERT DE LANSARE DE ALBUM (Mantras of War) al formației bucureștene Goodbye to Gravity (semnată la Universal Music România) …un act cultural care s-a dorit să fie mai deosebit prin folosirea unor efecte pirotehnice într-un spațiu închis… lucru realizat la multe alte spectacole în trecut… 

M-am scârbit de toate mesajele primite pe Facebook despre incident, cei care se folosesc de tragedie pentru a organiza concerte caritabile în diverse orașe ale țării (având pretextul de a aduna bani la intrare pentru a fi donați celor care necesită îngrijiri, când de fapt organizatorii locali urmăresc profitul din consumația băuturilor la bar)… 

Cireașa de pe tort care m-a stârnit să scriu acest editorial este faptul că artiști precum Adrian Copilul Minune donează 5.000 de euro pentru victimele din Colectiv iar oameni publici precum Gigi Becali vor să suporte costurile spitalizărilor pentru cei care trebuie tratați peste hotare (cel din urmă făcând inițial o declarație publică prin care-i califica pe toți cei prezenți la concert sataniști!). Toate marșurile de solidaritate și seri de solidaritate nu vor reface viața celor care rămân cu sechele fizice și psihice după vindecarea arsurilor și nu vor umple golul din sufletele celor care au pierdut pe cineva în incendiul de la București.

--- 

Seara solidarității pentru victimele Clubului Colectiv (la Oradea)

https://www.facebook.com/events/179831869026410/

--- 

Toate concertele caritabile din țară

https://www.facebook.com/events/1651634365117989/permalink/1651963348418424/

--- 

Declarațiile altora au fost mai puțin promovate. O asistentă medicală aflată cu slujba la fața locului descrie empatic pe net impresiile ei după accident: "Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal; am fost al doilea echipaj la fața locului. Primele doua victime. Totul era ca un coșmar. Tineri desfigurați mergeau, urlau și se târau. Eram două salvări; am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arși. Plângeam. Săreau arșii pe mine, urlau - și nu puteam sa plecăm cu fata rănită grav; nu se dădeau din drum. Au venit alți patru grav răniți… se izbeau în salvare; le curgea pielea, carnea - și urlau să nu îi las in urmă".

--- 

În 2013, acoperișul unui supermarket din Letonia s-a prăbușit. Mai mult de 50 de cetățeni letoni au murit. Autoritățile letone suspectau că materiale de construcție depozitate pe acoperiș au condus la acea tragedie. Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat din funcție ”asumându-și responsabilitatea politică pentru tragedie”.

La noi însă, în 2015, cei care fac legile și ne administrează ca țară fug de presă și stau tăcuți în culise, trimit în studiouri analiști și comentatori care îi ajută să mai câștige timp până se găsește un țap ispășitor pentru situația ivită…

--- 

Aici vedem o situație similară din SUA (2003). 

La noi, în 2015, în situația în care TOȚI avem telefoane mobile cu camere de luat vederi, și în situația în care tragedia a avut loc în buricul târgului, în Capitală, unde se află toate sediile de presă națională de scandal… de ce nu a apărut nicio filmare pe net cu întreg scenariul documentat, de la Club Colectiv? --- 

Ce parere ai de întregul SCANDAL clădit atent de mass media în jurul focului de la Colectiv? Artiștii nu ar trebui să își anuleze cântările, ci dimpotrivă SĂ CÂNTE ca publicul și spiritul celor vii să dovedească că cei care și-au pierdut viața pe scenă nu au făcut-o în zadar… 

Artiștii ar trebui să cânte LIVE - muzică ORIGINALĂ. TREBUIE făcute cât mai multe concerte live ACUMA și trebuie momente de reculegere la fiecare în amintirea victimelor din Colectiv.  

--- --- 

Toți sunt lași, începând cu patronii de club, care evită controalele - și până la artiștii care cântă (inevitabil) pe bilete nefiscalizate și vor să evite posibilitatea contactului cu oameni trimiși de ANAF în localuri (toate formațiile ar trebui să își facă ONG-uri prin care se pot recupera cea mai mare parte a sumelor încasate din bilete, dovedindu-se că banii sunt investiți de fapt pe transport, cazare, masă, accesorii muzicale, proiecte de imagine - dar nimeni nu le explică ce au de făcut și majoritatea sunt căpoși care nu vor să lucreze cu persoane competente în domeniu pe impresariat și management).

Sunt sigur că cei care au decedat la club și-ar fi dorit să vadă mai mulți artiști pe scenă și mai mult public în sălile țării în această perioadă - ori la noi s-a impus și s-a întâmplat exact opusul.

Nu pretind că le știu pe toate, doar exprim idei și păreri la care alții poate nu s-au gândit (că altfel le-ar fi expus deja online). Pot fi complet greșit, dar am convingerea că s-au anulat festivalurile de la Iași (unde sala Casei de cultură este una bine dotată, cu un circuit de ieșiri bine pus la punct în caz de incendiu, poate chiar și cu sistem de alarmă în caz de incendiu, fiind vorba de o sală unde nu este voie să se fumeze) sau la Timișoara (în aer liber!) doar pentru că aici era vorba de mase de oameni ca să nu cumva să aibă gândul "colectiv" să înceapă o nouă revoluție, cu scandări împotriva guvernului… 

"Națiunea română în doliu" este o minciună gogonată, care văd că a prins la mase. Contraexemplul perfect este campionatul național de fotbal, care nu a anulat niciun meci din etapa recentă, ci a ținut un moment de reculegere la începutul fiecărui meci; alte contraexemple sunt diversele cluburi care au organizat petrecerile de Halloween planificate cu o lună de zile înainte… S-au înăbușit acțiunile de concerte LIVE, ATÂT!

--- 

Între timp clubul Expirat din București s-a închis definitiv, iar Rockstadt din Brașov s-a închis temporar - și a început lucrările de renovare pentru a înlocui întreaga suprafață de burete de antifonie cu un material ignifug; Boiler Club din Cluj face un audit de siguranță, iar evenimentele confirmate aici în luna noiembrie vor fi mutate în altă locație. Câteva cluburi din țară care rămân active suferă însă după campania agresivă a mass mediei împotriva evenimentelor de gen. Club Piano din Târgu Jiu și Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea înregistrează o afluență mai scăzută de public la evenimente, primind plângeri și mesaje negative de la "foști" clienți.


Există cluburi de fițe în spații mari, bine amenajate, cu toate dotările necesare, care promovează manelele și au încasări substanțiale din aceste petreceri la sfârșit de săptămână… și există cluburile mai incomode, înguste, dedicate muzicii LIVE, la subsolul unor clădiri istorice din centrele vechi ale orașelor mari din țara noastră. Aici găsim câțiva patroni motivați de activitatea lor din trecut în domeniul artistic, care doresc să sprijine la rândul lor actul cultural: în primul rând formațiile care cântă LIVE - și muzică ORIGINALĂ. Ei sunt cei care sunt amendați constant pentru diverse nereguli mai mult sau mai puțin fondate; acestea sunt cluburile care au o durată medie de viață de 2 ani de zile, care nu își permit să susțină organizarea concertelor pe termen lung, pentru că numărul publicului plătitor de bilete la un concert de club deja se afla în scădere în ultimii ani, pentru că numărul formațiilor care își promovează propriile compoziții s-a restrâns - și pentru că genurile muzicale promovate în aceste cluburi sunt considerate deja de nișă, poate chiar de frondă, dacă îmi permiteți să folosesc această expresie: o frondă împotriva numărului limitat de genuri muzicale promovate prin canalele media centrale/naționale. Masele sunt dezinformate atunci când cluburile mici, de cântări live sunt puse în aceiași oală cu cluburile de fițe: într-o seară cu cântare riscul este foarte mare ca patronul clubului să iasă în pierdere, datorită onorariilor, decontarea de transport, masă și cazare acordate artiștilor… și numărul restrâns de persoane care plătește un bilet de intrare la concert sau care nu consumă mult în seara respectivă, comparativ cu o seară de karaoke, spre exemplu, unde nu se percepe o taxă de intrare și unde lumea vine în număr mai mare să se distreze și să cânte hiturile arhi-cunoscute ale altora, lansate în 1900 toamna.

Guvernanții noștri nu calcă însă în asemenea cluburi și nu se înghesuie cu gloatele; ei cunosc doar o anumită clasă de cluburi de fițe, unde treaba merge bine cu programul muzical dedicat subculturii. Amenzile se aplică însă la același nivel pentru ambele genuri de cluburi și devin desigur prohibitive pentru cei care își doresc să și organizeze evenimente culturale în baruri.

--- 

Alt articol care m-a distrat în perioada aceasta se referă la Adrian Despot ca fiind un exemplu demn de erou tăcut. Nu contest faptul că Adrian Despot este de respectat pentru discreția avută, dar având poziția pe care o are, de lider și solist al unei formații vechi al genului rock alternativ, consider atitudinea lui de un bun simț exagerat, care riscă să dea în extrema opusă. Tinerii din prezent au nevoie de eroi, ori la noi tocmai astfel de ADEVĂRATE modele lipsesc cu desăvârșire în lumea artistică. Adrian Despot mi-a declarat mie într-un interviu acum câțiva ani faptul că el nu se consideră un lider de opinie și că nici nu își dorește să fie așa ceva. Ducem lipsa cronică de artiști responsabili pentru actul lor artistic, iar Adrian Despot, fiind un intelectual extrem de elocvent cu păreri bine argumentate, ar fi trebuit de mult să se impună mai mult decât prin câteva zeci de piese interpretate pe scenele unor festivaluri. Ceea ce a făcut el spune atât de multe încât cuvintele ar fi absolut inutile… dar problema este că lumea din prezent ia în seamă doar pe cei care au tupeu, iar bunul simț nu mai este apreciat - pentru că el nu mai există.


Îmi pare extrem de rău pentru toți cei care au murit. Îmi pare sincer rău pentru toți cei care urmează să trăiască o viață traumatizată din cauza evenimentelor din Club Colectiv, vineri 30 octombrie 2015. 


Niște tineri au murit cântând, au murit lansând un album – alți tineri au murit pentru că au vrut să aibă parte de un act cultural - să meargă la un concert. NOI trebuie sa le urmăm exemplul. TINERII care au murit TRAGIC și-ar fi dorit să vadă că lumea MERGE la concerte, la FORMAȚIILE CARE CÂNTĂ în cluburi și țin momente de reculegere pentru cei decedați. ACEASTA este calea bună, sănătoasă și firească. Nu este bine faptul că toți fac o pauză de cântat (pentru că de fapt merg pe bani la negru); nu este bine că baruruile în care se cântă LIVE se închid că le este teamă de controale și nu știu ce va urma; nu este bine că emisiuni de radio care se pretind a fi PENTRU culturalizare și cunoaștere IAU PAUZA?! 

Sunt profund mâhnit de reacția complet greșită a întregului popor, chiar și a celor plecați în Diaspora care se lasă duși de val în direcția greșită. Îmi pare rău.
Privesc aceste exemple ca fiind NEGATIVE.
Pentru a combate sistemul pe care mulți îl consideră greșit aplicat la noi în țară, trebuie să fim NOI MAI HARNICI, iar mesajul nostru se transmite prin MUNCA NOASTRĂ. Dacă nu se mai organizează concerte LIVE și dacă nu se mai difuzează emisiunile radio de specialitate, nu mai există mijloacele alternative de transmitere a mesajului la populație.

--- 

Autor: RiCo

--- 

ACTUALIZARE: La o jumătate de oră după postarea editorialului, Premierul Ponta își dă demisia. Am aflat ulterior de pe pagina de Facebook ARTmania că lucrurile sunt mai grave decât îmi imaginam la București / am pierdut o parte din organizatorii și oameni de presă 

dedicați evenimentelor rock din țară: 

Șocul colectiv ne-a lăsat fără unii dintre cei mai valoroși oameni ai organizării de evenimente, Adi, Claudiu și Ciuf sunt doar câțiva dintre ei. Sincere condoleanțe. Ei sunt acum eroii noștri care au luptat până în ultima clipă. Și tot ei ne îndeamnă acum să rezistăm indiferent de rănile provocate.

Să prindeți putere și să luptați: Miluță (ARTmania și Blaj aLive Festival), Max (Rockstage), Alex Chelba, Liviu și Teodora (Let’s Rock), Flavia (RoEvents), Christian, Radu și Tudor (Axial Lead), Nelu, Alexandra, Ciprian și Cătălin (Maximum Rock) și voi toți cei care aveți nevoie de curaj și forță pentru viață.

Suntem cu gândul și sufletul împreună cu voi, prietenii și familiile voastre și facem tot ce putem să îi ajutăm pe cei rămași în spitale. Suntem alături de voi!

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

DOLIU/PROTEST. Se anulează emisiunea Muzica Europei
DOLIU/PROTEST. Se anulează emisiunea ...
Publicat in: 04.11.2015, Ora: 09:08AM
Primul Festival Tribute din România
Primul Festival Tribute din România...
Publicat in: 17.08.2015, Ora: 18:54PM
Rammstein/Lindemann în 2015
Rammstein/Lindemann în 2015...
Publicat in: 17.06.2015, Ora: 12:33PM
Rihanna. American Oxygen
Rihanna. American Oxygen...
Publicat in: 10.05.2015, Ora: 08:40AM
Arta pentru artă și dinte pentru dinte
Arta pentru artă și dinte pentru din...
Publicat in: 14.04.2015, Ora: 04:53AM
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class şi 3 Sud Est
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class ...
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
2019.OCT.19. BV. Rockstadt. Bernard Allison - Transilvania Blues Nights
2019.OCT.19. BV. Rockstadt. Bernard Al...
Publicat in: 13.10.2019, Ora: 17:12PM
RE-EDITARE. Vita de vie. Fenomental
RE-EDITARE. Vita de vie. Fenomental...
Publicat in: 13.10.2019, Ora: 09:29AM
2019.SEP.27-28. BV. Rockstadt. Transilvania Blues Festival
2019.SEP.27-28. BV. Rockstadt. Transil...
Publicat in: 22.09.2019, Ora: 06:38AM
2019.SEP.27-28. BV. Rockstadt. Transilvania Blues Festival
2019.SEP.27-28. BV. Rockstadt. Transil...
Publicat in: 15.08.2019, Ora: 09:24AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2021 • Revista De Muzica Online